BRITÁNIE:

Zprávu o iráckých zbraních hromadného ničení "nechala britská vláda vypracovat schválně zaujatě, aby mohla na Irák zaútočit"

12. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Vysoký činitel britské vojenské rozvědky konstatoval, že zdiskreditovaná zpráva britské vlády o údajné existenci iráckých zbraní hromadného ničení byla záměrně vypracována tak, aby "ospravedlnila útok na Irák". Tím přímo zpochybnil tvrzení Blairovy vlády a zejména hlavního propagandisty Tonyho Blaira Alastaira Campbella.

PR firma Burson-Marsteller dostala zaplaceno od Facebooku, aby špinila firmu Google v médiích

12. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Firma Facebook byla přistižena, že tajně platila americké PR firmě Burson-Marsteller, která za to měla za úkol přesvědčit deníky USA Today, Washington Post a další, aby tiskly varovné články o politice firmy Google ohledně soukromí uživatelů.

Facebook nyní potvrdil časopisu Daily Beast, že si firmu Burson-Marsteller skutečně najal.

Paul Cordasco, mluvčí firmy Burson-Marsteller, sdělil listu Guardian ve čtvrtek, že smlouva "vůbec nebyla standardní operační procedurou" a že byla proti předpisům této firmy. "Smlouva za těchto podmínek měla být odmítnuta." Cordasco potvrdil, že v současnosti je už tato smlouva nefunkční a Burson-Marsteller jménem Facebooku už nevyvíjí proti Googlu nátlak v amerických médiích.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zlevněné "Last minute" nabídky ke studiu na anglických univerzitách

12. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

David Willets, náměstek britského ministra školství pro univerzitní sektor, se vyjádřil, že žadatelé o studium by měli mít právo si na poslední chvíli koupit zlevněná místa ke studiu na kurzech, které nebudou ještě zaplněny - školné pro takové kurzy by na poslední chvíli bylo zlevněno.

Vír soukromopodnikatelských zájmů

12. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Radek John odchází z vlády, požádal premiéra Nečase, aby předal jeho rezignaci prezidentovi. Důvod? John necítí podporu v boji proti korupci. Tento chrabrý bojovník proti korupci, předseda strany, s níž jsou nebo byly spojeny blyskotné osobnosti jako Škárka, Kočí, Bárta, Babák, strany půjčkové demokracie, kdy se bohatým ústavním činitelům půjčují v obálkách peníze z čiré solidarity a lidskosti, skládá svůj meč v beznadějném boji s nečasovsko-kalouskovskou hydrou.

"Ty černé bestie je lepší nechat umřít hladem"

12. 5. 2011 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Na článek 61=0 reagoval jeden čtenář dotazem, že neví, o čem mi v tom mém povídání jde a že pokud se chci zviditelnit, mám to dělat jinak. Napsal jsem mu, že je evidentně dost nechápavý. Na to mi čtenář odpověděl odkazem na video umístěné na Youtube (vidělo ho více než 120 tis. návštěvníků). Video je typickým propagandistickým "dokumentem" (v podstatě ideologickou reklamou), jehož smyslem je vykreslit Afričany jako vraždící, znásilňující a kanibalizující bestie, které své zrůdné zločiny vnášejí do před tím bezpečných, klidných a krásných evropských měst.

WikiLeaks: Spojené státy zahajují slyšení před velkou porotou

12. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Americká vláda zahájila slyšení před velkou porotou, které má vyšetřovat předání statisíců tajných diplomatických depeší serveru Wikileaks. Je to začátek procesu, který má rozhodnout, zda bude server Wikileaks a jeho zakladatel Julian Assange stíhán za špionáž.

První zasedání velké poroty začalo v Alexandrii, ve Virginii, vynuceným svědectvím muže z Bostonu, který svědčí na základě trestního předvolání.

Proč není Kalousek nacistou

11. 5. 2011 / Petr Uhl

čas čtení 3 minuty

Před dvaceti lety se v ČTK diskutovalo, jak naložit s klamnými výroky, kdy mluvčí "neví, co říká". Má agentura zveřejnit i větu jako "Ministr včera prohlásil, že řeka Labe je při průtoku Prahou dvakrát špinavějí a smrdutější než před pěti lety"?

Diskuse byly dlouhé, záleželo na případu. Někteří tvrdili: zveřejnit a pak zesměšnit.

Stačilo by zavést automatické vyhledávání několika slov

12. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Před léty mi v Aktuálně.cz zveřejnili v blogu čtenáře příspěvek, týkající se diletantské svévole pracovníků MŽP. Z řady příspěvků se tématu týkaly pouze příspěvky dvou čtenářů, s nimiž jsem dále diskutoval. Ostatní příspěvky byly buď vulgární, nebo pisatelé chtěli sdělit něco rádoby vtipného, ale s tématem nesouvisejícího, píše Jaroslav Hác.

Sčítání lidu nezjistí ani počet věřících ani počet členů církví.

12. 5. 2011 / Vojtěch Merunka

čas čtení 3 minuty

Včera jsem četl trefný článek pana Lukáše Lhoťana "Věřícím jste v ČR pouze jako člen registrované církve...", ke kterému bych se s dovolením připojil a přidal další argumenty. Už když jsem dotazník elektronicky vyplňoval, tak mě zaujalo členění možných odpovědí v oddíle o náboženství. Pan Lhoťan ukázal na problém s Islámem. Ano, podle logiky členění křesťanských církví by tam měly být minimálně 3 volby: vyznání sunnitské, šiítské a jako třetí varianta asi jiné islámské (kam by se eventuálně zařadili cháridžovci, alávité a další minoritní muslimové, kteří nepochybně na území ČR žijí).

9. květen pro nás byl den tragédie

12. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Je až úsměvné, jak se autoři BL, kteří se tolikrát zaklínají veřejným míněním proti asociálním reformám naší vlády (a v tom názoru s nimi souhlasím) se nyní podivují nad tím, jak se ta samá lůza vyjadřuje o Rusech a ruském hokeji. Ba dokonce vyjadřují politování nad tím, že naši hokejisté či novináři zkazili Rusům jejich národní svátek! Neuvěřitelné, píše Karel Petrásek..

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Kdo by lhal, aby přišel o "hlavu"? neboli Za koho by měl Hájek Baracka Obamu?

12. 5. 2011 / Uwe Ladwig

čas čtení 2 minuty

Často lidé lžou v situaci, kdy si myslí, že z toho budou mít výhodu. Často se v tom ale také mýlí. A politikové často před volbami slibují něco, co potom nemohou nebo nechtějí provádět. Karel Dolejší má ovšem pravdu, když píše 11.5.2011 ve své poznámce pod čarou v BL, ze "Těm kdo rutinně lžou, není co věřit, i když nekradou před kamerami". Mohl by se ale zeptat, v kterých případech Obama opravdu lhal. Sám jsem se v BL už zmiňoval o tom, že jsem ohledně mesiášského kazatele Baracka Obamy měl nejen pochybnosti, ale i že jsem z něho měl strach, divím se ale, že Petr Hájek usoudil, že dal tenhle americký prezident vědomě svým odpůrcům možnost, aby ho zesměšnili. K tomu krátký výklad...

AKTUÁLNĚ.CZ:

Nestačíme odstraňovat rasistické a vulgární příspěvky

11. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Čtenář Jaroslav Šlambor má v jedné věci samozřejmě pravdu: řada příspěvků do debaty nepatří, nemají s ní nic společného a jsou v rozporu i s tím, co stojí v našem Kodexu, píše Libor Stejskal z Aktuálně.cz

Nicméně do současné doby jsme publikovali stovky tisíc článků, pod drtivou většinou z nich jsou otevřené debaty. To znamená milióny diskusních příspěvků.

Jak ČR neblaze napodobuje USA

11. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

V rámci diskuse o zdravotnictví bych rád upozornil na zajímavé pohledy na problémy zdravotnictví, které uvádí Paul Krugman ve své knize The Conscience of a Liberal, v kapitole 11: "The Health Care Imperative" (kniha vyšla letos česky v nakladatelství Vyšehrad v Praze). Velice se omlouvám, že nemám v současné době čas napsat výpis z této kapitoly. V každém případě vychází Krugmanovo srovnání současné zdravotní péče v USA ve srovnání s evropskými systémy (Francie, Německo) výrazně v neprospěch současného systému USA, které je zhruba dvakrát dražší než systémy evropské, píše Petr Škoda.

Kterak jsme na 66. výročí Osvobození zlomili Rusy vedené zákeřným Ugrofinem

11. 5. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení 1 minuta

K článku Miloslava Štěrby Občané Ruské federace, promiňte..., komentujícímu článek MF DNES z 9. května Hokejisté zlomili i zákeřné Rusy bych chtěl:

- z hlediska etnografického poznamenat, že okolo dvaceti procent občanů Ruské federace (kolem devětadvaceti milionů obyvatel RF) je neruské národnosti. Například trenér ruské sborné Vjačeslav Bykov je Marijec, tedy příslušník národnosti patřící do uralské (dříve též ugrofinské) rodiny národů, do níž patří též Finové, Maďaři či Estonci. Nedovolí-li si tedy naše média -- jak píše pan Štěrba -- otevřeně kritizovat Finy, pak alespoň mezi řádky kritizují Ugrofiny...

Syntéza zvuku a významu

11. 5. 2011 / Bruno Solařík

čas čtení 23 minut

V předmluvě k výboru básní svého jediného básnického "učitele" Jiřího Mahena (září 1927, vydáno 1928) zdůrazňuje Nezval, že "Pozornost k intonaci a rýmu vzbuzuje útvary, vymykající se příčinné logice". i A rozhodně to neuvádí v negativním smyslu. Naopak. V témže textu pak vzpomíná na epizodu, v níž se jeho imaginativní pojetí poezie střetlo s tehdy zcela dominujícím ideovým chápáním. Jednalo se o Nezvalovu juvenilní sloku tohoto znění:

Ohnivé růže zemřely,
fialka nevoní,
tak tiše sníc
jde smrti vstříc
děťátko na koni. ii

Poznámka pod čarou:

Těm kdo rutinně lžou není co věřit, i když nekradou před kamerami

11. 5. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Uwe Ladwig píše, že alespoň trochu rozumní lidé věří v zabití bin Ládina. Myslím, že než smrt svého lídra potvrdila samotná al-Kájda, neexistoval naprosto žádný důvod věřit tvrzení o bin Ládinově zabití. A právě v takové situaci Petr Hájek zpochybnil bin Ládinovu smrt.

Barack Obama během své volební kampaně říkal celé spousty věcí. Namátkou: Že zruší věznici pro "teroristy" na Guantánamu, že ukončí Bushovy války, atd. Řadu z těchto věcí se nikdy ani nepokusil realizovat a některé jeho vlastní kroky (věznění a mučení vojína Manninga, vojenské angažmá v Jemenu a Libyi) naopak šly výrazně za hranici toho, co provedl jeho předchůdce. Jestliže tento v zahraniční politice vrcholně neúspěšný prezident najednou prezentuje informaci o tom, že se mu něco podařilo, ale nepředloží přitom žádný důkaz, nechápu, co je rozumného na tom, aby někdo bez dodatečných informací právě tomuto člověku cosi věřil...

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O vraždě teroristy a o krádeži pera, neboli rozdíl mezi myšlením a zamyšlením

11. 5. 2011 / Uwe Ladwig

čas čtení 2 minuty

Otázka Karla Dolejšího, jestli je "Geronimo opravdu mrtev?" a jeho poznámka, že "ostatky bin Ládina koneckonců nejsou k dispozici a fotografie také ne", byly pro mě inspirací ke stručnému komentáři o tom, co se říká a co se raději neříká a co by se vědomě vůbec nemělo ukazovat... Zdá se vám to možná podivné, spojit světoznámou vraždu s veleznámou krádeží. Já si ale myslím, že je přece jen zajímavé, že na jedné straně někteří lidé pochybují, že došlo k protizákonné vraždě, i když se k ní americký prezident hlásí, a na druhé straně, že si někteří lidé myslí, že český prezident jen předstíral, že něco krade.

Šťastná to země!

11. 5. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 1 minuta

Až vlastenecky radostně (ale ne protirakousky!) se nabízí výrok z Babičky, když k nám dorazily informace z vyšetřování rakouských a českých policistů v březnu t. r. ve Vídni. Neboť co víc si můžeme přát, než když opakované signály o korupci pocházející z důvěryhodných zdrojů směřují do Zlaté Prahy právě v době, kdy je u moci protikorupční vláda. I s protikorupčním vícepremiérem hájícím věci veřejné.

Zabavený majetek

11. 5. 2011 / Pavel Urban

čas čtení 4 minuty

(Poznámky k článku Miroslava Štěrby.

"Církevní majetek zabavený komunistickým režimem... Samotné použití slova ,zabavený' je velmi účelové." Když jsem četl tyto věty, hned mě napadlo, že v tomto bodě budou s Miroslavem Štěrbou souhlasit i ti, kteří s ním normálně nesouhlasí. A že mnozí čtenáři budou mít po ruce terminologii lepší.

Pane Hoffe, bravo, ale lépe se informujte

11. 5. 2011 / Josef Heller

čas čtení 11 minut

S velkým zájmem a lehkým pobavením jsem si přečetl článek Karla Hoffa "S jasnou zprávou, že svoboda je poznaná nutnost, šli jsme dobou." Zvláště mne zaujalo, že tento článek vyjadřující významnou generační zkušenost, patrně mé generace (přednormalizační), možná i mladší, kupodivu nejde v proudu obvyklých útoků na první historický pokus o nekapitalistické uspořádání společnosti a zachovává si zřejmý odstup i od nekritických pohledů na současnost. Ne s úmyslem kritizovat, ale lépe informovat o polistopadovém i současném stavu KSČM a těch bývalých "doktorů apod." marxismu a dokonce kantorů politického vzdělávání, kteří nebyli neschopnými idioty a poslušnými služebníky před listopadem, kteří nezalezli nebo nepřešli do lákavých kariérních pozic po listopadu, ale také nepropadli polistopadové vlně neostalinismu, která zablokovala transformaci KSČM ve skutečnou stranu neprivilegovaných vrstev a pomalu, ale jistě si odsouvá na to zmíněné smetiště dějin, píšu tuto reakci.

26719

Koutek reklamní tuposti 28 -- Íngliš is hír

11. 5. 2011 / Štefan Švec

čas čtení < 1 minuta

V Kauflandu prodávají zajímavý nápoj. Podle jazyků na etiketě je určen na trh český, maďarský, polský, rumunský, slovenský a bulharský. Přesto je na hlavní části etikety kompletně všechno jen a jen anglicky. Asi už je ta angličtina holt opravdu nová koiné, která spojuje všechny národy a není třeba ji nijak překládat. Jenom mě trochu mate, jestli je ten nápoj opravdový "Ice Tea" (ba dokonce "real tea"), nebo "Real Lemon juice". Na etiketě je to všechno.

Stydím se. A moc. Doufám jen, že nejsem sám

11. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

Je to poměrně dávno, co jsem se zařekl, že se nenechám vyprovokovat k reakcím na extrémní názory, kolující internetem, píše čtenář Jaroslav Šlambor.

Přesto, že právě takových extrémů je neskutečně mnoho, jen některé u mě dokáží vyvolat stav , kdy jdou stranou veškerá předsevzetí a nutkání vykřičet své nesouhlasné stanovisko alespoň pár nesouvislými větami je silnější než vůle svá předsevzetí dodržet. Nějakým nedopatřením jsem se "proklikal" až k diskusi k článku: Češi mají jasno: Arťuchin je magor, už by neměl hrát, na Aktuálně.cz.

Článek je reflexí dvou momentů z utkání Rusko -- Česko na právě probíhajícím mistrovství světa. A nestačil jsem se divit. Divit tomu, co je dnes možno zcela legálně publikovat. Z té sprostoty, vulgarismů, nenávisti, omezenosti, xenofobie, rusofobie (mohl bych ve výčtu pokračovat) se mi skutečně zvedal žaludek.

BRITÁNIE:

Konzervativní ministr pro univerzity rozpoutal bouři návrhem, aby si děti zbohatlíků směly kupovat přístup na univerzitu

11. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

David Willetts, britský konzervativní ministr pro vysoké školství, byl nucen hájit své návrhy vytvořit na nejlepších vysokých školách zvláštní studijní místa pro děti ze zbohatlických rodin, které si mohou dovolit za studium zaplatit předem na ruku, a to astronomické částky. Kritikové totiž varovali, že takový návrh by uštědřil "vážnou ránu" sociální mobilitě. Vznikla ostrá celonárodní kontroverze, v rámci níž byla britská vláda obviněna, že dovoluje bohatým, aby "si kupovali výhody".

Americký miliardář získal soudní příkaz umožňující mu stíhat osoby, které ho na internetu "pomluvily"

10. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Lord Bacon tvrdí, že výroky zveřejněné na Wikipedii a na dalších dvou serverech ho pomluvily - avšak asi se mu nepodaří donutit je zveřejnit jména "viníků".

Miliardář Lord Bacon, správce amerických hedgových fondů dostal svolení od Nejvyššího soudu v Londýně, aby donutil tři servery - včetně Wikipedie - zveřejnit totožnost internetových komentátorů, kteří ho údajně pomluvili.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2011

12. 4. 2011

čas čtení < 1 minuta

V březnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 243 osob celkovou částkou 59 224.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.3. 2011 částku 160 651.22 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

29558