Proč Jiří Pospíšil nenavrhne na primátora Prahy rovnou Pavla Béma?

9. 10. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty
Podle vyjádření pro Respekt by Jiří Pospíšil, lídr Spojených sil pro Prahu, předvolební koalice TOP09, STAN a KDU-ČSL, upřednostnil zkušenost Bohuslava Svobody z ODS, který byl primátorem Prahy v letech 2010-2013, před nezkušeností lídra pirátů Zdeňka Hřiba. Nutno podotknout, že Svoboda vedl Prahu tak úspěšně, že v roce 2014 ODS prohrála drtivě komunální volby a skončila čtvrtá s necelými 11% hlasů. Trojkoalice zelených, KDU-ČSL a STAN měla tehdy přes 11%, TOP09 přes 20% a ANO o dvě procenta více než TOP09.

 

Když už jsme u té zkušenosti, nechápu, proč Jiří Pospíšil nenavrhne přímo zavolat Pavla Béma. Ten byl primátorem 8 let (2002-2010) a za tu dobu nasbíral velmi cenné zkušenosti. Ostatně pan Pospíšil sám má bohaté zkušenosti z doby působení ve vládě Petra Nečase. V ní jistě působil jako ten lepší ministr, ale mezi slepými je jednooký snadno králem.

Asi bych pochopil, kdyby Jiří Pospíšil tlačil na prosazení Jana Čižinského místo Zdeňka Hřiba. U Jana Čižinského jsou zkušenosti s komunální politikou neoddiskutovatelné a jsou to zkušenosti s jasnými výsledky. Pan Čižinský nedovedl svůj projekt „Praha7sobě“ po čtyřech letech vlády na Praze 7 k bankrotu, ale naopak výrazně zvýšil podporu občanů pro něj na absolutní většinu, tedy ze 43% na 55% hlasů. Jenže pan Čižinský jasně deklaroval v rozhovoru pro ČRo Plus, že na pozici primátora jeho formace „Prahasobě“ netrvá. Řekl jasně, že na tom změna v Praze skončit nesmí. Místo toho pan Pospíšil nabízí nezměnu, návrat ke zkušenostem, k fungování Prahy v letech 2010-2013.

 

Článek v Respektu: https://www.respekt.cz/politika/koalice-piratu-prahy-sobe-a-spojenych-sil-zatim-neni-jista

 

Rozhovor s Janem Čižinským na ČRo Plus: https://plus.rozhlas.cz/jsme-ochotni-netrvat-na-kresle-primatora-prahy-pripousti-lidr-iniciativy-praha-7636257

0
Vytisknout
9786

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2018