Drastický příběh dvacetiletého ruského vojáka Dorjiho Batomunkujeva, který bojoval na Ukrajině

25. 3. 2015

čas čtení 3 minuty

Dorji Batomunkujev, vojenská jednotka č. 46108, má dvacet let a je příslušníkem ruské páté tankové brigády z Ulan-Ude, města nedaleko hranice s Mongolskem. Vykonává povinnou vojenskou službu a do armády byl povolán před půl druhým rokem. Leží nyní v ústřední nemocnici v Doněcku, má spálenou tvář a ruce. Pod obvazy stále ještě krvácí.

Byl zraněn na východní Ukrajině 9. února ve městě Lohvynove, v ústí "debalcevské kapsy". Bojoval tam po boku separatistických jednotek proti ukrajinské armádě.

Může "únik mozků" zemi prospívat?

25. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Myšlenka vynakládání peněz na výcvik profesionálů, kteří poté zemi opustí , byla v posledních desetiletích často diskutována. Avšak může existovat situace, kdy odchod kvalifikovaných osob do zahraničí zemi ve skutečnosti prospívá?

BBC zruší kontrakt s Jeremym Clarksonem, přestože je jeho pořad globálně nejlukrativnější

25. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Kontrakt Jeremyho Clarksona s televizí BBC nebude obnoven a pořad Top Gear bude zřejmě zrušen, uvedl generální ředitel BBC Tony Hall. Dodal, že k tomuto rozhodnutí BBC dospěla po "hluboké úvaze" a že "není možno tolerovat to, k čemu tentokrát došlo".

Clarson byl 10. března suspendován poté, co fyzicky a slovně zaútočil na Oisina Tymona, produkčního pořadu Top Gear, za to, že ve 22 hodin po natáčení nebyla pro něho v hotelu k dispozici teplá večeře.

Tymon byl nucen po Clarksonově útoku jet na nemocnici na pohotovost. Krvácel ze rtu. Drsně sprostý verbální útok pokračoval po značnou dobu, během fyzického útoku i následovně. Fyzický útok trval asi 30 vteřin a zastavil ho svědek.

Clarkson se posléze několikrát pokusi Tymonovi omluvit, esemeskami, emailem o osobně.

Ředitel BBC uvedl, že došlo "k překročení určité linie".

Pořad Top Gear sledovalo po světě 350 milionů diváků a byl nejlukrativnějším vývozním artiklem společnosti BBC.

Ve středečním pořadu rozhlasové stanice BBC Radio 4 Media Show vyjadřovali mnozí komentátoři pochybnosti nad rozhodnutím managementu BBC s Clarksonem rozvázat kontrakt. Poukazovali na to, že tím BBC potvrdí svůj elitářský, politicky korektní, "levicový" postoj a nepomůže si tím u milionů obyčejných televizních diváků.

Yorkshireská policie požádala BBC o písemné závěry z vyšetřování Clarksonova incidentu, protože chce zvážit, zda proti němu nemá zahájit trestní stíhání za fyzický útok.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Lee Kuan Yew zemřel. Jeho politický odkaz je živý až příliš

25. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Nedávná smrt zakladatele moderního Singapuru Leeho Kuana Yewa ZDE, pocházejícího z rodiny čínských přistěhovalců, ukončila v ostrovním státě jednu politickou epochu. Ale ačkoliv Lee zemřel, jeho politický odkaz je v Asii živý až příliš. Zahrnuje kombinaci konzervativní autoritářské politiky, extrémní militarizace a protržně orientované ekonomické politiky.

USA zrušily sankce proti dopravcům a obchodníkům působícím na Kubě

25. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

Spojené státy v úterý zrušily sankce proti takřka šedesáti dopravním a obchodním firmám a jednotlivcům, kteří byli na černé listině kvůli spojení s Kubou.

Odebrání ze seznamu následuje poté, co Washington a Havana pokročily v jednáních o obnovení diplomatických vztahů po více než padesátiletém nepřátelství.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Společnost Germanwings dnes vesměs nelétá, zákazníky převzala Lufthansa

25. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Den po největší katastrofě v německé letecké historii, pádu letu 4U9525 ve francouzských Alpách, při němž zahynulo nejméně 150 osob, provozovatel zničeného Airbusu 320 společnost Germanwings přerušila lety s podezřelým typem a zákazníky se snaží převzít Lufthansa. Došlo k tomu poté, co piloti společnosti včera odmítli na stroji Airbus 320 létat. Následně představitelé odborů leteckého personálu prohlásili, že nechtějí létat z "osobních důvodů", kvůli emocionální zátěži vyvolané neštěstím.

Státní občanství pasažérů havarovaného letounu společnosti Germanwings

25. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

Letecká společnost Germanwings publikovala podrobnější informace o pasažérech letounu, který včera havaroval ve francouzských Alpách.

Bylo mezi nimi 72 Němců, až 35 Španělů (podle španělských zdrojů možná až 39), nejméně 3 Britové, 3 Kazaši, 2 Američané, 2 Argentinci, 2 Australané, 2 Kolumbijci, 2 Íránci, 2 Japonci, 2 Venezuelané, 1 Belgičan, 1 Dán, 1 Izraelec, 1 Mexičan, 1 Maročan a 1 Turek.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Britské listy se bez finančních příspěvků neobejdou

19. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, krátce k nově nastaveným formátům reklamy a k souvislostem, které z toho vyvstávají jak pro BL, tak pro vás. BL nejsou komerční projekt, ale peníze potřebují. Proto se v současnosti bez reklamy neobejdou. V rámci nového designu jsme se snažili najít kompromis mezi její „otravností“ a užitečným přínosem.

Odmítli jsme formáty zcela běžné na většině českých mediálních portálů, drželi jsme se formátů běžných na britských a amerických médiích. I tak se určitě najdou lidé, které to bude obtěžovat. Pochopte prosím, že bez reklamy to nejde.

Udeří americké zbraně na americké zbraně?

25. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Spojené státy od roku 2006 poskytly nyní svržené jemenské vládě pomoc ve zbraních a vojenském materiálu o hodnotě nejméně 400 milionů dolarů ZDE. Po obsazení hlavního města proíránskými šíitskými povstalci ztratili Američané informace o osudu dodaných zbraní a předpokládá se, že změnily majitele. Nyní se zřejmě chystá na jemenské povstalce (nejen) americkými zbraněmi útočit Saúdská Arábie ZDE.

Ve francouzských Alpách havarovalo letadlo společnosti Germanwings

24. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

Letadlo typu Airbus A320 havarovalo ve francouzských Alpách mezi místy Barcelonnette a Digne, uvedla francouzská policie. Na palubě bylo 142 cestujících a šest členů posádky. Letadlo letělo z Barcelony do Duesseldorfu.

80 hasičů a 200 policistů se vydává na scénu havárie, která je podle francouzského premiéra těžko přístupná. Francouzský prezident François Hollande očekává, že nikdo nepřežil.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Potřebujeme novou teorii kapitalismu

24. 3. 2015

čas čtení 6 minut

Letos, pokud budeme mít štěstí, dojde v ekonomii k revoluci. Vzniká vlna požadavků, aby se změnilo, jak se ekonomii vyučuje na univerzitách. V Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj v Paříži se bude konat konference, kde dostanou mainstreamový prostor giganti radikální ekonomie - včetně řeckého ministra financí Janise Varoufakise. A vznikl film, v němž Terry Jones, hvězda z Monty Pythonů, hovoří s loutkou Hymana Minského, píše ekonomický komentátor Channel Four News Paul Mason.

Pentagon znepokojuje vznikající hrozba ruských střel s plochou dráhou letu

24. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Evropě je pod záminkou budování protiraketové obrany neschopné ohrozit ruské mezikontinentální strategické síly určena hrozba konvenčními nebo jadernými semibalistickými střelami Iskander a dalšími vyvíjenými pozemními prostředky středního a kratšího doletu. Jiné zbraňové systémy však začínají znepokojovat osoby odpovědné za protivzdušnou a protiraketovou obranu kontinentálních Spojených států. "To vše odráží fakt, že Rusové se připravují k válce s námi, zatímco my se připravujeme k boji s teroristy," shrnuje základní rozdíl v perspektivách vojenských plánovačů jaderný stratég Pentagonu Mark Schneider ZDE.

Dnes už za peníze, komisaři…

24. 3. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Je to už rok a několik měsíců, co policie provedla zátah na české growshopy, obchody s potřebami pro pěstitele konopí.  Dostatečná doba na to zhodnotit, jaký měla tato akce efekt. Ten je v zásadě dvojí: od té doby víme, že policie, neschopná řešit skutečně závažné problémy v obchodu s drogami, neváhá postihovat ty, kteří nejsou pro tuto společnost nijak nebezpeční, nicméně jsou po ruce. Konsekventním efektem je, že se tím policie naprosto zesměšnila a posílila přesně to, čeho se snaží tak úporně zbavit: nedůvěru a despekt.

Služby firmy Vodafone ČR

24. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

S Vodafone CZ jsem před pár lety telefonicky odhlásil své staré číslo a přešel k jinému providerovi. A protože jsem lempl ve vedení vlastních účtů, nevšiml jsem si, že číslo odhlášeno nebylo a za ty roky jsem na neužívaném tarifu zaplatil pěkných pár tisíc. Zjistil jsem to jednoduše: Přišla mi upomínka, že jsem po změně účtování ze strany Vodafone jednu inkasní splátku nezaplatil. Moje chyba, pro reklamaci těch pár let nemám podklady, ale platit za nezaplacení něčeho, co jsem nečerpal, pokutu a vymahačskou agenturu, to už je snad za hranou! Volal jsem tedy asistenturu, napsal na Facebooku Petr Bilík.

Nemá cenu lidi přesvědčovat, zajímavé by bylo zkoumat jejich motivaci

24. 3. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Jak před časem napsal bývalý britský komentátor Johann Hari, argumentací v novinách nikdy nikoho nepřesvědčíte, protože lidi mají svůj confirmation bias - jejich ideologická zaujatost způsobuje, že si zakazují přístup k věcným informacím, které by zlikvidovaly jejich subjektivní předsudky. Daleko zajímavější je zkoumat, co je motivací zdánlivě nepochopitelného agresivního nebo dokonce zločineckého jednání.

Ultrapravicové organizace chválily v Petrohradě Putina za jeho mužnost

24. 3. 2015

čas čtení 3 minuty

"Nechceme v Petrohradě zahraniční nacisty, máme jich tu sami víc než dost."

V neděli se v Petrohradu sešli aktivisté evropských a amerických ultrapravicových organizací a na konferenci tam odsoudili to, co charakterizovali jako úpadek bělošské křesťanské tradice na Západě. Aktivisté v Petrohradě ostře kritizovali sňatky homosexuálů a lesbiček, přistěhovalectví, newyorské finančníky, radikální islám a globalizaci. Řečníci při svých vystoupeních také opakovaně chválili Rusko a zejména prezidenta Vladimíra Putina jako obránce robustních, konzervativních, mužných hodnot.

PŘEČETLI JSME:

Češi nad 55 let se řítí do stále větších dluhů

24. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

Přibývá Čechů nad 55 let, kteří se řítí do dluhů a nejsou schopni je splácet. Zatímco v roce 2010 tato skupina obyvatel dlužila v krátkodobých půjčkách 55,7 miliardy korun, předloni již 68,8 miliardy korun a loni to už bylo 71,6 miliardy korun. A co hůře, narůstá i objem úvěrů, které nejsou schopni vracet.

Jindřich Ginter, kompletní článek ZDE

Frustrace občanů z politiky lze lehce využít k osobnímu prospěchu

24. 3. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Chtěli jste přímou demokracii, zodpovědnost politiků, nebo v posledním stádiu programového vývoje venčit prasata v okolí mešit? Volili jste Úsvit přímé demokracie, stranu s devíti členy? Když někoho volíte, dáváte mu tím i šance na veřejné peníze. Úsvit se dostal do Sněmovny a mělo mu spadnout do náruče 122 milionů.

Chrabrý bojovník za zodpovědnost politiků se rozhodl, že peníze Úsvitu efektivně využije ve prospěch svaté myšlenky. A svatá myšlenka zodpovědnosti politiků občanům se musí šířit pomocí PR agentur, nejlépe takových, které mají sídlo v chatrči s bezdomovci. Inu kvalita je kvalita. Zejména když si berete 6 tisíc korun na hodinu práce, tak nemůžete mít sídlo jen tak kdekoli, to jistě uznáte. Podrobná zpráva České televize ZDE

Jaké ponaučení z toho plyne? Neexistuje žádný spasitel, frustrace veřejnosti z politiky se dá zneužít k osobnímu prospěchu.

Ruská zpívající babička se stala hitem na internetu

24. 3. 2015

čas čtení 2 minuty



Třiasedmdesátiletá Lída Ivanovna se dívala na časopis v automatu na jedné moskevské stanici metra. Alexandr Černych, novinář, který píše pro deník Kommersant, se jí zeptal, jestli potřebuje peníze na koupi toho časopisu. Vysvětlila, že časopis nechce, ale dívá se na svůj idol, francouzsko-arménského zpěváka Charlese Aznavoura. Při rozhovoru na eskalátoru metra cestou dolů do stanice Lída Ivanovna hovořila o dalších svých oblíbených francouzských zpěvácích a začala zpívat píseň Joe Dassina Les Champs Elysees, která je stále ještě velmi populární v Rusku. Pak zazpívala další Dassinovu klasickou píseň Et Si Tu N’Existais Pas a skončila s písní Je Ne Regrette Rien od Edith Piaf.

V pasti likvidity

23. 3. 2015 / Ilona Švihlíková

čas čtení 7 minut

Past likvidity je speciální ekonomická situace, ve které monetární politika je naprosto neúčinná, tj. úrokové sazby jsou velmi nízké a subjekty preferují držbu hotových peněz. V takovém případě ekonomiku ze stagnace vytáhne jen fiskální politika, tedy např. stimulace vládními výdaji.

V ničem ČR nezaostává tak hluboce, jako ve vzdělávání

23. 3. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Nejde zde o výsledky PISA nebo podobných měření, na která poukazují povrchní média (včetně těch západních). Ostatně Singapur, vůbec nejúspěšnější stát, uvažuje, že se z této dost zpochybňované a drahé „legrace“ napříště odhlásí. I když je Finsko v těchto soutěžích pravidelně mezi nejlepšími, neměli bychom se snažit „dohnat a předehnat“, to nemá smysl. Způsob, jakým finská společnost funguje, usnadňuje jakékoliv sociální procesy, vzdělávání nevyjímaje. Ta česká toho prostě není schopna a ještě desítky let nebude. Nejhorší je, že současný kurz vzdělávání směřuje přesně opačným směrem než ten finský. Měřeno tímto prizmatem, vzdělávání je skutečně nejzaostalejším odvětvím lidské činnosti, srovnáme-li ČR a Finsko či další skandinávské země.

Kolona jako spektákl

23. 3. 2015 / Štěpán Steiger

čas čtení 4 minuty

Ministr obrany psal (18.tm. v Právu) o koloně vojenských (amerických) vozidel, o jejímž pohybu nás denně nezapomínají informovat média (jakoby šlo vojenské cvičení nejméně invazního rozsahu), jako o „investici“ i „symbolu“: investici „do naší vlastní bezpečnosti“ a symbolu, proto „přesun přes naše území nemá jen aspekt technický, ale také signální. Má demonstrovat připravenost Aliance, její jednotu i vojenskou sílu.“

Pár poznámek k průběhu vyšetřování katastrofy letu MH17

Dementi, které neexistuje

23. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Společnost IHS Jane´s ZDE podobně jako nizozemská RTL ve zprávě ZDE, o níž informovaly Britské listy, v týž den publikovala vlastní vyjádření ke stavu vyšetřování katastrofy letu MH17. Stejně jako nizozemská televize a ukrajinská média se odvolává na nizozemskou prokuraturu. Ta komunikovala informace o stavu vyšetřování novinářům během exkurze na letecké základně Gilze-Rijen, kde jsou shromážděny všechny dostupné trosky letounu a kde probíhá vyšetřování.

Spojené státy varují Německo, aby neničilo Řecko

23. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Pokud nedojde mezi Řeckem a Německem nyní k rychlé dohodě, záležitosti se vymknou z rukou, varuje ekonomický komentátor Channel Four News Paul Mason. Řecký premiér Tsipras napsal minulý čtvrtek kancléřce Merkelové a ostatním evropským politikům, že jestliže Evropa nevydá Řecku peníze, které má Řecko dostat, Řecko bude nuceno zvolit si mezi splacením splátky Mezinárodnímu měnovému fondu a uhrazením platů státních úředníků a zvolí tu druhou možnost.

Zahraničněpolitická slepá skvrna EU

23. 3. 2015

čas čtení 5 minut

Zahraniční a bezpečnostní politika v EU často přichází zkrátka. Když Evropa čelí vznikající krizi, přehlíží ji, dokud není pozdě - a to vede k důsledkům ovlivňujícím všechny členské země, píše Barbara Weselová.

CVVM: Nejhůře hodnotí informovaná česká veřejnost v ukrajinském konfliktu roli Ruska a separatistů

23. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

Ta část české veřejnosti, která se o dění na Ukrajině zajímá, hodnotí ze všech účastníků konfliktu nejhůře působení Ruska (76 %) a východoukrajinských separatistů (80 %). V celém souboru dotázaných hodnotí působení těchto dvou aktérů pozitivně méně než desetina dotázaných.

Jasný názor na události na Ukrajině má jen 45 procent dotázaných. 61 % veřejnosti vnímá konflikt na Ukrajině jako potenciální hrozbu pro bezpečnost ČR, 67 % pro světovou a 74 % pro evropskou bezpečnost.

43 % českých občanů v lednu nevědělo, jaký postoj zaujmout k otázce zachování územní celistvosti Ukrajiny. 35% respondentů podporuje zachování územní celistvosti Ukrajiny, 21% její rozdělení. Mezi občany, kteří se o události na Ukrajině aktivně zajímají, je procento podpory pro zachování její územní celistvosti vyšší (48 procent podporuje územní celistvost Ukrajiny, 23 procent je pro její rozdělení)."

Zdroj: CVVM

PŘEČETLI JSME:

Umělec

23. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

Dlouho jsem se nechal vytáčet jako každý normální chytrák z pražské kavárny. Pak mi došlo, že si mě vodí jako loutku na provázku. Dělá to záměrně, s kreativitou prozrazující suverénní tvůrčí osobnost. Ano, podobně jako ISIS dokáže rozvibrovat Západ každou další přesně mířenou brutalitou, Miloš Zeman umí týden co týden zasáhnout nový cíl novým happeningem.

Štefan Švec, "Umělec" ZDE

V Petrohradě bude postavena Putinova bronzová socha z vděčnosti, že "přinesl pořádek a ukončil války"

23. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Anexi Krymu je nutno řádně oslavovat, konstatoval šéf organizace kozáků

Příští měsíce bude v Petrohradě odhalena bronzová busta Vladimíra Putina ve stylu římského císaře. Socha bude oslavovat Vladimíra Putina za to, že "přinesl pořádek a ukončil války".

Andrej Poljakov, předseda petrohradské organizace kozáků Irbis, která šíří tradiční slovanské hodnoty, uvedl, že nová bronzová Putinova bysta bude vystavena nedaleko stanice metra Parnas v severní části Petrohradu.

"Takovou pozoruhodnou událost v historii Ruska, jakou je získání Krymu, je nutno zvěčnit," konstatoval Poljakov.

Nejasnosti okolo ředitele Národního ústavu vzdělávání

23. 3. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Před několika týdny se bez jakéhokoliv oznámení stal ředitelem Národního ústavu pro vzdělávání člen ČSSD a odborář Václav Pícl. Poté, kdy EDUin upozornil na netransparentní jmenování bez výběrového řízení, MŠMT žádalo o dementi. Ředitel prý byl pouze pověřen. Odmítá tuto informaci oficiálně zveřejnit, nesdělilo termín výběrového řízení. Pícl je navíc člověk, který jako dočasný ředitel přichází zvenčí, což je velmi nestandardní. Z dalších událostí: Finsko nahrazuje předměty tématickými celky a orientuje se na kolaborativní učení,
nově vznikající školy často ustupují od známkování, zapojení digitálních prostředků do výuky je zcela mizivé. Přijďte v úterý do EDUpointu (Staroměstské nám. 4) od 17.00 na debatu s oponenty EDUin. Více v pravidelném týdenním souhrnu Beduin, připravovaném spolkem EDUin.

Britští konzervativci byli nuceni suspendovat svého volebního kandidáta

23. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

Suspendovaný poslanecký kandidát za Konzervativní stranu pro květnové všeobecné volby Afzal Amin bude zřejmě během několika dní ze strany vyloučen, sdělil společnosti BBC nejmenovaný vysoký činitel této strany.

Afzal Amin byl obviněn, že uzavřel předvolební spiknutí s britskou ultrapravicovou organizací English Defence League. Domluvil si s nimi, že budou vyhrožovat přípravou neonacistické demonstrace v jeho volebním okrsku Dudley North a jeho zásluhou mělo být, že je přesvědčil, aby demonstraci neuspořádali.

Konzervativci zdůrazňuji, že je pro ně naprosto nepřijatelné, aby jejich volební kandidáti měli styky s ultrapravicovými organizacemi, jako je English Defence League. Afzal Amin poškodil pověst Konzervativní strany, protože vytvořil dojem, že mezi jejími kandidáti mohou být osoby sympatizující s ultrapravicí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2015

14. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

V lednu 2015 přispělo 374 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 53 044,79 Kč (a další částkou ve výši 48 781 Kč na pomoc důchodkyni v nouzi, žíjící na Praze 8), dále dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v listopadu 2014 částkou 3675,74 Kč.

Zůstatek byl koncem ledna 2015 260 035,26 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
29598