Zelenskyj odsoudil ruský útok na transfuzní centrum jako válečný zločin

6. 8. 2023

čas čtení 3 minuty
 


Ukrajinský prezident uvedl, že po útoku na zařízení v Charkově jsou hlášeni "mrtví a zranění"
 
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Rusko zaútočilo na transfuzní centrum v zemi, a odsoudil smrtící útok jako "válečný zločin".

Samostatný útok zasáhl klíčovou továrnu, přičemž oba incidenty v sobotu přišly jen několik hodin poté, co Kyjev zasáhl ruský tanker v Kerčském průlivu.

 

Jednalo se o poslední incidenty od chvíle, kdy Moskva minulý měsíc odstoupila od dohody, která zajišťovala, že Ukrajina bude moci i přes probíhající konflikt vyvážet obilí.

Ruské síly zasáhly transfuzní centrum v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, uvedl Zelenskyj a dodal, že "jsou hlášeni mrtví a zranění".

Uvedl, že "řízená letecká bomba" zasáhla centrum v Kupjansku, městě vzdáleném několik desítek kilometrů od ruských hranic.

"Záchranáři hasí požár," napsal na sociální síti a dodal: "Tento válečný zločin sám o sobě vypovídá o ruské agresi."

Úder přišel krátce poté, co Zelenskyj uvedl, že ruské rakety zasáhly továrnu patřící společnosti Motor Sich, která vyrábí letecké a vrtulníkové motory a další komponenty.

Je to jedna z několika společností, které ukrajinská vláda zrekvírovala od invaze Moskvy. Areál se nachází nedaleko Chmelnyckého na západě Ukrajiny, asi 300 km jihozápadně od Kyjeva.

Tento region, kde se nachází významná ukrajinská letecká základna, byl v posledních měsících pravidelně terčem ruských úderů.

Ve svém večerním projevu  Zelenskyj trval na tom, že "bez ohledu na to, kolik takových ruských útoků bude, nepříteli stejně nic nepomohou".

Dříve v sobotu Ukrajina oznámila, že "vyhodila do povětří" ruský tanker Sig, který převážel palivo pro ruské jednotky, řekl agentuře AFP ukrajinský bezpečnostní zdroj.

Tanker byl zasažen v pátek kolem 23:20 jižně od Kerčského průlivu, uvedla ruská Federální agentura pro námořní a vnitrozemskou vodní dopravu.

Loď byla zasažena na čáře ponoru v oblasti strojovny, ale stále se držela na hladině, uvedla agentura.

Na videozáznamu, který získala agentura AFP a který údajně ukazuje útok, je vidět, jak se útočné plavidlo blíží k velké lodi, než se spojení přeruší.

Ukrajinský zdroj uvedl, že "úspěšná speciální operace", při níž byl použit námořní dron a výbušniny, byla provedena společně s námořnictvem v ukrajinských teritoriálních vodách.

Na ropný a chemický tanker Sig se vztahují sankce USA za dodávky leteckého paliva ruským silám v Sýrii, které podporují prezidenta Bašára Asada.

Ruské ministerstvo zahraničí útok na "civilní plavidlo" odsoudilo a dodalo, že posádka nebyla zraněna.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2896

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2023