Odváto s větrem!

19. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Vladimír Putin ve spolupráci s Cold War Productions uvádí

ODVÁTO S VĚTREM - NOVÁ VERZE

SLÍBILA MU, ŽE HO BUDE NÁSLEDOVAT  DO KONCE SVĚTA. PŘISLÍBIL, ŽE TO ZAŘÍDÍ!

DONALD TRUMP - THERESA MAYOVÁ!!

PŘIJDE TO BRZO PO 20. LEDNU 2017!!

Rozhovor Britských listů 92:

Všichni jsme Donalda Trumpa podcenili

13. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta



Obecnější úvaha o tom, co zvolení a inaugurace Donalda Trumpa znamená pro USA a pro svět. Jan Čulík hovoří na toto téma s Kryštofem Kozákem, amerikanistou z Karlovy univerzity. Rozhovor vznikl před středečním zveřejněním britské dokumentace o údajné existenci kompromitujícího materiálu na Trumpa. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 13. ledna 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Channel Four News: Peklo v Bělehradě

19. 1. 2017

čas čtení 5 minut

Reportér Channel Four News: "Za pětadvacet let své novinářské práce jsem nikdy neviděl lidi žijící za takovýchto podmínek v Evropě"

"Kdybyste vy v Británii udržovali v těchto podmínkách domácí či hospodářské zvíře, byli byste uvězněni, a to zcela právem."

Moderátor: Více než tisíc migrantů bude dnes večer spát bez řádného přístřeší, za nesmírně tvrdých podmínek v Bělehradě. Mnoho z nich se snaží spát v opuštěném skladišti. V oficiálních táborech je místo, ale mnozí se obávají, že budou deportováni, pokud se obrátí na úřady o pomoc. Humanitární pracovníci nyní varují, že hrozí, že na tom místě umrznou děti, vzhledem k tomu, že teplota klesá až na minus 16 stupňů Celsia. Náš hlavní korespondent Alex Thomson je v Bělehradě:

Alex Thomson: Ano, dobrý večer ze Srbska. Je to jen jedna země v obrovském pásu tisíců čtverečních kilometrů, od Srbska na severu až dolů na řecké ostrovy, kde jsou desetitisíce lidí postiženi těmito zdrcujícími zimními podmínkami. Evropská unie naléhavě jedná. Je obviňována, že dlouho nic nedělala. Rozhoduje, co podniknout.

Existuje mnoho důvodů a jsou složité, proč vznikla v Bělehradě situace, jíž jsme tu dnes svědky. Je ale nutno říci, ať jsou důvody jakékoliv, kdybyste vy v Británii udržovali v těchto podmínkách domácí či hospodářské zvíře, byli byste uvězněni, a to zcela právem.

Tady je, co jsme viděli:

https://www.channel4.com/news/migrants-sleeping-rough-in-belgrade-in-freezing-temperatures

Toto je denní DOBA, kdy jsou nuceni jít ven. Nejméně tisíc, většinou afghánských a pákistánských, mužů a chlapců. Protože ve 13 hodin, jen jednou denně, přichází jídlo. Je nula stupňů. Tepleji už dnes nebude.

UNICEF: 40 procent dětí syrských uprchlíků v Turecku nemá možnost chodit do školy

19. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

380 000 syrských dětí, žijících v současnosti v uprchlických táborech v Turecku, nemá možnost chodit do školy. Vzniká ztracená generace statisíců lidí bez vzdělání, jejíž příslušníci budou lehce rekrutováni extremistickými skupinami pro teroristické útoky v Evropě.

Podle Ankary chodí od června v Turecku do školy přibližně půl milionu z 1,2 milionu syrských dětí žijících dnes v Turecku. Od dubna 2011 do září 2016 se v Turecku narodilo syrským uprchlíkům 180 000 dětí.

V Turecku žije 2,7 milionu syrských uprchlíků. Po celém regionu žije celkem 2,7 milionu syrských dětí, většina z nich ve válkou zničené Sýrii. Ve válce v Sýrii od začátku protivládních protestů v roce 2011 bylo usmrceno 310 000 lidí.

Britský diplomat: Boris Johnson zničil britské ministerstvo zahraničí

19. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Nestor britských novinářů John Simpson:

Výsoký britský diplomat: Jsem hluboce zklamán Borisovým propadem. Britské ministerstvo zahraničí bývalo nejlepší na světě. Boris ho proměnil v absurditu.

A pro-Roma organisation in Prague was threatened to be firebombed. According to Czech police this is not a criminal act

19. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

In December 2016 the Prague Pro-Roma organisation "Romea" made an official complaint to the Czech police that a person on Facebook threatened to firebomb their offices. The Czech Police has now informed Romea that the firebombing threat "is not a criminal offence" and it has therefore shelved any further investigation of the matter.

 Source in Czech HERE

Šutr v. smartphone

Tekutá identita

19. 1. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Ve světě, z nějž se postupně vytrácejí všechny opěrné body, mezi nimiž je možné vykolíkovat rozměr vlastní existence, není jednoduché žít. Ne člověku, druhu, který se sice jako černá labuť, chyba v jinak dlouhodobě udržitelném systému života, vymanil z evolučního řetězce a začal se vyrovnávat s potřebou určité identity. Po tisíciletí a staletí budované konstrukty, v nichž bylo možné spočinout, se proměnily v pouhé bity, které je možné odsát, rekonfigurovat a přestavět v řádu nanovteřin. Paleolitický člověk, kterého obaluje stále silnější vrstva high-tech berliček a hraček, se probouzí k životu a hledá prostředky, které se mu zdají být vhodným řešením. A slaví úspěch: pokud totiž proti sobě postavíte postavíte šutr a smartphone, kdo myslíte, že vyhraje?

Kauzy Chelsea Manningové a dalších whistleblowerů aneb Obamovo lidskoprávní dědictví

19. 1. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Ačkoli už v pátek bude Donald Trump slavnostně uveden do úřadu amerického prezidenta, jeho předchůdce Barack Obama na poslední chvíli nepřestává překvapovat. Dosluhující šéf Bílého domu podstatně snížil trest pro whistleblowerku Chelsea Manningovou, která tak bude po sedmi letech strávených za mřížemi letos v květnu propuštěna na svobodu. Obama toto humánní gesto neučinil pouze z chvilkového rozmaru, nýbrž v reakci na systematickou kampaň za osvobození Manningové. Zároveň vešel do dějin jako státník, který pronásledoval více whistleblowerů než všichni předcházející američtí prezidenti dohromady, a proto lze jeho gesto chápat jako ryze pragmatický čin. Přestože Obama na poslední chvíli učinil vícero pozitivních opatření, mohl zajít mnohem dále, a to neplatí pouze pro jím pronásledované whistleblowery.

Trumpova ministryně vzdělávání byla viceprezidentkou organizace zaměřené proti sexuálním menšinám

19. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Betsy DeVosová, Trumpova nominantka na post ministryně školství, byla v 90. letech viceprezidentkou Edgar & Elsa Prince Foundation, rodinné nadace řízené její matkou. Tato nadace darovala 5 milionů dolarů organizaci Focus on the Family, která poskytovala tzv. "konverzační terapii" homosexuálně orientovaným lidem. Jde o objektivně šarlatánskou metodu, jejímž cílem je přesvědčit osoby s homosexuální či bisexuální orientací k heterosexualitě. Advokáty této pseudovědecké metody v USA jsou nejčastěji křesťanští fundamentalisté, kteří používají k její obhajobě náboženské argumenty. Na Maltě byla v roce 2016 konverzační terapie zákonem zakázána. Informace zazněla během slyšení v senátu, jímž prochází každý kandidát na post ve vládě. DeVosová označila fakt, s nímž byla konfrontována, za "administrativní chybu". Focus on the Family vyvíjela aktivity zaměřené proti LGBTQ komunitě na různých úrovních, např. v boji proti legislativě na ochranu sexuálních menšin, případně ve snaze zabránit legalizaci homosexuálních svazků. Celkově darovala rodina DeVosové této organizaci více než 10 milionů dolarů, její vlastní nadace 275 tisíc dolarů. DeVosová odmítla nařčení s tím, že nešlo o její, nýbrž rodinné peníze a že "přijímá rovnost každého studenta".

Court proceedings in Prague about the right to wear a hijab degenerated into hateful scenes

18. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Court proceedings in Prague during which a student is suing a school in the Czech Republic for infringing her human rights by expelling her for wearing a hijab in class were transformed into an orgy of hate by a large group of extreme right wing activists who had filled the courtroom.

Matěj Stropnický, chairperson of the Czech Green Party and a councillor in the Prague municipality, published the following testimony on Facebook:

"I went to court on Wednesday to follow the case of a girl who was barred from studying at a secondary school for nurses because she wears a muslim scarf on her head. The court proceedings took place in the largest courtroom with 120 seats, and people were standing also in the corridor. It was obvious that they were organised, that they knew each other and that they knew the head teacher who had excluded the student from her school and that they were very supportive of the head teacher.

Globální teplota v roce 2016 už třetí rok překonala předchozí rekord

19. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Globální teploty byly loni o téměř 1 stupeň Celsia vyšší než průměr poloviny dvacátého století

Trumpův nominant na šéfa Úřadu pro životní prostředí během parlamentního slyšení byl donucen připustit, že globální oteplování není hoax

Problém vzdělávání a Gaussovy křivky

Největší chybou pro budoucnost společnosti by bylo odpírat vyšší vzdělání

19. 1. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Diskuse o vzdělávání, jeho smyslu, problémech a chybách, které se v systému objevují a o řešeních, která je třeba přijmout, velmi často staví na tom, že se rapidně snížily nároky na studenty a tím pádem prodělalo vzdělání (titul) devalvaci. Taková je i argumentace Toma Nicholse v článku z Chronicle of Higher Education, z nějž citovaly Britské listy. Je velmi překvapivé, že v těchto argumentacích velmi často chybí zcela zásadní fakt: počet studentů na terciárním stupni vzdělávání se za poslední desítky let zněkolikanásobil. Je to špatně? Jsem přesvědčen, že ne...

Thatcherová v roce 1993:

"Oni jsou to děsní slaboši v té Evropě. Jsou slabí..." (grimasa odporu)

19. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Pořad televize BBC Newsnight našel tento pozoruhodný klip.

Margaret Thatcherová v roce 1993:

"Oni jsou to děsní slaboši v té Evropě. Jsou slabí... (grimasa odporu)

Bodláky Václava Duška

Celý svět se třese

19. 1. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 7 minut

Třese se, třese malinkatý svět před námi podřipskými velikány, vtipálky, snílky, posměváčky, kterým není ničeho svatého i málokdo po chuti. V počátcích striptýzu v 68 se měnily časy, puritán napsal křídou vzkaz zvědavcům: Kráva bez závoje. Plynuly roky a dnes striptýz nezajímá ani páťáky, osvěta nám v tomto ohledu přitvrdila. Hvězdy odhalují vypadlá prsa z těsných svěračů, můžeš juknout modelce pod sukni – a že toho uvidíš! Prostě bez čumendy se neobejdeme a ochotných modelů přehršel.

Zda se z nás svět třese smíchy, či hrůzou, dosud nezjištěno.

Bodláky Václava Duška

Náboženské masakry – naivita dneška

19. 1. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Mečem i ohněm bývala roznášena Boží sláva planetou od nepaměti; pohané se škvířili v plamenech pekelných, fanatičtí věrouci a žoldáci přísně trestali nepokorné. Obraceli se k Pánu a konali spravedlnost určovanou údajně sluhy, kteří měli k Pánu nejblíže. Církev majetkem bobtnala. Ovečky pracovité, pokorné, štědré – i poplašené, neboť trestající ruce dokázaly z jalové krávy vymámit tele.

Britské protiteroristické zákony jsou nejorwellovštější v Evropě, varuje Amnesty

17. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Británie stojí v čele "závodu ke dnu" a zavádí nejdrastičtější zákony, omezující základní svobody, varuje Amnesty International

Sedmdesátistránková analýza Amnesty International varuje, že Británie jménem bezpečnosti státu zavedla "nejdrakoničtější zákony v EU".

Ve více než polovině zkoumaných oblastí stojí Británie na extremním konci opatření, ať jde o masové špehování občanů, používání "ujištění od diplomatů", že v jejich zemi údaje nedochází k mučení disidentů, při deportaci lidí ohrožených mučením. Británie také, stejně jako to dělaly komunistické režimy, zbavuje podezřelé osoby jejich státní příslušnosti a vězní lidi bez obvinění a bez řádných právních procesů.

Represivní zákony porušující lidská práva jsou nyní schvalovány po celé Evropě, avšak Británie je nejautoritářštějším státem.

Evropa řeší problém: nepřátelství Donalda Trumpa

17. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Nejnovější verbální útok Donalda Trumpa na Německo, NATO a EU nutí evropské politiky, aby řešili problém, který dosud nikdy neměli: nutnost jednat s prvním americkým prezidentem od druhé světové války, který podporuje rozpad Evropy, píše list Financial Times.

Moderní společnosti definuje politika strachu

18. 1. 2017

čas čtení 5 minut


Představte si, že sedíte v letadle, které letí vysoko nad oblaky, když si pasažéři náhle uvědomí, že v pilotní kabině nikdo není. Letadlo letí samo, ale je nejasné, kam míří a jestli přistane, napsal Joseph Dana.

Nicola Sturgeon: Výhrůžkou, že Británie opustí společný evropský trh, Mayová učinila nezávislost Skotska pravděpodobnější

17. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Reakce skotské premiérky na úterní projev premiérky Mayové, v němž dala Mayová přednost zákazu imigrace z Evropské unie a poškození britské ekonomiky odchodem z evropského trhu. Nicola Sturgeonová řekla:

"Skotsko nehlasovalo pro směr, který dnes předložila britská premiérka ve svém projevu - a není to v našem národním zájmu."

Navzdory všem vřelým slovům je nyní jasné, že Spojené království směřuje k tvrdému brexitu, což hrozí být ekonomickou katastrofou.

Naši absolventi jsou balíci

18. 1. 2017

čas čtení 11 minut


"Víte," pronesl během kampaně v roce 2016 tehdejší kandidát Donald Trump, "Vždycky jsem chtěl řici tohle: ...Experti jsou strašní." Trump byl často nachytán na hruškách v základních tématech veřejné politiky a opakovaně útočí na intelektuály, kteří ho kritizovali pro absenci podstaty. Slavně prohlásil, "Mám rád nedostatečně vzdělané," požadoval, aby Barack Obama prokázal své americké občanství a citoval National Enquirer jako zdroj obvinění, že otec jednoho z jeho oponentů, Ted Cruz, byl zapojen do zavraždění prezidenta Johna F. Kennedyho, napsal v Chronicle of Higher Education Tom Nichols.

Sociální bydlení, čeští politici a list thesalonickým Pavla z Tarsu

15. 1. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Bezdomovectví je asi nejvíce traumatizující jev v naší polistopadové, demokratické společnosti. Víme, že ve vyspělých zemích, k nimž jsme chtěli po pádu komunistického režimu patřit, se k prevenci i léčbě bezdomovectví používá tzv. sociální bydlení. Sociálním bydlením proslula např. Vídeň. Ale i v konzervativním, pravičáckém Utahu se podařilo díky sociálnímu bydlení snížit tento děsivý společenský jev o 90% (http://blisty.cz/art/77309.html).

S koncem mandátu Sobotkovy vlády zjišťujeme, že přes všechny vládní sliby zůstáváme zase bez zákona o sociálním bydlení.

K tomu: Daniel Prokop, Jak nekvalitní bydlení tvrdě postihuje děti v ČR

Mezitím v Absurdistánu 13

Polsko: smog, "zlá" charitativní organizace a film polské televize o "puči" v parlamentě

18. 1. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut

Zatímco lidé z celého světa si užívají sluníčka na plážích v Santo Subito, v hlavním městě státu San Escobar, zemi, kterou si vymyslel polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski, Polsko samotné je skryto pod zimní přikrývkou sněhu, ale také smogu. V důsledku dlouhých desítek let vládní podpory pro nevýdělečné doly, uhlí je stále nejlevnějším způsobem jak vytápět soukromé příbytky. Neexistují přísnější předpisy ohledně toho, jaké uhlí se smí spalovat, tak mnoho lidí používá jako palivo místní podřadné zbytkové uhlí. A pokud máte kamna, v nichž lze spálit v podstatě všechno, proč v nich v podstatě všechno nespalovat? A tak se spalují odpadky, i průmyslové, starý nábytek a někdy i pneumatiky. V důsledku toho je Polsko jednou z nejznečištěnějších zemí v Evropě.

Vzniká přízračná éra

JDE DO TUHÉHO. Nastávají těžké časy. Podpořte finančně nezávislou novinářskou práci Britských listů

9. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

V době, kdy se rozmlžila hranice mezi fakty a konspiračními teoriemi a lidé šílí, je nezávislé a věcné novinářské práce v českém prostředí zapotřebí víc, než kdy předtím. Vítězství Donalda Trumpa může tvrdě destabilizovat Evropu. Možný rozklad NATO může ohrozit bezpečnost České republiky. Jako v Americe a v jiných zemích, i v ČR se lidé stále častěji stávají obětí vyložených nesmyslů, šířených manipulátory a populisty. Nastává velmi nebezpečná doba.

Britské listy budou i nadále přinášet kritické analýzy, založené na věcných faktech. Jejich role je v nové přízračné éře ještě důležitější než za posledních dvacet let jejich existence.

Pokud vám záleží na věcném hlasu, přinášejícím do českého prostředí neúplatné, ověřené informace, přispějte finančně na naši nezastupitelnou práci. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Lživý narativ v britských médiích

18. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Jak Británii vidí brexiťáci a jak ji vidí ostatní svět, poznamenává skotský ministr dopravy Humza Yousaf:

Daily Mail: Ve významný den zdůraznila Theresa Mayová, že Británie ODEJDE z jednotného evropského trhu, zostudila Cameronovo ubohé vyjednávání ultimatem daným Bruselu: Špatnou dohodu odmítneme - a EU donutíme, aby za to zaplatila!

OCEL NOVÉ ŽELEZNÉ LADY!

Die Welt: Malá Británie...

Serbian police: You are not allowed to feed the refugees!

17. 1. 2017

čas čtení 2 minuty



I have just come back from Serbia, says Czech activist Eva Zahradníčková. We were in Horgos. This is the place where people live in shelters made of rags. We talked to UNHCR people there. They told us that women and children have been moved to a brick building in Subotica, which is however closed so there is no access to the refugees. The men were left behind in the fields, in the shelters made of rags. At the moment, there are about twenty of them there. The UNCHR people gave them blankets and gloves. They told me they were not allowed to feed them. We brought food, but within a few minutes Serbian police arrive and a policeman started shouting at us that it is illegal to help refugees and that he can arrest us. After a debate lasting several minutes he told me that it was possible that the food we were about to give the refugees is poisoned so he is in fact protecting them from us.

Soutěžíci z Trumpova televizního pořadu ho žaluje za pomluvu

18. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Summer Zervos, která se účastnila Trumpova televizního pořadu The Apprentice (Učeň) žaluje Donalda Trumpa za pomluvu. Tvrdí, že ji osahával a agresivně líbal a pak ji nazval lhářkou. Summer Zervos podala žalobu v úterý. Žaloba je důkazem, že obvinění ze sexuální obtěžování žen budou Trumpa pronásledovat i během jeho prezidentského funčního období.

Obama dal milost Chelsey Manningové

18. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Americký prezident Barack Obama dal milost Chelsey Manningové, odsouzené za prozrazení amerických vládních dokumentů serveru Wikileaks v roce 2010. Manningová byla odsouzena na pětatřicet let do vězení. Bude propuštěna 17. května a nikoliv až v roce 2045.

Snowdenovo povolení k pobytu v Rusku bylo prodlouženo o dva roky

18. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Bývalý spolupracovník americké rozvědky Edward Snowden, který odhalil, do jak velké míry americká NSA špehuje občany, dostane od ruského ministerstva zahraničí povolení setrvat v Rusku další dva roky setrvat v Rusku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Obama poskytl půl miliardy dolarů fondu proti globálnímu oteplování

18. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Barack Obama pozitivně reagoval na požadavky, aby zajistil budoucnost pařížské dohody o boji proti globálnímu oteplování, tím, že uhradil druhou částku ve výši 500 milionů dolarů do Fondu pro zelené klima.

Fond je důležitou součástí pařížské dohody z roku 2015. Je financován bohatými zeměmi a pomáhá rozvojovým zemím, aby mohly zavést opatření proti globálnímu oteplování. USA přislíbily, že do fondu poskytnou tři miliardy dolarů.

Očekává se, že zbývající platbu 2 miliard dolarů Donald Trump zruší. Více než 100 organizací a téměř 100 000 lidí požadovalo, aby Obama převedl do tohoto fondu před odchodem z funkce celou zbývající částku. To neučinil, převedl pouze 500 milionů dolarů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Srbská policie: Krmit uprchlíky je zakázáno!

16. 1. 2017

čas čtení 1 minuta



Jsem zpátky ze Srbska, píše Eva Zahradníčková. Situace je tam taková: byli jsme v Horgosi (to je to místo, kde žijí lidé pod přístřešky z hader). Na místě jsem se potkali s pracovníky UNHCR. Ti nám řekli, že ženy a děti odvezli do zděné budovy v Subotici, která je ovšem uzavřená a není možné se k nim dostat. Muži zůstali na tom poli. Momentálně je jich tam něco kolem dvaceti. Rozdávali jim deky a rukavice. Tvrdili, ze nemají povolení jim dávat jídlo. My jsme jídlo přivezli, jenže během pár minut tam přijela srbská policie a příslušník na nás začal křičet, že pomáhat teď lidem je ilegální a že nás muže zatknout. Po nekolikaminutové debatě s nim na nás vytáhl argument, ze je možné... že jídlo, které jim chceme dát, je otrávené a že on tímto vlastně chrání ty imigranty. Nakonec nás pustil.







Jeli jsme dal do Kelebije. Tam jsou opět jen muži pod přístřešky. Ve dne jsou pod střechou jednoho bistra, kde jim dovolí sedět a případně si nabíjet mobil. Tam jsme se potkali se skupinou dobrovolníků z Německa, kteří jim tam vozí jídlo. Všichni uprchlíci čekají na pořadové číslo. Maďaři si berou ve všední dny 10 uprchlíků dle pořadí. Přednostně berou ženy a děti. Muži musí čekat až nakonec. Bohužel se tímto systémem oddělují otcové od rodin.

Ti muži v Kelebii nám vyprávěli, ze nad ránem přijela policie a zkopali je. Když jsem se ptala proč, jeden mi odpověděl:" Protože můžou."





Foto Zdeněk Štěrbák

Merkelová racionálně o uprchlících a terorismu: Je nutno mezi nimi rozlišovat

17. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Z tiskové konference německé kancléřky:

"Boj proti terorismu je velkou výzvou pro všechny země - víme to z Francie, z Belgie, ze Spojeného království, ze Španělska, a nyní to postihlo i Německo. Vidíme to jako celoevropský úkol, ale já jsem přesvědčena, že boj proti terorismu je globálni výzvou.

Chtěla bych znovu jasně toto odlišit od otázky uprchlíků a existence uprchlíků v souvislosti se syrskou občanskou válkou. Syrská občanská válka je mnohem delší, většina Syřanů opustila svou zemi v důsledku občanské války, v důsledku boje proti Asadovi nebo v důsledku Asadova útlaku. K tomu pak přistupuje islamistický terorismus a ten nás zaměstnává všechny. Avšak občanská válka v Sýrii už existovala předtím."

Trumpovi lidé telefonovali do EU a ptali se "Která země odchází jako další?"

17. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Trump věří, že se EU v roce 2017 rozpadne.

Odcházející americký velvyslanec v Bruselu varuje před mocí "okrajových" hlasů

Členové Trumpova týmu telefonovali vedoucím představitelů Evropské unie a ptali se jich, "která další země se chystá opustit EU" tónem, který naznačoval, že se "Evropská unie rozpadá", informoval odcházející americký velvyslanec u Evropské unie.

Anthony Gardner na své poslední tiskové konferenci bojovně varoval před "okrajovými" hlasy, jako je Nigel Farage, které budou mít na Trumpa ve Washingtonu obrovský vliv. Gardner zdůraznil, že by to bylo "šílenství" a "vrchol pošetilosti", kdyby Spojené státy opustily svou zahraniční politiku posledních šedesáti let a začaly podporovat rozpad EU.

"Trumpův tým má dojem, že se Evropská unie r. 2017 rozpadne," informoval Gardner. Upozornil, že by někdo měl Trumpovi vysvětlit, že se Evropská unie nerozpadá a že naopak se po brexitu stmelila.

Podobně jako nedávno rezignovavší britský velvyslanec u EU Sir Ivan Rogers, i Gardner apeloval na to, aby více činitelů "říkalo pravdu moci". "Bohužel jsme svědky opaku, kdy lidé, kteří říkají před volbami jednu věc, rychle obrátí kabáty a začnou říkat opak, jen aby dostali vládní funkci."

Theresa May: Pro mě je prvořadé zakázat Evropanům přístup do Británie a zrušit pravomoci Evropského soudu

16. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Konečně svobodni!!

Konzervativní, nevolená britská premiérka Theresa Mayová zdůrazní ve svém úterním projevu, že prioritou pro ni je kontrola evropské imigrace a vyčlenění Británie z jurisdikce Evropského soudního dvoru - takže se britští občané už k němu nebudou moci odvolávat, pokud budou porušena jejich lidská práva. Protože chce Mayová v první řadě zakázat Evropanům přístup do Británie, vyčlení zemí z evropského jednotné trhu a z celní unie. Kvůli posedlostí zákazem imigrace z EU hodlá britská premiérka vážně poškodit britské hospodářství.

"Neusilujeme o částečné, ani asociační členství v Evropské unii. Neusilujeme o nic, co by znamenalo, že částečně zůstáváme v Evropě, řekne Mayová ve svém projevu.

Trump: "Brexit bude vynikající věc"

16. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

Měli bychom být připraveni důvěřovat Putinovi," říká Donald Trump.

Maniaku Michaelu Goveovi, bývalému konzervativnímu ministru školství, který vážně poškodil anglické školství, a pak ministru spravedlnosti, který tak vážně poškodil britské věznictví, že jsou v něm nyní na denním pořádku vzpoury vězňů, kteří pravidelně okupují celé vězeňské areály, a který proslul výrokem, že nikdo nemá důvěřovat expertům, nyní v deníku Times vydal rozhovor s Donaldem Trumpem.

Je to další pomsta premiérce Therese Mayové, která Govea loni v létě vyhodila z britské vlády. Gove proslul v Británii tím, že na poslední chvíli vrazil svému brexiťáckému kolegovi Borisi Johnsonovi kudlu do zad, když se Johnson snažil po odchodu Davida Camerona stát premiérem. Na poslední chvíli se rozhodl, že Johnsona nepodpoří a bude premiérem sám.

Gove je přítelem mediálního magnáta Ruperta Murdocha, vlastníka deníku Times, který mu okamžitě dal místo komentátora s platem 150 000 liber ročně (375 000 Kč měsíčně). Gove nyní svého sloupku v Timesech využívá, aby nadával britské vládě a požadoval co nejtvrdší brexit.

Trump Goveovi v rozhovoru sdělil, že brexit bude "vynikající věc", protože Britové přece chtějí "vlastní identitu". "Británie byla tak chytrá, že z EU vypadla!" "Myslím, že kdyby Británie nebyla donucena přijmout všechny ty uprchlíky, nedošlo by k brexitu." (Británie k přijetí žádných uprchlíků donucena nebyla, má v EU výjimku, britský premiér Cameron se z vlastní vůle zavázal, že Británie přijme 20 000 Syřanů, pozn. red.) Dále se Trump vyjádřil, že Merkelová udělala obrovskou chybu, že do Německa vpustila "tolik ilegálů".

Trump také tvrdil, že EU je "nástrojem pro Německo", a předpověděl, že i ostatní země z Evropské unie odejdou. Varoval, že jeho trpělivost s Angelou Merkelovou "nebude vůbec trvat dlouho" a označil ji za potenciálně problematického spojence. Jeho výroky zřejmě posílí obavy ohledně budoucnosti Severoatlantického společenství, konstatuje deník Financial Times.

Trump také kritizoval imigrační politiku NATO. Vyjádřil přesvědčení, že se mu podaří s Ruskem dosáhnout výrazné dohody o snížení jaderných arzenálů na obou stranách, navzdory tomu, že nedávno řekl, že Amerika "musí svůj jaderný arzenál podstatně rozšířit".

Velmi kriticky se Trump vyjádřil o ruské intervenci v Sýrii, která vedla "k strašlivé humanitární situaci". Bude Putinovi - a Merkelové - zpočátku důvěřovat, ale to nemusí trvat dlouho.

Příští pondělí budou podepsány příkazy k posílení amerických hranic, což může zahrnovat omezení cest do USA pro Evropany a "extremní prověřování" osob cestujících z těch částí světa, známých islamistickým terorismem.

Owen Jones: "Chcete-li obraz budoucnosti, představte si vojenskou botu, jak dupe na lidskou tvář - navždy."

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2016

3. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

V prosinci  2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 107 830.73  Kč.   Výdaje na provoz Britských listů byly 99 202.80 Kč. Příjem z reklamy byl 19 207 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince  2016 183 560.80 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

20731