Ideologové chválí Pavlův projev. Bylo to jako obvykle o ničem

1. 1. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty
Spousta lidí, zdá se, je velmi spokojena, že novoroční projev Petra Pavla nikoho neurážel a byl asi "o hodně lepší", než co by pronesl takový Zeman nebo Babiš.

To mi přijde jako hodně ubohé měřítko.


 

Ani se mi k tomu projevu nechtělo nic moc psát. Byl decentní a prázdný. Nezaznamenal, co se v ČR děje. Střílením z 21. prosince jsme překročili docela zásadní hranici. Znamená Pavlův argument, že strach nesmí znamenat, abychom omezovali svobodu, že souhlasí se všemi politickými stranami, že se v ČR nebude zpřísňovat ultraliberální zákon o soukromém vlastnictví zbraní? Že je všechno v pořádku, až do té doby, kdy bude příště zastřeleno dalších sedmnáct lidí?

Paradoxně, v době, kdy je zapotřebí VÍCE psychoterapeutické pomoci, ne méně, byla od Nového roku zrušena telefonní Linka důvěry, kterou provozoval ústav v Bohnicích. Takže lidem, s psychickými problémy se bude pomáhat ještě méně než dosud.

Petr Pavel kvituje, že se vládnoucí koalice nehádá. To je sice krásné, ale dělá ta vládní koalice vůbec něco? Jak už bylo výše řečeno, žádné akce směřující k zákazu hromadění střelných zbraní soukromými osobami se neplánují, ale se neplánuje zintenzivnění psychologické pastorální péče o žáky a studenty, aby se včas zjistilo, kdy další mladík kolem dvaceti plánuje vraždit.

Je krásné, že v projevu Pavel oslovil mladé lidi. Povede to k tomu, že budou mít kde bydlet?

Pavel oceňuje, že vláda "řeší zadluženost země". Ano, ožebračováním už tak chudých lidí. Proč Pavlovi nevadí, že vláda nezdaňuje oligarchy a že zrušila superhrubou mzdu, čímž to zadlužení způsobila?

Česku jako světu hrozí globální oteplování, vláda proti tomu taky nic nedělá, Naopak zbrzdila v EU přechod na výrobu elektromobilů a v zemi bude stavět dálnice, namísto toho, aby výrazně modernizovala železniční dopravu a automobilovou dopravu omezovala, zejména ve městech. V Praze i v jiných větších českých městech je v důsledku přehlcenosti automobilovou dopravou nedýchatelný vzduch, který vážně poškozuje zdraví všech. Úřady proti tomu nic nedělají, v  Praze auta parkují všude.

Od Nového roku Jurečka snižuje příspěvek na bydlení.  Fialova vláda zavádí pro exekutory znatelné srážky a ožebračuje tak chudé lidi.  Vláda odmítá zdanit oligarchy. Vyhlašuje, že je neschopná učinit cokoliv proti drahotě potravin. Pavel Veleman opakovaně upozorňuje, jak nedostatečná je sociální pomoc pro lidi pod hranicí chudoby. A tak dále.

Nic z toho v Pavlově projevu nebylo. Holt nechtěl zřejmě nikoho naštvat. Taky z toho Pražského hradu to není moc vidět. (Tuhle někdo jásal na Twitteru nad fotografií, na níž Pavel jde přes hradní nádvoří. Zřejmě se té dámě líbilo, že Pavel umí chodit...)

Nevím, ale daleko přesněji než Pavlův novoroční projev analyzuje současnou situaci v České republice tento text Borise Cveka

O zahraničněpolitických selháních české vlády už vůbec nehovořím, viz to hlasování v OSN, kde se ČR jako skoro jediná z minimálního počtu zemí nekriticky postavila za pokračování izraelského vraždění civilistů v Gaze.

Tak nevím. Mám takový pocit, že se v ČR nikdy nic nepohne k řešení naléhavých problémů.

0
Vytisknout
6015

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2024