"Vy jste přece původem cizinec, ne?"

10. 4. 2011 / Jan Čulík

Motto: "Vy jste přece původem cizinec, ne?"

(Profesor Sigelius ve hře Karla Čapka Bílá nemoc na žádost dr. Galéna, aby směl na jeho klinice vyzkoušet svůj lék.)

"Nevím, zda není ve skotské angličtině rozdíl mezi pozorováním (nestranný pozorovatel) a rozhodováním zřetelný, ale v češtině tento rozdíl vnímáme citlivě."

Štěpán Kotrba

Kdykoliv Štěpánu Kotrbovi dojdou argumenty, vytasí se z xenofobií. Je to v dnešním globalizovaném světě zvlášť neférové, nepřijatelné a nebezpečné, protože menší společenství, jako je Česká republika, potřebují čerstvý vzduch zvnějšku a Britské listy se už patnáct let své existence specializují na přinášení "cizáckých" informací o vnějším světě.

Oceňuji také, jak citlivě manipuluje Štěpán Kotrba čtenáře, když Jana Čulíka záměrně identifikuje jako odborníka na českou literaturu, což samozřejmě v hodnotovém systému dnešních české veřejné sféry znamená "pošuk".

Jak jsme v poznámce uvedli, uznáváme, že Vladimír Wagner je odborník na jadernou fyziku a proto jeho texty publikujeme. Jak už jsem napsal v poznámce výše, něco jiného je, když odborník, pracující v daném průmyslu, předloží své argumenty, o tom, co dělat, musí však rozhodovat někdo nezávislý.

Šéfredaktor se snaží za každou cenu zajistit, aby se Britské listy nestávaly obětí lobbistických a frakčních tlaků - to by byl jejich konec. Pokud někdo vystartuje, jakmile poukážeme na to, že může hrozit nebezpečí lobbistického tlaku, je zřejmé, že bylo správné, že jsme varovali a že svou práci děláme dobře.

Obdobně jako je tomu v případě středo a východoevropských studií na Glasgow University. Informace o tom, že existence tamějšího střediska pro studium středovýchodní Evropy, a zřejmě i akademické podstaty celé univerzity, je ohrožena, i to, že likvidace tohoto střediska může vést k ohrožení existence Britských listů, pokud je čtenáři výrazněji finančně nepodpoří, považuju za otázku veřejného zájmu. Rozhodnutí v této věci však samozřejmě musí učinit - a také učiní - někdo jiný. A tak je to v pořádku.

Rád bych upozornil, že profesí je Štěpán Kotrba akademický sochař.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 8.4. 2011