Bitva o Mosul jako ztracená příležitost

2. 1. 2017

čas čtení 4 minuty


Bitva o Mosul byla ve čtvrtek obnovena po dvoutýdenní operační přestávce. Během přestávky, podle arabských zpráv, se Bagdád dostal pod rostoucí tlak povolit nejméně dvěma miličním organizacím zapojit se do operací ve městě. Zakázat takovým milicím bojovat v Mosulu představovalo kriticky důležitý pilíř proveditelné strategie znovuobsazení a stabilizace druhého největšího iráckého města, napsal Hassan Hassan.


Boje si vyžádaly na elitních jednotkách tvrdou daň, zejména na Protiteroristické službě (CTS). Mezitím IS mění bitvu ve zdroj propagandy. Škody z případné ztráty města se zdají být stále více minimalizovány, zatímco militanti zpomalují postup vládních jednotek na východním křídle - původně považovaném za relativně snadnou frontu.

Minulý týden libanonský list al-Achbar informoval, že někteří iráčtí představitelé si stěžují, že mosulské tažení probíhá příliš pomalu. Představitelé požádali premiéra Hajdara Abádího, aby povolil (proíránským šíitským milicím - red.) Badr a Katajb Hizballáh podílet se na bojích, navzdory obavám z role sektářským milic v převážně sunnitském městě.

Zpráva odpovídá dobře známým výzvám (střechové organizace převážně šíitských iráckých milic - red.) Hašd aš-Šábí, aby dostala bojovou úlohu ve východních částech města. Nyní je nedávno formalizovaná miliční organizace přidělena většinou do oblastí západně od Mosulu. (Právě zde byl nejprve zřízen humanitární koridor pro civilisty, který sektářské milice zahradily pod záminkou, že z města "utíkají teroristé" - což bylo ovšem součástí původního plánu operace, který počítal spíše s vyhnáním než s obklíčením jednotek IS v původně milionovém městě. Bylo by mnohem snazší porazit jednotky IS v méně zalidněných oblastech. Šíitské milice ale nyní prchající "nepřátelské" sunnity persekvují a koridor fakticky uzavřely. Uvnitř města samotného intenzívní boje, na něž se šíitské milice třesou, musejí způsobit katastrofální škody a početné oběti mezi sunnitským civilním obyvatelstvem - KD.)

Velitelé Hašd aš-Šábí si také stěžovali, že vláda v Bagdádu nedala zelenou jejich útoku na Tal Afar, důležitou základnu IS západně od Mosulu, navzdory jejich připravenosti.

Frustrace následuje po zprávách, že boj proti IS v její nejlidnatější základně spotřebovává CTS a elitní irácké jednotky. Divize rychlé intervence (RID), která typicky operuje spolu s federální policií, musela CTS posílit. V sobotu bojovníci RID dosáhli severního okraje čtvrti al-Intisar a spojili se s CTS na jižní straně čtvrti al-Kuds.

Zmíněné jednotky byly přepadány v terénu, který militanti IS příliš dobře znají. V prosinci AP hlásila, že léčka IS vedla k úmrtí takřka stovky vojáků.

I kdyby premiér Abádí dál odmítal povolit milicím boj ve městě, fakt že takový tlak roste indikuje, že bitva čelí kritickým zkouškám. Naznačuje také, že vstup šíitských milic do města může být nezbytný, pokud se udrží stávající vzorce bojů.

Boje proti militantům se stanou těžšími, když vládní síly postoupí hlouběji do města, blíže levému břehu řeky Tigris. Bude třeba více sil pro zajištění předměstí, kde již elitní síly čelily smrtícím léčkám. Navíc se očekává, že boje na západním okraji Mosulu budou tvrdší. Pokud k tomu dojde, může být logické usilovat o pomoc milic Hašd aš-Šábí již umístěných západně od města.

Výdrž militantů tváří v tvář postupujícím vládním silám a redukce takové hlavní bitvy na protiteroristickou operaci znamenají, že Irák již prohrál, pokud jde o jeden významný aspekt války: Velký cíl zasadit smrtící úder nárokům IS na vlastní státnost. Vstup opovrhovaných milic do Mosulu může znamenat, že se porážka militantů stane bezvýznamnou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8181

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2017