Ministr Brabec chce bránit obce proti velkorypadlům. Kdo je proti?

12. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), minulý týden navrhl, aby Sobotkova vláda v programovém prohlášení garantovala ochranu severočeských obcí ohrožených těžbou uhlí. Vyplývá to z pracovní verze programového prohlášení, které se Greenpeace podařilo získat. Ve verzi, kterou zveřejnila MFD, však zmínka o ochraně obcí chybí. Vláda má konečnou podobu dokumentu schvalovat již dnes. Greenpeace vyzývá předsedy koaličních stran, aby neustupovali tlaku uhlobaronů Pavla Tykače a Jana Dienstla a jejich lobbistů a bourání obcí kvůli rozšiřování povrchových uhelných dolů v programovém prohlášení výslovně odmítli.

Vedoucí energetické kampaně Greenpeace Jan Rovenský uvedl: "Pan ministr Brabec se očividně rozhodl aktivně bránit severočeské obce ohrožené těžbou. Je to skvělá a povzbudivá zpráva především pro desítky tisíc lidí, kteří v severních Čechách nad ložisky uhlí žijí. Máme nicméně informace, že Tykačovi lobbisté se naopak pokoušejí přes severočeské sociální demokraty do programového prohlášení prosadit prolomení limitů. Věříme, že pánové Sobotka, Babiš a Bělobrádek nakonec dají přednost zájmům desítek tisíc obyčejných lidí před plány tří vlastníků Severní energetické".

Greenpeace upozorňuje, že Brabcův návrh je kompromisní: garantuje zachování územních ekologických limitů pouze tam, kde chrání města a obce, nikoliv však cenné přírodní lokality či fragmenty původní krajiny. Greenpeace dlouhodobě prosazuje, aby limity zůstaly zachovány ve stávající podobě.

Bez uhlí za limity se česká elektroenergetika prokazatelné obejde nejméně do roku 2035. V současnosti vyváží ČR více elektřiny (17 TWh), než spotřebují všechny tuzemské domácnosti dohromady (15 TWh), a víc, než lze vyrobit z uhlí každoročně těženého na velkolomu ČSA. Prolomení limitů by nijak nepomohlo ani teplárenství.

0
Vytisknout
7287

Diskuse

Obsah vydání | 14. 2. 2014