Zažalují likérky český stát?

21. 9. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

Nejsem konzumentem, natož pak producentem tvrdého alkoholu, takže mne nikdo nemůže podezírat z toho, že bych snad likérkám fandil. Alkohol je však v tomto státě legální droga, z níž sám stát vedle jejích producentů nemálo profituje. Všechny dosavadní poznatky z "metylové" aféry ale nasvědčují tomu, že "hospodář stát" se o tento svůj statek stará málo, hlídače rozsáhlého majetku početně i kompetenčně zdecimoval a dopustil anarchii, v níž jsou na jedné straně zničené životy a na straně druhé ničené existence.

Ano, i likérky vyrábějící metylu prostý chlast jsou obětí: nevím kolik procent bývalých zákazníků si koupí po zrušení prohibice flašku s profláknutou značkou (byť by měla nálepky všech barev duhy), nikdo neuhradí hospodářské ztráty ostatním výrobcům, kteří dnes hromadí zásoby ve skladech, nemohou vyvážet a zítra se budou potýkat s klesající poptávkou.

Jediné, s čím lze v případě premiéra Nečase souhlasit, je požadavek na analýzu činnosti odpovědných kontrolních orgánů v minulých letech. Výsledek se dá už dnes předpokládat -- ale co s tím svazák udělá? Hádejte: uřízne si pod sebou větev, nebo to hodí na někoho jiného?

Likérkám tak zbývá jediná šance: podat na stát (potažmo tuto vládu) žalobu a donutit ji soudně k tomu, aby odpovědnost skutečně nesla.

Udělají to?

0
Vytisknout
9660

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2012