Vždy když teče do bot, spasí tebe Godot; aneb Svatební košile

22. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

"Václav Havel dovedl českou společnost k listopadu 1989", celebruje Pavel Kosatík v rozhovoru pro Salon Práva nazvaném Čekání na nového Havla. Ano, to je vlastně téměř pravda; velká většina české společnosti v listopadu 1989 přicházela na náměstí ohromně zvědavá, jak ten Havel, o němž slyšeli, že kritizuje režim a píše jakési divadelní hry, ve skutečnosti vypadá a co je zač. Ne každý odebíral Rudé právo a i mezi jeho čtenáři pouze malá skupina informovaných věděla, čí fotografie vyšla v rubrice gratulací pod jménem "Ferdinand Vaněk". Ovšem kdo se při ohřívání svatováclavské kaše ve várnici polní kuchyně odmítá zabývat otázkou Proč tak snadno, musí si zkrátka vypomoci drobnou lží. K listopadu 1989 nás dovedl Václav Havel, aleluja. Z Hrádečku na Hrad. Jenže když pak běžel okolo vrat s policajty v patách, zakopl jest o kolovrat, do louže se natáh'. Pidluke padluke!

Čína zařadila do služby první letadlovou loď

23. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Liao-ning - dříve sovětská letadlová loď Varjag třídy Admirál Kuzněcov - dnes zahájila službu v čínském vojenském námořnictvu. Dochází k tomu právě ve chvíli, kdy narůstá napětí ve vztazích s Japonskem kvůli sporným ostrovům ve Východočínském a Jihočínském moři.

Kalouskova politika živých mrtvol

23. 9. 2012 / Bohumil Trávníček

čas čtení 1 minuta

Přečetl jsem si v Britských listech Vaše včerejší upozornění "Bohužel, server IDnes zveřejnil další tupě zavádějící článek".

Je fascinující, jak ministr Kalousek a naši pravicoví ekonomové (včetně showmana NERVáka Tomáše Sedláčka) neustále udržují při životě ekonomické teorie, které nositel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman nazývá "zombie ekonomické politiky", píše Bohumil Trávníček. "Zombie" podle toho, že je realita neustále vyvrací, ale přesto je "nelze zabít". Krugman také vysvětluje jednu z příčin proč je "nelze zabít". Myslím, že to hezky vystihuje zejména závěrečná věta tohoto jeho převzatého článku, na který by jistě bylo vhodné dát na Britských listech odkaz, byť je již staršího data: ZDE

Ještě upozorňuji na druhý stejně zajímavý článek převzatý od Krugmana, zejména jeho první 2/3: ZDE

Klíčová je zejména věta:

"Úspory v Británii tak nejsou o deficitech, ale o tom, jak využít paniku z deficitů ke zničení sociálních programů."

Pro ČR to platí přinejmenším stejně a naši pravicoví politici a ekonomové toho zjevně využívají také k likvidaci (privatizaci) veřejného sektoru. Je logické, že tato poslouží zejména bohatšímu segmentu společnosti, ke kterému oni patří.

Škrty britské vlády udusily hospodářský růst, varuje bývalý poradce liberálních demokratů pro strategii

23. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

V jihoanglickém letovisku Brighton právě probíhá výroční kongres britských liberálních demokratů, kteří jsou součástí vládní koalice s britskými konzervativci. Liberální demokraté jsou ale levostředová strana a jejich koaliční "prostituce" s konzervativci vedla k drsnému poklesu jejich volebních preferencí, na pouhých 8 procent, zejména proto, že šéf liberálních demokratů Nick Clegg před volbami v květnu 2010 přislíbil, že jeho vláda nebude zvyšovat univerzitní školné, hlasovaly pro něho tisíce studentů, a po příchodu do vlády školné horentně zvýšil. (Vydal videoomluvu, která byla okamžitě zparodována. Parodie vyšla i na Itunes jako samostatná nahrávka populární hudby!)

Druhou velmi špatnou zprávou pro liberální demokraty je vystoupení Richarda Reevese, který byl donedávna šéfem pro politickou strategii strany. Ten nyní veřejně varoval, že britská vládní politika škrtů udusila v Británii hospodářský růst a vyvolala druhé kolo hospodářské krize.

Pozorovatelé poukazují na to, že škrty, které neuměle provádí britský konzervativní ministr financí George Osborne, jsou ideologicky motivovány a jejich cílem není hospodářské oživení, ale likvidace sociálního státu. Britští konzervativci před volbami v květnu 2010 vystupovali jako středová strana, prosazující například ochranu životního prostředí a práva žen. Během vlády konzervativců, kteří ve volbách nedostali plný mandát, a proto museli vytvořit koalici s liberálními demokraty, se však ukázalo, že je strana ve skutečnost extremně pravicovou organizací, která před volbami v roce 2010 pouze z politických důvodů předstírala racionalitu. Pozorovatelé poukazují na to, že zejména z nedávné restrukturalizace vlády vyplývá, že premiér Cameron přestal předstírat, že konzervativci už nejsou ona dobře známá "nasty party", "zlovolná strana".

Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění podporuje nyní labouristy (sociální demokraty) 48 procent voličů, konzervativce 30 procent, euroskeptické extremisty UKIP 10 procent a liberální demokraty 8 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Le Penová: Zakažme jarmulky. Kvůli rovnosti

22. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Francouzská krajně pravicová politička Marine Le Penová dnes potvrdila zprávy o tom, že bude v rámci svého návrhu na zákaz všech náboženských symbolů na veřejných místech požadovat i zákaz nošení židovských pokrývek hlavy. "Samozřejmě pokud zakážeme [muslimský] závoj na veřejných místech, měli bychom zakázat kipu [hebrejský výraz pro pokrývku hlavy, v češtině častěji označovanou výrazem jarmulka převzatým z jidiš]", řekla Le Penová.

Nečas se urazil, že předsedá nejhorší vládě od r. 1950

21. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Dopady jeho nekompetentního a krutého chování byly však drastické, už když byl ještě pouhým ministrem sociálních věcí... Člověk svou podstatu nemění... Proč se dostávají do vedoucích míst v Česku hlupáci a kruťasové? (JČ)

Čtěte:

Není vám stydno, pane ministře? Vláda má plnou hubu antikomunismu, ale co oběti? ZDE

Starejte se o maminku, přijdete o invalidní důchodZDE

GRUZIE:

Třetí den protestů v Tbilisi proti Saakašvilimu

22. 9. 2012

čas čtení 5 minut

18. září bylo televizí Maestro TV a Channel 9 zveřejněno video s brutálními záběry mučení vězňů, kteří byli fyzicky napadáni, znásilňování a ponižováni. Reakce občanů na sebe nenechala dlouho čekat a takřka ihned vyšli lidé do ulic nejen Tbilisi, aby vyjádřili svůj nesouhlas s nedodržováním lidských práv v Gruzii pod vedením Michaila Saakašviliho, píše Petra Kováčiková.

A tak již třetí den je slyšet protesty a demonstrace na hlavních ulicích Tbilisi od Avlabari, kde se nachází Saakašviliho palác, přes Náměstí svobody, hlavní třídu Rustaveli až po filharmonii. Studentstvo se zde zorganizovalo neobvykle rychle, možná i díky tomu, že pouhých několik dní před tímto protestem se konaly demonstrace proti vedoucím univerzit, kteří byli shledáni příliš staromódní a ovlivnění starým sovětským modelem autority.

K tomu: Tomáš Koloc, Tbilisi je nejbezpečnější město světa

Pudy a instinkty

21. 9. 2012 / Přemysl Janýr

čas čtení 20 minut

Pudy a instinkty, objasnila mi to přítelkyně -- psycholožka a mně z té antikvární mystiky animální podstaty držené na uzdě ušlechtilým rozumem zatrnulo: jak chceme žít s druhými, když k tomu nejprve potřebujeme jim rozumět a především rozumět sami sobě? Prolistoval jsem pár publikací, psychologie od dob studií zjevně žádnou revolucí neprošla. Až teprve kniha How the Mind Works Stevena Pinkera (Jak funguje myšlení, německy Wie das Denken im Kopf entsteht), syntetizující nové poznatky z řady disciplín do uceleného obrazu, mi poskytla použitelný rámec.

Aleppské gangy

21. 9. 2012

čas čtení 3 minuty

KD│ Z pohledu našeho laputánského zahraničněpolitického establishmentu je to co se děje v Sýrii nebo kdekoliv jinde pokaždé konfliktem "demokracie" a diktatury. Udatná mládež bojující za "svobodu" je předurčena k triumfu, přinese do dosud utlačované země štěstí a prosperitu. To je whigovská verze historie - progresivní narativ. Skutečnosti se ovšem podobá jen málo, napsal William Lind.

Severní Irsko: Dvě bomby nalezeny poblíž centra Derry

21. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Nedaleko centra severoirského města Derry byly dnes objeveny dvě bomby. Jednu pachatel ukryl do pytle na zábradlí nedaleko radničních kanceláří na ulici Strand Road. Předpokládanými pachateli jsou irští republikáni, kteří se angažovali v předchozích útocích.

Zažalují likérky český stát?

21. 9. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

Nejsem konzumentem, natož pak producentem tvrdého alkoholu, takže mne nikdo nemůže podezírat z toho, že bych snad likérkám fandil. Alkohol je však v tomto státě legální droga, z níž sám stát vedle jejích producentů nemálo profituje. Všechny dosavadní poznatky z "metylové" aféry ale nasvědčují tomu, že "hospodář stát" se o tento svůj statek stará málo, hlídače rozsáhlého majetku početně i kompetenčně zdecimoval a dopustil anarchii, v níž jsou na jedné straně zničené životy a na straně druhé ničené existence.

KAUZA METHANOL

Co s tím chlastem ve skladech?

21. 9. 2012 / Martin Kunštek

čas čtení 10 minut

Prohibice, vyhlášená vládou v pátek 14. 9. 2012 sama o sobě problém s alkoholickými nápoji kontaminovanými jedovatým metanolem neřeší. Jde o dočasné uložení problému do skladu. Prezident republiky Václav Klaus má pravdu v tom, že jde o „silácké a v podstatě neefektivní gesto“. Bez návazných kroků jde pouze o mediální humbuk, který pouze na chvíli získá čas.

Bohužel, server IDnes zveřejnil další tupě zavádějící článek

21. 9. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Čeští "ekonomové" podle IDnes podpořili Kalouskovy výroky, že Češi "už všechno prožrali a proflákali", i když "částečně kladou vinu i politikům", píše IDnes. Kalousek se takto vyjádřil údajně na obranu svých škrtů a zvyšování daní.

Bohužel je to, jako obvykle, zcela matoucí tvrzení.

Martin Myant, ČR potřebuje státní investice pro budoucnost, nikoliv finanční škrty

Ilona Švihlíková, Proč je ČR kolonie

Chovejte se občansky! Neposlouchejte!

21. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

To byl obrovský nápis velikosti celé stěny jednoho několikapatrového činžovního domu, který jsem zahlédl při svém dnešním příjezdu na londýnské nádraží Victoria. (JČ)

Hyenismus a hnus

21. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Není toto tak trochu hyenismus a hnus? ptá se Miloš Žambert:

PŘÍMÝ PŘENOS: Začalo "veselé" rozloučení s Radkem Brzobohatým IDNES

Otrocká práce v podniku Lesy České republiky

21. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Praha, 21.9.2012- "The Tree Workers Case", volně přeloženo "Stromkaři". To je název dokumentárního filmu německé režisérky Daniely Agostini o tom, kterak v českých a moravských lesích vlastněných státním podnikem dochází k otrocké práci. Dokument bude mít premiéru v pátek 21.září 2012 v Americkém centru v Praze.

Levný stát a draze vykoupená zkušenost

21. 9. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 14 minut

S blížícím se Festivalem za demisi vlády II (Praha, Karlovo náměstí, 22. 9. od 14:00) si mnozí z nás kladou i jiné otázky, než proč by měla stávající vláda podat co nejdříve demisi a proč by mělo dojít k novým volbám. Podstatnější je určitě debata na téma "co dál" a "jak dál".

... a to je ta jedovatá nevzdělanost

22. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

molekula ethanolu

Šéfredaktor ČRo 1 - Radiožurnálu, Jan Pokorný, se svěřil přátelům na facebooku:

Radiožurnál poslouchají i v Ústavu fyzikální chemie AV ČR a píší....

...methan je nejjednodušší uhlovodík CH4 (plynný) methyl je radikál od methanu, tedy CH3, resp. název substituentu CH3-, tedy není to ve skutečnosti žádná izolovatelná chemikálie! Methanol je pak alkohol odvozený od methanu, vzorec CH3-OH, proto se mu také říká metylalkohol A TO JE TA JEDOVATÁ LÁTKA ! podobně ethan je uhlovodík se dvěma uhlíkovými atomy, tedy CH3-CH3 ethyl je radikál od ethanu, tedy CH3-CH2, resp. název substituentu CH3-CH2- ethanol je pak alkohol odvozený od ethanu, vzorec CH3-CH2-OH, proto se mu také říká ethylalkohol...

Ano, Radiožurnál poslouchají i odborníci. A (bohužel) i zde žasnou a děsí se... Kdysi zaměstnával i Radiožurnál odborníky (na český jazyk) a projev jeho redaktorů byl normou kvality. Kdysi... Kdysi... se na základních školách učila i chemie. Novináři, kteří se dnes chopili chemického názvosloví, by měli být otráveni povinnou konzumací methanolu. K tomu je ještě nutno dodat, že populismus "znalců" češtiny ze sousedního ústavu Akademie věd - Ústavu pro jazyk český dovolila, aby se podle nejnovějších "Pravidel" nepsal methan a ethan resp. methyl- a ethyl-, ale metan a etan resp. metyl- a etyl-... │ŠOK

Pozn. JČ: Jednou ze základních zásad českého jazyka je, že ten jazyk přizpůsobuje svůj pravopis co nejvíce zvukové formě jazyka, je tedy - sice ne fonetický, ale fonologický (= dodržuje zaznamenávání hlásek, které nesou rozlišovací význam, nikoliv písmen, která se nevyslovují, a také ne hlásek, které význam nenesou, například hláska "ng" ve slovech "banka", "panenka".). Český jazyk nerespektuje svým pravopisem historii daného slova, primární je výslovnost. To není vina žádných jazykovědců, ale jazykový fakt. Jazykovědci nemohou jazyku diktovat, jak se bude vyvíjet, ti jen popisují stav.

IDnes se pokouší zdiskreditovat Miloše Zemana

21. 9. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Jde o často užívaný syndrom strašáku antikomunismu, který by už po čtvrtstoletí od pádu Husákova režimu neměl fungovat - kdo není s námi, je komunista, případně agent zločinného Ruska. Pozoruhodné jsou neetické formulace článku, podprahově naznačující "děsivou hrozbu": "[Miroslav Šlouf] se zasní a řekne: "Milošovi to z celého srdce přeji. Zaslouží si být prezidentem."

Autory difamačního článku v IDnes jsou Jana Klímová a Jaroslav Kmenta.

Difamační článek ZDE

PS. Tento článek nebyl napsán jako volební podpora Miloše Zemana. Jde nikoliv o kandidáta, ale o princip neférovosti

PPS. A že to skutečně působí (IDnes ví, které knoflíky v psychologii českého občánka zmáčknout), dokazuje tento anonym (Je mimochodem s podivem, že BIS zaznamenává rejdy jen ruských agentů, agentů jiných zemí už ne. Ti zřejmě o Prahu nemají zájem, že?) :

BIS a další složky opakovaně hlásí nadměrnou aktivitu ruských agentů v naší zemi, především pro prosazování jejich ekonomických zájmů, Rusové a Ukrajinci jsou po Češích nejčastějšími členy řídících orgánů místních společností, tyto entity pronikají do naší nejen krajské politiky i mediálního prostoru i vrcholní politici se vyjadřují ve prospěch Ruska, kdo bude stavět Temelín, myslím není nutno hádat - zjednodušeně - pomalu se z nás stává ruská kolonie..

V Rusku samotném opravdu nejde o strašáka antikomunismu. Naopak - každý subjekt s příjmy ze zahraničí se tam MUSÍ označovat za zahraničního agenta (stejně jako v Americe, pozn red.) a Vy zde budete psát o strašáku antikomunismu?

Sice chápu, jakým způsobem poškozuje a poškozoval zmiňovaný syndrom naši rádoby demokracii (umožnil díky neustálému kolečku nástupců KSČ rozlezlých do jiných stran neomezené znovzuvolení) ovšem rizika spojená s ruskou expanzí rozhodně nejsou minulostí, ba právě naopak!

Již jen z představy, že Zeman se stane presidentem a Klaus premiérem, se mi dělá zle ve stylu vodky z Kremlu.

Holy shit!

21. 9. 2012 / Filip Mahďák

čas čtení 12 minut

Definice v angličtině ZDE

Demokratické systémy a jejich struktury jsou funkční pouze v těch společnostech, jež byly schopny během svého vývoje oddělit procesy demokratického řízení a rozhodování od církví a jejich náboženství. V tomto případě je úplně jedno o jakou církev, nebo náboženství se jedná. Jedním z úhelných faktorů každé fungující demokracie je vždy striktní oddělení církví a jejich náboženských představ od státu.

PŘEČETLI JSME.

Naše krize je etická

21. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Tím, že vládu hlavně kvůli krizi převzali ekonomové, se vše soustředilo na provoz, tedy pouhou údržbu. Cesta, po níž jdeme a která vždy musí někam směřovat, nás přestala zajímat, píše Karel Hvížďala.

Diskuse v médiích skoro úplně absentuje. Proto nejsme připraveni na vykročení do svobody ze současného otroctví úspor a auditů. Hlasy legitimních a přirozených autorit, které vytvářejí rovnováhu ve společnosti ovládané politickými a úřednickými strukturami, jsou marginalizovány a ze společnosti se díky tomu vytrácí naděje východu do nového svobodného světa.

Naše krize je etická. Tuto tezi je možné dokazovat mimo jiné na dvou skutečnostech: Na demontáži sociálního státu a rozkladu velkých politických stran.

Kompletní článek ZDE

Konec sovětské tankové školy

21. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Ruská média hýří superlativy na adresu nového tanku Armata, který má být zaveden do výzbroje v roce 2015 - ZDE, ZDE, ZDE nebo ZDE. V této vlně nadšení ovšem poněkud zaniká fakt, který si uvědomí i každý amatérský zájemce o bojovou techniku nejpozději ve chvíli, kdy spatří nákres řezu novým strojem z nižnětagilského Uralvagonzavodu: Že totiž definitivně končí sovětská konstrukční tradice a koncepčním vzorem tu byl izraelský tank Merkava.

28150

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Vysoká ůroveň

21. 9. 2012 / Štefan Švec

čas čtení < 1 minuta

"Proč si podnikatelé nenechají své krásné barevné plakáty přečíst před tiskem někým, kdo umí česky?" ptá se čtenář Josef Schwarz. Billboard s krásným Ů vyfotil na Semilsku.

Stručná historie "vzetí na milost" methanolu

21. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Při svém nástupu do chemické laboratoře počátkem osmdesátých let se moje setkávání s methanolem stalo každodenním chlebem. Zpočátku mi nebylo příliš jasné, proč je methylalkohol legislativně zařazen do skupiny "Zvláště nebezpečné jedy" (ZNJ), když se jeho toxicita zdaleka nedá porovnávat například s kyanidem draselným. Tehdy mi moji moudří a starší kolegové vysvětlili, že vysoká nebezpečnost methylalkoholu spočívá hlavně v jeho snadné zaměnitelnosti (sensorické nerozlišitelnosti) s ethanolem. Těžko bychom nalezli člověka, který by zaměnil kuchyňskou sůl za kyanid draselný a ten pak použil k přípravě jídla. A u methanolu tato záměna hrozila, neboť dostat se k němu bylo relativně snadnější, píše Milan Urie.

Methanolová chřipka útočí z médií

21. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Tak jak nám média naservírovala Ratha s jeho miliony, teď se na titulních stranách dočteme jen o prohibici a methanolové smršti. A zítra to možná bude nějaká králičí chřipka. Proč králičí? No prasečí a ptačí už jsme tady měli a kromě toho, že na tom farmaceutické firmy vytřískaly miliardy, lid žije v permanentním strachu a naštvání na všechno kolem. A centrálně řízená média plní své úkoly -- manipulovat lidi a odvádět pozornost od opravdových problémů, píše Petr Hynek.

Volební guláše

21. 9. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 3 minuty

Partají a osobností naseto zhusta -- koho a co volit? Toť otázka, občane. Mýliti se je lidské, mejlí se i mudrci! Nic netrvá věčně, vyvolení (mnohdy značně vyvalení), opustí i oslovské lavice, závislí i nezávislí se rozplynou ve voličském davu, jejich jepičí sláva pomine, ostanou jen bobky a pach neschopnosti.

Anketa Romano hangos:

Co si myslí kandidáti na prezidenta?

21. 9. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 21 minut

Začátkem příštího roku se v Česku uskuteční poprvé přímá volba prezidenta. Dosavadní zájemci o prezidentské křeslo dostali od Romano hangos několik anketních otázek: Pro každého byly dva dotazy stejné, další otázka navíc byla speciální vždy pro danou osobu s přihlédnutím k jejím názorům, minulosti a prioritám. Otázky viz níže, dosud došlé odpovědi kandidátů následují.

POZVÁNKA:

Seminář občanských iniciativ o občanské participaci a radikální levici

21. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Spojenectví práce a solidarity (SPAS), Alternativa zdola (AZ), Česká společnost pro zaměstnaneckou participaci (ČSZP) a Evropská levicová platforma ČSSD (ELP-ČSSD) vás zvou na seminář.

Program: Jiří Svoboda: Mezinárodní souvislosti družstevnictví, družstevnictví a Evropská komise; Petr Navrátil: Zaměstnanecká participace v EU a v ČR; František Stočes: Jak si zaměstnanci koupili ocelárny; Ivan David: Insporace z Francie - Parti di Gauche.

Kdy a kde: 25. 9. 2012, 17-19 hodin, Plzeň, Purkyňova 29 (naproti Krajskému úřadu)

Proč se lidé rozhodují v rozporu se svými zájmy

20. 9. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 4 minuty

Příliš jsme si zvykli na absenci debat opřených o argumenty. Díky vstupu Věcí veřejných do politiky jsme se smířili s faktem, že vzájemné nahrávání a zveřejňování nahrávek je běžnou politickou praxí, TOP 09 potom k úrovni politické kultury přispěla naprostým bojkotem jakékoli kritiky. Mistrem takového počínání je ministr Kalousek. Pokud čelí nepříjemnému tématu, prohlásí (buď přímo, nebo pomocí opisu), že jeho oponent je naprostý blb a že se proto k jeho argumentaci vyjadřovat nebude.

Veřejnosti to patrně stačí, neboť nežádá jeho demisi. A to ani v případě, že si ministr dovolí verbálně (facky si nechává pro mládež) napadnout policii jako takovou (v souvislosti s prošetřováním postupu Parkanové v kauze letounů CASA).

Naposledy se Kalouskovi nehodilo odpovídat na poznámku opozičního J. Mládka, který se vyjádřil, že by Kalousek měl vyvodit z metanolové aféry osobní odpovědnost.

Právo urážet?

20. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Není vůbec jasné, zda se Západu po "Arabském jaru" podaří najít s ožívajícím islámským světem společnou řeč, nebo s ním bude muset nakonec bojovat. Jedna jistota však existuje: Pokud by Západ trval na tom, že muslimové mají povinnost snášet urážky, protože to zkrátka vyžadují normy západní kultury, pokus o dialog skončí dávno před tím, než by vůbec mohl začít.

Metanolová tragédie aneb hniloba se dere na povrch

20. 9. 2012 / Michal Horák

čas čtení 6 minut

Metanol přítomný v tvrdých alkoholických nápojích v Česku zabíjel a možná bude zabíjet i nadále. Je to smutná skutečnost a její příčina je jistě složitější než si myslíme. Alkoholické nápoje a zejména ty tvrdé se "pančovaly" vždycky. Smyslem toho bylo dostat do oběhu vždy nějaké množství etanolu, který proběhne trhem mimo reálnou pořizovací hodnotu (základní cena, výběr spotřební daně a daně z přidané hodnoty). Vždy to přinášelo vysoké zisky těm, kteří pančování prováděli a provádí. Nicméně něco jiného je přidat ke zdaněnému potravinářskému etanolu, který se produkuje v lihovarech etanol syntetický, který nepodléhá potravinářské kontrole. A nejen to, něco zcela jiného je tento etanol dále "vylepšovat" metanolem.

Spojené státy právě prohrály válku v Afghánistánu

20. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

V týdnu kdy se připomínalo výročí útoků z 11. zemřeli v Kábulu cizinci při útoku, jehož pachatelem nebyl ani muž, ani příslušník Talibanu. Sebevražednou atentátnicí byla mladá žena hlásící se ke skupině Hezbe islámí vedené Gulbuddínem Hekmatjárem, který je zapřísáhlým nepřítelem Talibánu a bývalým americkým spojencem; v době útoků na Světové obchodní centrum pobýval v íránském exilu.

Za co dostal Kalousek cenu?

20. 9. 2012 / Viktor Vereš

čas čtení 1 minuta

Pochybnosti o směrodatnosti této ceny pěkně popsal Dušan Streit v článku Kalousek - nejlepší provinční ministr financí na světě. Cenu udílejí i američtí investoři -- pokud nebudeme naivní, uvědomíme si, že cenu dají tomu ješitovi, který jim připraví nejvýhodnější příležitosti k tomu, napakovat se na občanech jeho země. Právě Kalouskem prosazovaná penzijní reforma bude tím tahákem, který investorům umožní získat peníze českých střadatelů, kteří si naivně budou šetřit v Kalouskem propagovaných penzijních fondech.

A kdo odškodní obětí metanolové aféry?

20. 9. 2012 / Petr Vařeka

čas čtení 2 minuty

Tisková konference premiéra Nečase z 19.9. i opoziční ČSSD, která následovala po ní, se shodovaly v tom, že prohibici je nutné ukončit co možná nejdřív, protože firmy podnikající v alkoholovém byznysu přicházejí denně o desítky milionů korun a stát pak tratí na odpovídající spotřební dani. Kupodivu Nečas ani předseda ČSSD Sobotka se ani slovem nezmínili o omluvě postiženým a pozůstalým obětem otráveného alkoholu legálně zakoupeného v legálních prodejnách, o odškodnění ani nemluvě.

Připadá mi to vrcholně nevkusné, ba až sprosté.

Objem ledu v Arktidě letos poklesl o rekordních 18 procent

20. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Množství ledu v moři v Arktidě letos pokleslo na rekordní minimum 3,41 milionů čtverečních kilometrů, oznámila americká monitorovací organizace National Snow and Ice Data Centre v Boulderu v Coloradu. Vědci a ekologové varovali, že jde o bezpredecentní tání a o dosud nejjasnější signál radikálních klimatických změn. Plocha ledu byla letos v létě o 700 000 čtverečních kilometrů menší, než bylo poslední minimum 4,17 milionů čtverečních kilometrů, zaznamenaných r. 2007.

"Octli jsme se na nezmapovaném území," řekl ředitel amerického monitorovacícho centra Mark Serreze. "Dávno sice víme, že jak se planeta zahřívá, změny budou nejprve viditelné a budou nejvýraznější v Arktidě, avšak málo z nás bylo připraveno na to, jak rychle k těm změnám dojde."

Dědicem KSČ je v dnešní ČR česká pseudopravice

20. 9. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Byť jsem antikomunista (tedy zásadně odmítám komunistické totality a standardní komunistický názor na svět, hlásaný komunistickými stranami tam, kde samy vládly celé společnosti... východní blok v Evropě, Čína, KLDR, Kambodža, Kuba), musím bohužel souhlasit s poznámkou Jana Čulíka, že český "antikomunismus" po roce 1990 vážně omezuje v Česku demokracii proto, že má tendenci standardní demokratickou kritiku označit za "komunistickou", a tím ji bolševicky odsoudit.

Antikomunismus v ČR ochromil demokracii

20. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

K článku pana Řezanky bych si dovolil poznamenat několik rozšíření. Argumentace pana Kalouska, Nečase, Gazdíka a dalších současných vladařů jsou typický archetyp arogantního věrozvěsta systému. Mohou si dovolit cokoli, protože ví, že jejich opozice je reálpoliticky označena za nepřítele svobody, píše Václav Drda.

Kdokoli by je měl ohrožovat, je ve stejném "klubu" s vrahy dr. Horákové. Na tomto systematicky pracují od doby, kdy režisér Renč vymyslel "KSČSSD". Bylo to velmi chytré a bolševicky efektivní.

Pan Kalousek ví, že tady bude vládnout buď on, nebo přijde (mediálně) rádobykomunistický převrat. Dobro proti zlu. Tímto způsobem zmanipulovali uvažování mnoha lidí, které těmito a podobnými psychologickými kličkami uvedli do stavu transové hysterie - nepřemýšlejících, užitečných idiotů. Být ve "správném" klubu je k nezaplacení. To potom můžete schvalovat zákony této země a cestou na oběd na ulici zfackovat oponenty. Lidi vám zatleskají a ještě si řeknou, jak tím pomohli demokracii.

Pozn. JČ: Antikomunismus skutečně zapůsobil v Československu/ČR za posledních dvacet let s ničivou silou. Vážně ohrozil demokracii. Základním principem demokracie totiž je, že vládnoucí politikové musejí být podrobováni systematické kritice a vládnou v dialogu s kritickou opozicí. Tento mechanismus v ČR (a v jiných východoevropských zemích) nefunguje, protože na rozdíl od západních demokracií, každý kritik je označen za komunistu a tím zdiskreditován. Viz též cílené antikomunistické kampaně před volbami, které mají zakrýt zlořády, páchané "demokratickou" vládou. Domníval bych se však, že po třiadvaceti letech, tedy téměř čtvrt století, přestává aspoň v Česku tento mechanismus už fungovat. Dokud nepřestane fungovat úplně, nebude v České republice demokracie.

Reportáž ze Sněmovny paralyzované prohibicí:

Poslanci na suchu -- chaos ve sněmovně

19. 9. 2012 / Martin Kunštek

čas čtení 3 minuty

Prohibice se nevyhnula ani sněmovním restauracím, hospodám a barům. Na základě nařízení kancléře Sněmovny byly na právě probíhající schůzi Sněmovny staženy z oběhu veškeré nápoje s vyšším procentem alkoholu než 20%. Ve smyslu prohibičního nařízení vlády kancléř vyhlásil, že každý zaměstnanec, který nalije poslancům tvrdší alkohol než povoluje vládní dekret, bude okamžitě propuštěn z práce z důvodu porušení pracovní kázně.

Hegerova ubohost

19. 9. 2012 / Radim Hreha

čas čtení 1 minuta

Bezradnost současné vládní koalice výstižně interpretoval ministr zdravotnictví doc. MUDr. Leoš Heger, Csc. Podle počtu titulů, jeden z nejvzdělanějších ministrů současné vlády, reagoval v pořadu ČT Otázky Václava Moravce na kritiku stínové ministryně zdravotnictví za KSČM, poslankyni Janu Markovou signifikantně. Jako primitiv.

Přednádraží jako "zaviněná pohroma"

19. 9. 2012 / Martin Škabraha

čas čtení 15 minut

Nefunguje kanalizace. Odpojili vodu. Odpojili elektřinu. Majitel domů svůj boj s politiky a jejich kmotry vzdal. Úřady dosud nikomu náhradní bydlení nesehnaly a běžné byty jsou nedostupné díky vysokým kaucím. Obyvatele ostravského Přednádraží tak patrně čekají předražené a doslova koncentrované ubytovny. Na jedné z nich nedávno vypukla úplavice, část klientů byla hospitalizována. Slušný český člověk jásá -- zase jednou vidí cigána tak, jak si ho představoval...

Tomu, co na ostravském Přednádraží v posledních týdnech proběhlo, se cizím slovem říká manufactured disaster. Není to přírodní katastrofa, způsobená silami, jež neumíme dostatečně předvídat, natož ovládat. Je to zaviněná pohroma, výsledek série lidských rozhodnutí, důsledek lidského jednání, případně toho, že v klíčových momentech se někdy naopak nejednalo -- i pasivita někdy znamená zapříčiňování jistého stavu věcí. Na konci postupných, na první pohled nesouvisejících kroků je bezvýchodná situace. Domy jsou neobyvatelné a zdraví či životům nebezpečné, nezbývá tedy nic jiného než jejich vystěhování. Nevyhnutelnost ale nenastala sama od sebe, objevila se až jako vyústění celého řetězce událostí, jimž se bylo možné vyhnout. Pokud by existovala politická vůle. A trocha politického rozumu.

Braňte zákon, ale férově

19. 9. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 27 minut

Nemohu nereagovat na článek Jana Potměšila "Na obranu církevních restitucí", vydaný 17. 9. 2012 v Britských listech. Jak zmiňuji ve svém článku "Hra o budoucnost" (BL, 18. 9. 2012), české společnosti v žádném případě neprospívá, že se spor o stávající vládní podobu (zdůrazňuji, nejedná se o jediné možné řešení, těch je celá řada) vyrovnání státu s církvemi posunul do iracionální polohy vyznačující se očerňováním protivníka, místo aby se soustředil na věcnou debatu a předkládané argumenty. Nutno říci, že k dehonestaci názorových odpůrců inklinují častěji přívrženci církevních restitucí s odvoláním na svou "absolutní pravdu" a "pochybnost" protiargumentů.

Postskriptum k "nejlepším tradicím" české zahraniční politiky

19. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Od roku 1938 platí ve Spojených státech Foreign Agents Registration Act (FARA). Tento zákon vyžaduje, aby každá osoba přijímající finanční prostředky od zahraničních dárců periodicky zveřejňovala podrobnosti o tomto financování a s ním spojenými aktivitami. To se dnes zvláště týká různých thinktanků, nadací a dalších nevládních organizací, které ovlivňují zahraniční politiku země. Kdyby podobný zákon platil v Indii, bylo by dávno široce veřejně známo, že tolik oslavovaný tibetský dalajláma byl od roku 1959 přinejmenším do roku 1974 placeným agentem americké CIA. Je asi celkem pochopitelné, že představitel národa a kultury existenčně ohrožených čínskou koloniální politikou se spojí prakticky s kýmkoliv; jiná věc je ale otázka, zda z toho kdo je na prodej lze ještě dělat nezpochybnitelnou ikonu nejčistší morálky...

Pět nejvlivnějších zemí EU požaduje radikální změny zahraniční a obranné politiky

19. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Pět ze šesti největších zemí EU podporuje plány na vytvoření celoevropského ministerstva zahraničních věcí a většinové hlasování, čímž by se EU vyhnula britskému vetu. Má také vzniknout možná evropská armáda a jednotný trh pro evropské zbrojovky.

Tuto německou iniciativu podporuje 11 ze 27 členských zemí EU. Její součástí jsou nedávné návrhy z Berlína a z Bruselu, aby byl volen přímou volbou evropský prezident, aby evropský parlament dostal nové rozsáhlé pravomoci a aby se dále rozštěpila EU vytvořením další parlamentní komory pro 17 členských zemí eurozóny.

USAID končí operace v Rusku

19. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Spojené státy končí operace pod hlavičkou USAID v Rusku, oznámilo v úterý ministerstvo zahraničí. Tento krok je reakcí na rozhodnutí ruské vlády zastavit programy USAID v zemi.

Šluknovsko: Prohnala se tudy média

19. 9. 2012

čas čtení 3 minuty

Zůstala spoušť. Je to smutný příběh regionu, kterému touha novinářů a reportérů po mediální senzaci zatloukla v nedávné době další hřebík do rakve. Šluknovský výběžek, od války opomíjené, chudé, zanedbávané pohraničí, se ocitl ve světle reflektorů -- jedna reportáž svou dramatičností překlonávala druhou, slova jako "mačeta", "útok", "kriminalita", "přepadení", "napětí", "nepřizpůsobiví" se skloňovala ve všech pádech a celý zbytek České republiky nyní s jistotou ví, že tam jde fakt o kejhák. Napadlo by snad nyní rozumného člověka udělat si na Šluknovsku takovou klidnou rodinnou dovolenou?, ptá se Olga Hubíková.

Údiv

19. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Dobrý den, údiv nad tím, že si někdo, kdo si dá název Britské listy, a přitom je bolševik a oranžový blb. Co jste to tam za dementy, proč nepíšete do Haló noviny? Urážet, napadat, to je vzorek rovnátkového Sobotky a bolševiků.

Ubozí, hrajete si na novináře a jste ubohý, trapný bulvární plátek, píše L. Skřinská.

Další hra aneb Kdo s koho

19. 9. 2012

čas čtení 3 minuty

Prohibice. Slovo, které ještě před nedávnem málokdo znal, či dokonce ve svém slovním vyjadřováním aktivně používal. Dnes je to jedno z nejčastěji skloňovaných podstatných jmen, je-li řeč o alkoholu. V České republice není dospělého jedince, který by dané slovo už nevyslovil. Alkohol je, zdá se jedním z hlavních tahounů daní v této zemi. Aspoň dle množství věnované pozornosti tomuto zbytnému statku od médií. Je to taktéž základ prapodivné hry "kdo z koho"- likérky, vláda a nebo životy občanů, píše Barbara Oberreiterová.

28149

Michala Chramcová: Můj rod? Rusika Roma a Sidorovci

19. 9. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 3 minuty

Mezi pražskými Romy tvoří předkové Michaly Chramcové trochu výjimku. Její rodina sice přišla do hlavního města ze slovenských Medzilaborců, ale tak jednoduché to není. "Pocházím z rodu, kterému se říká Rusika Roma. To proto, že tihle Romové přišli na Slovensko z Ruska. Tedy ti z babiččiny strany. A z dědečkovy strany patřím zase do rodu Sidorovců," popisuje Michala předivo svých rodových vazeb.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2012

8. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

V červenci 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 51 590.99 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v květnu 2012 částkou 6814 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2012 částku 197 126.12 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

74540