V Gaza City explodovala nemocnice. Nejméně 500 mrtvých a raněných

17. 10. 2023

čas čtení 9 minut
- Při náletu na nemocnici v Gaze zahynulo 200 až 300 lidí, podle ministerstva zdravotnictví řízeného Hamásem

Ministerstvo zdravotnictví v Gaze, které řídí Hamás, uvedlo, že při explozi v baptistické nemocnici Al-Ahli Arabi zahynulo nejméně 500 lidí a počet obětí pravděpodobně poroste. Mluvčí civilní obrany Gazy uvedl počet zabitých na asi 300. Záběry, které ze země odvysílala Al-Džazíra, ukázaly obrovský požár, který zachvátil vícepodlažní budovu s těly, pruhy krve a roztroušenými troskami. Nemocnice, která je ve vlastnictví anglikánské církve, byla bombardována bez jakéhokoli předchozího varování. V sobotu ji předtím zasáhla raketa. Nemocnice byla zasažena v úterý kolem 20:30 místního času. Byla plná lidí zraněných při izraelských náletech, stejně jako civilistů hledajících úkryt, kteří věřili, že areál nemocnice je po neúnavných izraelských útocích, které již zabily více než 3000 lidí, bezpečnější než jejich domovy. Izraelská armáda uvedla, že původní vyšetřování naznačovalo, že výbuch způsobil neúspěšný start rakety Hamásu, ale rozsah výbuchu se zdá být mimo možnosti této militantní skupiny. Tento incident je již největší jednotlivou ztrátou na životech v Gaze za pět válek mezi Hamasem a Izraelem od doby, kdy ozbrojenci v roce 2007 pásmo ovládli.

- Organizace Lékaři bez hranic uvedla, že je "zděšena" bombardováním baptistické nemocnice Al-Ahli Arabi, které označila za "naprosto nepřijatelné".

Doktor Ghassan Abu Sittah, lékař MSF v Gaze, uvedl: "V nemocnici jsme operovali, došlo k silnému výbuchu a na operační sál spadl strop. Je to masakr."


Jsme zděšeni nedávným izraelským bombardováním nemocnice Ahli Arab ve městě #Gaza, která ošetřovala pacienty a hostila vysídlené obyvatele Gazy. Údajně byly zabity stovky lidí. Jedná se o masakr. Je to naprosto nepřijatelné...

Nic neospravedlňuje tento šokující útok na nemocnici a mnoho jejích pacientů a zdravotníků, stejně jako na lidi, kteří v ní hledali útočiště. Nemocnice nejsou cílem. Toto krveprolití musí skončit. Už toho bylo dost.




Zde je videozáznam toho výbuchu. Velmi nepravděpodobné, že by explodovala raketa Hamásu, jak uvádí IDF (viz níže):


Údaje o obětech útoku na baptistickou nemocnici Al-Ahli Arabi jsou podle zpráv z Gazy velmi proměnlivé.

Podle prohlášení ministerstva zdravotnictví Gazy, které je řízeno Hamásem, bylo při útoku na areál nemocnice zabito 200 až 300 lidí. "Stovky obětí jsou stále pod troskami," dodalo. Několik nemocnic v Gaze se stalo útočištěm pro stovky lidí, kteří doufají, že tam budou ušetřeni bombardování.

Šéf civilní obrany v Gaze řekl televizi Al-Džazíra, že zahynulo více než 300 lidí. Nejméně 500 lidí bylo zabito a zraněno, uvedl představitel ministerstva zdravotnictví Gazy. Oba resorty spadají pod vládu vedenou Hamásem.

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari nechtěl bezprostředně potvrdit, že její jednotky nemocnici bombardovaly.

- Dříve v úterý palestinská agentura OSN pro uprchlíky uvedla, že po útoku na školu v uprchlickém táboře al-Maghazi v Gaze bylo zabito nejméně šest lidí.


- Úterní smrtící útok na nemocnici v Gaze, za který Izrael odmítá nést odpovědnost, vyvolal vlnu mezinárodního odsouzení.

Turecké ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení uvedlo, že se jednalo o "barbarský útok". "Jsme hluboce rozhořčeni, že stovky Palestinců přišly o život a mnoho dalších bylo zraněno v důsledku dnešního útoku na nemocnici v Gaze, a co nejdůrazněji tyto barbarské útoky odsuzujeme," uvedlo v prohlášení.

Írán vydal podobně formulované prohlášení, v němž odsoudil smrt a zranění stovek "neozbrojených a bezbranných lidí", uvedla íránská státní média. Podle íránského ministerstva zahraničí se jednalo o "brutální válečný zločin".

V prohlášení katarského ministerstva zahraničí se uvádí: "Rozšíření izraelských útoků nad Pásmem Gazy na nemocnice, školy a další populační centra je nebezpečnou eskalací".

Kanadský premiér Justin Trudeau řekl novinářům: "Zprávy, které přicházejí z Gazy, jsou strašlivé a naprosto nepřijatelné... v tomto a ve všech případech je třeba respektovat mezinárodní právo. Existují pravidla týkající se válek a není přijatelné zasáhnout nemocnici".

Egypt a Jordánsko vydaly prohlášení, že útok "co nejdůrazněji odsoudily".

- Prezident Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás zrušil plánované setkání s Joem Bidenem v důsledku útoku na nemocnici v Gaze, při němž údajně zahynuly stovky lidí, uvedl vysoký palestinský představitel. 

Setkání se mělo uskutečnit v Jordánsku během návštěvy amerického prezidenta na Blízkém východě, která začíná ve středu.
 
- Zdravotnické úřady v Gaze uvádějí, že od 7. října zahynulo při izraelském bombardování nejméně 3 000 lidí. Nejméně 940 dětí a 1 032 žen bylo zabito, uvedl mediální úřad vlády Hamásu.
Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás vyhlásil po smrtícím leteckém útoku na baptistickou nemocnici Al-Ahli Arabi v Gaze třídenní smutek.

- Po útoku na nemocnici ve městě Gaza se obávají stovky mrtvých nebo zraněných, uvedlo ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem. Stovky lidí jsou podle něj stále pod troskami. Pokud by se útok potvrdil, jednalo by se o zdaleka nejsmrtelnější izraelský nálet v pěti válkách vedených od roku 2008. Izraelská armáda uvedla, že nemá k nahlášenému bombardování žádné podrobnosti.

- Nejméně 500 obětí po útoku na nemocnici v Gaze, říká ministerstvo zdravotnictví v Gaze


Ministerstvo zdravotnictví Gazy uvedlo, že útok na baptistickou nemocnici Al-Ahli Arabi v centru města Gazy si vyžádal nejméně 500 obětí.

Ministerstvo řízené Hamásem uvedlo, že při výbuchu, který byl podle něj způsoben izraelským náletem, zahynulo nejméně 500 lidí.

Nemocnice byla zasažena bez předchozího varování, uvedla televize Al-Džazíra.

Komentátoři poznamenávají, že tento útok na nemocnici může znamenat změnu pohledu světa na celou tuto izraelskou vojenskou akci.

Izraelská armáda uvádí, že podle předběžného vyšetřování prý došlo k výbuchu v nemocnici v důsledku nehody při odpalování rakety Hamásu:

- Z nepochopitelných důvodů vybombardoval Izrael už čtyřikrát Rafah,  pohraniční přechod s Egyptem.

- Jeden z vysokých představitelů Hamásu řekl televizi NBC News, že Hamás je ochoten propustit všechna civilní rukojmí do jedné hodiny, pokud Izrael zastaví bombardování Gazy.


- V Gaze rostou obavy, že lidé umírají na dehydrataci, protože dochází pitná  voda. Je tam horko

Rostou obavy, že lidé v Gaze začínají umírat na dehydrataci, protože dochází pitná  voda, a to v důsledku pokračujících izraelských náletů na palestinské území s 2,3 milionu obyvatel, které je zcela blokováno. je bez potravin, bez elektřiny, bez vody, bez léků a bez pohonných hmot.

Unrwa, agentura OSN pro palestinské uprchlíky, v úterý uvedla, že poslední odsolovací zařízení na mořskou vodu v Gaze bylo odstaveno, což přináší riziko dalších úmrtí a nemocí přenášených vodou, jako je cholera a úplavice. Šest studní, tři čerpací stanice a jedna vodní nádrž - které dohromady sloužily více než 1,1 milionu lidí - jsou podle ní rovněž mimo provoz.

Po 16 letech společné izraelsko-egyptské blokády, která byla zavedena poté, co se v roce 2007 zmocnila exklávy palestinská militantní skupina Hamás, byla vždy pitná voda jedním z nejpalčivějších problémů v pásmu o rozloze 41 km x 12 km. Téměř 97 % vody v jediné vodonosné vrstvě Gazy není pitné; bez řádné údržby a s izraelskými omezeními dovozu a elektřiny byly čistírny odpadních vod před lety zahlceny. Nevyčištěný odpad odtéká již více než deset let přímo do Středozemního moře.

Nyní se však zoufalí civilisté ocitají v situaci, kdy konzumují kontaminovanou vodu z vodovodu nebo kopou nové studny příliš blízko moře, aby mohli pít a používat špinavou, slanou vodu. Jamil al-Meqdad, spisovatel a výzkumný pracovník z města Gazy, řekl: "Lidé se snaží získat vodu z nebezpečných míst, jako jsou studny u mešit. Ve skutečnosti byly před týdnem zabity děti [leteckými údery], když se snažily napít vody v mešitě."

Přístup k alespoň 50 litrům vody na osobu je minimální úroveň stanovená Světovou zdravotnickou organizací.

izraelská armáda tvrdí, že žádná humanitární katastrofa v Gaze nehrozí.
 

1
Vytisknout
4880

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2023