Snaží se Írán pohřbít jadernou dohodu?

4. 10. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Íránská vláda má enormní zájem na tom, aby jaderná dohoda JCPOA, již v květnu tohoto roku Trumpova administrativa jednostranně vypověděla, zůstala zachována. Totéž leží na srdci ostatním signatářům této přelomové dohody, tedy Velké Británii, Francii, Německu, Číně a Rusku, jež zdůrazňují, že sankční politika Spojených států existenci JCPOA ohrožuje, a snaží se nalézt cestu, jak americké embargo obejít. Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) Bílému domu ve středu nařídil, aby zrušil sankce týkající se zboží, určeného na humanitární účely, což Teherán vnímá jako velké vítězství nad Trumpovým kabinetem. Tento týden francouzská vláda obvinila íránské ministerstvo pro zpravodajské služby z přípravy zmařeného bombového útoku, k němuž mělo ve Francii dojít letos v červnu. Dává to nějaký smysl?

Není samozřejmě vyloučeno, že íránské ministerstvo pro zpravodajské služby bombový atentát na shromáždění exilového íránského sdružení Lidoví mudžáhedíni (MEK) skutečně zosnovalo. Tato organizace s bohatou teroristickou minulostí, mající na svědomí 16 tisíc mrtvých včetně několika Američanů, se v současnosti těší neskrývané podpoře předních jestřábů Trumpovy vlády, jmenovitě Johna Boltona a Mikea Pompea. John Bolton, jenž je vytrvalým advokátem změny režimu v Teheránu, by dokonce chtěl, aby MEK sestavili íránskou vládu, přestože Lidoví mudžáhedíni v Íránu postrádají hmatatelnou voličskou základnu. MEK se sice profilují jako demokratická alternativa vůči represívnímu íránskému režimu, nicméně jde spíše o jakýsi kult, který systematicky terorizuje své vlastní členy.

Tato organizace se k teroristickým metodám boje proti režimu ajatolláhů uchylovala i v nedávné minulosti, jak ilustruje zpráva NBC News, vycházející ze svědectví amerických představitelů. Podle této zprávy izraelská tajná služba Mossad trénovala agenty MEK, aby zabíjeli íránské vědce, kteří pracovali na jaderném programu. Tyto skutečnosti samozřejmě teheránskou vládu ani v nejmenším neopravňují k používání týchž metod, jaké aplikují její nepřátelé.

Íránský režim je často obviňován z provádění teroristických operací v řadě zemí - ať již oprávněně, či nikoliv. Jenže, jak ukazují konkrétní příklady, Teherán raději volí plamennou rétoriku doprovázenou omezenými vojenskými údery než systematický terorismus nebo rozsáhlé vojenské operace, jež by mohly vyprovokovat zničující odvetu jeho mocných nepřátel.

Když v roce 1998 Tálibán na íránském konzulátu v afghánském Mazár-e Šaríf usmrtil deset diplomatů, ajatolláh Chameneí na poslední chvíli zrušil masivní úder proti Afghánistánu, protože si byl dobře vědom toho, že z afghánské bažiny se nedá jen tak vybřednout. Když byli v letech 2010 až 2012 usmrceni čtyři vědci, pracující na íránském jaderném programu, Teherán, který byl přesvědčen o tom, že za těmito vraždami stojí Izrael, sice sliboval zdrcující pomstu, ale nakonec zůstalo jen u výhrůžek. Íránské revoluční síly letos na jaře odpálily dvacet střel Grad na Izraelem okupované Golanské výšiny až poté, co Izrael uskutečnil stovku náletů na íránské pozice v Sýrii a konvoje se zbraněmi pro Hizballáh tamtéž. Íránská vláda slibovala krvavou odplatu všem svým nepřátelům také po nedávném teroristickém útoku v Ahvázu, kde přišlo o život 29 osob. Íránské revoluční gardy prozatím odpálily šest balistických střel na Sýrii a sedm dronů bombardovalo pozice tamních „žoldáků a teroristů“.

Írán rovněž jako jiné země čelí ozbrojeným útokům zvenčí včetně politicky motivovaných atentátů, přičemž teheránský režim má v dobré paměti 80. léta, kdy proti němu bojovala řada mocných států, Spojené státy a Sovětský svaz nevyjímaje. A tato neblahá zkušenost v kombinaci s mentalitou obležení se může promítnout do agresivních činů íránské vlády.

Jestliže se Teherán zdráhá nasadit masivní vojenskou sílu proti svým nepřátelům, zůstává záhadou, proč by připravoval teroristický útok na území státu, který se staví za přežití jaderné dohody JCPOA Jsou íránští ajatolláhové tak neskutečně hloupí, aby efektivně sabotovali své diplomatické úsilí, anebo byl chystaný bombový útok proti Lidovým mudžáhedínům spíše partizánskou akcí íránských hardlinerů?

 

0
Vytisknout
9296

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2018