Londýn vyhrožuje skotskému premiérovi, protože se setkal s Erdoganem bez jeho souhlasu

11. 12. 2023

čas čtení 2 minuty
Sunakův londýnský ministr zahraničí řekl, že podpora jeho ministerstva pro skotské ministry by mohla být po jednání s Recepem Tayyipem Erdoganem zrušena
 
Novopečený, nevolený  Sunakův ministr zahraničí David Cameron pohrozil, že odebere  podporu ministerstva zahraničí pro skotské ministry poté, co se skotský premiér Humza Yousaf setkal s tureckým prezidentem bez účasti anglických úředníků.

Cameron  napsal vládní Skotské národní straně dopis, v němž uvedl, že bylo porušením protokolu, když Yousaf na summitu COP28 jednal s Recepem Tayyipem Erdoganem o Gaze a dalších záležitostech.

 
Cameron po schůzce napsal Angusi Robertsonovi, tajemníkovi SNP pro zahraniční záležitosti, a varoval, že k tomuto porušení předpisů bude přistupovat tvrději.

V dopise, o němž jako první informovala BBC, se uvádí, že skotská vláda ujistila ministerstvo zahraničí, že o schůzce s Erdoganem ji bude informvoat "dostatečně předem", ale nestalo se tak.

"Nepřítomnost úředníka londýnského ministerstva zahraničí na tomto setkání je v rozporu s protokoly v našich pokynech o podpoře ministerstva zahraničí při zahraničních návštěvách ministrů decentralizované vlády," uvádí se v dopise.

"Jakékoli další porušení protokolu o schůzkách ministrů za přítomnosti úředníka ministerstva zahraničí  bude mít za následek, že ministerstvo nebude nadále usnadňovat schůzky ani poskytovat logistickou podporu. Rovněž budeme muset zvážit přítomnost úřadů skotské vlády na vládních postech Spojeného království."

James Cleverly, bývalý ministr zahraničí, vydal podobné varování, když se Yousaf v létě setkal s islandským premiérem bez anglických  úředníků.

Mluvčí britské vlády dodal: "Zahraniční záležitosti jsou vyhrazeny Londýnu a v této neklidné době je potřeba, aby Spojené království vystupovalo na světové scéně jednotně, je to důležitější než kdy jindy."

Mluvčí skotského premiéra uvedl, že úředník londýnské vlády  byl o schůzce informován a byl na ni pozván. "Povaha akcí, jako je COP, je taková, že se časy mohou na poslední chvíli změnit, a zástupce londýnského ministerstva zahraničí byl v době, kdy se to tureckému prezidentovi hodilo, jinde," uvedl mluvčí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2259

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2023