Kreml: Americké letecké údery proti Asadovi jsou vážnou ranou rusko-americkým vztahům

7. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

- Francie byla v noci předem informována o amerických leteckých úderech proti Asadovi, řekl francouzský ministr zahraničí Jean-Mark Ayrault. Označil americké letecké údery za "varování zločineckému režimu". Francouzský prezident Francois Hollande vydal prohlášení, že o věci hovořil s Angelou Merkelovou:

"Po chemickém masakru dne 4. dubna v městě Chán Šejchún zničily včera v noci americké letecké údery vojenský areál syrského režimu, který byl použit při chemickém bombardování."

Při americkém leteckém úderu zahynulo šest osob a došlo k podstatným hmotným škodám.

- Na syrské letecké základně al-Šajrat byl při nakládání sárínu do syrské stihačky ruský personál, jsou přesvědčeni američtí výzvědní činitelé. Nevědí však, zda Rusové byli informováni o tom, co se děje. Syrské opoziční kruhy tvrdí, že znají totožnost pilota, který 4. dubna bombardoval Chán Šejchún.

- Rusko, které předtím vetovalo rezoluci OSN proti Asadovi, požaduje zasedání Rady bezpečnosti OSN, kde by se mělo jednat o amerických leteckých úderech proti Asadově vojenskému areálu. Rusko také suspendovalo svou dohodu o komunikaci s USA ohledně užívání syrského leteckého prostoru, v jejímž rámci upozornilo předem americké letectvo Rusko, že bude ve čtvrtek bombardovat Asadův vojenský areál.

Čína vydala prohlášení, v němž otevřeně neodsoudila americké letecké údery proti Asadovi, ale vyjádřila se, že je vždycky "proti užívání síly". Mluvčí čínského ministerstva zahraničí také uvedl, že je Čína proti užívání chemických zbraní kýmkoliv.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5833

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2017