Ruská agrese na Ukrajině: Moskva vypálila rakety na obytný dům v Pokrovsku, osm lidí zahynulo

8. 8. 2023

čas čtení 10 minut
 
- Dva ruské raketové údery zasáhly obytnou budovu ve východoukrajinském městě Pokrovsk v Doněcké oblasti, uvedl na Telegramu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Při nočních úderech byly poškozeny 'obytné budovy soukromého sektoru, hotel, stravovací zařízení, obchody a administrativní budovy', říká šéf Doněcké oblasti

Dva ruské raketové údery na východoukrajinské město Pokrovsk, včetně úderu na obytnou budovu, zabily nejméně osm lidí a mnoho dalších zranily, uvedl regionální gubernátor.

Moskva zasáhla "obyčejnou obytnou budovu". Zelenskyj zveřejnil záběry typické pětipatrové budovy ze sovětské éry, jejíž horní patro bylo zničeno. Ukrajina uvedla, že záchranné operace pokračují.

Druhá raketa zasáhla město 40 minut po první,  a zabila záchranný tým.

Pokrovsk leží 70 kilometrů severozápadně od města Doněck, které drží Rusko, a 50 kilometrů od frontové linie.

Šéf Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko uvedl, že údery poškodily dvě "obytné budovy soukromého sektoru, hotel, stravovací zařízení, obchody a administrativní budovy".

Ruský úder na ukrajinské město zabil osm lidí, poškodil hotel využívaný novináři.
 
- Dva muži byli zraněni a hospitalizováni po ruském ostřelování ve městě Kozača Lopan v Charkovské oblasti, informoval gubernátor oblasti Oleh Synyehubov.

Na svém kanálu Telegram napsal, že "byly zasaženy soukromé domy a komerční budovy. Vypukl požár. Na odstranění následků pracují záchranné služby".

Uvedl, že "okupanti zesilují teror civilního obyvatelstva".
 
- Suspilne přináší tento ranní přehled zpráv z Ukrajiny, který shromažďuje údaje o obětech z celé země. Uvádí:

    Nyní je známo, že v důsledku včerejšího útoku na Krugljakivku v Charkovské oblasti bylo zraněno devět lidí, mezi nimi dva záchranáři a dva policisté. Další dva lidé zemřeli.

    Za posledních 24 hodin ruské jednotky ostřelovaly Chersonskou oblast 68krát. V Chersonu byly cílem obytné oblasti. Jeden člověk zemřel, třináct bylo zraněno.

    V Záporoží bylo zpod trosek zničeného domu v Novodanylivce nalezeno tělo muže, který byl považován za nezvěstného. V důsledku nočního ostřelování Preobraženky byla zraněna také 83letá žena.

 

- V Rusku agentura Interfax oznámila, že tanker, který v Kerčském průlivu zasáhly ukrajinské drony, má na trupu přivařenou kovovou záplatu, která opravuje škody, a nyní je připraven k odtažení do loděnice.

 - Suspilne, ukrajinská státní vysílací společnost, přináší na svém zpravodajském kanálu Telegram pro Donbas několik podrobnějších informací o dvojitém raketovém úderu v Pokrovsku.

Informuje, že jedna ze zasažených budov je demolována, a uvádí, že v pětipatrové budově, kam dopadla první raketa, žilo 200 lidí. S odvoláním na vedoucího místního úřadu uvádí, že všech 60 bytů v budově bylo poškozeno.

Serhij Dobrjak, vedoucí Pokrovska, uvedl, že druhá raketa zasáhla hotel, který nebyl v provozu. Dříve tam podle jeho slov pobývali novináři a také humanitární mise, která přijela do Doněcké oblasti.


- Agentura Reuters o včerejším útoku hovořila s obyvateli Pokrovska.

Osmapadesátiletá obyvatelka Pokrovska Kateryna byla doma, když uslyšela první výbuch, ale pak byla budova zasažena podruhé.

"To je ono, rána , a to je všechno. Oči mi zaplnil plamen. Spadla jsem na zem, na zem. Hodně mě (bolely) oči," řekla Kateryna v rozhovoru pro agenturu Reuters. Hlavu měla obvázanou.

Další obyvatelka, 75letá Lidia, uvedla, že v okamžiku druhého výbuchu také telefonovala. Z podlahy zvedla roztržený bílý závěs pokrytý rozbitým sklem.

"Najednou to vyletělo ven a omotalo mě to. Pak na mě spadlo okno," řekla sedíc na pohovce.

"Mám pořezaná záda. Právě jsem se vrátila z nemocnice. Mám pořezané koleno a stehno. Tady jsem měla sklo," řekla a ukázala na hlavu.

- Od obrazu Salvator Mundi od Leonarda da Vinciho po Čtyři Marilyny od Andyho Warhola, to je sbírka umění, která by mohla zdobit kteroukoli galerii na světě.

Ale spíše než o vrcholné díla velkolepé výstavy v některé z velkých galerií se jedná jen o některé z 300 a více děl, o nichž je známo, že je v poslední době vlastnili ruští občané, na něž se vztahují západní sankce, a které byly vloženy do databáze s možností vyhledávání, kterou zřídila ukrajinská Národní agentura pro prevenci korupce (NACP).

Na "portálu války a sankcí" agentury jsou uvedeny obrazy a sochy, o nichž se předpokládá, že je v posledních letech koupili a prodali ruští superbohatí lidé, které Západ a Kyjev obviňují z napomáhání válce.

- Mychajlo Podoljak, poradce vedoucího kanceláře Volodymyra Zelenského, říká, že v otázce prezidentova mírového vzorce pro Ukrajinu není možný žádný kompromis. Jednání kolem "okamžitého příměří"   by podle něj "dalo Rusku čas zůstat na okupovaných územích".

 -  Šéf štábu ukrajinského prezidenta v pondělí uvedl, že víkendové rozhovory o válce na Ukrajině v Saúdské Arábii zasadily Rusku "obrovskou ránu" a že se účastníci dohodli na uspořádání dalšího setkání politických poradců přibližně do šesti týdnů.

- Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v pondělí uvedl, že vedl telefonický rozhovor se svým americkým protějškem Antony Blinkenem, během kterého požádal o rakety dlouhého doletu ATACMS. Na Twitteru uvedl: "V telefonátu jsme s [Antony Blinkenem] diskutovali o dalších krocích k rozšíření globální podpory mírové formule a o řešeních pro rozšíření vývozu obilí."

- Volodymyr Zelenskyj ve svém tweetu vyjádřil solidaritu Ukrajiny s Gruzií a zopakoval svou podporu její suverenitě a územní celistvosti.

-  Serhij Lysak, gubernátor Dněpropetrovské oblasti, oznámil, že po ruských útocích na Nikopol zemřel 36letý muž a další 68letý muž byl zraněn. Lysak uvedl, že "agresor terorizuje Nikopol od rána. Ostřeluje město těžkým dělostřelectvem". Kromě obětí na životech uvedl, že "byly poškozeny soukromé domy, hospodářské budovy a automobily. Došlo k poškození plynovodů a elektrického vedení".

- Čínský ministr zahraničí Wang I v pondělí telefonicky hovořil se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem, uvedlo čínské ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení. Pokud jde o válku na Ukrajině, Wang Lavrovovi řekl, že Čína bude zastávat nezávislý a nestranný postoj, aktivně podporovat mírové rozhovory a usilovat o nalezení politického řešení této otázky, uvádí se v prohlášení, napsala agentura Reuters.

- Rusko v pondělí uvedlo, že jeho vojáci za poslední tři dny postoupili o tři kilometry podél Kupjanské fronty na severovýchodě Ukrajiny, snaží se získat zpět území, o která přišlo při  dřívější ukrajinské ofenzivě. Město Kupjansk a okolní oblasti ukrajinské Charkovské oblasti osvobodily ukrajinské síly loni v září, ale Moskva od té doby obnovila svůj útok na region, píše agentura AFP.

-  Ukrajinská bezpečnostní služba v pondělí podle agentury AFP uvedla, že zadržela udavačku obviněnou z pomoci Rusku při přípravě  atentátu na prezidenta Volodymyra Zelenského, který navštívil povodněmi postižený region. Bezpečnostní služba SBU uvedla, že zadržená žena shromažďovala zpravodajské informace a snažila se zjistit Zelenského trasu před jeho návštěvou v jižní Mykolajivské oblasti.

- Ukrajina v pondělí zveřejnila snímky válečných zajatců vrácených Ruskem. Vedoucí kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak oznámil, že ze zajetí bylo vráceno dalších 22 ukrajinských vojáků.


- Jermak rovněž informoval, že "Rusové ostřelovali obec Kučerivka v Kupjanském okrese a zasáhli jeden dům. Jsou známi dva mrtví a tři zranění". K těmto obětem na životech přibyla jedna osoba zabitá a několik zraněných během "náročné noci" ruského ostřelování Chersonu, uvedl gubernátor města Oleksandr Prokudin.

- Konference, kterou hostila Saúdská Arábie a na níž se jednalo o mírovém plánu pro Ukrajinu, byla úspěšná, protože ukázala ochotu mezinárodního společenství pracovat na ukončení války, uvedl v pondělí podle agentury Reuters mluvčí německé vlády. Mluvčí na tiskové konferenci v Berlíně uvedl: "Německo se bude i nadále aktivně zapojovat, včetně tohoto procesu."

- Jeden z ukrajinských poslanců v pondělí prohlásil, že klíčové parlamentní frakce v Německu "dosáhly konsensu" o dodávkách Ukrajině řízených střel Taurus s doletem 500 km, ale že oficiální rozhodnutí teprve přijde. Podle agentury Reuters německý ministr obrany minulý týden uvedl, že Berlín prozatím neplánuje rakety dodat a že tyto zbraně nejsou nejnaléhavější prioritou. Mluvčí ministerstva v pondělí agentuře Reuters řekl, že se postoj Berlína nezměnil.

- Rusko v pondělí uvedlo, že mírové urovnání s Ukrajinou je možné pouze tehdy, pokud Kyjev složí zbraně. Rusko nebylo na konferenci v Džiddě, kde se mírového summitu zúčastnili zástupci asi 40 zemí včetně Číny, Indie, USA a Ukrajiny, pozváno.

- Serhij Lysak, gubernátor Dněpropetrovské oblasti, prohlásil, že ukrajinské síly v pondělí sestřelily nad jeho regionem ruský dron.

- Čínské ministerstvo zahraničí v pondělí uvedlo, že nedávná mezinárodní jednání v Saúdské Arábii o řešení ukrajinské krize pomohla "upevnit mezinárodní konsensus". Zvláštní vyslanec Číny pro euroasijské záležitosti Li Chuej "měl rozsáhlé kontakty a komunikoval se všemi stranami ohledně politického řešení ukrajinské krize ... vyslechl názory a návrhy všech stran a dále upevnil mezinárodní konsensus", uvedlo ministerstvo zahraničí v písemném prohlášení.

- Socha Matky Ukrajiny v Kyjevě, která je jednou z nejznámějších dominant země, přišla o svůj symbol kladiva a srpu poté, co úředníci nahradili znak ze sovětské éry znakem země s trojzubcem. Tento krok je součástí širšího posunu, jehož cílem je získat zpět kulturní identitu Ukrajiny z komunistické minulosti.
 

0
Vytisknout
3329

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2023