Německý prezident zaútočil na "neodpovědné" britské aktivisty za brexit

5. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Je neodpovědné vést lidi k tomu, aby si mysleli, že ve světě, který se stává stále složitějším, jsou odpovědi stále jednodušší.

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier argumentoval v Evropském parlamentě, že příslib stoupenců brexitu, že Británie "získá zpět kontrolu" skončí ničím.

Steinmeier opakoval varování nestora britské Konzervativní strany Michaela Heseltine, že brexit bude pro Británii znamenat katastrofální ztrátu suverenity.

"Je podle mého přesvědčení chybné říkat, že v dnešním světě může stát jedna evropská země osamocena a že bez Evropské unie dokáže přimět svět k tomu, aby byl její hlas slyšen a prosadit své hospodářské zájmy. Právě naopak," řekl Steinmeier ve Štrasburku.

"Pokud my, jako Evropa, se nestaneme skutečnými partnery na světovém jevišti, všichni se jednotlivě staneme hříčkou v rukou velmocí. Předpokládám, že to měl Michael Heseltine na mysli, když nedávno řekl v rozhovoru, že brexit je největší ztrátou suverenity, jakou kdy zaznamenal, a má zřejmě pravdu."

Heseltina minulý měsíc Theresa Mayová vyhodila z funkce vládního poradce, protože hlasoval ve prospěch toho, aby Dolní sněmovna měla právo veta nad výsledkem vyjednávání Mayové o brexitu v Bruselu.

"Populisté kreslí svět černobíle a proměňují strach v politický kapitál. Převezměme zpět kontrolu - to je heslo, které slyšíme všude. Nacionalisté jsou neschopni ho realizovat a pokud toto heslo lze splnit, je to něco, co dokážeme jen společnou akcí.

Je neodpovědné vést lidi k tomu, aby si mysleli, že ve světě, který se stává stále složitějším, jsou odpovědi stále jednodušší."

Steinmeier poukázal na to, že ti, kdo už "nerozlišují mezi lžemi a fakty", "ohrožují základy demokracie". "Svět, v němž žijeme, je daleko nejistější a nezvládnutelnější. Mnoho lidí se obává budoucnosti. Mají strach, že ztrácejí kontrolu. Reagují pozitivně na hlasy Sirén, které volají: 'Vraťte se do známého objetí národa. Uzavřete hranice, zatlučte dveře. Jedině tak obnovíme svou suverenitu."

Steinmeier odmítl Trumpovo tvrzení, že EU je nástrojem německé nadvlády.

Evropská unie přinesla do Evropy po dobu 70 let mír a zajistila, že Steinmeierova vlastní země unikla hrůzám Hitlerovy vlády. "Mimo státní důvody existuje něco jiného a možná důležitějšího. Pro mnoho Němců je nyní Evropa srdeční záležitost."

"V mé zemi, ano, my chceme Evropu. Chceme budovat lepší Evropu a chceme být evropským Německem."

Téhož dne varoval i Manfred Weber, šéf Evropské lidové strany, že britští politikové si dosud neuvědomili hrůzu toho, co Británie učinila.

"Někteří politikové v Londýně si neuvědomili, co odchod z Evropské unie znamená. Znamená to být samoten."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7019

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2017