Obvinění o sexuálních útocích Izraele na palestinské ženy jsou věrohodná, konstatuje panel OSN

23. 2. 2024

čas čtení 4 minuty
 
Odborníci uvádějí důkazy o znásilňování, sexuálním ponižování a hrozbách znásilněním dívek a žen

Experti OSN konstatují, že se setkali s "důvěryhodnými tvrzeními", že palestinské ženy a dívky byly během pobytu v izraelském vězení vystaveny sexuálním útokům, včetně znásilnění, a vyzývají k úplnému vyšetření těchto případů.

Skupina odborníků uvedla, že existují důkazy o nejméně dvou případech znásilnění, vedle dalších případů sexuálního ponižování a vyhrožování znásilněním. Reem Alsalem, zvláštní zpravodajka OSN pro násilí na ženách a dívkách, uvedla, že skutečný rozsah sexuálního násilí může být podstatně vyšší.

"Možná se ještě dlouho nedozvíme, jaký je skutečný počet obětí," uvedla Alsalemová, kterou Rada OSN pro lidská práva (UNHRC) jmenovala zvláštní zpravodajkou v roce 2021.

Poznamenala, že zdrženlivost při oznamování sexuálních útoků je běžná kvůli obavám z odvety vůči obětem. Uvedla, že v rámci vlny zadržování palestinských žen a dívek po vypuknutí izraelsko-hamasácké války 7. října dochází v izraelských zadržovacích centrech ke stále tolerantnějšímu přístupu k sexuálním útokům.

 

"Řekla bych, že celkově se násilí a dehumanizace palestinských žen a dětí a civilistů během této války normalizovaly," řekla Alsalemová.

Existují důkazy o rozsáhlém sexuálním násilí ze strany Hamásu vůči izraelským ženám a dívkám během náletu 7. října v jižním Izraeli. Asociace krizových center pro znásilnění v Izraeli uvedla, že znásilňování a další zneužívání ze strany útočníků Hamásu bylo "systematické a úmyslné". Tyto útoky, které odsoudila i Alsalemová a další odborníci OSN, budou předmětem zprávy zvláštní vyslankyně generálního tajemníka OSN pro sexuální násilí Pramily Pattenové.

Alsalemová uvedla, že neví, zda se zpráva Pattenové bude týkat obvinění ze znásilnění a sexuálních útoků na palestinské ženy a dívky, ale že doufá, že s ní bude o této otázce diskutovat.

Izraelská vláda obvinění ze sexuálního násilí vůči Palestincům odmítla jako "opovrženíhodná a nepodložená tvrzení".

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller uvedl, že administrativa o těchto obviněních ví a požádala izraelské úřady o prošetření.

"Nemohu tyto zprávy nezávisle potvrdit," řekl Miller. "Řeknu jen, že jsme se jasně vyjádřili, že s civilisty a zadrženými osobami musí být zacházeno humánně a v souladu s mezinárodním humanitárním právem. Důrazně vyzýváme Izrael, aby důkladně a transparentně vyšetřil věrohodná obvinění a zajistil případnou odpovědnost za zneužívání a porušování předpisů, a takový postoj budeme zastávat i nadále."

Ve své zprávě, která byla předána v pondělí, experti OSN uvedli: "Jsme obzvláště znepokojeni zprávami o tom, že zadržované palestinské ženy a dívky byly rovněž vystaveny četným formám sexuálního násilí, jako je svlékání do naha a prohledávání mužskými příslušníky izraelské armády. Nejméně dvě zadržené Palestinky byly údajně znásilněny a dalším bylo údajně vyhrožováno znásilněním a sexuálním násilím."

Nezávislí odborníci, kteří byli jmenováni Radou OSN pro lidská práva, ale nezastupují OSN, uvedli, že ponižující fotografie palestinských zadržených žen, které údajně pořídili izraelští vojáci, byly umístěny na internet.

Odborníci uvedli, že ženy a dívky nebyly ušetřeny ani při rozsáhlém zabíjení palestinských civilistů. Vzhledem k tomu, že počet obětí v Gaze se nyní odhaduje na téměř 30 000, poukázali experti na zprávy o svévolném zabíjení žen a dívek v Gaze, často i s rodinnými příslušníky.

"Jsme šokováni zprávami o úmyslném cílení a mimosoudním zabíjení palestinských žen a dětí v místech, kde hledaly útočiště, nebo při útěku," uvedli experti ve společném prohlášení. "Některé z nich údajně držely bílé kusy látky, když byly zabity izraelskou armádou nebo přidruženými silami."

Zdroj v angličtině ZDE

-1
Vytisknout
1686

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2024