ČR: 556 mrtvých!

2. 1. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Médii proběhla úžasná zpráva: máme nejnižší počet obětí dopravních nehod za 50 let. Za rok 2016 je to „jen“ 556 mrtvých. Přesto mne to číslo přišlo jako obrovské, šokující. Zvykl jsem si totiž myslet v řádech, jaké nám poskytují děsuplné zprávy o nejhorších teroristických útocích.

Pak jsem se podíval na heslo na Wikipedii a spočítal jsem si počet zabitých lidí teroristy v celé EU od 7.7.2005 včetně (toto datum označuje útok v Londýně s 56 oběťmi). Celkem je to necelých 500 lidí (včetně 77 lidí zastřelených Breivikem). Tedy v celé EU (téměř 500 milionů obyvatel) za více než 10 let teroristé zabili méně lidí, než kolik lidí zemřelo u nás na silnicích za jediný rok.

Seznam útoků s počty mrtvých nad 10:


7.7.2005 Londýn: 56
22.7.2011 Oslo: 77
7.1.2015 Paříž: 20
13.11.2015 Paříž: 137
22.2016 Brusel: 35
14.7.2016 Nice: 86
19.12.2016 Berlín: 12

Na silnicích zemřelo nejméně lidí za 50 let ZDE

Terrorism in Europe ZDE

Rozhovor Britských listů 90:

Strašný rok 2016. Bude rok 2017 ještě strašnější?

30. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta



Na konci roku se zamýšlejí redaktoři Britských listů Jan Čulík a Bohumil Kartous nad tím, co jsme v ČR i ve světě zažili v roce 2016 a jaké jsou výhledy do budoucna. Uvažuje česká politická garnitura nad nějakou strategií co dělat, pokud by se rozpadla Evropská unie? Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 30. prosince 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Průzkum: Většina Britů se obává nástupu fašismu

2. 1. 2017

čas čtení 3 minuty


Britská veřejnost se po vítězství Donalda Trumpa, brexitu a posilování ultrapravice v kontinentální Evropě hluboce obávají nástupu globálního fašismu. Zjistil to exkluzívní průzkum provedený společností BMG Research pro list Independent.

Zpráva Washington Postu, že "ruští hackeři pronikli do energetického systému ve Vermontu", byla nepřesná a nepravdivá

2. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Časopis Forbes ostře kritizuje Washington Post za zkreslení a nekompetentní zpracování zprávy, že v jednom počítači v jedné energetické firmě ve Vermontu bylo nalezeno ruské malware. Počítač nebyl připojen k elektrické rozvodné síti a neexistují žádné důkazy, že by do něho pronikli ruští hackeři. Zmíněné malware je komerčně k dispozici ke koupi a do zmíněného laptopu se mohlo dostat libovolnými způsoby. To, jak Washington Post zpracoval tuto zprávu a jaký jí dal titulek vytvořilo "fake news" a dále ochromilo důvěryhodnost establishmentových médií, argumentuje Forbes. Dokazuje to, že verifikační proces článků publikovaných v deníku Washington Post je neprofesionální a neefektivní a nekoordinovaný je i systém, jímž se publikují dodatečné opravy už vydaného textu. Pozoruhodné je i to, že se před publikací článku Washington Post neobrátil přímo na inkriminované energetické společnosti s žádostí o vysvětlení situace.

K odpovědnosti za silvestrovský atentát v Istanbulu se přihlásil Islámský stát

2. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Turecko opakované atentáty silně destabilizují a poskytují záminku prezidentu Erdoganovi, aby utužoval svůj autoritářský policejní režim. Útok proti klubu Reina v Bosporu byl podle deníku New York Times záměrným útokem proti multikulturalismu, snášenlivosti a toleranci.

Při atentátu na noční klub Reina v Istanbulu zahynulo mnoho cizinců, včetně mnoha Arabů, upozorňuje televize Al Jazeera:

Ruská média odvádějí pozornost veřejnosti od hospodářské krize upozorňováním na "hrozící třetí světovou válku"

2. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

Rétorika ruských médií, varující ruskou veřejnost před "hrozící válkou", pomohla ruské vládě omezit nespokojenost občanů s hospodářským kolapsem, ale není to bezpečná strategie pro budoucnost, míní Marija Petkova z televize Al Džazíra.

Když byly v roce 2014 zavedeny západní sankce proti Rusku a Moskva reagovala obchodním bojkotem, mnoha lidem v Rusku začalo vadit, že z obchodů zmizely nejlepší francouzské sýry. Téhož roku drasticky poklesly ceny ropy, rubl zkolaboval a Rusko plně zasáhla hospodářská krize.

Média na to reagovala ostrou militarizací rozhlasového a televizního vysílání. Začala připravovat ruské obyvatelstvo na válku přesně v době, kdy Rusko postihla tvrdá hospodářská krize.

Proč nechává systém v ČR nemocné lidi na holičkách?

28. 12. 2016

čas čtení 3 minuty

Napsal nám Petr Hartman, diabetik z České Lípy, jemuž čtenáři BL už několikrát pomohli:

Dobrý den,

moje potíže s cévami skončily tak, že jsem před Vánoci přišel o pravou nohu nad kolenem. Takže jsem připoutaný na vozík a ještě v horší finanční situaci, než jsem byl. Sedím doma sám, bez cizí pomoci se ven nedostanu, protože nemám bezbariérový byt. O podporu jsem požádal sociální pracovnici a podal všechny možné žádosti o příspěvky, ale vše se strašně táhne a já mám opět problémy s nájmem. Bojím se, že skončím nevalně.

Děkuji za veškerou předchozí pomoc a s přáním krásného nového roku,

Petr Hartman petr.hartman@gmail.com

Česká Lípa

Na dotaz redakce BL pan Hartman situaci rozvedl. Jak je možné, že se v ČR lidé dostávají do takovéto situace? ptá se Jan Čulík. Pan Hartman píše:

Jsem na tom bídně. Lidé už mi pomohli tolikrát až se stydím, ale systém je liknavý. V nemocnici Vám uříznou nohu a v okamžiku, kdy se trochu zmátoříte, tak Vás téměř bez informací pošlou domů nebo nabídnou LDN. Bál jsem se jít domů, protože mám úzká futra na záchod i do koupelny a nevěděl jsem vůbec, jak budu doma fungovat. Ale na LDN jsem skončit nechtěl, takže jsem si narychlo pronajal vozík za 400Kč/měs, na záchod a do koupelny se soukám přes strategicky rozmístěné židle, přátelé mi přestavěli nábytek, abych se tu na vozíku mohl trochu pohybovat.

Ven se sám nedostanu kvůli zvýšenému přízemí, takže budu potřebovat schodolez. Pronájem je 800Kč/měs. Objednal jsem si sedátko do vany, protože ho nutně potřebuji. Nejlevnější za 899 Kč a budu doufat, že mi časem pojišťovna kompenzační pomůcky uzná a proplatí. Na sociálce jsem si podal všechny možné žádosti, ale zatím mě honí jen po vyšetřeních, dosud žádná pomoc. Pořád mám jen důchod 1. st. 4700 Kč a v případě, že ležím ve špitále, tak prostě nejsem schopen z nemocenské platit nájem a domovní správa už po mě zase jde. Mám čas do půlky ledna vše zaplatit, jinak mi ukončí nájemní smlouvu. Alespoň, že už zase z domova pracuji, ale nemám šanci ten deficit z marodění doplatit. Do toho se snažím vyrovnat s postižením a vzhledem k tomu, že jsem tu většinu času sám, není to vůbec jednoduché. Budu moc vděčný, pokud mi lidé ještě pomohou, protože jinak vůbec nevím jak dál. Číslo účtu: 265964382/0300. Ten nájem jsem nebyl schopný platit ty 4 měsíce z toho co jsem strávil v nemocnici. 4 x 6500 = 26000 Kč.

Předchozí historie:

01. 03. 2016 Petr Hartman: Díky nemoci se ze mne stal žebrák. Prosím, pomozte ZDE
02. 12. 2015 Petr Hartman: Jakmile onemocním, nemám na činži. Úřady mi nepomůžou ZDE
27. 07. 2015 Petr Hartman: Znovu zoufalá prosba o finanční pomoc: český stát existenčně likviduje občany, kteří onemocní ZDE
04. 03. 2014 Petr Hartman: Děkuji za naději ZDE
14. 02. 2014 Petr Hartman: V koncích: Diabetik hledá práci nebo pomoc ZDE

Vzniká přízračná éra

JDE DO TUHÉHO. Nastávají těžké časy. Podpořte finančně nezávislou novinářskou práci Britských listů

9. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

V době, kdy se rozmlžila hranice mezi fakty a konspiračními teoriemi a lidé šílí, je nezávislé a věcné novinářské práce v českém prostředí zapotřebí víc, než kdy předtím. Vítězství Donalda Trumpa může tvrdě destabilizovat Evropu. Možný rozklad NATO může ohrozit bezpečnost České republiky. Jako v Americe a v jiných zemích, i v ČR se lidé stále častěji stávají obětí vyložených nesmyslů, šířených manipulátory a populisty. Nastává velmi nebezpečná doba.

Britské listy budou i nadále přinášet kritické analýzy, založené na věcných faktech. Jejich role je v nové přízračné éře ještě důležitější než za posledních dvacet let jejich existence.

Pokud vám záleží na věcném hlasu, přinášejícím do českého prostředí neúplatné, ověřené informace, přispějte finančně na naši nezastupitelnou práci. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

ODA – nechme rozhodnout voliče!

2. 1. 2017 / Jan Beer

čas čtení 3 minuty

Podotýkám, že aktivně se nestýkám s nikým z politiků v České republice. Jsem v současné době jen pozorovatelem politiky, současně však jako volič i spolutvůrcem. Respektuji zákon a právo většiny. Nevím, kdo je to Pavel Sehnal a kdysi jsem zaslechl jméno Daniel Kroupa, politickou stranu ODA si pamatuji velmi mlhavě. Bude nová ODA cestou na výsluní nebo cestou do pekla? píše Jan Beer.

Expolitik Daniel Kroupa se nehodlá zúčastnit schůzky s novým zakladatelem ODA Pavlem Sehnalem, dozvěděla se veřejnost z vysílání v Českém rozhlasu. Má na to plné právo.

Otázkou je, je-li z jeho strany vhodné a racionální hodnotit záměr vzniku politické strany jako „podnikatelský“ projekt.

Strana politických podvodníků

2. 1. 2017 / František Řezáč

čas čtení 4 minuty

ODA - Občanská demokratická aliance, vznikla v roce 1990 jako naháněč hlasů pro Občanské fórum, vedené ministrem financí Václavem Klausem. Výstižně to na jednom předvolebním mítinku v plzeňském (mezitím zbořeném) kulturáku bezelstně přiznal jeden z lídrů ODA Vladimír Dlouhý: My jsme tu proto, abychom získali voliče, kteří, jako třeba já, bývalí členové KSČ, nemají úplně jasno, koho volit v Občanském fóru. Vedle sedící Klaus se jen spiklenecky uculoval. Fíkový list pak této "straně nedávné elity" dělali naivkové typu Daniela Kroupy a mnoha dalších disidentů. Už je to historie a tak se ztrácí základní informace.

Viz například článek pana Beera, který "...kdysi zaslechl jmého Daniel Kroupa..." Jenže ono těch informací je naštěstí na netu dost. A někteří lidé si taky dost pamatují. Nejen o bývalé ODA.

ODA splnila svou úlohu mouřenína a pak se pomalu začala vytrácet z politické scény. V paměti zůstaly smutné a sáhodlouhé televizní debaty za účasti es ODA, jako byli Jan Kalvoda, Tomáš Ježek, Čestmír Hofhanzl a dalších, řízené nezapomenutelnými moderátory Zuzanou Bubílkovou a Otou Černým. Výsledkem politiky OF (Očekávám Funkci) za činné spolupráce ODA byla řízná privatizace, řízená Tomášem Ježkem (ministrem české vlády pro správu národního majetku a privatizci za předsednictví Petra Pitharta) a rozkecání a následná likvidace Československé federativní republiky v roce 1992. Ruku v ruce s Klausem a ODS.

Pamatuju si Ježka z jedné televizní debaty, kde se roznášel o železnici, jak bude třeba ji zredukovat. O železnici věděl asi tolik: "My jsme tuhle jeli na mítink (asi tenkrát ještě šestsettrojkou) do Tachova a museli jsme zastavit u přejezdu a jel takový motoráček a nikdo v něm nebyl - to je třeba zrušit..." Dneska se Ježek roznáší o tom, jak to v té ODA mysleli dobře a jak to vinou Klause a ODS nedopadlo. To může. Ať mu to věří, kdo chce. I takoví se ještě najdou...

Syrské letouny v rámci "příměří" bombardují oblasti držené opozicí

2. 1. 2017

čas čtení 1 minuta


Vládní letadla bombardovala o víkendu oblasti jižně od Aleppa a také Vádí Barada východně od hlavního města (kde je hlášena rozsáhlá ofenzíva jednotek Íránem řízeného libanonského Hizballáhu - KD). Podle vlády zde povstalci minulý týden záměrně poškodili infrastrukturu, která zásobuje vodou Damašek. (Ve skutečnosti zmíněný vodárenský objekt v Ajn al-Fidža prokazatelně zasáhlo režimní letectvo, jak ukazuje videozáznam ZDE - KD.)

Bitva o Mosul jako ztracená příležitost

2. 1. 2017

čas čtení 4 minuty


Bitva o Mosul byla ve čtvrtek obnovena po dvoutýdenní operační přestávce. Během přestávky, podle arabských zpráv, se Bagdád dostal pod rostoucí tlak povolit nejméně dvěma miličním organizacím zapojit se do operací ve městě. Zakázat takovým milicím bojovat v Mosulu představovalo kriticky důležitý pilíř proveditelné strategie znovuobsazení a stabilizace druhého největšího iráckého města, napsal Hassan Hassan.

Ke kritice kritiky postfašismu

2. 1. 2017 / Tomáš Korda

čas čtení 4 minuty

Pro politické fenomény dnešní doby, jakými jsou Orbánovo Maďarsko, Trumpova Amerika, nebo Berlusconiho Itálie a pro mnohé další, našel Gaspár Tamás přiléhavý termín – postfašismus. Jeho předvánoční návštěva Prahy a přeložený výbor jeho esejů K filosofii socialismu je dobrou příležitostí ke kritice těch, kteří s termínem postfašismu rádi operují.

Francouzský myslitel Étienne Balibar tyto zjevy naší doby vystihl neméně trefným výrazem: rasismus bez rasy. Postfašismus coby rasismus bez rasy tak rozšiřuje řady mnoha postmoderních fenoménů, o kterých rád mluví Slavoj Žižek. Stačí vzpomenout na kávu bez kofeinu, válku bez války, sex bez lásky, čokoládu s projímadlem, politiku bez politiky a podobně. Jde o fenomény zbavené své podstaty – esence. Oproti postfašismu se starý rasismus musel pro své ospravedlnění opodstatňovat vědou. Musel se opírat o rasovou teorii, tedy že podstatu člověka tvoří jeho (biologická) rasa. Ovšem dnešní rasismus takovýmto potížím s ospravedlněním nečelí, žádnou esencialistickou rasovou teorií se zdůvodňovat nemusí. Zrodil se totiž v postmoderní době, která se na kritice esencialismu zakládá. Postmoderní antiesencialisté, jelikož jsou výrazem své doby jako Orbán jejím produktem, proto nesplňují podmínky nutné ke kritice orbánismu, ať už jakékoli provenience. Pokud by však chtěli postfašismus kritizovat důkladně, museli by se vymanit z pasti antiesencialismu a vystoupit z postmoderní doby.

Dejme si dobrý pozor, jak definujeme rasismus (a fašismus)

2. 1. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Z velmi mnoha povrchností a zmatků v současné veřejné rozpravě bije do očí kromě jiného například toto: Lidé hovoří o "fašismu", ale ve skutečnosti mají na mysli obraz německého nacismu. (Domnívám se, že konkrétně tato záměna vznikla za války v SSSR, kde bylo v roce 1941 třeba náhle odlišit právě skončenou periodu vlastní pronacistické propagandy od boje s německým nepřítelem; ten se tedy naráz stal z nacisty "fašistou".) Nebo toto: Hovoří se o rasismu a na mysli automaticky tane biologizující "vědecký" rasismus 19. století. Odtud i naprosto zmatečné řeči o údajně nerasistickém "postfašismu".

Několik desítek osob byl usmrceno při útoku na noční klub v Istanbulu

1. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Nejméně 39 lidí bylo usmrceno a 69 zraněno v istanbulském nočním klubu poté, co střelec začal střílet do přítomných během silvestrovských oslav. Ministr vnitra Süleyman Soylu uvedl, že z 21 dosud identifikovaných obětí bylo 15 z nich cizinci. Útočník uprchl, původně bylo chybně uváděno, že byl zastřelen. Útočník před klubem zastřelil policistu a jednoho civilistu, pak vešel dovnitř. V klubu bylo až 600 lidí, je to exkluzivní instituce populární u turistů i u místních lidí. Kenneth Roth z organizace Human Rights Watch zveřejnil statistiku obětí atentátů v Turecku za poslední rok:

Jak slavili Silvestra na Shetlandských ostrovech

1. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Nedlouho před půlnocí se na silvestrovské oslavě v hlavním městě Shetlandských ostrovů Lerwicku objevili středověcí muži, koledníci, skeklers:

Skeklers se tradičně oblékali do slámy, hráli na housle a koledovali o Haloweenu, o Novém roce či na svatbách. Informace v angličtině ZDE

A takto hrají na Shetlandských ostrovech skotští fiddlers:

A takto vypadá na Nový rok příroda na Shetlandských ostrovech:

Ve Skotsku se připravují pilotní projekty, které zavedou univerzální základní příjem

1. 1. 2017

čas čtení 3 minuty

Obava z nárůstu populismu přivedla všechny politické strany k přesvědčení, že je lidem nutno zajistit základní existenci

Dva komunální úřady, Fife a Glasgow, zkoumají možnost nabídnout všem občanům fixní příjem bez ohledu na to, kolik vydělávají

Skotsko se v roce 2017 zřejmě stane prvním místem ve Velké Británii, kde bude na zkoušku zaveden univerzální základní příjem. Projekt připravují komunální úřady v Glasgow a v okrese Fife.

Glasgowský labouristický radní Matt Kerr, který stojí v čele akcí proti chudobě, vidí základní příjem jako způsob jak zjednodušit nesmírně složitý britský systém sociální podpory. "Ale je to také o solidaritě: signalizuje to, že všichni mají určitou hodnotu a že vás vláda podpoří. Mění to vztah mezi občanem a státem."

Novoroční vzkaz od Karla Hynka Máchy

31. 12. 2016 / Karel Hynek Mácha

čas čtení 1 minuta

Byl asi sedmý rok, poslední v roce den;
hluboká na něj noc. - S půlnocí nový rok
právě se počínal. V vůkolí pevný sen,
jen blíže jezera slyšeti koně krok.
Mého to koně krok. - K městu jsem nocí jel;
a přišel k pahorku, na němž byl tichý stán
dávno již obdržel přestrašný lesů pán,
po prvé Viléma bledou jsem lebku zřel.
Půlnoční krajinou, kam oko jen dosáhlo,
po dole, po horách, lesy, jezerm, polem,
co příkrov daleký sněhu se bělmo táhlo,
co příkrov rozestřený - nad lebkou i nad kolem.
V hlubokých mrákotách bledý se měsíc ploužil,
časem zněl sovy pláč, ba větru smutné chvění,
a větrem na kole kostlivce rachocení,
že strach i ňadra má i mého koně oužil.
A tam, kde města stín, v cvál poletěl jsem s koněm,
i po kostlivci jsem hned druhý den se tázal:
starý mi hospodský ku pahorku ukázal,
a - již jsem dříve psal - smutnou dal zprávu o něm.

Karel Hynek Mácha, Máj ZDE

Desetitisíce politických vězňů jsou v Sýrii zadržovány bez obvinění anebo na základě přiznání získaných mučením

31. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

Zilal Salhani byla zatčena v 19 letech za to, že přinesla potraviny civilním obyvatelům Aleppa, vyhnaných ze svých domovů. Byla odsouzena Asadovým režimem za "napomáhání teroristům". Podle organizace Human Rights Watch jsou v Sýrii vězněny desetitisíce politických vězňů. Podmínky ve věznicích jsou strašlivé.

Do Asadových věznic má přístup pouze Červený kříž, jehož činitelé je loni několikrát navštívili. Odmítli poskytnout informace o tom, co tam zjistili.

Syrský režim označuje všechny příslušníky opozice za "teroristy", přestože mnoho aktivistů zastává pacifistické postoje, upozorňuje televize Al Jazeera. Mezi zatčenými jsou četní aktivisté, kteří byli v roce 2011 zatčeni za to, že dávali Asadovým vojákům růže.

Rok 2016 a poválečný konsensus

30. 12. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 8 minut

Hegeliánská představa nějakého smyslu nebo konce dějin, k němuž dějiny směřují jako svému cíli a naplnění, je nejen nesmyslná, ale i nebezpečná. Lidská společenství jsou stejně křehká a nahodilá jako jakákoli jiná společenství živočichů či rostlin. V dějinách, ani v evoluci, nelze predikovat z minulých událostí ty budoucí, není v nich žádná zákonitost. Dějiny nejsou kulečníková hra, nejsou ani realizace Prozřetelnosti (v pokušení na poušti nabízí vládu nad světem Ježíšovi ďábel, a musel ji mít v rukou, jinak by jeho nabídka nemohla být pokušením).

Dvě nejdůležitější události loňského roku, které symbolizují návrat do dějin, aniž bychom ovšem z dějin někdy vystoupili, je brexit a zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA. V případě brexitu šlo o důsledek dlouhodobých mocenských sporů uvnitř Konzervativní strany, která vyvolala referendum, v němž zvítězil strach a manipulace. V případě Trumpa jde o vleklou krizi zejména Republikánské (již John McCain šel do voleb v tandemu se Sarah Palin), ale i Demokratické strany (progresivní ikonou této strany se stal dlouhou dobu izolovaný stařec) v USA. A opět zvítězil strach a manipulace.

Donald Trump: Vynikající manévr! Věděl jsem, že je Vladimír Putin velmi inteligentní

30. 12. 2016

čas čtení 2 minuty

Pro Obamu je toto tedy vynikající příležitostí jak vyvolat konflikt mezi Trumpem a Republikánskou stranou. Pokud by se Trump pokusil zrušit Obamovy protiruské sankce, vyvolá tím zřejmě vzpouru v Kongresu. Pokud je nezruší, poškodí tím svůj přátelský vztah k Putinovi.

Donald Trump na Twitteru pochválil Vladimíra Putina, že se rozhodl nereagovat na vyhoštění ruských diplomatů z USA stejnou odvetou.

"Vynikající manévr ohledně odložení [tj. odvety] od Vladimíra Putina! Věděl jsem, že je velmi inteligentní," napsal Donald Trump na Twitteru:

Putin učinil toto gesto uprostřed hněvivých reakcí ruských činitelů na Obamou oznámené deportace ruského diplomatického personálu z USA.

O "zbytečnosti" vzdělání: Kauza Barack Obama

30. 12. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut


Dosluhující 44. prezident Spojených států amerických Barack Obama vystudoval Columbia University a Harvard Law School. Na druhé ze zmíněných institucí také do roku 2004 učil, než vstoupil do politiky. Když ale změnil kariérní volbu, odmítl se věnovat kritickému přehodnocení zděděné zásoby vědění stávajících amerických elit - a v přesvědčení, že je sám přece mnohem chytřejší než ony, začal dělat věci "po svém". V současnosti se tragédií Aleppa, úplným vytěsněním USA z blízkovýchodního diplomatického procesu nebo odhalením rozsahu ruského vměšování do americké politiky - věcmi, které Obama osm let a prakticky až do poslední chvíle programově ignoroval - ohlašují hořké plody jeho nezodpovědného diletantismu. Budoucí historikové budou mít problém najít horší americkou hlavu státu - snad s výjimkou Donalda Trumpa.

Vypadali, jako když přicházejí z koncentračního tábora

30. 12. 2016

čas čtení 2 minuty

V moři raněných myslí chirurg na jeden konkrétní případ: na čtyřměsíční holčičku, která měla obě nohy zlámané a zlomenou ruku. Oba její rodiče v Aleppu zemřeli.

Patnáct hodin denně trval proud uprchlíků z východního Aleppa. Evakuovaní civilisté přicházeli s kostmi, obnaženými skrze kůži, s rukama a nohama postiženýma gangrénou a fragmenty šrapnelů zaseknutými hluboko do jejich ran.

"Vypadali, jako že přicházejí z koncentračních táborů," svědčil David Nott, britský chirurg, který se minulý týden vrátil do Británie poté, co osm dní v syrské provincii Idlib ošetřoval zraněné civilisty z Aleppa. Během toho týdne intenzivní chirurgické práce operoval 90 osob, včetně 30 dětí.

Pacienti byli v opravdu zoufalém stavu," po mnoha měsících jen s minimem potravy a po těžké cestě z města sněhem a mrazem.

"Nepřicházeli jen se zraněními, ale byli obětí dehydratace, podvýživy a byli psychologicky ztraumatizovaní.

Američané našli ruský hackerský kód v elektrárně ve Vermontu

31. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Den poté, co Barack Obama oznámil nové tvrdé sankce proti ruským hackerským útokům proti USA, oznámili američtí činitelé, že v elektrárně ve Vermontu byl nalezen ruský hackerský kód.

V pátek oznámily energetické podniky v Burlingtonu, že nalezly v laptopu nepřipojeném k energetické síti hackerský kód použitý při kampani Grizzly Steppe, což je jméno, které americké ministerstvo pro domácí bezpečnost a FBI používají proti ruským hackerským útokům proti ústředí Demokratické strany a proti dalším institucím.

Skončí kapitalismus a západní demokracie, protože se staly příliš složitými?

30. 12. 2016

čas čtení 3 minuty

Pro většinu lidí je jednadvacáté století prostě chaos. Přestože jsme byli přesvědčováni, že účelem států a vlád je, aby zjednodušily složitost života, nekonečná marketizace a privatizace, které nyní definují politiku po celé planetě, jen skutečnosti stále více zesložiťují, píše John Harris.

Americký myslitel David Graeber definoval svůj "železný zákon liberalismu": "Každá tržní reforma, každá vládní iniciativa, jejímž účelem je zjednodušit byrokracii a podpořit tržní síly, nakonec vždycky vede k zvýšení početu předpisů, míry papírování a celkového počtu byrokratů, zaměstnávaných vládou."

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Postfaktický věk aneb Je to k popukání

30. 12. 2016 / Uwe Ladwig

čas čtení 4 minuty

Samozřejmě přicházím trochu pozdě se svou okrajovou poznámkou, protože rok 2016 byl prý rokem postfaktickým, rokem lhářů a podvodníků, a to nejen soukromých, ale ovšem i veřejných, například voličům lhali politikové, brexit a Trump, jako by to bylo jedno slovo, jedno jméno, obě ta slova jsou spojena s politickými událostmi, které daly komentátorům důvod, aby začali psát o postafaktické době. Podle mého je to důvod k popukání.

K popukání? Existuje známé přísloví, které vás vyzývá k tomu, abychom problémy přenechali koňovi, protože má větší hlavu. Myslím ale, že kdyby koně opravdu dokázali vnímat, jak se lidi chovají, tak by řehtali jak blázni.

Přání do Nového roku

Aby vzdělávání přestalo být sprosté slovo

29. 12. 2016 / Kryštof Kozák

čas čtení 4 minuty

Rok 2016 byl velkou prohrou vzdělaných elit. Po Brexitu následoval Trump, a kdyby nebylo Justina Trudeau nebo Alexandra Van der Bellena, tak by svět vypadal hodně černě. Vzdělané elity udělaly klasickou chybu vzdělaných elit: byly arogantní vůči „vidlákům“, a to se jim šeredně nevyplatilo. Nic nevytočí „vidláka“ natolik, jako když mu někdo do očí vmete jeho omezenost a tupost: „vidlák“ dobře ví, že nemá ani ponětí o tom, jaké je hlavní město Rwandy. V jeho životě mu tato informace nijak nechybí – být spokojeným „vidlákem“ můžete být celý život, aniž byste zaslechli slovo „Kigali“. Problém je, že „vidlák“ volí. Volí politickou reprezentaci našeho státu. Podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, pokud už jde k volbám. Vzdělané elity tento faktor hluboce podcenily, neboť moderní politika jde úplně jiným směrem. „Vidláka“ bombardujete falešnými, vyhrocenými zprávami, a on na jejich základě volí. Zprávy, že za všechno mohou migranti či Romové, jsou bohužel tohoto druhu.

ČT dělá pokroky, profesura už nezaručuje právo říkat cokoliv

I vzdělání je možné zneužít aneb každý vidlák si svého vzdělance najde

30. 12. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Kryštof Kozák staví do vzájemné opozice "vidláctví", čímž s nadsázkou definuje nevzdělanost a ignoranci vůči hlubšímu poznání, a vzdělanost jako vybavení společenských elit, jež s ním ale evidentně neumí zacházet, neboť prohrává zásadní politické volby poslední doby. Elity vzdělání využívají pouze jako vlastní sociální benefit, nikoliv k tomu, aby ho - jak se z povahy věci očekává - dále šířily a kultivovaly společnost. Vzdělání by nemělo sloužit pouze vzdělaným a nevzdělaní by měli cítit vůči vzdělaným respekt. Jenže tahle jednoduchá rovnice vzájemnosti nefunguje.

Britská premiérka se pokusila lézt kamsi Trumpovi, vysloužila si políček z amerického ministerstva zahraničí

30. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Jak známo, odcházející prezident Barack Obama a jeho ministr zahraničí John Kerry zaujali ostré postavení vůči Izraeli ve věci výstavby ilegálních izraelských osad na palestinském území - i když to měli učinit už dávno.

Británie hlasovala spolu s ostatními státy v Radě bezpečnosti OSN minulý týden pro rezoluci, odsuzující další budování izraelských osad. Nicméně mluvčí Theresy Mayové pak vyjádřil znepokojení nad jazykem, jehož Kerry posléze použil. Konstatoval:

"Dále jsme přesvědčeni, že výstavba osad na okupovaných palestinských územích je protizákonná, proto jsme minulý týden podpořili rezoluci Rady bezpečnosti OSN č. 2334. Avšak je nám také jasné, že osady nejsou zdaleka jediným problémem v tomto konfliktu. Zvlášť jde o to, že lidé Izraele si zaslouží žít bez strachu z terorismu, jemuž čelí tak dlouho."

Komentátoři tento výrok interpretovali jako pokus Theresy Mayové zavděčit se Donaldu Trumpovi.

Americké ministerstvo zahraničí na to reagovalo: "Jsme překvapeni prohlášení úřadu britské premiérky vzhledem k tomu, že prohlášení ministra Kerryho - které obsahovalo zmínky o celém rozsahu hrozeb ohrožujících dvoustátní řešení, včetně terorismu, násilí, vyvolávání nenávisti i osad - bylo plně v souladu s dlouhodobým britským postojem i s hlasováním Británie v OSN minulý týden."

V prohlášení se také praví: "Jsme vděčni za silně podpůrné výroky v reakci na projev ministra Kerryho z celého světa, včetně Německa, Francie, Kanady, Jordánska, Egypta, Turecka, Saúdské Arábie, Kataru, Spojených arabských emirátů i odjinud."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Otevřené vyzývání k násilí vůči židům: Proč Policie ČR nezasahuje?

30. 12. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Otevřeně rasistický blábol protkaný do konspirační teorie. Jednoznačné podněcování nenávisti proti skupině osob dle § 356 trestního zákona:

Oldřich Rambousek: Byl to teroristický útok v Berlíně veden v kontextu s islámem, nebo byl darem NWO Evropě?

28. 12. 2016 17:06

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Oldrich-Rambousek-Byl-to-teroristicky-utok-v-Berline-veden-v-kontextu-s-islamem-nebo-byl-darem-NWO-Evrope-468948

"Samozřejmě terorismus musíme jednoznačně odsoudit a to v jakékoliv podobě a z jakékoliv strany. Zůstává, však nadále otázkou kolik lidí ještě bude muset zemřít z důvodu Bruselské (sic!) idiocie či otevřené náruče Frau Merkel vůči migrantům!!! Jak dlouho budou Evropské (sic!) národy držet ústa a budou tolerovat vraždění svých bratrů a sester!!! O tom, kdo je vinen migrační krizí se už napsalo mnohé a nechci to tu už opakovat. Většina občanů Evropy si to uvědomuje a zná jména viníků, kteří mají ruce potřísněné krví vlastních spoluobčanů. Bohužel tento Chazarský (sic!) židovský šmejd je nadále u moci – lid dosud nevzdal na ten šmejd klacky, hole, vidle a lopaty. Jak dlouho ještě??" (...)

Parlamentní listy systematicky a trvale porušují níže uvedené paragrafy trestního zákoníku. Za páchání těchto trestných činů je v ČR trest tří let vězení nepodmíněně. Nikdo to v ČR nevyšetřuje. Zdá se, že uvedené paragrafy byly včleněny do trestního zákona ČR jen alibisticky, aby to vypadalo, že ČR je právní stát a může být přijat do Evropské unie. Nikdo zjevně neměl nikdy v úmyslu v ČR tyto trestné činy trestat. Avšak jaký má tato nečinnost orgánů v trestním řízení dopad na zákonnost v České republice?

Evropa neřeší časovanou bombu 8 milionů válkami ztraumatizovaných uprchlických dětí

30. 12. 2016

čas čtení 3 minuty

Na světě je teď 8 milionů válkami ztraumatizovaných uprchlických dětí, uvádí UNICEF. Je to téměř polovina všech uprchlíků na světě.

Je těžko vnímat tak abstraktní číslo, ale za ním se skrývají děsivé individuální příběhy. Stephen Cowan, činitel komunálního úřadu v západním Londýně, navštívil letos v létě uprchlický tábor v Calais a doufal, že se mu podaří přivézt do Británie určitý počet dětských uprchlíků bez doporovodu rodičů. Všiml si malého afghánského chlapce, který se třásl a potil se, měl zjevně horečku. "Je nemocný?" ptal se Cowan. Tlumočník potřásl hlavou. "Ne, je v táboře už dva měsíce a zbláznil se z toho."

Nemluvňata poznávají obličeje ve velmi raném stadiu a záporné důsledky narušení vztahů s dospělými, jimž důvěřují - úzkost, pocit nebezpečí, sebepoškozování, agrese - jsou dobře zdokumentovány od prací britského psychoanalytika Johna Bolwbyho na dětech z druhé světové války.

Spojené státy mohou být za rok velmi odlišnou zemí

30. 12. 2016

čas čtení 4 minuty


Každá administrativa se snaží změnit americkou politiku, aby odrážela její myšlenky, napsali Scott Lemieux, Miranda Yaver, Jessica Valenti, Nikhil Goyal a Oliver Milman. Ale nesoulad mezi odcházejícím prezidentem Barackem Obamou a nastupujícím Donaldem Trumpem je zvlášť ostrý.

V roce 2016 jsme něco špatného snědli...

Projímadlo roku 2017

29. 12. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Čekali jsme dlouho, ale vytrvalost a víra v lepší zítřky se vyplatily měrou vrchovatou. Rok 2016 vejde do dějin jako historický okamžik, v němž demokracie oslavila své osvobození z rukou parazitů, kteří pod její vlajkou sprostě kradli lidu jeho moc a pravidelně shora sbírali výhody z toho vyplývající. Nejprve slavné vítězství Britů nad hnusnou Evropskou unií, která, jak se vždy ukáže, stojí za všemi našimi problémy. Poté velké vítězství demokracie v prezidentských volbách v USA, kde si konečně bílá pracující většina (my) řekla o svá práva. Naštěstí jsme my, Češi, jako vždy předběhli svět a chytře zvolili prezidenty - demokraty - osvoboditele už roky před tím. Nyní můžeme proto s uspokojením zasednout k zaslouženému bezednému talíři a nekonečnému seriálu pohádek, od nichž nás na okamžik mohou odvést pouze moudrá slova hlavy státu, jež dokáží, ne nepodobna pohádce, transformovat intelektualitu a etiku sfér do jazyka poctivě pracujících a spravedlivě rozčilených.  A s tou zácpou počkáme do nového roku, doktor dá něco na předpis...

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za listopad 2016

30. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

V listopadu  2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 102 831.93  Kč.   Výdaje na provoz Britských listů byly 32 990.70 Kč. Příjem z reklamy byl 10901 Kč.

Zůstatek byl koncem listopadu  2016 160 724.29 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
21926