Svět má problémy pochopit chaotickou linii Donalda Trumpa vůči Sýrii

8. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Spojené státy varovaly Bašara al Asada, že proti němu podniknou další vojenské akce, pokud znovu použije chemických zbraní. Přitom však daly najevo, že nejsou ochotny vstoupit větší měrou do syrského konfliktu.

Tiskový mluvčí Bílého domu Sean Spicer se odmítl vyjádřit ohledně toho, zda Spojené státy podniknou ve věci Sýrie nějaké další kroky - vojenské či diplomatické - zatímco svět má problémy pochopit, jaká je Trumpova strategie ohledně syrské občanské války.

Ze základny, kterou Spojené státy bombardovaly, startovaly znovu Asadovy stihačky, z čehož vyplývá, že vojenské škody amerického vojenského útoku byly minimální. Syrská Observatoř pro lidská práva také uvedla, že Asadovy stihačky znovu bombardovaly předměstí města Chán Šejchún, které se v úterý stalo obětí Asadova útoku chemickými zbraněmi.

Spicer označil americký vojenský útok v Sýrii za "velmi rozhodný, ospravedlnitelný a přiměřený" a z "humanitárních důvodů" naprosto "ospravedlnitelný".

Odmítl se však vyjádřit ohledně toho, zda musí Asad odejít, přestože Trumpův ministr zahraničí Tillerson před raketovým úderem tvrdil, že se podnikají diplomatické kroky za účelem "Asadova odstranění".

Zmatené signály ze Spojených států ohledně Sýrie zjevně zklamou syrskou opozici, který původně považovala americký raketový útok jako známku možné naděje v situaci, kdy je terčem tvrdé ofenzívy.

Donald Trump nyní čelí rozporným požadavkům: Americký Kongres požaduje, aby eskaloval vojenské akce, Rusko požaduje, aby se Amerika stáhla. Zastánci lidských práv požadují důkazy, že existuje strategie, která povede k mírovému ukončení konfliktu.

K první velké diplomatické zkoušce dojde příští týden v Moskvě, kam přicestuje k rozhovorům o Sýrii Tillerson.

Pentagon se mezitím pokouší obnovit kritickou vojenskou horkou linku mezi USA a Ruskem. Putin zrušil tento tzv. dekonfliktní kanál po americkém útoku v Sýrii. Snaží se tak donutit Trumpa, aby se rozhodl mezi útoky proti Asadovi a útoky proti Isis.

Dekonfliktní kanál je životně důležitý, mají-li se ruské a americké stihačky vyhnout náhodné srážce nebo útokům na své spojence v severovýchodní Sýrii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7783

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2017