Španělská "města duchů" pomalu ožívají

31. 12. 2018

čas čtení 1 minuta
Betonoví kostlivci dosud straší Španělsko, ještě 10 let po globální krizi vyvolané splasknutím realitní bubliny. Ta vyvolala bankroty developerů a způsobila, že krajina je pokryta nedokončenými projekty.


Avšak během ekonomického oživení některá z "ciudades fantasma", neboli měst duchů, postupně ožívají. To se týká například Valdeluzu nedaleko Guadalajary, asi 60 km severovýchodně od Madridu.

Valdeluz měl být městem-noclehárnou pro 30 000 obyvatel poblíž stanice rychlovlaků spojujících Madrid s Katalánskem. Avšak hlavní developer zbankrotoval krátce po začátku krize v roce 2008.

Ve městě, kde kdysi bydlelo maximálně osm rodin, nyní žije 4 000 osob, když banky pomalu prodávají byty získané od zbankrotovaných developerů.

Oživení španělské ekonomiky od roku 2014 a fakt, že Valdeluz leží poblíž ekonomické osy mezi Madridem a Guadalajarou, pomohly vdechnout městu nový život, říká José Luís Ruiz Bartolomé, autor knihy o španělském realitním trhu.

Starosta nedalekého Yebesu, pod který Valdeluz administrativně spadá, prohlásil, že investice do služeb jako nový sportovní komplex otevřený vloni představovaly klíč k úspěchu. Základní škola uzavřená v roce 2013 byla znovuotevřena v roce 2017 a nyní má 300 žáků.

"Předtím jsme museli opustit Valdeluz autem, abychom cokoliv nakoupili," říká Luís Miguel Cobo, který v roce 2015 založil fotbalový klub. "Dnes je tu supermarket, dva obchody s potravinami, lékárna, veterinář a tři bary," dodává.

Starosta Valdeluzu chce napřesrok zřídit technologickou průmyslovou zónu, aby přilákal velké firmy, jež by přitáhly další obyvatele.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10141

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2019