Tato čtyřletá holčička bude potřebovat svou babičku...

17. 10. 2023

čas čtení 3 minuty
Malá Fulle bude potřebovat svou babičku. Její maminka, tatínek, všichni její sourozenci a širší rodina jsou mrtví. Při náletu zahynulo celkem 14 lidí.




Moderátor: Desítky, ne-li stovky tisíc Palestinců se ukrývají v nemocnicích po celé Gaze, ale s varováním, že palivo pro generátory může dojít během příštích 24 hodin. Jsou na pokraji zhroucení. 

Zdravotníci jsou mezi těmi, které zabíjejí vlny bombardování, a evakuace nemocnic je odmítána jako nemožná, náš hlavní zpravodaj Alex Thompson přináší reportáž, která vás možná také rozruší.

Reportér: Výbuch znamená, že lékařské týmy, které už pracují v ulicích, se běží schovat, kdy se čekající sanitka zdá být bezpečnou možností. To bylo v pátek. Špatná volba, sanitka. Záchranáři, civilisté, všichni museli utíkat jako o život.







 

Další incident, záchranáři se zoufale drží za hlavu, jeden druhého zarmoutí. Hlavní nemocnice ve městě Gaza. Několik zdravotníků zraněných při dnešním izraelském leteckém útoku mimo samotný areál nemocnice. Podle úřadů bylo zabito nejméně pět zdravotníků. To může jen zvýšit tlak na 22 nemocnic na severu Gazy, kterým Izrael nařídil evakuaci před možnou pozemní invazí.

Kamalad One, jediná plně vybavená novorozenecká a dětská nemocnice na severu, dostala od Izraelců opět příkaz k evakuaci.


Jak vidíte, všechna lůžka jsou plná, říká lékař Hussam Abu Safiya. Je to šílený čin a není možné tyto děti evakuovat, protože v podstatě spoléhají na vybavení a jen zdravotnický personál je schopen se s jejich stavem vypořádat.


Charitativní organizace Action Aid dnes označila izraelský požadavek na evakuaci nemocnic za porušení mezinárodního práva, Světová zdravotnická organizace jej označuje za rozsudek smrti pro tyto děti a kojence.

Zdejší lékaři tvrdí, že odejít nemohou. 

"Pokud nás chcete zabít, zabijte nás, zatímco tu budeme pracovat.


"My neodejdeme. Potřebovali bychom dny, týdny na přípravu jiného místa. Bohužel v těchto těžkých podmínkách nejsou volná oddělení.  Nejprve vám řeknu, že přemístit tyto děti z tohoto místa znamená vynést nad nimi rozsudek smrti. Zemřou a toto zařízení funguje pouze na elektřinu a kyslík."

Podle OSN se očekává, že nemocnicím v Gaze začne v příštích 24 hodinách docházet vyrobené palivo. Ty čtyři na severu již nefungují. Žádná elektřina znamená žádné elektronické lékařské vybavení, špatná voda, hygienické podmínky již několik dní zvyšují zřejmou hrozbu infekčních onemocnění.

 A to bez ohledu na to, zda se nacházíte na severu nebo na údajně o něco bezpečnějším jihu. A právě v té údajně bezpečnější zóně se včera v nemocnici Kahn Younis probudil a čtyřletá Fulla Alla Ham.

Babička: "Kéž Bůh uzdraví ji i všechny zraněné muslimy. Nemluví, ani nic jiného. Jak vidíte, spí v posteli a má v sobě léky."


Malá Fulle bude potřebovat svou babičku. Její maminka, tatínek, všichni její sourozenci a širší rodina jsou mrtví. Při náletu zahynulo celkem 14 lidí.


Zdroj v angličtině ZDE (od minuty 12)

2
Vytisknout
2929

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2023