Spojené státy varují Německo, aby neničilo Řecko

23. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Pokud nedojde mezi Řeckem a Německem nyní k rychlé dohodě, záležitosti se vymknou z rukou, varuje ekonomický komentátor Channel Four News Paul Mason. Řecký premiér Tsipras napsal minulý čtvrtek kancléřce Merkelové a ostatním evropským politikům, že jestliže Evropa nevydá Řecku peníze, které má Řecko dostat, Řecko bude nuceno zvolit si mezi splacením splátky Mezinárodnímu měnovému fondu a uhrazením platů státních úředníků a zvolí tu druhou možnost.

Tsipras má jen dva trumfy a prvním z nich je geopolitika. Americké ministerstvo zahraničí vážně varuje Německo, aby Řecko neničilo - je to nejvýchodnější výspa Severoatlantického společenství. Je jen pouhých 500 km od ruských raket v Sevastopolu a jen o jednu hranici dál, než kde zuří Islámský stát.

Druhým trumfem je vzestup extremní levice a pravice ve velkých evropských zemích. Ve Španělsku získala strana Podemos 15 křesel v andaluském regionálním parlamentu a bude tam rozhodovat o rovnováze moci. Ve Francii zvítězila nad vládnoucími socialisty extremistická Front National, která se v nedělních regionálních volbách umístila na druhém místě.

I když mainstreamové strany byly zatím schopny zadržet ultrapravicové a ultralevicové povstání, demonstrativní zničení Řecka Evropskou unií by silně podpořilo narativ, z něhož extremistické strany žijí: že evropská centristická politika zastupuje jen zájmy izolovaných elit. Skutečné vyjednávání bude o tom, jak snížit zadluženost Řecka - které má v podstatě zcela nesplatitelný dluh 320 miliard euro.

Řecký problém by bylo možno vyřešit, kdyby EU změkčila splátky a kdyby svět začal předstírat, že je Řecko solventní. Pak by postupně hospodářský růst v Řecku dluh zlikvidoval. Jenže řecká ekonomika je ochromena tím, že nemá peníze - řecké podniky nemohou získat úvěr pro investice ani pro splácení účtů. V bankách lidé nemají úspory, protože občané očekávají, že jim je Evropská ústřední banka sebere tak, jak se to stalo na Kypru.

Pokud nedojde k dohodě, je naprosto možné, že Řecku v dubnu dojdou peníze a bude muset odmítnout splátky svých dluhů. To by destabilizovaly celý finanční systém evropského kontinentu.

V podstatě jde o to, zda je německá politická elita ochotna zajít dál, než kam zašla až dosud, a vytvořit v rámci jednotné evropské měny v ní pro Řecko místo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9807

Diskuse

Obsah vydání | 25. 3. 2015