Mezinárodní lidskoprávní organizace žádají Miloše Zemana, aby nepřijímal uzbeckého diktátora Karimova

12. 2. 2014

čas čtení 8 minut

Vážený pane prezidente Zemane,

Děkujeme vám za vaši rychlou reakci na náš dopis, který vyjadřuje hluboké znepokojení nad vaším pozváním pro uzbeckého prezidenta Islama Karimova na oficiální návštěvu tento měsíc.

Uvedl jste tři argumenty, na něž zde chceme reagovat:

Zaprvé, Václav Klaus navštívil Taškent r. 2004, tedy před masakrem v Andižanu v květnu 2005, po němž se vztahy mezinárodního společenství - a především vztahy Evropské unie - vůči vládě uzbeckého režimu změnily dramaticky. Jak víte, Česká republika, spolu s ostatními státy Evropské unie, uvalila na uzbeckou vládou sankce za to, že systematicky odmítala dovolit nezávislé mezinárodní vyšetřování usmrcení stovek převážně pokojných demonstrantů v Andidžanu i za následující útlak, v jehož rámci úřady uvěznily četné obránce lidských práv a novináře za to, že se pokoušeli zdokumentovat masakr a klást v této věci otázky. Nadto, jak jsme uvedli ve svém původním dopise, zatímco diplomatická zdvořilost je důležitá, jsme přesvědčeni, že správný postup by byl odložit pozvání až do doby, kdy budou k dispozici měřitelné důkazy, že prezident Karimov realizovat konkrétní zlepšení v oblasti klíčových lidských práv, které podporuje Evropská unie a která byla definována v četných oficiálních prohlášeních.

Zadruhé, když navštívil prezident Karimov Brusel v lednu 2011, bylo to na pozvání Severoatlantického společenství, nikoliv na pozvání EU. Kromě toho, většina vysokých činitelů, včetně předsedy Rady Evropy Hermana van Rompuye a Vysoké představitelky Evropské unie pro zahraniční věci Catherine Ashtonové, stejně jako beglický král a ministr zahraničních věcí - se s Karimovem nesešli. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso se s ním setkal, ale proti tomu hlasitě a silně protestovala většina organizací, které podepsaly dnešní dopis. Je významné, že ve veřejném prohlášení vydaném po setkání s Karimovem, Barroso zdůraznil, že "posílení styků s Uzbekistánem, na něž je v zásadě Evropská unie připravena, přímo závisí na uzbeckých reformách a na pokroku, zejména v oblasti lidských práv, demokratizace a zákonnosti."

BRITÁNIE NESE TVRDĚ DŮSLEDKY GLOBÁLNÍHO OTEPLOVÁNÍ:

Británie je ve středu obětí více než stošedesátikilometrové vichřice a znovu prudkých dešťů

12. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Ve středu se Británie, trpící v několika částech země vážnými záplavami už od prosince, stala terčem další vlny dramaticky špatného počasí.

  • Země se ve středu odpoledne stala znovu obětí prudkých dešťů a vichřice, dosahující cca 170 km za hodinu.
  • 60 000 zákazníků je bez dodávky elektrického proudu. Většina železničního provozu v Anglii a ve Walesu byla ukončena, protože je provozování vlaků v této situaci nebezpečím života. Firma Virgin Trains varovala cestující, aby se nepokoušeli nikam jezdit vlakem. "Cestující, kteří jsou už ve vlacích, dopravíme jen do nejbližší železniční stanice." Vlaky počkají, až bude bezpečné jet dál.
  • Elektrické troleje zapálily střechu na nádraží v městě Crew a na řadě míst napadaly na koleje stromy.
  • Vládní Úřad pro životní prostředí varoval, že řeka Temže stoupne na nejvyšší úroveň za posledních šedesát let. Vyvolá to podstatné povodně v městech Windsor, Maidenhead a Surrey.
  • V Irské republice bylo ve středu odpoledne bez proudu více než 100 000 domácností a podniků.
  • David Cameron konstatoval v Dolní sněmovně, že nezruší škrty a propouštění v Úřadu pro životní prostředí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Demonstranti v Bosně si vynutili předčasné volby

12. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

"Víme, že nedokáží způsobit, aby to u nás vypadalo jako ve Švédsku," řekl Aadnan Becirovič, "ale my prostě jen chceme, aby řádně dělali svou práci. Jezdí si v BMW s tmavými okny a mají obrovské platy, jenže nedělají nic."

Hovořil o bosenských politicích, kteří se octli pod velkým tlakem. Bosňané zuří a v Bosně došlo k největšímu násilí od ukončení občanské války r. 1995.

Británie a Spojené státy se propadly v mezinárodním žebříčku svobody tisku

12. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Velký pokles na žebříčku svobody projevu zaznamenaly země jako Spojené státy, Středoafrická republika a Guatemala. Žebříček vypracovává mezinárodní organizace Reportéři bez hranic (RSF). Naopak k výraznému zlepšení míry svobody tisku došlo v Ekvádoru, v Bolívii a v Jihoafrické republice. Postavení České republiky se také zlepšilo a z loňského 16. místa si polepšila a je letos na 13. místě.

V čele žebříčku svobody projevu jsou znovu Finsko, Holandsko a Norsko, kdežto nejhorší jsou Turkmenistán, Severní Korea a Eritrea.

Velká Británie se propadla o tři místa na 33. místo. Podle RSF je to proto, že se Británie "vyznamenala šikanováním deníku Guardian" poté, co publikoval informace o praktikách NSA a GCHQ od whistleblowera Edwarda Snowdena.

Tato skutečnost a reakce americké vlády na aféru Snowden, stejně jako uvěznění Chelsey Manningové za prozrazení amerických diplomatických depeší serveru WikiLeaks znamenaly, že se Spojené státy na žebříčku svobody projevu propadly o 13 míst na 46. místo.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Zkušenost s Romy v Británii

12. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ve srovnání s jejich sousedy v deprivovaných čtvrtích britských měst, kde se Romové většinou usazují, nacházejí Romové práci daleko častěji než ostatní obyvatelstvo těchto čtvrtí a romské děti také chodějí daleko pravidelněji do školy než původní deprivovaní obyvatelé těchto čtvrtí britských měst. Obvinění, že Romové páchají trestné činy, opakovaně britská policie odmítá jako bezpodstatná, píše v deníku Guardian Yaron Matras.

Podrobnosti v angličtině ZDE

NATO obdrželo první námořní komponent protiraketové obrany

12. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

NATO obdrželo první ze čtyř torpédoborců protiraketové obrany vybavený systémem Aegis. Loď Donald Cook třídy Arleigh Burke (kódové označení DDG-75, na snímku) U.S. Navy včera připlula do přístavu Rota nedaleko Gibraltaru, kde se nachází velká americká námořní základna. Torpédoborec zde bude trvale dislokován a bude kromě účinkování v systému PRO působit tak jako hlídkové plavidlo.

Radiodokument: Pohádky pro naši podvyživenou duši

13. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

< Dominika Švecová a Anežka Janátová

PhDr. Anežka Janátová je psycholožka, která se věnuje už dlouhá léta pedagogické a psychoterapeutické činnosti. Ve své Akademii sociálního umění Tabor vede kurzy, jimiž napomáhá svým studentům k ozdravění jejich psychického života. Pohádky sbírá od svých dvaceti let. Ve svém semináři Tajuplná a léčivá moc pohádek vykládá Janátová pohádky opravdu neotřelým způsobem.

V prosinci loňského roku natočila spolupracovnice Britských listů, dokumentaristka Dominika Švecová na půdě akademie Tabor v Nové Vsi nad Popelkou radiodokument, založený na práci Anežky Janátové s pohádkami v jejím semináři. Pěkně v něm Janátová vysvětluje, jak lze s pohádkami pracovat a jakým jsou pro nás, unavené bezduchým konzumním životem, občerstvením a oživením.

Radiodokument se vysílal v Českém rozhlase na stanici Vltava ve středu 12. 2. ve 21.45. K poslechu je k dispozici do 12. března ZDE

Další podrobnosti jsou na stránkách Českého rozhlasu ZDE.

Všem lidem dobré vůle

12. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Tímto bych chtěl poděkovat všem lidem, kterým nebyl lhostejný můj osud a v rámci svých možností mě pomohli. Jde i morální podporu, kterou moc potřebuji. Zrovna včera jsem byl na úřadě práce, kde jsem se dověděl, že moji žádost o příspěvek na péči zamítli a přitom v odůvodnění uvádí, že mě musí doprovázet manželka, pomáhat do schodů i dělat veškeré domácí práce. Dále uvádí, že mám slabou levou ruku. A přesto i když z toho vyplývá, že jsem odkázán na pomoc druhých lidí, nemám nárok na příspěvek, píše Jan Posolda.

O novém mediálním projektu investigativních novinářů Greenwalda a Scahilla

12. 2. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Elitní investigativní novináři Glenn Greenwald a Jeremy Scahill přicházejí s novým mediálním projektem The Intercept ZDE. Greenwald nedávno po jistých neshodách opustil prestižní pozici v listu The Guardian, kde jako první novinář zveřejnil odtajněné odposlechy NSA, a Scahill před několika týdny přišel s přelomovým snímkem Dirty Wars ZDE pojednávajícím o devastujících dopadech globální bezpilotní kampaně Spojených států. Na projektu se autorsky podílí také novinářka a filmařka dokumentárních snímků Laura Poitrasová.

Rusko v ratingu svobody tisku na 148. pozici

12. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

V ratingu svobody tisku, který sestavuje každoročně organizace Reportéři bez hranic, se Rusko letos opět umístilo na 148. příčce ze 180. Sousedí tak s Malajsií, Filipínami a Demokratickou republikou Kongo. Reportéři hovoří o "drakonických zákonech" přijímaných v Rusku, stále tužší kontrole internetu, sledování žurnalistů, blogerů, občanských aktivistů.

29183

Koutek reklamní tuposti:

Vyjádření bývalého generálního tajemníka MOV ke komercializaci olympijské myšlenky + humoreska navíc

12. 2. 2014 / Tomáš Koloc

čas čtení 2 minuty

V souvislosti s právě probíhajícími Zimními olympijskými hrami v Soči a naší reflexí jejich odrazu v české mediální sféře (poslední příspěvky z rubriky Koutek reklamní tuposti) obdržely Britské listy dvě trefné reflexe od ekologa Jiřího Gutha a výtvarníka Jiřího Borského.

Ministr Brabec chce bránit obce proti velkorypadlům. Kdo je proti?

12. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), minulý týden navrhl, aby Sobotkova vláda v programovém prohlášení garantovala ochranu severočeských obcí ohrožených těžbou uhlí. Vyplývá to z pracovní verze programového prohlášení, které se Greenpeace podařilo získat. Ve verzi, kterou zveřejnila MFD, však zmínka o ochraně obcí chybí. Vláda má konečnou podobu dokumentu schvalovat již dnes. Greenpeace vyzývá předsedy koaličních stran, aby neustupovali tlaku uhlobaronů Pavla Tykače a Jana Dienstla a jejich lobbistů a bourání obcí kvůli rozšiřování povrchových uhelných dolů v programovém prohlášení výslovně odmítli.

Nový investigativní server The Intercept:

Americká bezpilotní letadla se zaměřují nikoliv na lidi, ale na SIM karty v mobilech

11. 2. 2014

čas čtení 4 minuty

Americká špionážní agentura NSA využívá složité analýzy elektronického monitorování a nikoliv výzvědných informací získaných lidmi-špiony jako primární metody při vyhledávání cílů pro své letecké údery bezpilotními letadly. Je to nespolehlivá taktika, která vede k usmrcování nevinných nebo neidentifikovaných osob, píše známý investigativní novinář Glen Greenwald na novém internetovém zpravodajském serveru The Intercept, který spustila mediální společnost FirstLook. Vlastní ji zakladatel serveru eBay, miliardář Pierre Omidyar. NSA odmítla na článek reagovat. Spuštění investigativního serveru The Intercept bylo urychleno, protože je podle prohlášení společnosti FirstLook důležité bojovat proti zintenzivňujícím se útokům na novináře, informující o vládním špehování občanů a dalších tajných programech.

Tiskové prohlášení k vyklizení domu v Neklanově ulici

11. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Dne 7.2. 2014 proběhl v Neklanově ulici v Praze policejní zásah proti squaterům v dlouhodobě chátrajícím domě č.p. 3. Rádi bychom touto cestou uvedli na pravou míru některé okolnosti, které majitel domu, policie a posléze i mainstreamová média uvádějí ve zkreslené podobě, případně o nich neinformují vůbec.

Otevřený dopis prezidenta republiky Miloše Zemana Člověku v tísni

11. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva

Prezident republiky Miloš Zeman obdržel v pondělí dne 10. února 2014 od organizace Člověk v tísni Otevřený dopis prezidentu Miloši Zemanovi u příležitosti blížící se návštěvy uzbeckého prezidenta Islama Karimova, na který odpověděl Otevřeným dopisem prezidenta republiky Miloše Zemana, který Vám zasíláme.

K tomu: Andrew Stroehlein, Absurdní pozvání do Prahy

V Británii zemřel ve věku 82 let zakladatel kulturálních studií Stuart Hall

11. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Byl to sociolog, který ovlivnil akademickou, politickou i kulturní debatu po dobu delší než šedesát let

Stuart Hall, který se narodil na Jamajce, byl profesorem sociologie na Open University (která vysílá univerzitní kursy v televizi ve spolupráci s BBC v rámci vzdělávání dospělých) v letech 1979-1997 poté, co byl výzkumníkem v prvním britském centru kulturologie, které r. 1964 na univerzitě v Birminghamu založil Richard Hoggart. V osmdesátých letech Hall spolupracoval těsně s časopisem Marxism Today. Jeho kritika thatcherismu - což je výraz, který vytvořil Stuart Hall - odmítala tradiční levicový názor, že kulturu určují čistě ekonomické síly. Tato kritika později ovlivnila šéfy Labouristické strany, jako byl Tony Blair.

Po příjezdu do Británie z Jamajky, kde Stuart Hall získal r. 1951 studijní stipendium, Hall zjistil, že "nejsem Angličan a nikdy jím nebudu."

ROZHOVOR S JAMESEM NAUGHTONEM 2:

Proč mívali Angličané rádi Karla Čapka

11. 2. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 13 minut

Člen koleje St. Edmund Hall oxfordské univerzity dr. James Naughton, který vyučuje na tamější fakultě moderních jazyků českému a slovenskému jazyku a literatuře, se podrobně zabývá recepcí české literatury v Británii. V druhé části čtyřdílného rozhovoru, který s dr. Naughtonem natočil Jan Čulík, bude řeč o tom, co z české literatury četli Angličané v období od začátku 20. století až do šedesátých let.

Tento rozhovor se vysílal ve Svobodné Evropě v červnu 1991.

Posledně jsme se v přehledu anglického zájmu o českou literaturu během devatenáctého století dostali skoro až k významnému anglickému překladateli Paulu Selverovi. Kdo byl Paul Selver?

[pásek]:

James Naughton: As far as I know, he grew up in London at the end of the 19th century...

[hlasatel]: Pokud vím, vyrostl v Londýně koncem devatenáctého století. Krátce pracoval jako učitel, ale později působil jako překladatel a sekretář u československé legace v Londýně, když tam byla po válce otevřena. Tou dobou se začal zajímat o ruskou a českou poezii a překládal ji. Vydal dvě-tři anglické antologie české poezie obsahující verše Otokara Březiny, Josefa Svatopluka Machara, Antonína Sovy a dalších českých básníků, až po Jiřího Wolkera.

ROZHOVOR S JAMESEM NAUGHTONEM 4:

Jak Angličané vnímají Bohumila Hrabala

11. 2. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 13 minut

Člen koleje St. Edmund Hall oxfordské univerzity dr. James Naughton vyučuje na tamější fakultě moderních jazyků českému a slovenskému jazyku a literatuře. Poslední dobou překládá do angličtiny dílo Bohumila Hrabala. Dnes bude Jan Čulík s dr. Naughtonem hovořit převážně o recepci Hrabalova díla ve Velké Británii a o problémech překládání Hrabalových próz do angličtiny.

Tento rozhovor se vysílal ve Svobodné Evropě v červnu 1991.

  • Znají a čtou Britové Bohumila Hrabala?
  • [pásek]:

    James Naughton: Ah, well, Hrabal is an interesting case. When in 1968 his book Closely Observed Trains came out, it had a certain success, especially in connection with Menzel's film, based on the book...

    [hlasatel]: Hrabal je zajímavý případ. Když v Anglii vyšly r. 1968 Ostře sledované vlaky, kniha měla jistý úspěch, hlavně v souvislosti s Menzelovým filmem. Pak se dlouho nedělo nic. V roce 1975 vyšel Hrabalův soubor povídek Automat svět pod názvem The Death of Mr. Baltisberger v New Yorku v nakladatelství Doubleday. Tady v Británii tento povídkový soubor vůbec nevyšel a ani v Americe zřejmě nebyl tehdy příliš úspěšný. Pak opět nebylo dlouho nic, až r. 1989 v Anglii vyšel v překladu Paula Wilsona Hrabalův román Obsluhoval jsem anglického krále. Asi ten román taky nebyl hned nutně obrovským úspěchem, nicméně určitý úspěch zřejmě měl.

    ROZHOVOR S JAMESEM NAUGHTONEM 3:

    Co četli Britové z české literatury ve dvacátém století?

    11. 2. 2014 / Jan Čulík

    čas čtení 13 minut

    Člen koleje St. Edmund Hall oxfordské univerzity dr. James Naughton, který vyučuje na tamější fakultě moderních jazyků českému a slovenskému jazyku a litratuře, se zabývá recepcí české literatury v Británii. V třetí části čtyřdílného rozhovoru, který s ním natočil Jan Čulík, se dovíte, jaké osudy měla česká literatura v Británii od šedesátých let do současnosti.

    Tento rozhovor se vysílal ve Svobodné Evropě v červnu 1991.

    Co se v Anglii z české literatury četlo v šedesátých letech?

    [pásek]:

    James Naughton: After the translations of Hostovský during the 1950s there was for a certain time a pause in publication of such translations. In 1961 there was a translation of Valja Stýblová, the book the Abortionist..."

    [hlasatel]: Po Hostovském v padesátých letech byla určitou dobu pauza. R. 1961 vyšel sice překlad románu Valji Stýblové, Mne soudila noc a r. 1967 román Jiřího Muchy Studené slunce, ale příliš velký ohlas tyto knihy neměly. Pak zde vyšel překlad Škvoreckého Zbabělců a Holubovy rané poezie.

    ROZHOVOR S JAMESEM NAUGHTONEM 1:

    O české literatuře v Británii v devatenáctém století

    11. 2. 2014 / Jan Čulík

    čas čtení 13 minut

    Rozhovor Jana Čulíka s Jamesem Naughtonem pro Rádio Svobodná Evropa. Vysílal se v červnu 1991.

    Člen koleje St. Edmunds Hall oxfordské univerzity dr. James Naughton vyučuje na tamější fakultě moderních jazyků českému a slovenskému jazyku a literatuře. Podrobně se zabývá recepcí české literatury v Británii od počátku devatenáctého století a poslední dobou také sám překládá do angličtiny zejména dílo Bohumila Hrabala. Jan Čulík s dr. Naughtonem pro pořad Slovo a svět natočil čtyřdílný rozhovor o tom, o jaká česká literární díla Angličané během dvou minulých století projevili zájem, jaké má v Británii česká literatura v současnosti postavení a s jakými problémy se musí potýkat překladatel, který se snaží adekvátně do angličtiny převést charakteristické a zcela nenapodobitelné Hrabalovy texty. V dnešní, první části čtyřdílného pořadu vysvětluje dr. Naughton, jaký měla česká literatura v Británii ohlas v minulém století. Mnoho lidí v Československu asi neví, že se lidé v Británii o českou kulturu zajímali už začátkem devatenáctého století.

    [pásek]

    James Naughton: Mainly these were individuals who were interested in Czech matters and then the readers of their books and articles published by these authors in various magazines.
    [hlasatelé]:

    Šlo hlavně o jednotlivce, kteří měli zájem o české záležitosti, a pak o čtenáře jejich knih a článků, které tito lidé uveřejnili v různých časopisech. První překlad z češtiny do angličtiny vznikl přibližně kolem roku 1820. Pokud vím, raný britský zájem o českou literaturu byl vzbuzen publicitou kolem padělaných rukopisů. Je to spojeno s podobnými britskými padělky skotského básníka Jamese Macphersona. První překlad české literatury pořídil jistý Polák, který žil v Edinburku a jmenoval se Krystyn Lach-Szyrma. Nějaký zájem by i dřív o české pověsti, např. o Libuši, které byly zprostředkovány do zahraničí prostřednictvím němčiny. Lach-Szyrma přeložil r. 1821 buďto přímo z češtiny nebo z polštiny jeden úryvek z Kralovédvorského rukopisu.

    Zemřel James Naughton, bohemista z Oxfordské univerzity

    11. 2. 2014

    čas čtení 1 minuta

    V neděli 9.února 2013 zemřel bohemista Dr. James Naughton, který od osmdesátých let vyučoval, v podstatě jako jediný (s občasnou pomocí jazykové lektorky) český jazyk, české dějiny a českou literaturu v koleji St Edmund Hall na univerzitě v Oxfordu. Jim Naughton byl autorem kvalitní učebnice češtiny pro anglické mluvčí (Colloquial Czech), nedávno také vydal učebnici slovenštiny, byl autorem celé řady článků o české literatuře a především dobrým překladatelem. Výborně přeložil do angličtiny Máchův Máj a zejména byl vynikajícím překladatelem Hrabalových textů do angličtiny ( Postřižiny, Městečko, kde se zastavil čas, některé texty z Dopisů Dubence). Svou dizertační práci napsal o recepci české literatury ve Velké Británii během staletí. Na jejím základě s ním natočil Jan Čulík soubor čtyř rozhovorů pro Svobodnou Evropu, jejichž transkript dnes přinášíme. Rozhovory se vysílaly v červnu 1991.

    Čest jeho památce!!

    O nové asertivní roli Německa

    10. 2. 2014

    čas čtení 12 minut

    Ukrajinská krize je sama o sobě důležitá, ale zřejmě důležitější je, jaké vyvolala chování Německa, píší analytikové Stratforu George Friedman a Marc Lanthemann. Berlín se přímo postavil proti demokraticky zvolenému prezidentu Ukrajiny za to, že ten odmítl upevnit styky s Evropskou unií a za to, že špatně zachází s Ukrajinci, kteří proti jeho rozhodnutí protestují. Tím, že se Berlín přímo postavil proti Janukovyčovi, postavil se také přímo proti Rusku. Je to odrazem nové drzé německé zahraniční politiky.

    Od konce druhé světové války provozovalo Německo relativně krotkou zahraniční politiku. Avšak v posledních cca deseti dnech se zjevně Berlín rozhodl, že je zapotřebí dramatické změny. Šéfové německého státu, včetně kancléřky, prezidenta, ministra zahraničí a ministra obrany požadují nový rámec, který stojí v konfliktu s uměřeností, kterou Německo tak dlouho praktikovalo. Chtějí, aby Německo hrálo větší mezinárodní roli tím, že se bude v zahraničí více angažovat, politicky i vojensky.

    Ukrajina před bankrotem

    10. 2. 2014

    čas čtení 1 minuta

    Neformální rozhovor ruského a ukrajinského prezidenta v kuloárech v Soči se může brzy odrazit v ukrajinské politice. Obsah konverzace nebyl zveřejněn, v Kyjevě se však počítá se dvěma stejně pravděpodobnými variantami: Moskva už nesází na Janukovyče a začíná hledat v řadách opozice, anebo se prezident může plně spolehnout na ruskou podporu skrytou za oficiálním nevměšováním se do vnitřních záležitostí Ukrajiny.

    Pro koho je důležitá Ukrajina?

    10. 2. 2014 / Karel Dolejší

    čas čtení 3 minuty

    V souvislosti s krizí na Ukrajině se objevuje řada "zaručených" domněnek o tom, co je vlastně příčinou toho, že se tu Západ s Východem po letech opět nesmlouvavě srazily. Hlavní otázka ovšem zní: V čem spočívá důležitost Ukrajiny a pro koho je opravdu důležitá?

    O latinskoamerických "alternativách kapitalismu" bez iluzí

    10. 2. 2014 / Karel Dolejší

    čas čtení 4 minuty

    Britský politolog Jeffery R. Webber v eseji Managing Bolivian Capitalism (Řídit bolivijský kapitalismus) poukazuje na fakt, že jeden z nejradikálnějších levicových režimů současné Latinské Ameriky praktikuje finanční politiku vyrovnaného státního rozpočtu - a ačkoliv splnil některé ze svých slibů, mnohé zůstalo nenaplněno, ba dokonce se postupuje opačným směrem.

    29182

    Koutek reklamní tuposti:

    Detaily nebo medaili!, aneb obchod s olympijským masem

    10. 2. 2014 / Tomáš Koloc

    čas čtení < 1 minuta

    Tak nám začaly zimní olympijské hry "v Sochi". Jako jedna z prvních tento lunapark kšeftu a reklamy odnesla včerejší čerstvá stříbrná olympijská medailistka Martina Sáblíková. "Vychutnat" si ji můžete až "do posledního detailu", explicitně řečeno, až do těch půlek zadnice. Koutek reklamní tuposti přihlašuje tuto reklamu do soutěže o titul Sexistické prasátečko 2014.

    Za tip děkujeme stránkám Markething.cz.

    Většina katolíků nesouhlasí s tím, co je učí jejich církev

    10. 2. 2014

    čas čtení 1 minuta

    Americká televize vysílající španělsky Univision se dotazovala více než 12 000 katolíků ve 12 zemích světa na záležitosti, jako jsou sňatky homosexuálů či vysvěcování žen na kněze.

    Z průzkumu vyplynulo, že katolická církev je nejvíce v rozporu se svými věřícími v otázce antikoncepce. 78 procent katolíků celosvětově antikoncepci podporuje. 58 procent katolíků odmítlo názor katolické církve, že rozvedený člověk, který uzavře nový manželský svazek, nesmí dostat přístup k svatému přijímání. 65 procent katolíků vyjádřilo názor, že by potraty měly být povoleny.

    Průzkum však odhalil velké zeměpisné rozdíly v názorech katolíků. Katolíci ve dvou afrických zemích - v Ugandě a v Demokratické republice Kongo - byli svými názory daleko blíže oficiálnímu učení katolické církvce než katolíci v evropských či latinskoamerických zemích. Nicméně i v těchto afrických zemích podporovalo antikoncepci více než 40 procent katolíků.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    Saúdská Arábie a SAE koupí Egyptu ruské zbraně

    10. 2. 2014

    čas čtení < 1 minuta

    Egypt v minulých týdnech uzavřel dohodu o nákupu ruských zbraní v ceně dvou miliard dolarů, který financují Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty. Oznámil to list Al-Masrí al-Júm (Al-Masry Al-Youm). Jedná se o obdobu prosincového třímiliardového grantu pro libanonskou armádu, který byl určen k nákupu francouzské výzbroje.

    Zdroj, který si přál zůstat v anonymitě, sdělil, že obě země Perského zálivu sehrály při uzavření smlouvy vitální roli. První dodávka ruských zbraní dorazí do Egypta ještě do poloviny letošního roku.

    Moskva v listopadu 2013 oznámila, že obdržela egyptskou žádost o nákup pokročilých zbraňových systémů, vrtulníků, letounů MiG-29 a protitankových raket. Stalo se tak krátce poté, co USA oznámily pozdržení podstatné části vojenské pomoci Egyptu v ceně 1,3 miliardy dolarů.

    Podrobnosti v angličtině: ZDE

    Nezaměstnaných je nejvíce v historii České republiky

    10. 2. 2014

    čas čtení < 1 minuta

    Lednová nezaměstnanost v Česku narostla na 8,6 procenta oproti prosincové hodnotě 8,2 procenta. Bez práce bylo 629 274 lidí, což je o 32 441 více než na konci prosince. Počet uchazečů o zaměstnání překročil poprvé v historii existence samostatné České republiky hranici 600 000 a dosáhl tak dalšího smutného rekordu.

    Zdroj: ZDE

    PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

    Hospodaření OSBL za prosinec 2013

    14. 1. 2014

    čas čtení 2 minuty

    V prosinci 2013 přispělo finančně na Britské listy 234 osob bankovním příkazem celkovou částkou 73 570,95 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2013 částkou 2419,46 Kč.

    Zůstatek byl koncem prosince 2013 372 181,08 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

    Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

    Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

    Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

    37064