1. 2. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 2. 2008

Příští konzervativní vláda poskytne zadarmo každé nové matce po návratu z porodnice na dobu šesti hodin denně doma zdravotní sestru. Konzervativci chtějí do Británie zavést holandský systém, podle něhož každé matce novorozeněte pomáhá doma zdravotní sestra, učí ji

  • jak nemluvně kojit a koupat
  • stará se o starší děti a zajistí, aby pro ně bylo zdravě uvařeno
  • postará se o prádlo a lehké domácí práce
  • spravuje systém návštěv pro matku a zajistí, aby ji hosté nebudili v nevhodnou dobu
  • vede deník s údaji o pokroku matky a dítěte, který pak používají lékaři a sociální pracovníci

David Cameron, šéf britských konzervativců, je přesvědčen, že holandský systém, známý jako "kraamzorg", by byl v britském kontextu podstatným zlepšením; zatím se totiž poskytuje sociální a zdravotní podpora jen těm nemluvňatům a jejich matkám, které jsou považovány za rizikové případy.

Michael Gove, konzervativní stínový ministr pro záležitosti dětí, také chválil holandský systém: "Pokud budeme schopni poskytnout lepší podporu rodičům v prvních měsících narození dítěte, podaří se nám zřejmě vyřešit některé problémy nerovnosti a sociální mobility, které nás v současnosti ochromují jako zemi. Musíme zajistit, aby každé dítě dostalo takovou podporu, jakou si v současnosti mohou koupit jen bohatší."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Sloupek
Ivan Wernisch

Když kráčíš kolem hyacintů
neměl bys lhát
snad ani vraždit
a navštěvovat cizí kraje
bys neměl když kráčíš kolem záhonu hyacintů

z knihy Půjdeme do Mů, Mladá fronta 2002. Mezi svých Deset básní vybral Petr Štengl.

2. 2. 2008

"Prozápadní" Afghánistán Hamida Kharzaie:

V dramatickém obratu o 180 stupňů zrušil afghánský Senát své rozhodnutí potvrdit trest smrti nad třiadvacetiletým studentem Sayedem Pervezem Kamabakshem, který byl odsouzen za rouhání, které prý spáchal tím, že si z internetu stáhl analýzu o právech žen.

Obrat v afghánském Senátu následoval po širokých mezinárodních protestech a apelech na prezidenta Hamida Kharzaie poté, co na případ upozornil britský deník Independent a poté co jeho 38 000 čtenářů podepsalo petici požadující pro afghánského studenta spravedlnost. Petici podpořili i britský ministr zahraničí David Miliband, šéf britských liberálních demokratů Nick Clegg a stínový konzervativní ministr zahraničí William Hague. V afghánském hlavním městě Kábulu se konaly na studentovu podporu demonstrace.

2. 2. 2008

Nebyl bych schopný vnitřně přijmout důvod pro radar, ať by byl seberozumnější.

Dovolte mi se podělit o rozpoložení, ve kterém se nacházím. Jako volič levice čtu pravidelně Právo a Britské listy. Jsem člověk pohříchu technický, proto neusiluji o širší rozhled jinou četbou. Navíc mi z politických komentářů Mladé fronty naskakují osypky.

Nicméně pozoruji na sobě, že třebaže kývám souhlasně hlavou, v podstatě je mi už jedno, co čtu. Jsem proti radaru, čili podpořím každého, kdo přinese další důvod proti. Myslím, že bych nebyl schopný ani vnitřně přijmout důvod, byť seberozumnější, který by byl pro.

Toto přirozeně není příznak voliče levice. Stejnou zarputilost můžeme pozorovat v každém táboře, počínaje Spartou proti Slávii a Klausem proti Švejnarovi konče, píše Alexandr Grozněv.

3. 2. 2008

Velmi dobře chápu pocity pana Grozněva ohledně racionality postojů pro radar či proti němu.

Já si ovšem osobuji právo na "nerozumný" postoj. Moje zesnulá žena mi položila otázku k radaru v době, kdy o tom psaly jen BL a ten hezký ženský časopis.

Já jsem, jako celoživotní amerikanofil, názor připraven neměl.

2. 2. 2008

"Oblíbeným slovem je i pikareskní."

"Dokazuje [to] neschopnost emigrantů (sic!) nahlédnout domácí témata. Ale takové zobecnění už je moc i na Čulíka."

"Natolik poblázněné, aby nás Čulíkovy umanutosti bavily a inspirovaly, to zase bohužel není."

"Oblíbeným slovem je i pikareskní."

"Čulíkův rozhořčený tón připomíná spíš nadávání diváka, který chce vrátit vstupné. Zlostí se třese, až ztrácí konzistenci i argumenty, ale to mu vůbec nebrání v o to rychlejších názorech."

Po všech stránkách - sociologicky, jazykově, stylisticky, novinářsky i faktograficky - ohromující recenzi na filmovou knihu Jana Čulíka vydala Irena Hejdová na stránkách aktualne.cz ZDE. Vzor inteligentní diskuse na aktualne.cz ZDEVřele doporučujeme.

K tomu dodává Jan Čulík: Primitivní, případně urážlivé recenze této knížky, které vyšly v některých českých médiích, jsou pro mě nesmírně poučné. Mají několik charakteristik:

1. Výsledky empirického zkoumání motivického arzenálu českých filmů jsou pro "pravicové" kritiky nepřijatelné; i pro mě bylo překvapením, že narativ současného českého filmu vytváří o české společnosti mytologii, které je vůči ní nesmírně kritická, dá se říct až "levicová" - s těmito fakty však těžko něco naděláme - ve filmech prostě tyto motivy jsou - nejde to popřít. Protože to kritikové nemohou z ideologických důvodů přiznat, musejí tvrdit, že kniha neobsahuje žádné informace :)

Hloupost samozřejmě existuje všude - děsivým zjištěním pro mě však je, že "recenze" Ireny Hejdové je stylisticky, argumentačně i analyticky hodně pod úrovní nejpitomějších seminárních prací a písemných zkoušek studentů z Glasgow University, které právě s kolegy opravujeme (práce na Glasgow University musejí opravovat nejméně dva různí učitelé, konečné rozhodnutí o známkách má pak ještě externí examinátor z jiné univerzity, aby byla zajištěna objektivita, všechno je písemné) a kterým dáváme trojky nebo čtyřky.

3. 2. 2008

Tabákový gigant Philip Morris se rozhodl "pomoci" kuřákům, kteří nyní v mnoha zemích světa (v 50 zemích světa je zakázáno kouřit ve veřejných místnostech) musejí vyběhnout na ulici, aby si zakouřili, a třást se tam zimou. Philip Morris zavádí cigaretu, která je kratší a intenzivnější - bude trvat kratší dobu ji vykouřit, efekt však bude stejný.

Cigareta má 7,2 centimetry, ve srovnání s normálními 8,5 centimetry a podle listu Times bude určitou útěchou pro kuřáky, mrznoucí v ulicích, zejména, pokud Evropský parlament zakáže v boji proti globálnímu oteplování používání tepelných zářičů, které se používají pod širým nebem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bitva o Stalingrad
3. 2. 2008
Motto: Z Vůdcova hlavního stanu, 3. února 1943. Vrchní velitelství branné moci oznamuje: Boj o Stalingrad skončil. Věrna své přísaze do posledního dechu, podlehla armáda pod příkladným vedením generála polního maršála Pauluse převaze nepřítele a nepříznivým podmínkám.

Při příležitosti 65. výročí bitvy u Stalingradu proběhla v tomto městě o víkendu za účasti 1500 hostů z ruských regionů, veteránů a zahraničních delegací z USA, Francie, Srbska, Česka, Velké Británie, Itálie a Německa vzpomínková slavnost. Současně se konala vědecká mezinárodní konference "Bitva o Stalingrad 65 let poté", zabývající se touto historickou událostí.

Na stejné téma byla uspořádána v německo-ruském muzeu v Berlíně-Karlshorstu výstava. Šedesát snímků válečných korespondentů ze zimních měsíců 1942 až 43 je vystaveno nedaleko místa, kde byla 8. května 1945 podepsána bezpodmínečná kapitulace nacistického Německa. Připomíná současné generaci, která se již ve valné většině narodila v druhé polovině XX. století, katastrofu, do které vtáhli tehdejší vládci Německa nejen svůj vlastní národ, ale i evropský kontinent.

FOTOGALERIE BL

Stalingrad během blokády - očima klasika ruské dokumentární fotografie, Georgije Anatoljevjana Zelmy 12345
Rusko během 2. světové války 123

Stalingrad -- nedobytná pevnosť na Volge ZDE

3. 2. 2008

HEGEROVÁ MYSLÍ, ŽE KOUŘIT TRÁVU BY JÍ SLUŠELO

"... Já občas říkám, a propaguju to i na koncertech, že staří lidé by měli kouřit marihuááánu. Protože zvlášť mužský, u mužských je to opravdu častější, bývají ve stáří takoví... jak bych to řekla slušně? Neslušně tomu říkám kyselá prdel. Zkrátka jsou zapšklí. A kdyby si dali šluka marihuááány, bylo by jim líp. Když je někomu sedmdesát, tak už teda žádnou ostudu jako drogově závislý asi neudělá. Já to ale ještě nezkusila. To mám ještě před sebou a myslím, že kouřit trávu by mi hrozně slušelo! ..."

(Citát našel Štěpán Kotrba: Jen aby Hegerovou nezavřeli, komentuje ho.)

Lidovky: Hegerová: Zrovna si jedu udělat bustu ZDE

3. 2. 2008

Pravidelní kuřáci konopí se pravděpodobně vystavují většímu riziku chronických plicních chorob, včetně rakoviny, než jakému jsou vystaveni kuřáci tabáku. Vyplývá to ze dvou právě zveřejněných studií.

Jedna studie zjistila, že osoby, které kouří jeden joint konopí denně, trpí větším rizikem vzniku rakoviny plic než kuřáci tabáku, kteří vykouří 20 cigaret denně. Jiná studie zjistila, že určitá forma emfyzema vzniká u kuřáků konopí o dvacet let dříve. Studie vyšly v časopisech Respirology a European Respiratory Journal.

3. 2. 2008

Od pádu komunismu je česká politika vůči Kubě, dřívější spřátelené zemi, vyhraněně nepřátelská. V mezinárodním měřítku patříme k nejtvrdším odpůrcům Castrova režimu. Zachováváme nesmiřitelný postoj, přestože se mezinárodní postavení Kuby v posledních letech podstatně zlepšilo navázáním prospěšných vztahů nejen s levicovými režimy ve Venezuele a Peru a s komunistickou Čínou, ale také s nesporně demokratickým Španělskem nebo s Brasilií. Nepřátelství k režimu Fidela Castra je paradoxně jedním z mála prvků české politiky, které spojují všechny polistopadové vlády bez ohledu na jejich politickou orientaci. Není proto nic překvapivého, že ministr zahraničí Karel Schwarzenberg přijal v Černínském paláci představitele kubánské opozice Hectora Palaciose a Giselu Delgadovou, jimž slíbil další podporu odpůrcům Castrova režimu.

1. 2. 2008

Čulíkova vyzývavá "ošuntělost" ("Ošuntělá Česká republika") nám po čase jako vracející se kometa ozářila důležité téma a vyvolala rozpravu. Tématem sporu není asi právě to, že jsme chodícími věšáky second handu Evropy a východoasijských imitací. České šatníky plní obnošené západní svršky a laciné fejky jistě déle než ony Čulíkovy čtyři měsíce (mezi dvěma posledními bohemistovými návštěvami ve vlasti). Podnětnou výzvou se stal poukaz na to, co se zde děje s naším veřejným prostorem. Co my tady vlastně sdílíme. Co máme vůbec společného? Proč se nám nějak nedaří naplňovat naše velkorysé plány? Proč si my, dotčení našinci, stýskáme na množení sprostoty, vršení špíny, hrubosti a neomalenosti, vzájemnou neúctu a bujné okrádání se navzájem, proč žehráme na úpadek mezilidských vztahů a morálky? Kdo za to může?

Co je naším dědičným hříchem?

1. 2. 2008

Myslím, že rozumím zklamání Václava Špiky ("Karel Marx a T.G. Masaryk měli na český národ podobný názor") z vývoje společnosti u nás a sdílím jeho obavy z budoucnosti. Není mi jasné, kde se vzali, tu se vzali fanatičtí budovatelé kapitalismu, zbožňovatelé trhu, který prý rozhoduje vše, tuneláři ochotní zašantročit majetky a sledující jen vlastní egoistické cíle, lidé, kterým jsou jiné než vlastní zájmy naprosto cizí a kteří obranu národních zájmů označují výsměšně jako národovectví.

Právě nyní český parlament odmítl rezoluci, kterou navrhla komunistická poslankyně Kateřina Konečná, o Kosovu ("Srbsko nesmí být naše prohra"). Hrozba zpochybnění Trianonu se bezprostředně týká Slovenska, a tudíž nepřímo i nás. Nám je to jedno? Nás se to netýká? Neměli bychom být se Srby (a Slováky) solidární?

Kde se u nás vzali všichni ti Topolánkové, Julínkové, Bursíkové atd., kteří se nestydí zpoplatňovat i právě narozené kojence v nemocnicích a pro které i ve zdravotnictví platí tržní vztahy? Mám dojem, že jim chybí základy humanitní vzdělanosti a morálky.

1. 2. 2008

Žádný seriozní průzkum veřejného mínění neprokázal, že odpůrců radaru je méně než 50 procent

Neslavný, ba potupný konec Klvaňovy "informační" kampaně lze stručně shrnout takto:

2. 2. 2008

ČTK│ Inspekce ministra vnitra vyhodnotila postup policie vůči Mladým sociálním demokratům (MSD) zadrženým loni při prvomájových oslavách v Praze jako přestupek. Zadržení si stěžovali na šikanu, policisté je podle jejich tvrzení nutili nahé dělat dřepy a ponižovali je.

ČTK o tom informovaly stínová ministryně spravedlnosti ČSSD Marie Benešová, která MSD v kauze zastupuje, a mluvčí inspekce Martina Lidlová.

1. 2. 2008

Platil svému synovi za práci v parlamentě, kterou nedělal

Konzervativní poslanec Derek Conway byl vyloučen z parlamentního klubu Konzervativní strany a donucen prohlásit, že nebude znovu kandidovat v příštích parlamentních volbách. Ve čtvrtek byl z parlamentu suspendován na 10 dní pro "zneužití" veřejných finančních prostředků a jeho případ byl předán k vyšetřování policii. Poslanci také souhlasili, že Conway musí vrátit parlamentu částku 13 161 liber.

Vyšlo najevo, že poslanec vyplácel svému synovi po dobu jeho studia na univerzitě v Newcastlu plat "parlamentního pomocníka" ve výši 11 773 liber ročně plus prémie ve výši 10 000 liber ročně, jenže nikdo syna při práci v parlamentě nikdy neviděl, ani neviděl žádnou jím vykonanou práci.

Scotland Yard potvrdil, že obdržel dopis od Duncana Borrowmana, Conwayova liberálnědemokratického soupeře z jeho volebního okrsku, s dotazem, aby policie vyšetřila, zda byl spáchán trestný čin podvodu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jan Švejnar
2. 2. 2008

Prezidentský kandidát v kině

Naplněné pražské kino Oko v páteční podvečer přivítalo jednoho ze dvou kandidátů na prezidentský úřad - Jana Švejnara.

"Chci respektovat nejrůznější názory a vidět svět v pestrosti," uvedl Švejnar na úvod téměř dvouhodinové diskuse, uspořádané Stranou zelených. A publikum bylo opravdu pestré - přišla veřejnost, politici a političky, včetně členů a členek Zastupitelstva Prahy 7, kde se kino nachází. Chyběli jen zástupci a zástupkyně ODS. Padaly dotazy z levicových i pravicových pozic, polemizovalo se...

2. 2. 2008

Ani nevím, co pan Švejnar mnohokrát zveřejněnými a citovanými vyjádřeními ohledně své emigrace sleduje, ale buď nechápu systém školství v bývalé ČSSR, nebo neumím počítat, anebo pan Švejnar nemluví pravdu. Všude se dozvídám, že pan Švejnar opustil republiku se svou 13letou sestrou ve svých 17 letech v roce 1970 měsíc (či několik týdnů) před maturitou! Nedokážu pochopit, jakým způsobem to dokázal, a protože jsem v jeho životopise nikde nenašel odpověď, tak jsem zkusil selským rozumem podle dostupných údajů a logiky tohle období jeho života zmapovat. Znám jenom datum narození a rok emigrace, ostatní je pouze dedukce, píše Petr Řezníček.

1. 2. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Nejen politikové vědí, že je ve 'západním' světě vzdělanost občanů nezbytným základem je budoucího ekonomického blaha. V BL se diskutovalo o životních poměrech studentů a o potřebě různých studijních oborů. V se Německu studenti se mají studenti finančně podílet alespoň částečně na nákladech studia a ve Francii prý až 40 000 studentek financuje svá studia prostitucí.

1. 2. 2008

Nebudu obtěžovat laskavé čtenáře výklady o nové „zjednodušené“ unijní smlouvě, kterou se česká vláda zavázala schválit 18 prosince 2007 v Lisabonu. Předpokládám, že česká „eurooptimistická“ politická třída již dávno prostudovala 250 původních stránek návrhu euroústavy, 359 „změn“ (modifications), třináct nových protokolů a přibližně padesát zatím nanečisto napsaných „projets de déclaration“ , a že o tom již zevrubně informovala prostřednictvím českých médií českou veřejnost.

2. 2. 2008

My Američané jsme tak náruživými čtenáři, že vyžadujeme přístup do knihkupectví v jakoukoliv denní i noční hodinu, píše Milan Kohout.

Toto je "knihkupectví", které jsem vyfotil v předměstské čtvrti Filadelfie. (Asi tušíte, jaké knihy se tam prodávají. Totiž v chudých čtvrtích knihkupectví prakticky neexistují.)

2. 2. 2008

POZVÁNKA NA DNEŠNÍ VEČER

ŠOK│ Ve Žďáru nad Sázavou začíná dnes Národní krojový ples Folklórního sdružení České republiky. Vrcholná reprezentační událost všech folklórních souborů a příznivců lidových písní ze všech koutů Česka i ze zahraničí. Na minulém ročníku se tak vedle sebe sešli premiér Mirek Topolánek či mísopředsedkyně Parlamentu Miroslava Němcová s diplomaty z Ruska a Ukrajiny. Všichni v krojích... Kdo neviděl předsedu vlády tancovat odzemek, musí se jet podívat. Stejně jako my. Moravu ovládl masopust neboli fašank, slivovice a víno. Na moravskoslovenském pomezí ve Strání se koná největší akce - mezinárodní festival masopustních tradic Fašank 2008 .

31. 1. 2008

aneb ministerský předseda opět zásadně promluvil ke "svému" národu

8. ledna 2008 v rozhovoru pro Hospodářské noviny řekl předseda vlády České republiky Mirek Topolánek (ODS), že Češi obvykle vidí všechno negativně, a když k něčemu dojde, "podělají se". Na to reagoval historik a starosta obce Cerhenice u Kolína Marek Semerád (ČSSD) otevřeným dopisem k omluvě. Po kratším čase opět premiér řekl něco zásadního a to 31. 1. ve sněmovně při interpelacích. V podstatě pochválil Čechy „za vzmužení se“... Češi po zdravotnické reformě prý už nejsou bandou simulantů.

1. 2. 2008

Když jsem včera v tisku četl citace ze Švejka, kterými promluvil ke svým národům premiér Topolánek, nemohl jsem se ubránit jinému příměru z téhož autorského pera, který mi pak skoro celý den zněl hlavou:

"Můj premiér je sice úplně blbý, ale (bohužel) může vykonávat jakoukoli státní funkci... :-(" píše David Štindl.

Shodou okolností se v minulém týdnu narodil mému kolegovi potomek. První, co jeho malého synka ze strany nemocnice čekalo, byl třecetikorunový regulační poplatek pro něj a další třicetikorunový regulační poplatek pro jeho maminku. Asi aby už oba příště nezneužívali české zdravotnictví...

1. 2. 2008

...Byl to muž neúprosný, který ve všem viděl podvodný pokus uniknout vojně, frontě, kulce a šrapnelům. Známý jest jeho výrok: "Das ganze tschechische Volk ist eine Simulantenbande." *)

Za deset týdnů své činnosti vymýtil z 11 000 civilistů 10 999 simulantů a byl by se dostal na kobylku i tomu jedenáctitisícímu, kdyby nebyla toho šťastného člověka právě v tom okamžiku, když na něho zařval: "Kehrt euch!" neranila mrtvice.

*) Celý český národ jest bandou simulantů.

Das ganze tschechische Volk si zaslouží, aby ze Švejka bylo citováno přesně. Mimochodem, jak úspěšné bude trio Julínek, Cikrt a Topolánek ve srovnání s doktorem Bautzem?

1. 2. 2008

Otázky a odpovědi v debatě kandidátů v senátorském klubu nepřekvapily. Otázky byly vybrány tak, aby připomněly hříchy minulosti i nejistou budoucnost a aby odpovědi obojí potvrdily. Co mě překvapilo, bylo hodnocení kandidátů po debatě, jak v TV tak v tisku: kdo vyhrál a proč. Podle televizních komentátorů tam Švejnar "seděl bezmocně, vyjadřoval se suše, neschopen vyjádřit emoce", podle pana Kotrby dokonce, "se škrobenou formálností a nejistotou".

Můj dojem byl zcela jiný.

1. 2. 2008

Dovolte mi, abych reagoval na nešvar, který sleduji se vzrůstajícím odporem již od roku 1989. Nicméně, zatímco po listopadu 1989 byla jistá míra nesoudného obdivu pochopitelná, nyní už bychom měli nastoupit cestu vystřízlivění, píše Alexander Grozněv.

"Západní publikace uvádějí...", "Západní média hodnotí..." a také "V západních zemí, kde je politická kultura vyšší..."- to jsou nejkřiklavější příklady pocitu méněcennosti, pěstovaného ve všech východních národech, snad až na Japonsko.

Považuji za zločin, že se vytrhávají jevy ze souvislostí, vyzdvihují se klady a mlčí se o záporech západního světa. Jaký vlastně může být důvod pro takové štvaní a běsnění? Dovolte mi pohovořit o vlastní zkušenosti s francouzskými kolegy a národem. Doufám zde, že Francouze budete považovat za dostatečně západní.

1. 2. 2008

Poznámka pana Grozněva je zbytečně nacionalistická a je stejně zjednodušující jako automatické obdivné komentáře vůči Západu v českém tisku.

Západ samozřejmě není dokonalý a některé aspekty života, či některé sociální problémy zvládl podstatně hůře než třeba Česká republika. Jiné zvládl postatně lépe.

Hlavním rozdílem mezi např. ČR a Británií však je, že Británie je daleko stabilizovanější a férovější zemí, kde věnují média daleko větší pozornost osudům a situaci obyčejných lidí. (Příklad: včera, ve čtvrtek, byla v britských médiích půl dne hlavní zprávou informace, že jakási paní vyhrála u Evropského soudu spor proti svému britskému zaměstnavateli, který ji nechtěl dávat v práci úlevy, aby se mohla starat o svého invalidního bratra. Soud rozhodl, že zaměstnavatelé takové úlevy dávat musejí a týká se to jako precedent asi 8 milionů Britů. Proto hlavní zpráva dne. Dovíme se někdy z médií, jaký je osud takovýchto lidí v ČR?)

Václav Klaus
31. 1. 2008

Informace pro mladého pravicového voliče, aneb 2 x 17 let...

"...V roce 1970 musel z politických důvodů opustit započatou vědeckou dráhu a odešel na dlouhá léta pracovat do Státní banky československé. Odtud se koncem roku 1987 vrátil k akademické činnosti do Prognostického ústavu ČSAV..."

Citovaná věta je z oficiálního životopisu Václava Klause na prezidentském webu. Dnes autor privatizace Klaus říká: "Odmítám debatu, co se všechno poztrácelo." Tato věta zazněla v dialogu s prof. Švejnarem pro senátorský klub ČSSD dne 29. ledna 2008. Mezi roky 1970 a 1987 však opravdu uplynula velmi dlouhá doba -- celých 17 let, v životopisu prezidenta se jí překvapivě věnuje jedna jediná, výše uvedená věta.

1. 2. 2008

Pár dnů před smrtí píše těžce nemocný český spisovatel Jaroslav Hašek zajímavý oficiální dopis. Svou abdikaci na místo člena školní rady v Lipnici:

"Prosím proto okr.šk.výbor, aby další moji neschopnost vzal laskavě na vědomí a dosadil za mne na ten čas zástupce, aby prospěch školy tolik netrpěl."(Radko Pytlík, Lidský profil Jaroslava Haška, Praha 1979)

Z jakých zdrojů asi pramenil tento vzácný pocit zodpovědnosti u člověka, který téměř v celém svém životě proslul spíše vlastností opačnou? Co vedlo tohoto geniálního tvůrce, že doslova několik hodin před svým skonem projevuje starost o chod malé venkovské školy? Vždyť nikdo ze čtenářů stovek autorových povídkových mystifikací by ani dnes po tolika letech Jaroslava Haška nepodezíral z úcty k politickým stranám, vládě, institucím, spolkům a korporacím všeho druhu. Častá absurdita jejich konání se pro něj stala vděčným terčem satirických šlehů. Přesto však tento prototyp bohéma zcela vážně, a jak vyplývá z dokumentu, i zodpovědně převzal a vykonával funkci člena místní školní rady v Lipnici.

Asi věděl proč.

1. 2. 2008

POZVÁNKA

Jan Švejnar se sejde s občany v kině OKO, Františka Křížka 15, Praha 7 Holešovice, v pátek 1. 2. 2008 od 17:30. Pořadatelem je Strana Zelených, ČSSD a SNK-ED.

31. 1. 2008

(k článku Pavla Janíčka "Vládnoucí establishment považuje "demokratické" mechanismy za trpěnou kulisu", BL 11.1.2008)

Nevím, který liberál kdy tvrdil, "že životní podmínky lidí nesouvisejí s charakteristikami společnosti a jejího politického a ekonomického uspořádání, ale že si tyto podmínky každý tvoří k obrazu svému a podle svých možností." Já osobně jsem na takového hlupáka dosud nenarazil. Nepochybně ale musí existovat, když s ním neustále tolik lidí polemizuje.

1. 2. 2008

JU│ Jak píše ruský server Lenta.ru vyjasnily si v minulých dnech obě země dvě důležité otázky týkající se obrany. V prvé řadě -- horní komora ruského parlamentu schválila ukončení dohody s Ukrajinou o pronájmu radarových stanic v Mukačevu a Sevastopolu. Jde o radarové stanice včasné výstrahy (typ Dněpr), které byly uvedeny do provozu v roce 1979 a podle ruských pramenů jejich životnost již měla skončit v roce 2005. Po rozpadu SSSR se obě stanice staly vlastnictvím Ukrajiny, pro kterou neměly žádný význam, protože Ukrajina systém protiraketové obrany nemá.Pokud by měly být dále používány, musela by proběhnout jejich generální rekonstrukce, což Rusko považovalo za zbytečné. Obě tyto stanice totiž nahrazuje nová radarová stanice, které byly nedávno uvedena do provozu v Armaviru -- na jihu Ruska.

31. 1. 2008

ŠOK│KD│ Uvažovaný americký radar v Brdech je zbraní proti Rusku a ne proti "zdánlivému" nebezpečí z Íránu. To dnes tvrdí už i časopis Popular Mechanic, když vysvětluje velmi srozumitelnou formou přednosti radarů se syntetickou apreturou. Ne tak ovšem Topolánkova vláda, Alexandr Vondra nebo vládní mediální lobbista Klvaňa. Ti média stále zahrnují falešnými argumenty, kladoucí nebezpečí do Íránu, který prý má agresivní úmysly. Možná není obava Rusů z technických možností radaru tak vzdálená, píše Popular Mechanic. Jestliže radarová pozemní stanice, kterou USA chtějí vybudovat v České republice, bude aktualizována technologií digitálního paprskového pole, mohou si Američané všimnout ruských raket těsně po startu, následně vypustit množství antiraket, sledovat dráhu hlavic uprostřed úmyslně rozptýlených kamufláží a tak snížit skutečnou hrozbu. Rovnováha sil v Evropě by se mohla posunout , když Rusko ztratí hranice svého globálního odstrašujícího potenciálu. Popular Mechanic se opírá o vysvětlení inženýrů z firmy Lockheed Martin.

Popular Mechanic: From Space to Sea, New Radar Tech Could Shift Military Might ZDE

31. 1. 2008

Nepsaná - ale pravdě velice blízká - definice praví, že diplomat je vzdělaný, kultivovaný a obzvláště čestný občan, pověřený v zájmu své vlasti lhát svým zahraničním partnerům. Ještě nikdy se nestalo, že by jedna ze stran ve při dobrovolně označila své stanovisko za nespravedlivé nebo sama sebe za agresora. Tak ve světě mezi sebou jednají výhradně partneři-mírotvorci. Nicméně skutečně nelze mutatis mutandis pochybovat, že diplomacie v mezinárodních vztazích dostála svému poslání, pokud při řešení konfliktů nenastoupila druhá a dražší (krvavá) alternativa; pokud probíhá jednání a místo něj nedostaly slovo zbraně.

31. 1. 2008

Václav Klaus: "O žádných spekulacích tohoto typu nevím a podle všech mně dostupných informací se jedná opravdu jen o spekulace."

Novinky: Klaus odmítl politický obchod s církevními restitucemi ZDE

31. 1. 2008

Na článek Ondřeje Zajíčka, který nikde nezmiňuje, že by si denně vystačil s dvěmi čínskými polévkami, patnácti rohlíky a sáčkem čaje, zareagoval Tomáš Gawron obavami o jeho zdraví a A. Kubačák prosbou o návod, jak za cenu 40 Kč uvařit. Oba názory mají jeden společný problém, oba pisatelé poměřují text Ondřeje Zajíčka výhradně svými vlastními stravovacími návyky, tím, jaké množství a jaké potraviny potřebují k tomu, aby se najedli. Z toho usoudili, že oni se za 40 Kč nenajedí.

31. 1. 2008

aneb "trocha teorie nikoho nezabije..."

Sociologické nakladatelství, Praha 2007 vydalo knihu profesora Jana Kellera Teorie modernizace. Autor ve svém textu cituje a kriticky poměřuje názory mnoha významných současných sociologů. Ty potencionální čtenáře, kteří nemají vztah k teoriím a žijí převážně problémy současné společenské, a případně pedagogické, praxe může již samotný název předem odradit. Přitom si mnohý z nás nutně klade nejrůznější otázky, občas tápe, je klamán mediálními "kejklíři", hledá odpovědi...V tom případě není od věci podívat se na současný svět z hlediska procesů, které jej nyní převážně formují a kamsi vedou...

31. 1. 2008

Olejářská firma Shell byla ve čtvrtek obviněna, že vydělala "obscénní" zisky v době, kdy penzisté, motoristé a průmysl těžce bojují se zvýšenými cenami energie. Oznámila totiž, že její zisky za minulý rok dosáhly částky 27,6 miliard dolarů.

31. 1. 2008

"Co mne opravdu nadzvedlo ze židle, je článek komentátora Lidovek Zbyňka Petráčka 'Suharto, muž řízené demokracie'. Petráček píše: 'Zemřel antikomunista, jenž překonal Pinocheta, ale Indonésii nechal v lepším stavu než demokrati Pákistán.' Zamýšlel snad Petráček slovem 'překonal' skutečnost, že Pinochet, který vraždil a mučil pouze tisíce podezřelých levičáků (mezi nimi i těhotné ženy) není takový šampión jako Suharto, který jich zabil téměř milion?"

Nemohu si pomoci, abych nezareagoval na ohlasy v českém i zahraničním tisku ohledně posledních dnů a smrti jednoho z největších despotů 20.století, indonéského generála Suharta. Rád bych zprvu okomentoval pár zahraničních příspěvků a posléze bych zabrousil k české mediální soldatesce. Rád bych se dopustil i exkurzu do dějin. Suhartova smrt a reakce západních médií jsou ukázkovým příkladem naprosté servility a absence kritického ducha, jde-li o úhel pohledu na jednotlivé události dějící se ve vzdáleném a zároveň blízkém okolí.

31. 1. 2008

Lidové noviny čtu pravidelně a musím konstatovat, že články některých žurnalistů (p. Petráček patří mezi ně) jsou za hranicí slušnosti a na hraně, leckdy bych řekl i za hranou zákona, píše Kryštof Kreisinger. Pamatuji si na téměř oslavné články, když zemřel A. Pinochet. Byl líčen jako kontroverzní politik, který však dosáhl svobodného trhu (= demokracie a svoboda, jak je nám často novináři LN sdělováno). Nechyběly názory M.Thatcherové a českých konzervativců.

Tito lidé si jaksi neuvědomují, že zmíněný diktátor za prvních deset dnů své vlády zavraždil téměř tolik lidí (cca 3000) co komunisté v Československu za 45 let (cca 4500) (Pozn. JČ: Rád bych viděl zdroj této statistiky; v západních publikacích se běžně uvádí, že komunistický režim v Československu popravil celkem asi 260 lidí. Neznám spolehlivé zdroje pro jiné odhady.). Nechci bagatelizovat zločiny komunismu, nicméně oba režimy vychází téměř nastejno. Rozdíl je v tom, že jeden je v souladu s chodem a chápáním dnešní ekonomiky.

31. 1. 2008

Otevřený dopis ministru Schwarzenbergovi

Nikdo neví, jaká bude možnost výpovědi smlouvy o americkém radaru v ČR, stejně jako se nemluví o době její platnosti.

Vážený pane ministře, Jste zřejmě jediný slušný člověk ve vládě přesedy Topolánka - už proto, jaké jste zaujal stanovisko pro případ návratu pana Čunka do vlády. Tím spíše je nepochopitelný Váš postoj v záležitosti obranného systému USA, jehož podstatná část-výkonný radiolokátor - má být instalována v České republice. Ve Vaší debatě minulou neděli jste doporučoval uzavřít smlouvu s USA co nejdříve, ještě s vládou prezidenta Bushe.

Cožpak Vám není zřejmé, že tak, jako roku 1938 naši zemi bez nás zaprodali Němcům, tak jako roku 1968 ji zaprodali Sovětům,tak tato vláda ji zaprodává USA?

31. 1. 2008

Laskavostí vedení Klubu přátel starého Smíchova se mi poštěstilo zúčastnit se prohlídky komentované jedním z kurátorů výstavy, panem Ladislavem Čepičkou.

Zajímavé to rozhodně bylo, ale pro mne bylo podstatné, že se tento pán hned v úvodu svého výkladu otřel o článek, který jsem o výstavě publikoval ("Historie ve službách současné politiky?", LtN č.2/2008 ze 7.1. 2008). Z následného rozhovoru s ním vzešly některé nové poznatky, jež by mohly zajímat i čtenáře. V Literárních novinách toto pokračování odmítli.

31. 1. 2008

V souvislosti s novinovými a televizními zprávami, které se objevují ohledně strahovských kolejí, bych chtěl upozornit na jeden podstatný fakt, proč se studentské koleje budou pravděpodobně ze Strahova stěhovat. Hlavní důvod je hodnota pozemku - kolem 60 miliard Kč (16 ha).

Rozhodovat o majetku, který představuje takovouto sumu, je pro několik úředníků určitě příležitost, která se naskytne jednou za život. Jen si představte, že jste majiteli realitní kanceláře, přes kterou se bude tento převod realizovat. Provize může dosáhnout až 3% (i když v tomto případě by byla asi nižší, ale v Čechách jeden nikdy neví) a přitom to jsou legálně nabyté peníze.

30. 1. 2008

Debordova revolta proti spektáklu

Guy Debord: Společnost spektáklu. Překlad: Josef Fulka a Pavel Siostrzonek. Poznámkami opatřil Pavel Siostrzonek. INTU, Praha 2007. 158 stran. ISBN 978-80-903355-5-4.

"Od společnosti své doby jsem si vysloužil všeobecnou nenávist, a bylo by pro mne mrzuté, kdybych si v očích takové společnosti zasloužil něco jiného... Všechno, co tato éra napsala a natočila, je tak skrznaskrz opovrženíhodné, že jediný způsob, jak bude někdo v budoucnosti moci nabídnout alespoň to nejmenší ospravedlnění, bude tvrzení, že doslova neexistovala žádná alternativa -- že z nějakého záhadného důvodu nebylo nic jiného možné. Naneštěstí pro ty, kdo se nezmohou než na takovou nejapnou výmluvu, už jen můj příklad bude stačit k jejímu vyvrácení."

30. 11. 2007

PRVNÍ SOUBORNÁ KNIHA O ČESKÉM HRANÉM FILMU OD ROKU 1989

Jan Čulík, Jací jsme: Česká společnost v hraném filmu devadesátých a nultých let. Host, Brno, 2007, 656 str. Barevná fotografická příloha. 429 Kč. ISBN 978--80--7294--254--1. Vychází s finanční podporou University of Glasgow.

"Neocenitelná historicko-kritická práce, přehledná, vnímavá a dobře napsaná."

Josef Škvorecký, 6. ledna 2008

Právě přichází na předvánoční trh nová kniha o českém filmu od Jana Čulíka. K dispozici ke koupi na www.kosmas.cz ZDE, též přímo z nakladatelství Host ZDE

V první souborné knižní práci o českém hraném filmu od roku 1989 rozebírá autor více než dvě stě devadesát snímků, které vznikly za posledních osmnáct let. Filmovou produkci rozdělil tematicky do několika celků: v období kolem pádu komunismu se objevila celá řada trpkých výpovědí o životě v Československu sedmdesátých a osmdesátých let; naproti tomu svědectví o stalinském útlaku z padesátých let většinou už nesvědčí o životě v totalitě s tak úzkostnou naléhavostí jako snímky o normalizaci. Autor se dále věnuje četným filmům s historickými tématy, zejména z traumatických období, dále snímkům svědčícím o prvních zkušenostech z postkomunismu, včetně "pokleslých" komerčních komedií, a rozebírá též množství filmů vzniklých o současné společnosti. Nejnověji se česká kinematografie zabývá především mezilidskými vztahy; tyto snímky patří podle autora k nejlepším. Kniha analyzuje i filmy pro děti a mládež, dále četné, více či méně úspěšné umělecké experimenty, a závěrem vybírá "nejlepších pětačtyřicet" --- snímky vysoké kvality, které podle autorova názoru zřejmě přežijí.

Cílem autorovy analýzy bylo zjistit, jakým způsobem vypovídá současná česká kinematografie o dnešní české společnosti, zda o ní vytváří mýty a jakého hodnotového systému se podle českých filmů dnešní společnost přidržuje. Podrobným sémantickým rozborem příběhů jednotlivých hraných filmů dochází autor k překvapivým závěrům.

Současná česká kinematografie zaujímá vůči české společnosti svobodný a kritický postoj. Vytváří o ní podle jeho názoru pozoruhodně ucelené svědectví.

Informace ze záložky
ukázka z jedné ze shrnujících kapitol a obsah knihy ZDE
2. 1. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco málo nad 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro jeji podporu nevzchopí?

V prosinci 2007 přispělo celkem 131 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 45 847.78 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.12. 2007 částku 197 706.42 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 688.55 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely.

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2008 Lidé se ptali Švejnara na radar, KSČM i vzdělání Andrea  Cerqueirová
31. 1. 2008 Vidím, co vidím František  Řezáč
30. 1. 2008 Klaus versus Švejnar: profesionál proti amatérovi Štěpán  Kotrba
30. 1. 2008 Otázky, které Klausovi ani Švejarovi nikdo nepoložil Štěpán  Kotrba
29. 1. 2008 Existují kritéria pro prezidentskou volbu? Miloš  Dokulil
29. 1. 2008 Paroubek Klausovi: Neměňte své křeslo za 300 miliard Jiří  Paroubek
29. 1. 2008 Proč by měl mít i pokladač věnců své předpoklady Bohumil  Kartous
29. 1. 2008 Schnur se měl zeptat i Klause, senátoři se snad zeptají obou Štěpán  Kotrba
28. 1. 2008 Klaus, Švejnar, minulé bláto a budoucí louže Milan  Daniel
28. 1. 2008 Čím se Švejnar liší od Klause Petr  Wagner

Radiožurnál podle Tachecí RSS 2.0      Historie >
31. 1. 2008 Který film naposledy rozplakal Petra Vachlera?   
21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Každý by měl dělat, co umí, aneb, paní Tachecí, potřebujeme vás jinde a jinak! Karel  Šolín
21. 1. 2008 Volejte ředitelce, volejte Báře aneb čí chleba jíš, toho píseň zpívej   
18. 1. 2008 Svět kolem rádia František  Řezáč
17. 1. 2008 První významná internetová iniciativa?   
17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho   
16. 1. 2008 Radiožurnál: Pro řešení neexistuje rychlý, jednoduchý, schematický recept Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 "S nutným časovým odstupem budeme změny vyhodnocovat"   
16. 1. 2008 Radiožurnál, aneb sex v ponožkách Stanislav  Křeček

Smrt Bénazír Bhuttové RSS 2.0      Historie >
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
9. 1. 2008 BBC a indicie naznačující budoucí realitu v Pákistánu a Afghánistánu Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Bhuttová: Důkazy jsou pryč, za smrt si podle Mušarrafa mohla sama   
8. 1. 2008 Konspirace, nebo zvídavost? Jiří  Jírovec
8. 1. 2008 Neprofesionalita nebo Profesionálové? Jan  Zeman
8. 1. 2008 BBC je zaprodaná vládě Michal  Vimmer
8. 1. 2008 Atentát na Bhuttovou vyšetřuje pákistánský inspektor, který řešil vraždu reporéra Wall Street Journal   
8. 1. 2008 Editor pořadu Newsnight: BBC případ dvou "diplomatů" vyhoštěných z Afghánistánu vyšetřuje Jan  Čulík
7. 1. 2008 Complaint to the BBC - Stížnost na BBC   
6. 1. 2008 Bhuttová o bin Ladinovi: Bylo to skutečně jen přeřeknutí? Jan  Čulík

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
31. 1. 2008 Premier Topolánek hat wieder Bescheid gegeben...! Vladislav  Černík
17. 1. 2008 Poplatky u lékaře platit nebudu   
17. 1. 2008 Jako lékař MUSÍM pacienta ošetřit Petr  Wagner
14. 1. 2008 Zdravotnictví plně hrazené ze zdravotního pojištění může dosahovat velmi dobrých výsledků Darina  Martykánová
11. 1. 2008 Zničí Julínek špičkové lékařské pracoviště?   
8. 1. 2008 Turecké hospodářství?   
8. 1. 2008 Vadí mně platby za děti, za pacienty v komatu   
8. 1. 2008 Je možno chudým napomoci před "reformou zdravotnictví" použitím výjimečného legislativního prostředku? Vladislav  Černík
8. 1. 2008 Poplatek za lékařskou péči je jen jedno z mnoha příkoří, které člověk utrpí   
8. 1. 2008 Jsou nemocní simulanti a zaslouží trest? Petr  Wagner

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Kongres Evropské levice, Praha 2007 RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2007 Demagogický populismus Georgi  Margaritov
25. 11. 2007 Jak česká média ignorovala kongres evropské levice Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Bertinotti: "Evropská levice nemůže vzniknout na platformě nějaké ideologie"   
25. 11. 2007 Evropskou levici povede Lothar Bisky. K příštím evropským volbám?   
25. 11. 2007 Zkreslená vize Vojtěcha Filipa Jan  Čulík
24. 11. 2007 Lothar Bisky: K evropské kultuře patří obsáhlá historie demokracie, osvícenství, veřejné debaty   
24. 11. 2007 Neubert: Evropská levice už ušla svůj kus cesty - jiný svět a jiná Evropa jsou nejen možné, ale i nutné Milan  Neubert
24. 11. 2007 Oskar Lafontaine v Praze   
24. 11. 2007 Lafontaine: "Levice je věrohodná pouze tehdy, když je demokraticky obnovená"   
24. 11. 2007 Filip: "Jsme v situaci, kdy se odzbrojuje lid a ozbrojují se ti, kteří vládnou penězi" Vojtěch  Filip

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
7. 11. 2007 Od Tuchačevského k Čunkovi Vladislav  Černík
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
2. 11. 2007 Čunek odstoupil pozdě Pavel  Kováčik
2. 11. 2007 V ČR fungují jen Parkinsonovy zákony   
2. 11. 2007 Proti politikovi se v ČR nikdy nepovede spravedlivý proces   
2. 11. 2007 Za určitých okolností je porušování zákonů nutné   

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Írán RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
17. 10. 2007 Íránská opozice nechce finanční pomoc z USA Lukáš  Lhoťan
12. 10. 2007 Hraje si s bombou -- aneb naivním konstruktivismem vpřed! Kateřina  Amiourová
2. 10. 2007 Spojené státy provádějí výcvik letectva zemí v Perském zálivu pro válku proti Íránu   
19. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Je na programu útok na Írán? Immanuel  Wallerstein

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
30. 1. 2008 Výhledy a rizika e-governmentu a t-governmentu v ČR Štěpán  Kotrba
30. 1. 2008 Ocenění pro ředitele Českého rozhlasu Leonardo   
21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba
20. 1. 2008 Radio Wave spouští jako první v Česku vizualizaci rozhlasového vysílání v mobilech   
17. 1. 2008 Karel Burian má odstoupit z funkce brněnského studia ČT Štěpán  Kotrba
17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho   
17. 1. 2008 Janeček: nevidím důvod, aby Burian nemohl naplnit své záměry Jiří  Janeček
16. 1. 2008 Radiožurnál: Pro řešení neexistuje rychlý, jednoduchý, schematický recept Štěpán  Kotrba
14. 1. 2008 ČRo a Čína: Radní jako diplomatičtí diletanti Štěpán  Kotrba
11. 1. 2008 Kotrbův citlivý sluch Petr  Žantovský

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
31. 1. 2008 Firma Shell zaznamenala "obscénní" zisky   
29. 1. 2008 Další kroky Gazpromu na Balkáně   
28. 1. 2008 Nová ruská energetická stratégia Vladimir Petrovič Radjuhin
25. 1. 2008 Nabucco je mrtvé, Rusko posiluje pozici dominantního dodavatele plynu a ropy pro Evropu Jiří G. Müller
22. 1. 2008 Ceny energie rostou. Bude hůř? Petr  Frish
9. 1. 2008 ČEZ! ČEZ? Martin  Martínek
31. 12. 2007 Vondra chce od neziskového sektoru připomínky k českému předsednictví EU Štěpán  Kotrba
21. 12. 2007 Přikaspický plynovod   
19. 12. 2007 Tak nám lhali o radaru   
19. 12. 2007 Ropný zlom: Plnou nádrž všem! Lukáš  Rázl

Čína RSS 2.0      Historie >
14. 1. 2008 ČRo a Čína: Radní jako diplomatičtí diletanti Štěpán  Kotrba
14. 1. 2008 Číňané mají financovat Citibank, aneb Další ukázka nezadržitelných změn ve světovém hospodářství Uwe  Ladwig
8. 1. 2008 Nezadržitelná změna ve světovém hospodářství, neboli O rostoucí kupní síle čínských firem Uwe  Ladwig
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
16. 10. 2007 Nynější sjezd Čínské komunistické strany ovlivní celý svět   
16. 10. 2007 Hu oznámil mírné reformy   
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   

Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
31. 1. 2008 Moje žena Raymond  Carver
28. 1. 2008 Jdi do prdele Allen  Ginsberg
23. 1. 2008 Nestřílejte divokou svini Gregory Nunzio Corso
22. 1. 2008 Jednou Václav  Hrabě
15. 1. 2008 ■ ■ ■ Ladislav  Puršl
14. 1. 2008 Smutná neděle Milan  Děžinský
11. 1. 2008 ■ ■ ■ Miloš  Doležal
10. 1. 2008 Šepot Pavel  Švanda
9. 1. 2008 ■ ■ ■ Jiří  Gold
7. 1. 2008 Ranní procházka František  Nechvátal

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Free neznamená pouze zadarmo Štěpán  Kotrba
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   
23. 11. 2006 Mediální monopoly narážejí na společenskou potřebu sdílení kultury Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová
11. 10. 2007 Vzdělání je důležité Hynek  Bíla
10. 10. 2007 Včera se tančilo všude, aneb dříve bylo všechno lepší Michael  Volný

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2008 Student odsouzen k smrti, že si stáhl z internetu chartu práv žen   
29. 1. 2008 Návrat do Falludže   
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
15. 1. 2008 Vážné pochybnosti o regulérnosti voleb a férovosti prezidentské volební kampaně Jan  Zeman
5. 1. 2008 Irácký voják prý "zabil dva americké vojáky"   
27. 12. 2007 Irácká vláda propustí z vězení protivládní povstalce   
27. 12. 2007 Poškozování národní bezpečnosti se nevyplácí ani v zemi opia Štěpán  Kotrba
27. 12. 2007 Guardian: vyjednávání s Talibanem odhalilo rozkol mezi spojenci   
27. 12. 2007 Vyjednávání v Afghánistánu je jedinou cestou vpřed   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   
22. 12. 2006 Jak úspěšně ovlivňovat a nenechat se zmanipulovat Jozef Bohumil Ftorek

Český film RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2008 Čtěte "disidentskou" knihu Jana Čulíka o současném českém filmu Jan  Čulík
30. 11. 2007 Jací jsme   
2. 11. 2007 Po Gymplu Tomáš  Koloc
1. 10. 2007 Kinoteátr Pavel  Kopecký
1. 10. 2007 Okradl mě Medvídek Tomáš  Koloc
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
25. 1. 2008 Čtenář je partnerem autora Irena  Zítková
17. 1. 2008 Založen Přípravný výbor Společnosti přátel Památníku národního písemnictví   
11. 1. 2008 Zemřeli dva spisovatelé, kteří milovali Jesenicko Libor  Martinek
4. 1. 2008 Jan Čulík, Knihy za ohradou   
14. 12. 2007 Znovu: Bude zrušen Památník národního písemnictví?   
17. 11. 2007 Člověk zahrada širá: Milan Kundera jako mladý stalinista Jan  Čulík
16. 11. 2007 Lašsko-evropský básník Óndra Łysohorsky Libor  Martinek
7. 11. 2007 Ludvík Vaculík: Hodiny klavíru. Památník národního písemnictví, 7. 11. 2007, 18 hod.   
6. 11. 2007 Básník a darebák podruhé Petr  Král