Augiáš, mesiáš, galimatyáš

10. 4. 2011 / Karel Dolejší

Občanská nespokojenost se stavem politiky na českých tocích dosáhla aférou Víta Bárty a následnou koaliční krizí dalšího rekordu. Poločas rozpadu Věcí veřejných se ukázal být kratší, než si nejen jejich členové, ale i mnozí vnější pozorovatelé mysleli. Než voliči přenesou roli mesiáše z veverky na dalšího spásného politického živočicha na jedno použití, nabízím několik postřehů k zamyšlení.

1) Hněv i touha po změně jsou vzhledem k panujícímu marasmu naprosto pochopitelné; nicméně tvrzení, že "horší už to být nemůže", je samozřejmě pouhou iluzí. Není to tak dávno, co podobné výroky zaznívaly v souvislosti s Topolánkovou vládou - a dnes by mnozí souhlasili s tím, že současnost je v leckterém ohledu ještě tristnější. A co hůř, není rozhodně žádný problém klesnout ještě mnohem, mnohem níže.

Pitomec Bárta a ti, "co si to jen myslí"

9. 4. 2011 / Milan Daniel

Mnozí z nás -- včetně mne -- byli před jedenadvaceti lety nesmírně naivní. Zastupitele jsme vnímali jako praporečníky nových poměrů, lidi, pro něž bude výkon funkce ctí. Nyní se zdá, že čest je v tomto prostředí bílou vránou. Místopředseda vlády a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg komentoval situaci na tuzemské politické scéně lakonickým "Bárta je pitomec, řekl něco, co si ostatní jen myslí". Bylo to jistě upřímné a rámcově to charakterizovalo poměry.

Parlamentní strana jako podnikatelský záměr, to je novum

9. 4. 2011 / Boris Cvek

Myslím, že se Milan Daniel dopouští velké chyby, a nejen on, když se snaží současnou aféru nějak "znormalizovat" a ukázat, že za ni mohou i jiní "pavouci". A že jde vlastně o dlouhodobou systémovou chybu české politiky. Jistě, český politický systém není zdaleka ideální. Ale zatím nikdy tu nebylo něčím normálním, standardním, že boháč dává půjčky ústavním činitelům v obálkách a ještě se k tomu hlásí veřejně na tiskové konferenci s Hradem za zády.

Proč nejsou stejným metrem poměřovány praktiky jiných stran?

9. 4. 2011 / Milan Daniel

Jakkoliv rozumím argumentaci Borise Cveka, nemohu souihlasit s tím, že něco takového jsme tu ještě neměli. Jistěže je rozdíl mezi skrytou a veřejnou podporou, ve výsledku je to však stejné. Co třeba ne obálková injekce loajalitě, ale zcela veřejná podpora, již poskytl miliardář Bakala stranám současné koalice před volbami ve výši více než 28 milionů korun? Nebyl sám.

Za tyto peníze se lidem vymývaly mozky, přemlouvaly se báby a současně se otevírala zadní vrátka ke sponzorům, kteří ovšem tvrdí, že to dělali z čisté lásky k jejich politice.

Smutný podívání na ty raněný ...

10. 4. 2011 / Jan Polívka

Když jsem před nedávnem, inspirován veletočem rozhodnutí o výši DPH, vyslovil názor, že vláda Petra Nečase si nezasluhuje důvěru občanů, netušil jsem, že za několik málo týdnů bude ještě hůře. To, co se děje v české vládě v těchto dnech, nemá v kulturních zemích obdoby. Že nemá takový spolek podivných individuí, jejichž jediným cílem je uspokojení vlastní patologické touhy po moci, právo nazývat se vládou demokratického státu je na bílé dny. Měla by tedy ta naše slavná "vláda lidu" neprodleně rezignovat.

Jak vyšachovat nepříjemné

9. 4. 2011 / Vladimír Hejnic

Třínohá stolička stojí pevně i na nerovném povrchu, trojkoalice však má příliš mnoho osobních zájmů.

Panu prezidentovi prý není jasné, co se u veverek děje. Sedlák se však zdá být podezíravý a slyší trávu růst.

Bárta vs Kočí -- jde, jak Václav Klaus naznačuje, o konspiraci proti VV?

10. 4. 2011 / Jiří Jírovec

Báchorky českých politiků přesahují všechny meze. Přesněji řečeno hranice, za nimiž nelze najít ani ždibek pravdy.

Kristina Kočí tvrdí, že dostala úplatek od Víta Bárty, aby byla loajální. Zřejmě není zas tak laciná a tak jí byla přišoupnuta půlka melounu. Člověk by ale spíš věřil tomu, že potřebovala vylepšit garderóbu a k ní nějakou tu kabelku, než že by si Bárta musel kupoval věrnost od čelné představitelky VV. A proč by to samé dělal v případě místopředsedy strany a svého bývalého kamaráda?

Výňatek z politického románu

9. 4. 2011 / Alex Koenigsmark

Petr ležel v posteli, čekal a nudil se. Konečně se rozlétly dveře a dovnitř vběhla Kristýna. Již za pochodu se svlékala a vklouzla do postele, jak ji pánbůh stvořil.

"Kdepak jsi byla tak dlouho?" zeptal se Petr.

"Ale, Vítek mě zdržoval," odpověděla Kristýna, uléhajíc po jeho boku. "Něco mi vykládal o nějakém K9, to bude asi nějaká hora, ne? Tuhle jsem četla, že někdo vylezl na K2..."

ZPRAVODAJSTVÍ V KOSTCE:

Libye: NATO se odmítlo omluvit za letecké údery proti vzbouřencům

8. 4. 2011

    GUARDIAN
    • NATO potvrdilo, že včera ve východní Libyii zasáhly jeho letecké údery vzbouřenecké tanky v bojích s vládními jednotkami, ale odmítlo se omluvit za zabité osoby. Admirál Russell Harding, náměstek velitele operace NATO v Lybii uvedl, že organizaci NATO vzbouřenci neposkytli informace, že má vzbouřenecká armáda k dispozici tanky.
    • V jemenském hlavním městě Sana'a v pátek vrcholí protesty. Před univerzitou v městě Sana'a je nyní 200 000 osob. Pokud mladší aktivisté přesvědčí lidi, aby se dali na pochod, může dojít k eskalaci protestů.
    • V pátek také pokračují protesty v Sýrii, které se tamější prezident Assad snaží neúspěšně neutralizovat určitými ústupky. Očekává se, že v Damašku a v městě Deraa se budou konat demonstrace tisíců lidí. V damašské čtvrti Douma, kde se už minulý týden konaly obrovské demonstrace, bylo usmrceno nejméně 15 osob.
    • V Libyi v pátek pokračovaly útoky Kaddáfího jednotek proti vzbouřeneckému městu Misrata. Bojuje se v ulicích a obyvatelstvo uprchlo. Úřad OSN pro děti uvádí, že ostřelovači se v městě Misrata zaměřují na střelbu do dětí.
    • Asi tři tisíce Egypťanů protestují v pátek znovu v Káhiře na náměstí Tahrir v den "pátku očišŤování". Požadují, aby bývalý prezident Mubarak a vysocí činitelé Mubarakova režimu byli postaveni před soud.
  • V Japonsku došlo k dalšímu zemětřesení, o síle 7,1 stupňů na Richterově stupnici. Varování před případnou cunami však bylo odvoláno po 90 minutách.
  • NATO letecký úder "usmrtil nedaleko Adždabie další vzbouřence".
  • Muž v Rio de Janeiro začal střílet ve škole a usmrtil 12 osob. Byl to třiadvacetiletý bývalý žák. Není jasné, zda se zabil pak sám, anebo ho usmrtila policie.
  • Izraelské tanky, vrtulníky a letadla zaútočila na Gazu poté, co protitanková střela, vypálená z palestinského území, zasáhla v jižním Izraeli autobus. Vážně zraněn byl chlapec a zraněn byl také řidič. Izraelské útoky usmrtily 4 osoby a 35 zranily.
  • Turecko navrhuje plán na mírové řešení libyjského konfliktu. Kaddáfího jednotky by měly ustoupit z měst, ovládaných vzbouřenci a mělo by dojít k demokratickým reformám.
  • Hnutí mladých vzbouřenců v Egyptě zamýšlí dál protesty vyvíjet nátlak na vládnoucí vojenskou juntu.

Španělské republice by bylo 80. let

8. 4. 2011 / Lubomír Molnár

14. dubna 1931 byla po opuštění trůnu králem Alfonsem XIII. vyhlášena Španělská republika. Tato republika, ve Španělsku v pořadí druhá, se narodila do nevhodné doby. Světem zmítala hospodářská krize, evropské země hledaly cestu jak překonat poválečný marasmus. Nová republika měla Španělsko zbavit feudálních středověkých zátěží, měla akcelerovat hospodářský rozvoj a vytvořit politické a společenské struktury odpovídající moderní době. Vnitřní ani vnější okolnosti tomu nebyly nakloněny. Španělské republice bylo dopřáno jen krátkého trvání pěti let v relativním míru a tří let v občanské válce.

Chodí Bárta okolo - oč hrají kramáři z Kramářovy vily

8. 4. 2011 / Petr "Vlk"

Není žádná diskuse o tom, že tak neuvěřitelně pokleslou vládní sestavu tato země od převratu neměla. Poslední skandál Věcí veřejných jen všemu nasadil korunu. Nehodlám se zabývat detaily Bártovy kauzy, jakkoli je ve velmi dramatickém vývoji, ani moralizovat nad partají, která slibovala vyhlazení dinosaurů a zejména boj proti korupci - a nyní je zcela zjevné, že sama nejspíš na korupci stojí a funguje.

Nemůžeme publikovat rasistické výroky

8. 4. 2011

Velmi podnětná analýza Petra Vlka původně obsahovala několik urážlivých, rasistických stereotypů, které jsme po úvaze z článku odstranili. Omlouváme se, že původnímu redakčnímu zpracování tohoto textu tyto skutečnosti unikly.

Je neobyčejně sprosté činit stereotypní, urážlivé poznámky o fyzickém vzhledu určitých osob a činit na jejich základě nepodložené a neférové úsudky o údajném jejich inteligenčním vybavení.

Britské listy se zásadně vyhýbají hodnocení inteligence lidí podle jejich fyzického vzhledu či podle pohlaví. Prosíme autory, aby to respektovali.

Skutečnost, že se takto urážlivě chová skoro veškerá česká mediální scéna, není omluvou.

Jan Čulík

šéfredaktor

Remember

8. 4. 2011

Remember when you were young
how the hero was never hung
always got away
....
Always , Always playing a part
If you ever feel sad
And the whole world is driving you mad
Remember, Remember Today

John Lennon, Remember, 1970
album John Lennon/Plastic Ono Band

│ŠOK

Varování: Novinář nerozumí tomu, o čem píše

9. 4. 2011 / Bohumil Kartous

Po diskusi s Karlem Dolejším na téma mediální negramotnosti a žurnalistické servility (zde, zde a zde) poslal čtenář Petr Vavřík odkaz na vtipný blog. Jeho autor posbíral v londýnském metru různé výtisky bezplatných novin, vyrobil "varovné" samolepky a označil jimi (čistě ilustrativně) obsah novin. Varování jako "novinář nerozumí danému oboru" nebo "statistiky uvedené v tomto článku jsou sponzorovány PR agenturou" jsou myslím výstižné. Žel, u českých novin, zejména tzv. seriózních, by na jeden výtisk padlo několik kompletních sérií a řadu článků by pod vrstvou upozornění nebylo možné dohledat... Odezva z ČR je zajímavá, v češtině jsou k dispozici hned tři překlady (např. zde), vůbec nejvíc ze všech jazykových mutací. Neříkejte mi, že to o ničem nevypovídá:)

Štěpán Kotrba nechápe princip nezávislosti

9. 4. 2011 / Jan Čulík

Není zrovna raketovou vědou, že jaderný fyzik, který se živí výzkumem jaderné energie, nebude nikdy prosazovat rušení jaderných elektráren. Od člověka, který je na existenci určitého oboru závislý nemůžeme nikdy čekat objektivní úsudek. Můžeme - a to činíme, vzít v potaz jeho odborné informace, ale konečný úsudek o daném jevu může učinit jen ten, kdo na něm není existenčně závislý.

Úplně stejné je to s případnou další existencí středo a východoevropských studií na britských univerzitách, například na univerzitě v Glasgow.

Obdobně jako pan Wagner o jaderné fyzice, i Jan Čulík může poskytnout rozsáhlé informace o středo a východoevropských studiích v Británii i o tom, jakou hrají kulturní, ekonomickou a strategickou roli v západní Evropě.

Rozhodnutí o tom, zda jsou středo a východoevropská studia v západní Evropě důležitá či zbytečná, však nemůže dělat Čulík, protože je na jejich existenci - podobně jako pan Wagner na existenci jaderných elektráren - osobně angažován. Čulík jako Wagner může pouze shromáždit veškeré odborné informace - ale politické či ekologické rozhodnutí musejí činit nezávislé osoby.

NEMLUVTE MÝM JMÉNEM

Vláda demokraticky volených idiotů a redakční politika "nezaujatých pozorovatelů"?

8. 4. 2011 / Štěpán Kotrba

7.4.2011 zveřejnily Britské listy text jaderného fyzika Vladimíra Wagnera s titulkem "Jak to bylo s jadernými haváriemi v Japonsku". Redakce mu předřadila sdělení, cituji: "Autor je jaderný fyzik, není tedy nestranný pozorovatel. Je ale v jaderné energetice odborník, pozn. red.", konec citace. Zaujal mne onen pojem nestranný pozorovatel, napsal mi čtenář a občasný autor Stanislav Hošek.

Přiznám se, že jako doposud ještě člena redakce mne tento termín zaujal také. Někdo (redakce) zde anonymně hovoří i mým jménem a to způsobem, který vede k nadvládě asertivních diletantů, tvrdících u popravčího špalku "my jsme lid". O jaderné fyzice by měl - podle mého názoru - jako nestranný odborník hovořit jaderný fyzik a nikoliv zelený aktivista či internetem klikající véčkař, o medicíně by měl hovořit graduovaný lékař a nikoliv šaman a bohemistovi pak zbývá komentování vlivu wikipedie na úpadek vzdělanosti a vlivu Jaroslava Haška a jeho Josefa Švejka na úpadek českého národního sebevědomí. Ale to je možná tím, že jsem se tváří v tvář posledním událostem na české politické scéně stal zástupcem osvícené meritokracie nad vládou demokraticky volených idiotů (meritokracie je vláda vzdělaných a profesionálně schopných; idiocie není nadávka, ale starší označení lékařské diagnózy nejtěžší formy mentální retardace, - trvalého snížení rozumových schopností IQ na hodnotu nižší než 20; odkazy vedou do wikipedie, nikoliv do české politiky).

V češtině tento rozdíl vnímáme citlivě

10. 4. 2011 / Štěpán Kotrba

Nevím, zda není ve skotské angličtině rozdíl mezi pozorováním (nestranný pozorovatel) a rozhodováním zřetelný, ale v češtině tento rozdíl vnímáme citlivě. Zvláště, když zde o organizaci života nás všech (včetně existence jaderných reaktorů) rozhodují idioti, závislí na "půjčkách" od majitele bezpečnostní agentury.

Jaderný fyzik a pedagog Vladimír Wagner je stejně kompetentní k poučení čtenářů o fyzice (či odborných faktech a reáliích s fyzikou související), jako bohemista a pedagog Jan Čulík o Josefu Švejkovi či Milanu Kunderovi a jeho vlivu na českou kulturu.

Tvrdit o Janu Čulíkovi, že není v tomto kompetentní, bych se neodvážil. Jako pedagog v oboru mediální komunikace si pak vyhrazuji právo poučovat Jana Čulíka o rozdílech mezi termínem redakce a šéfredaktor, alespoň pokud se mě tyto termíny mají týkat. A nehodlám přitom ani lobbovat za důležitost existence glasgowské bohemistiky, jak tak v Britských listech činil nedávno "ve vlastním strategickém zájmu" tamní pedagog Čulík...

"Vy jste přece původem cizinec, ne?"

10. 4. 2011 / Jan Čulík

Motto: "Vy jste přece původem cizinec, ne?"

(Profesor Sigelius ve hře Karla Čapka Bílá nemoc na žádost dr. Galéna, aby směl na jeho klinice vyzkoušet svůj lék.)

"Nevím, zda není ve skotské angličtině rozdíl mezi pozorováním (nestranný pozorovatel) a rozhodováním zřetelný, ale v češtině tento rozdíl vnímáme citlivě."

Štěpán Kotrba

Kdykoliv Štěpánu Kotrbovi dojdou argumenty, vytasí se z xenofobií. Je to v dnešním globalizovaném světě zvlášť neférové, nepřijatelné a nebezpečné, protože menší společenství, jako je Česká republika, potřebují čerstvý vzduch zvnějšku a Britské listy se už patnáct let své existence specializují na přinášení "cizáckých" informací o vnějším světě.

Oceňuji také, jak citlivě manipuluje Štěpán Kotrba čtenáře, když Jana Čulíka záměrně identifikuje jako odborníka na českou literaturu, což samozřejmě v hodnotovém systému dnešních české veřejné sféry znamená "pošuk".

Jak jsme v poznámce uvedli, uznáváme, že Vladimír Wagner je odborník na jadernou fyziku a proto jeho texty publikujeme. Jak už jsem napsal v poznámce výše, něco jiného je, když odborník, pracující v daném průmyslu, předloží své argumenty, o tom, co dělat, musí však rozhodovat někdo nezávislý.

Šéfredaktor se snaží za každou cenu zajistit, aby se Britské listy nestávaly obětí lobbistických a frakčních tlaků - to by byl jejich konec. Pokud někdo vystartuje, jakmile poukážeme na to, že může hrozit nebezpečí lobbistického tlaku, je zřejmé, že bylo správné, že jsme varovali a že svou práci děláme dobře.

Obdobně jako je tomu v případě středo a východoevropských studií na Glasgow University. Informace o tom, že existence tamějšího střediska pro studium středovýchodní Evropy, a zřejmě i akademické podstaty celé univerzity, je ohrožena, i to, že likvidace tohoto střediska může vést k ohrožení existence Britských listů, pokud je čtenáři výrazněji finančně nepodpoří, považuju za otázku veřejného zájmu. Rozhodnutí v této věci však samozřejmě musí učinit - a také učiní - někdo jiný. A tak je to v pořádku.

Rád bych upozornil, že profesí je Štěpán Kotrba akademický sochař.

Věci veřejné by se měly rozpustit

8. 4. 2011 / Boris Cvek

Naprosto souhlasím s výzvou předsedy ČSSD, aby se Věci veřejné rozpustily a aby se jejich poslanci vzdali mandátu. Také já, stejně jako on, považuji aféru kolem VV za snad nejhorší politickou aféru od roku 1989. Ne snad že by jiné strany (včetně ČSSD) byly nezkorumpované, dosud se však ale nikdo ke korupci tak otevřeně a neomaleně nepřiznal a nevydával ji (ať už korumpovaný "chudák" Škárka či korumpující boháč Bárta) za něco normálního.

Příklad VV, kdyby byl tolerován, může vést pouze k "půjčkové demokracii", kde bohatí politici a byznysmeni budou "půjčovat" peníze lidem, kteří rozhodují o zákonech, trestních stíháních, čerpání státních peněz atd., aby jim ti zobali z ruky.

Problém s VV je ale nyní v tom, že i kdyby se všichni poslanci za VV vzdali mandátu, nemůže po nich přece ve Sněmovně zůstat prázdno. VV dostaly mandát od voličů, byť své voliče nejspíše zklamaly (i když kdo ví... český volič je schopný volit ODS s Drobilem jako ideovým šéfem, proč by potom ne VV i po Bártově superskandálu?).

Jedinou alternativou, nechceme-li trpět "půjčkovou demokracii", jsou tedy předčasné volby. Asi je třeba ještě několik pádů vlády a předčasných voleb a odchodů zdánlivě neotřesitelných politiků (Langer, Bárta), než naši politikové pochopí, že si nemohou dovolit všechno. Jestliže by nové volby do Sněmovny přinesly konec VV jako sněmovní strany a ztrestání ODS za drobilovskou aroganci (přál bych ODS pokles pod 10% voličských hlasů, protože chci stále doufat, že víc prokorupčně orientovaných voličů v české populaci není), měly by velký smysl.

Jinak politiky nelze naučit aspoň elementární slušnosti než tím, že je voliči (když už to nedokáže v Česku veřejné mínění) smetou ve volbách.

ČSSD vyzvala Věci veřejné, aby se rozpustilyZDE

Monitor Jana Paula:

Spi sladce občane, všechno je OK!

8. 4. 2011 / Jan Paul

Řadu let již nekonzumuji, nemám televizi a nesleduji reklamu. Nezajímá mě zlevněný bůček a jiné zaručeně výhodné pochutiny, protože jim jednoduše nevěřím. Na brance mám nápis "Nevhazovat reklamní tiskoviny!", ale přesto v mé schránce sem tam skončí nějaký ten zaručeně pravý a zcela určitě funkční návod na šťastný život. To vždy s pocitem úlevy listuji mezi těmi rozesmátými krásnými lidmi, kteří se vyléčili, zhubli a stali se pozitivnějšími skrze nějaký geniální přípravek. Říkám si, je to príma, svět ještě funguje, když lidé mají peníze na podporu farmaceutického průmyslu a všemožných šarlatánů.

Otevřený dopis izraelských občanů české vládě

8. 4. 2011

U příležitosti návštěvy izraelského premiéra Netanjahua zaslala skupina izraelských občanů dopis české vládě, ve které ji mimo jiné vyzývá, aby se Česká republika nadále nepodílela na porušování lidských práv ze strany Izraele, aby prosazovala embargo EU na vývoz zbraní do Izraele a aby do Izraele a Palestiny vyslala nezávislé pozorovatele. Stejně jako čeští občané, kteří budou 8. dubna ve 14:00 na náměstí Jana Palacha protestovat proti návštěvě izraelského premiéra a za spravedlivý mír na Blízkém východě, i oni volají "Ne naším jménem".

Jsme skupina izraelských občanů, kteří jsou hluboce znepokojeni naší vládou a její politikou rasismu, apartheidu a okupace a způsobem, jakým se Evropská unie na této politice podílí. Dozvěděli jsme se, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu má tento měsíc navštívit Vaši zemi, aby zde hovořil o "prohlubování zásadní strategické spolupráce", jak o tom informovala česká média. Spolupráce tohoto typu znamená prohloubení spoluúčasti České republiky na zločinech Izraele. Proto Vám píšeme tento dopis a žádáme Vás, abyste se znovu chopili své zodpovědnosti za dodržování základních principů mezinárodního práva a lidských práv v Izraeli/Palestině.

POZVÁNKA:

Co by mohlo nahradit kapitalismus?

8. 4. 2011

Masarykova demokratická akademie, pobočka v Brně Vás zve na besedu s diskusí, kterou pořádá s finanční podporou Statutárního města Brna v úterý 12. 4. 2011 v 16 hodin ve velkém sále ÚMČ Brno -- střed, Dominikánská č. 2 (v nádvoří radnice vlevo)

Co by mohlo nahradit kapitalismus?

Alternativní modely uspořádání společnosti

Přednášející se budou věnovat popisu vizí a modelů uspořádání společnosti hledajících východiska z neustále se prohlubujících celosvětových krizí. Jde o snahu ukázat, že jiný svět po éře kapitalismu je možný. Jde o vyústění historických zkušeností do alternativního levicového programu, o jehož realizaci by měla usilovat levice po přesvědčivém vítězství v demokratických volbách. Jak dál s představenými návrhy a jak aktuálně řešit vznikající problémy bude součástí širší diskuse.

PhDr. Marek Hrubec, Ph.D., ředitel Centra globálních studií, společného pracoviště AV ČR a Univerzity Karlovy, člen týmu Social Watch a místopředseda představenstva MDA,

PhDr. Jaroslav Šabata, vysokoškolský učitel, psycholog, filosof, politolog a

PhDr. Milan Valach, Ph.D., Pedagogická fakulta MU v Brně, katedra občanské výchovy

www.masarykovaakademie.cz

Velkorysost je výsadou králů

8. 4. 2011

(Totožnost autora je redakci známa.)

Přiznám se, že již tak někdy před dvěma roky jsem zatoužil stát se registrovaným členem diskusního fóra serveru Novinky.cz s právem přispívat do diskuze. Má motivace byla vcelku pragmatická -- některé nesmysly, které příležitostně podráždily mou posedlost pravdou nebo alespoň profesní jemnocit, se nedaly korigovat jinak, než zanecháním komentáře pod článkem.

Mladá generace liberálů v Německu na vzestupu?

8. 4. 2011 / Kay Čejka

Philipp Rösler v úterý oznámil svou kanidaturu na předsedu německé liberální Svobodné demokratické strany FDP. Volby se budou konat v polovině května na spolkovém sjezdu strany. Mnoha novináři a analytiky předpovídaný mocenský boj uvnitř strany se ale nekonal.

Sám Rösler zůstává na své dosavadní pozici spolkového ministra zdravotnictví. Spolkový ministr průmyslu Rainer Brüderle a předsedkyně FDP v Bádensku-Württembersku a předsedkyně parlamentní frakce Birgit Homburgerová pokračují na svých místech.

Na farmářských trzích se objevují falešní farmáři

8. 4. 2011

tisková zpráva Společnosti mladých agrárníků České republiky

S příchodem jarní sezóny vznikají v českých a moravských městech další nové farmářské trhy. Mezi spotřebiteli se stávají velmi oblíbené. Chtějí totiž nakupovat zeleninu, ovoce, vajíčka i maso přímo od domácích pěstitelů a chovatelů. Farmáři však varují před falešnými farmáři, kteří své produkty nakupují ve velkoobchodech a pak je vydávají za vlastní produkci.

KRIZE ČESKÉ VLÁDNÍ KOALICE:

Nekompetence, zlodějna a podvádění

7. 4. 2011 / Boris Cvek

Původně jsem Věci veřejné považoval za nejpodivnější, populistickou, asociální stranu vládní koalice, za stranu sbírající body na boji proti bezdomovcům a narkomanům. Po utvoření Nečasovy vlády jsem však musel dát zapravdu těm, kdo tvrdili, že Věci veřejné budou ze všech tří vládních stran nejvíce hájit sociální smír ve společnosti, byť to dělaly tak podivným způsobem, jako je snížená DPH na chlebu a mlíku.

Líbilo se mi, když se John a Bárta postavili na stranu Michálka (byť dnes stojí na straně Vondry, a to z toho důvodu, že se bojí následků Vondrova pádu pro pozici Nečase v ODS) proti současnému ideovému šéfovi ODS Drobilovi, a to jsem dokonce chtěl Věci veřejné v dalších volbách do Sněmovny i volit. Dnes se však ukazuje pravdivost slov, která jsem o Věcech veřejných napsal čerstvě po volbách:

Smutek přichází z Čech

7. 4. 2011 / Jiří Jírovec

V historii jsme měli presidenty Osvoboditele a Budovatele, pak několik dalších, které podle politické příslušnosti, odsuzujeme jako nýmandy. Mezi tím byl zrádce-nezrádce, hrdina-nehrdina Hácha. Pak se dostala k moci mravně-ekonomická elita a nad ní pastýř národa, který se snaží prožehnat k miliardám, které nepotřebuje a jeho stát ani nemá.

Proč se tahle svrchní trojka zahalila do mlčení v době, kdy smečka chaotiků, zvaná trojkoalice, horlivě pracuje na rozvracení české společnosti?

Mediální pravěk:

"Vždyť média přenášejí to, co politici řeknou"

7. 4. 2011 / Bohumil Kartous

Hostem pořadu ČT Hyde park (neotřelý název, viďte) byl ve středu 6. 4. předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Rychetský se již před pořadem vyjádřil velmi kriticky a nebývale ostře o úrovni české politiky, když ji označil za zdegenerovanou. V pořadu pak svou kritiku rozvedl na zcela konkrétních příkladech, kdy zmiňoval zejména zvyšující se mezigenerační propast a na ztrácející se solidaritu vůbec. Zmínil také velmi podstatnou -- a negativní - úlohu médií v tomto trendu, načež mu moderátor odvětil "ale vždyť média přenášejí to, co politici řeknou".

Mediální středověk:

Nevzdělanost není ani nutnou, ani postačující podmínkou novinářské servility

7. 4. 2011 / Karel Dolejší

Bohumil Kartous právem věnuje pozornost zoufalému způsobu, jakým často čeští novináři chápou svou vlastní společenskou roli. Obávám se však, že vysvětlení tohoto jevu nedostatečnou vzdělaností je poněkud zavádějící. A nejde tu o jednotlivosti: Framing celého problému podle mě vede ke zkreslujícímu chápání. Nezáleží totiž ani tak na tom, co čeští novináři o médiích vědí nebo nevědí. Jde o to, jak jsou servilní k mocným ve svých postojích -- a kritické myšlení a nezávislost se studiem na českých VŠ získat nedají.

VĚCI VEŘEJNÉ:

Spolek charitativní pomoci pro zámožné

7. 4. 2011 / Boris Cvek

Žasnu nad děním kolem Věcí veřejných. Něco tak trapného, amatérského a směšného se v české politice dosud nestalo. Věci veřejné dělají z našeho politického systému úplnou frašku. Jen se podívejme, jakou úžasnou politiku nám ty "nové tváře" v politice předvádějí. Poslanec Škárka nejprve tvrdil, že jeho slova o tom, že ho Vít Bárta korumpuje, byla pomsta novinářům z Respektu a mystifikace. Jakmile se však proti 3kárkovi otočila jeho vlastní strana, obrátil a tvrdí, že korumpován vskutku byl. Nicméně 55 tisíc měsíčně, které bral ke svému poslaneckému platu od Víta Bárty od října, vnímal jako výdaj na kancelářské potřeby a cestovné. To mu přišlo v pořádku. Teprve vyšší částka (170 tisíc) v něm pak vyvolala podezření, že je uplácen. To je tedy novum: zjistit, že jsem uplácen, až po příjetí úplatku. ZDE

Princip skromnosti

7. 4. 2011 / Jan Sláma

Zamysleme se nad věčně proklamovanou snahou o co nejvyšší HDP (hrubý domácí produkt) tedy o sumu představující, co se v zemi za jednotku času, obvykle za jeden rok vytvoří ať ve výrobcích tak ve službách. Zajímavá je poznámka Jeremy Rifkina, že značnou část HDP v USA tvoří zbrojní výroba, tedy v podstatě výroba něčeho co lidstvo sotva potřebuje. Když HDP neroste tak si vlády zoufají a když dokonce poklesne hovoří se o hospodářské krizi. Naopak, o zemích kde HDP roste více než obvykle se hovoří jako o hospodářském zázraku nebo o hospodářských tygrech.

Roďte rozpočtově zodpovědně!

7. 4. 2011 / Karel Dolejší

Ministr zdravotnictví Leoš Heger našel novou oblast, kde prý lze ušetřit: Na péči o předčasně narozené. Nelíbí se mu, že jsou zachraňovány děti vyžadující péči v hodnotě zhruba milionu korun. "Je to nejenom strašně drahé, ale ty děti jsou do života hrozně poškozené," říká ministr. Neonatologové ovšem tvrdí, že i mezi dětmi s porodní váhou pod 500 gramů, které přežijí, trpí vážným zdravotním poškozením jen asi 10-15% z nich.

Zatím je to pořád dobrý

7. 4. 2011 / Luděk Prokop

Chaos takřka neuvěřitelného dění v politických stranách vládní koalice přerůstá hranice alespoň částečně srozumitelné logiky věcí. O účelu a cílech konání je možné, při zapojení pestrého rejstříku různorodých fantazií, pouze spekulovat. Kam se hrabe Paroubek s Marťany.

Sdělovací prostředky disponující investigativními novináři na nás chrlí těžko uvěřitelnou změť informací, aniž by nějak pátrali po podstatě, po důvodech nevyzpytatelného počínání parlamentních zástupců lidu.

Škárka, loajalita za peníze a novinářská etika

6. 4. 2011

Od nedělního večera české prostředí rozděluje nová aféra nejmenší koaliční strany Věci veřejné. Místopředseda VV Jaroslav Škárka v rozhovoru pro časopis Respekt řekl, že dostával peníze za loajalitu. Přes rozhořčení a slova o korupci se ovšem zapomíná na neméně důležitou skutečnost, a tou je novinářská etika, napsala čtenářka Klára Zelenková.

Příspěvek na péči v sociální reformě způsobí chaos a komercionalizaci sociálních služeb

6. 4. 2011 / Jiří Hrebenar

Pan ministr práce a sociálních věcí Drábek plánuje na zdravotně postižené jednu past za druhou. Ve jménu šetření na těch nejslabších a nemohoucích hodlá změnit princip výplaty příspěvku na péči. Tento příspěvek dostávají handicapovaní spoluobčané na zakoupení takové péče, kterou nezvládají sami. Mohou si tak například zakoupit dovoz obědů, pomoc při vykonávání osobní hygieny, pomoc při úklidu, osobní asistenci a podobně.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

K diskusi o změně kapitalismu, neboli O darwinistickém marasmu

6. 4. 2011 / Uwe Ladwig

Olga Weidenthalerová už ani nechce číst BL, protože Havel sám je pro ni jedním z hlavních strůjců marasmu České republiky, Jan Čulík píše ohledně filmu Odcházení o tom, že Váš bývalý prezident prý dnes vlastně vidí sebe sama jako naivního nepraktického hlupáka, Boris Cvek píše v souvislosti s politikou o svém darwinistickém názoru ZDE a Michael Kroh si myslí, že 'považuji za poněkud naivní tu představu, že alternativy vůči současným společenským poměrům najdeme v diskusi" ZDE - a já věřím, že to všechno nějak souvisí, ale asi úplně jinak...

Strasti kolem E 10 aneb jak se v Německu zavádí zelené palivo

6. 4. 2011 / Kay Čejka

Na německých čerpacích stanicích se od ledna tohoto roku nabízí nový druh paliva jménem E 10. Jedná se o klasický benzín s desetiprocentní příměsí ethanolu, který se v Německu získává převážně z cukrové řepy, obilí a zčásti i z dřevěných odpadků.

Ethanol se do benzínu přidával již dříve, ale pouze v pětiprocentním poměru (E 5), tak proč se o tom vůbec zmiňovat? Důvod je prostý: nynější desetiprocentní příměs není vhodná pro všechny typy benzínových motorů.

Psaní pro pana ministra dopravy a rozumné lidi

6. 4. 2011 / Jan Sláma

Teplý víkend vylákal řadu automobilistů k cestě na chatu, či chalupu nebo k návštěvě kulturních památek, jak nám radí v rozhlase, aby měly na provoz. Mnozí vyjeli radostně, aby po pár kilometrech pokračovali za skřípění zubů a s trnutím u páteře po každé díře a výmolu, kterým se nestihli vyhnout. Místo pozorování krajiny jeli se zraky upřenými na vozovku a promýšleli, kudy nejlépe ve zdraví projet. Též jsem si projel svých 400 km na jih po silnicích 1. a 2. třídy. Vesměs hrůza, silničáře nevidět. Zato spoustu motorkářů a cyklistů, o automobilistech nemluvě. Zejména cyklistů je mi líto, protože okraje silnic jsou v tom nejhorším stavu.

Jak EU a Česká republika "podporují" demokracii a lidská práva na Blízkém Východě

6. 4. 2011 / Karel Dolejší

Evropská unie před třinácti lety přijala dokument nazvaný EU Code of Conduct on Arms Exports. Podle druhého kritéria by nemělo docházet k exportu zbraní z členských států do zemí, v nichž jsou porušována lidská práva, nebo kde by mohly být zbraně použity k vnitřní represi. Podle třetího kritéria by nemělo dojít k exportu zbraní do destinací, kde probíhá ozbrojený konflikt a hrozí riziko jeho eskalace nebo prodlužování. Podle čtvrtého kritéria by neměla být dodávána výzbroj konečnému uživateli, který by ji mohl použít k hrozbě silou nebo vynucování teritoriálních požadavků. A podle šestého kritéria by měl být zohledněn postoj adresáta k mezinárodnímu společenství. Tyto ozdobné baňky na stromečku EU ovšem září hezky, jenže balíčky, které se pod nimi nacházejí, produkuje evropský vojensko-policejně-průmyslový komplex, takže mají k navenek proklamovaným hodnotám vztah často velice problematický. Ve čtvrtek 7. dubna 2011 navštíví Českou republiku izraelský premiér Benjamin Netanjahu a bude zde jednat o vojenskotechnické spolupráci mezi oběma zeměmi. O tom, jaké jsou širší souvislosti této návštěvy, byla řeč v panelové diskusi "Mír na Blízkém Východě, okupace a role EU", kterou v úterý 5. dubna na Novotného lávce uspořádala iniciativa Ne naším jménem!

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2011

8. 3. 2011

V únoru 2011 přispělo finančně na Britské listy 221 osob celkovou částkou 61 108.51 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 28.2. 2011 částku 154 324.66 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní