Důsledky Gazy: Válka na Blízkém východě vyvolala skandál ohledně antisemitismu

11. 12. 2023

čas čtení 2 minuty
Univerzity jsou kvůli své reakci na antisemitismus pod stále větším drobnohledem, upozorňuje Ashleigh Furlong.

Rektorka Pensylvánské univerzity rezignovala poté, co se dostala pod palbu kritiky za svou reakci na antisemitismus na akademické půdě, zatímco USA se zaměřují na reakci vysokého školství na probíhající válku mezi Hamásem a Izraelem.

Elizabeth Magillová odstoupila v sobotu, několik dní poté, co se objevila před americkým Kongresem spolu s dalšími univerzitními lídry. Magill se spolu s prezidentkou Harvardovy univerzity Claudine Gayovou a prezidentkou Massachusettského technologického institutu Sally Kornbluthovou v úterý zúčastnily pětihodinového grilování zákonodárci kvůli jejich reakci na antisemitismus v kampusech.

Čelily intenzivnímu odporu za to, že se vyhnuly otázce ohledně výzev propalestinských studentských demonstrantů k "intifádě" nebo "genocidě Židů".

Magillová, jejíž postoj byl pod tlakem poté, co odmítla výzvy ke zrušení plánované palestinské literární konference, ve středu zveřejnila videoprohlášení, v němž se za své svědectví omluvila. Video, které bylo zveřejněno na X, má více než 39 milionů zhlédnutí.

Ve videu uvedla, že se během své výpovědi "zaměřila na dlouhodobou politiku naší univerzity v souladu s americkou ústavou, která říká, že samotný projev není trestný". Magillová také uvedla, že její škola "zahájí seriózní a pečlivý pohled na naši politiku".

"Nesoustředila jsem se na nevyvratitelný fakt, že výzva ke genocidě Židů je výzvou k nejstrašnějšímu násilí, které mohou lidské bytosti spáchat," řekla.

Magillová je prvním americkým univerzitním prezidentem, který odstoupil kvůli reakci na antisemitismus v kampusu. Několik zákonodárců a vrcholných amerických představitelů kritizovalo akademické lídry za to, že odmítají říci, že výzvy k "židovské genocidě" porušují jejich kodexy chování týkající se šikany nebo obtěžování.

Významní absolventi, dárci a veřejní činitelé tlačili na univerzitu, aby se Magillové zbavila, informoval deník New York Times. V univerzitním e-mailu předseda správní rady, který později také rezignoval, uvedl, že Magillová "dobrovolně nabídla svou rezignaci".

Vedení univerzit se snaží najít rovnováhu mezi svobodou projevu na akademické půdě a obavami z antisemitismu. Deník The New York Times informoval, že americká vláda zahájila vyšetřování diskriminace na několika univerzitách v důsledku stížností na antisemitské a protimuslimské obtěžování.

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
2650

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2023