Užiteční idioti "ruského světa"

8. 4. 2019

čas čtení 2 minuty
V době, kdy ruské bezpečnostní orgány hledají na internetu očerňovatele držitelů moci, aby je potrestaly v souladu s "Klišasovým zákonem", a kdy ruská televize napjatě komentuje ukrajinské volby v naději, že v nich uvidí zárodek zániku Ukrajiny, ve struktuře ruské moci došlo ke změně. Agentura Roskomstat s příchodem nového šéfa Pavla Markova začal do médií vypouštět informace, kterou jinak než jako očerňování označit nelze, napsal Igor Jakovenko.


Tvrdí, že více než 20 % Rusů žije bez kanalizace, teď objasnili, že 80 % ruských rodin si nemůže dovolit nejnezbytnější životní potřeby. A to vše poté, co Rusko již 20 let vzkvétá pod moudrým Putinovým vedením. Připomeňme, že předchozího šéfa Roskomstatu odvolali v prosinci za to, že publikoval údaje o snížení ruských důchodů přesně ve stejný čas, kdy Putin Rusům pečlivě vysvětlil, že jejich důchody nepřetržitě rostou. Raději nepřipomínat "statistickou aféru" z roku 1937, kdy organizátoři "nesprávného" sčítání obyvatelstva byli zatčeni a někteří i zastřeleni. Je divné, že v putinském Rusku nebyla dosud statistika prohlášena pseudovědou.

Činnost lidí publikujících pravdu o putinském Rusku je do jisté míry kompenzována prací užitečných idiotů v protilehlém táboře. Během mnoha let fungování putinského režimu se vyprofilovat svérázný antropologický typ: "Putinský liberál". Připomíná protilátky v lidské krvi, které jsou syntetizovány v reakci na vpád cizorodých a nebezpečných látek a dokážou je neutralizovat. Pro putinský režim je nejnebezpečnější látkou liberál. Ale "putinský liberál" je protilátkou, jehož hlavní funkcí je diskreditovat liberalismus, vystavit ho posměchu a zbavit veškeré naděje na podporu.

Druhou kategorii užitečných idiotů putinského "ruského světa" reprezentují ukrajinští jestřábové. Veřejné vyjadřování nenávisti ke všemu, co třeba jen trochu připomíná ruský jazyk a kulturu, ruská televize vítá s nadšením.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
9647

Diskuse

Obsah vydání | 10. 4. 2019