Británie je už opravdu na cestě k totalitě:

Britská vláda navrhuje, aby novináři, kteří publikují prozrazené vládní dokumenty ve veřejném zájmu, byli stíháni jako špioni

12. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Britská konzervativní vláda navrhuje drasticky přepracovat dosavadní britský zákon Official Secrets Act o ochraně státních tajemství. Má ho nahradit nový Espionage Act, zákon proti špionáži. Ten by měl soudům dát možnost trestně stíhat novináře, kteří zveřejní utajovaný vládní materiál.

Novináři by poprvé v britské historii byli stíháni i za zveřejnění "citlivých hospodářských informací", zejména pokud by zveřejnili vládní dokumenty, týkající se britského vyjednávání o brexitu.

V novém zákonu proti zveřejňování prozrazených státních informací ve veřejném zájmu má být trest vězení zvýšen ze 2 na 14 let. Trestným činem má být už jen "získání" či "shromažďování" státních tajemství.

John Cooper, právních specializující se na lidská práva, varoval, že taková zákonná změna by potenciálně zlikvidovala nejdůležitější zásady otevřené demokracie.

Jodie Ginsbergová, generální ředitelka Indexu on Censorship, konstatovala: "Tyto návrhy jsou děsivé a nemají místo v demokracii, která přímo záleží na mechanismech, jejichž prostřednictvím mohou být mocní pohnáni k odpovědnosti. Je nemyslitelné, že by mohli být whistlebloweři a ti, jimž předají whistlebloweři své informace, vystaveni věznění za publikaci informací ve veřejném zájmu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5343

Diskuse

Obsah vydání | 13. 2. 2017