Nad začátkem senátních a komunálních voleb

5. 10. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty
Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Ve shodě s titulkem na Seznam.cz si taky myslím, že tyto volby budou testováním skutečné Babišovy síly. Uvidíme, zda mu všechen ten populismus, který se z boje proti korupci pomalu přeorientovává na rozdávání peněz a odmítání uprchlíků, pomůže. Zásadním signálem budou výsledky komunálních voleb ve velkých městech, zejména v Praze a Brně. A samozřejmě zcela reálné důsledky pro celostátní politiku bude mít nové složení Senátu.

 

Na druhou stranu pochybuji o tom, že by se v těchto volbách mohl ukázat nějaký silný celostátní soupeř pro ANO. Kdo by to měl být? Určitě ne levice, ta nejspíše propadne. Zajímavý indikátor schopnosti pravice postavit se ANO bude výsledek ODS v Praze, kde ovšem při úspěchu ODS může snadno vzniknout koalice ANO-ODS. Pražané v posledních dvou komunálních volbách volili nové možnosti: nejprve  TOP09, pak  ANO. Co se stane nyní?

Možná uspějí piráti a nejen v Praze. Možná v Praze a Brně uspějí hnutí Prahasobě a ŽítBrno. To by byl naprosto nový signál v české politice, nový politický směr, který kontrastuje s malostí a xenofobií zoufalců, kteří nemohou nabídnout nic vskutku pozitivního. Babiš už nemluví o boji proti korupci, protože ví, že ti voliči, kteří ho za to volili, ho většinou volit nebudou. Musí se obracet na bývalé voliče levice. A je otázka, zda u nich uspěje. Naprosto specifická situace je zejména v Praze a Brně. Budou voliči na komunální úrovni volit podle toho, kdo je celostátním šéfem/vlastníkem dané strany nebo hnutí? Odpověď na tuto otázku může být velmi zajímavá i pro celostátní politiku.

A jak se bude dařit různým projektům, za nimiž stojí boháči? Zopakuje někdo aspoň na místní úrovni Babišův úspěch? A konečně: pokud levice propadne, dojde k pádu vlády? Budeme mít předčasné sněmovní volby? Nedivil bych se.



https://www.seznamzpravy.cz/clanek/on-line-zacina-test-skutecne-babisovy-sily-cesi-mu-vyberou-hlavniho-oponenta-57321?dop-ab-variant=1&seq-no=1&source=hp

0
Vytisknout
7950

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2018