Rozhovor Britských listů 217. Je v ČR ohrožena demokracie?

30. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta




Organizace Milion chvilek pro demokracii uspořádala už minulý týden nejen v Praze a v Brně, ale i v jiných městech velké demonstrace proti Babišovi. Proč to její aktivisté dělají? O tom hovoří se zakladatelem organizace Mikulášem Minářem Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 3. května 2019.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

V Británii sílí zuřivost, že se Corbyn a Mayová proti občanům spikli ve snaze prosadit brexit

4. 5. 2019

čas čtení 2 minuty



Nynější pokus Theresy Mayové a Jeremyho Corbyna spojit se a vzájemně prosadit brexit, navzdory tomu, že obě jejich strany drtivě prohrály ve čtvrtečních komunálních volbách, zřejmě selže, protože se proti tomu zvedá vzbouření od poslanců a od aktivistů v obou hlavních britských politických stranách.

May i Corbyn nyní společně tvrdí, že Konzervativní a Labouristická strana spolu po propadu ve čtvrtečních volbách budou muset spolupracovat, aby prosadily brexit.

Avšak opoziční poslanci i konzervativní brexitéři varují, že jakákoliv dohoda mezi Mayovou a Corbynem bude v parlamentě poražena a vyvolá v obou britských politických stranách další konflikt.

Británie: Konzervativci ve volbách zaznamenali tvrdé ztráty. Šílená Mayová tvrdí, že je to proto, že "Angličané chtějí brexit"

3. 5. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Kolektivní odmítnutí hlavních dvou britských politických stran, ale také jak se zdá skoro všech politických komentátorů přiznat to, co jim civí do tváře (že totiž lidé odmítají brexit) je katastrofou pro ně, ale i pro nás. Skočí do propasti, než přiznají svou chybu. Jsou to narkomani.


Aktualizace: Po sečtení všech hlasů přišli konzervativci o více než 1200 křesel. Prospěch z toho měli liberální demokraté, kteří nově ovládli 10 komunálních úřadů, zelení a nezávislí. Kandidáti, kteří vyhráli, jsou pro setrvání Británie v EU.

Přesto se spikl šéf Labouristické strany Jeremy Corbyn, která také prohrála, s konzervativní premiérkou Theresou Mayovou a oba tvrdí, "že je nutno realizovat brexit". Snaží se o tom vzájemně jednat.

Většina britských občanů nyní požaduje setrvání Británie v EU.

Podle volebního analytika Johna Curtice mají nyní jak konzervativci, tak labouristé, v zemi podporu jen 28 procent. Před rokem měly obě strany podporu 35 procent hlasů.




Podrobnosti v angličtině ZDE 

Guy Verhofstadt:
Blahopřeji Vinci Cableovi a liberálním demokratům. Probíhá silný návrat liberálních demokratů. Proevropané a občané EU v Británii nyní mají šanci provést zemětřesení během květnových eurovoleb. Těším se na kampaň příští týden.



Jak je zřejmé z níže uvedeného přehledu, britská Konzervativní strana přišla v anglických komunálních volbách, které se konaly ve čtvrtek 2. května, o rekordní počet 1138 křesel. Zdálo by se, že v době, kdy je konzervativní vláda v rozkladu, se voliči uchýlí k opozičním labouristům. Ti však také přišli o 100 křesel. Labouristé se totiž vinou Jeremyho Corbyna odmítli postavit proti brexitu. Velká část labouristických aktivistů, kteří požadují druhé referendum o brexitu, zuří.

 


V době, kdy jak konzervativci, tak labouristé prosazují brexit, zatímco stoupenců setrvání Británie v EU je o cca 15 až 20 procent více než stoupenců brexitu, se voliči uchýlili k liberálním demokratům, kteří získali 598 křesel, ke Straně zelených, která získala 164 křesel a k nezávislým (získali 583 křesel). Jak liberální demokraté, tak zelení, tak nezávislí jsou pro setrvání Británie v EU. Probrexitová strana UKIP přišla o 109 křesel. 

Konzervativci nyní znovu začali po tomto volebním debaklu usilovat o svržení Mayové. Jenže, jak známo, výměna stráží v premiérské funkci nemůže vyřešit problém brexitu - pokud nebude zrušen.

Je to signálem, že podstatné zisky zaznamenali protibrexitové strany a protibrexitoví kandidáti. V tomto kontextu je tvrzení premiérky Mayové, že "voliči signalizují, že rychle chtějí brexit" - šílené.

Je fakt, že nová Farageova probrexitová strana v těchto volbách nekandidovala a je možné, že v eurovolbách koncem května získá více než 20 procent hlasů. Usuzuje se však, že brexit v Británii nyní podporuje zřejmě něco kolem 30 - 35 procent obyvatelstva.


Trump podpořil ultrapravičáky, vykázané ze sociálních sítí

5. 5. 2019

čas čtení 1 minuta



Donald Trump na Twitteru kritizoval sociální sítě poté, co Facebook zlikvidovala účty několika amerických ultrapravičáků a konspiračních teoretiků. Trump vyhrožoval, že "celou věc sleduje bedlivě!" Jde prý o "cenzuru AMERICKÝCH OBČANŮ na sociálních sítích".

V sobotu Trump znovu ostře zaútočil na mainstreamové sdělovací prostředky, jako jsou listy Washington Post a New York Times a ostře kritizoval i sociální sítě, že zakázaly přístup na ně editorům prominentního amerického konspiračněteoretického serveru Infowars.

Čeští kandidáti do eurovoleb absolutně ignorují zásadní evropské hodnoty

3. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Většina kandidátů pro volby do Evropského parlamentu podepsala podporu pro zakládající hodnoty Evropské unie: respekt pro lidskou důstojnost, svobodu, demokracii, rovnost, zákonnost a respekt pro lidská práva.

Kampaň "Za rovnou a férovou Evropu" je založena na třech základních tématech:

- Transparentnější Evropa, která se bude více zodpovídat z toho, co dělá

- Rovnější a inkluzivnější Evropa

- Evropa, v níž více rozhodují sami občané.


Čeští kandidáti pro eurovolby však tyto přísliby nepodepsali.

Podrobnosti ZDE: https://freeandfaireurope.eu/

30388

Včera, 3. května, se v konala druhá středoškolská stávka za klima

4. 5. 2019

čas čtení 3 minuty



Klepal jsme se v zimě a dešti vedle pódia, plný radosti že prší, a říkal jsem si že takzvané ošklivé počasí je zázrak, a najednou slyším známý bouřlivě veselý hlas někdejší spolubojovnice Kateřiny Jacques: Šimonééé, to je super, že budeš mít projev, já tě tak ráda vidím, já teď pomáhám iniciativě Maželství pro všechny a kandiduju do Evropského parlamentu, píše Šimon Formánek.

Kateřino, ze mě se stal katolík a teplý manželství vnímám jako blasfémii, ale to tehdy, no mro mně to bylo takový nevědomý první pokání, já jsem byl komunistickej spratek, moje matka chodila s místoppředsedou český vlády a v pubertě jsem obdivoval matčinýho bývalýho milence, špióna Köchera, a na gymnáziu jsem se kamarádil s Kubou Němců a když jsme zhulený slyšeli Havla mluvit o nadcházejícím orwelově roku 1984, mohli jsme se potrhat smíchy...

V komunálních volbách v Anglii se kvůli brexitu propadli konzervativci i labouristé

3. 5. 2019

čas čtení 1 minuta


Ve čtvrtek 2.5. se v Anglii konaly komunální volby. Z raných výsledků vyplývá, že výrazně posílila strana liberálních demokratů, kteří důsledně odmítají brexit a požadují setrvání Británie v Evropské unii. Z téhož důvodu posílili i zelení.

Liberální demokraté zatím získali téměř 300 nových křesel v komunálních radách a převzali několik komunálních rad od konzervativců.

Konzervativci přišli zatím o nejméně 400 křesel.

O banánovém suverenismu

3. 5. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

"Svatá Tereza mužského pohlaví, nejvyšší představitel této republiky omdlévá, upadá do mystické mdloby, když věší zlatý briliantový věnec na krk, na šíji vítěze, který mu vítězně rozdupal mužské pohlaví..."

Tatarka, D.: Listy Dominice

Češi mívají ve zvyku svérázně si zahrávat s cizím jazykem. Z názvu firmy vydávající stvrzenky udělali výraz pro samotnou stvrzenku (paragon). Z francouzského "oublier" (zapomínat) se obratem stalo české "ublije". Z anglické fráze pro čtvrtou lekci (Lesson Four) zase puberťáci odvodili imaginární postavu opovrženíhodného lisonfoura. - A jazyková svévole je také zpravidla jediná forma suverenity vůči zahraničí, kterou si obyvatel české kotliny vůbec může dovolit.

Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller tvrdí, že shrnutí ministra spravedlnosti neobsahuje kontext ruského vyšetřování

3. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller napsal koncem března dopis ministru spravedlnosti Williamu Barrovi, který vznáší námitky vůči jeho popisu závěrů ruského vyšetřování, z nějž se zdálo, že prezident Donald Trump je očištěn ve věci překážení výkonu spravedlnosti. Vyplývá to z informací ministerstva spravedlnosti a tří osob s přímou znalostí komunikace mezi oběma muži, napsali Mark Mazzetti a Michael S. Schmidt.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Rozhovor Britských listů 216. Byl Jackson skutečně pedofil?

26. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta


Je obviňování britské Labouristické strany z antisemitismu chiméra, je Maduro politik milovaný Venezuelany? Je Michael Jackson obviňován z pedofilie neoprávněně a Donald Trump nevinen ze spolupráce s Ruskem? Zahraničněpolitický komentátor Britských listů Daniel Veselý občas vystupuje při analýze některých zahraničněpolitických témat jako advokát diaboli. Jak své postoje zdůvodňuje? O tom s ním hovoří Jan Čulík. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 26. dubna 2019.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Barbora Tachecí radostně tančí na palubě potápějícího se Titaniku

2. 5. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Čechům zřejmě nevadí, že za deset let už nebudou mít žádnou planetu


Je tragédií, když je v nějaké zemi jednou z hlavních moderátorek veřejnoprávního rozhlasu osoba, která je neinformovaná a hloupá. 

Ohromilo mě to. Ta nízká úroveň.

Komerční rozhlasová stanice Klasik Praha, která si zjevně snaží uchovat své posluchače rozmělněním svého pořadu klasické hudby děsivými paskvily tzv. komerční hudby filmové (kterou vydává za údajnou klasickou hudbu, ačkoliv je asi sto řádů pod skutečnými skladbami takového Bacha či Mozarta) bohužel v podvečer na Prvního máje začala dokonce vysílat celý pořad, věnovaný této špatné kýčovité hudbě (oni docela vážně citují podřadné komerční filmy, pro něž byly tyto zoufalé "skladby" složeny, jako nějaká umělecká díla!) - tak to jsem si řekl NE a stanice mě úspěšně vyhnala od své frekvence.  

30387

Jágr jako Gretzky (a jako Assange)

2. 5. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty

Rozhovor Deníku N s Jaromírem Jágrem o jeho cestě s delegací prezidenta Zemana do Číny a selfie s kancléřem Mynářem jsou důležité, neboť si "dovolují" konfrontovat osobu v českém panteonu celebrit takřka nedotknutelnou.  Je ale třeba  upozornit i na ty podstatné skutečnosti týkající se celé situace. Opakovaným dotazům, proč se jedna z nejvýraznějších českých sportovních osobností fotí s kontroverzním vysokým funkcionářem hradní kanceláře, Jágr vcelku logicky kontruje, že celebrita jako on se fotí s každým fanouškem (více ZDE). Nedotčeny přitom zůstaly spojitosti mezi nejmladším z rodu Jágrů (jehož historii politických „selfie“ připomněl Jiří Leschtina v Českém rozhlase – více ZDE) a Mynářovou osobou  na úplně jiné úrovni. A sice málokdy komentované spojitosti mezi oběma muži skrze stavební společnost Energie stavební a báňská (Energie).

Americké sankce mohly připravit o život desítky tisíc lidí

Konec venezuelské krize?

2. 5. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Zdá se, že pokus o svržení Madurovy vlády venezuelskou opozicí vedenou Juanem Guaidóem nevyšel. Pokud nedojde k zásadnímu zvratu, kupříkladu k nějaké formě ozbrojené intervence, Caracas může bouchat šampaňské. I když venezuelští opozičníci měli po svém boku Trumpův kabinet, jehož členové se záští vůči Chávezovu nástupci nikdy zvlášť netajili, jakož i pravicové latinskoamerické režimy, nedokázali oslovit miliony strádajících Venezuelanů. Riskantní pokus o vyvolání násilného konfliktu soustavnými apely na armádní špičky i obyčejné vojáky, aby zběhli na „správnou“ stranu, patrně nevyšel. Guaidó a spol. by raději měli uposlechnout diplomatických výzev neutrálních institucí a zemí a vrátit se k jednacímu stolu. Tato politováníhodná a nadto vysoce riziková epizoda přináší důležité ponaučení: Spojené státy si už v latinskoamerickém regionu nemohou dělat, co se jim zamane, neboť jejich moc narazila na své limity i na jejich zadním dvorku.

Svátek práce by měli slavit především zastánci moderního kapitalismu

1. 5. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Dnešní svátek, tedy prvního května, je oficiálním státním svátkem v České republice. Je to svátek práce. A nejen u nás, ale i v mnoha nejen západních zemích. Je pravda, že komunisté za minulého režimu udělali z prvomájových oslav ty hnusné demonstrace poslušnosti jedné vládnoucí mafii, která neumožnila ani existenci svobodných odborů, natož svobodných voleb. Byla to naprostá perverze svátku práce.

ODS má konečně příležitost omluvit se za Klause celému národu

2. 5. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Tak podle Václava Klause, bývalého prezidenta, kterému se také z dobrých důvodů lidově říká „tuneldědek, architekta kuponové privatizace a (s Milošem Zemanem) opoziční smlouvy, jenž na začátku roku 2013 vstoupil do dějin České republiky také svou abolicí pro případy, souzené pro podezření na vážnou ekonomickou kriminalitu, je současný šéf ODS Petr Fiala „hlupák, darebák a podvodník.“ Zakladatel a ideologický otec ODS, Klaus, zuří. Za zmínku stojí celý kontext jeho vyjádření:

Proč ve Venezuele neprobíhá puč

3. 5. 2019

čas čtení 3 minuty

Povstání v Caracasu je pokusem obnovit legitimitu vlády, nikoliv ji svrhnout, napsal Eli Lake. Není jasné, co se nyní ve Venezuele stane, když dočasný prezident Juan Guaidó vyzval armádu a občany, aby vyšli do ulic. Je nicméně jasné, že o puč nejde.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Maďarsko zaplavují zahraniční dělníci. Kvůli nedostatku pracovní síly

3. 5. 2019

čas čtení 3 minuty

V posledních několika letech počet maďarských dělníků drasticky klesl, což znamená, že firmy nemají jinou možnost, než zaměstnat zahraniční dělníky. Na základě oficiálních statistik lze konstatovat, že řešením problémů s nedostatkem pracovní síly se stále častěji stávají zahraniční dělníci, napsal Tamás Cserép.

Zdravá ruská demokracie

3. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Vladimir Putin chce Rusy přesvědčit, že vždycky žili v despotismu - a tak by měli přijmout jeho poslední verzi jako zcela konzistentní s tradicí, píše Dmitrij Milin. Ale ve skutečnosti Putinovo tvrzení není pravdivé. Rusko má dávnou demokratickou tradici a potřebuje ji připomínat, aby ji oživilo.

"Západ konečně chytil Huawei při činu"

3. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Po více jak dekádu ředitelé firem, zpravodajské agentury a konspirační teoretikové varovali před nebezpečností vybavení od čínské firmy Huawei Technologies Co. Konečně mají k dispozici důkaz - nicméně nemusí stačit k přesvědčení těch, kteří již věří v nevinnost čínské firmy, napsal Tim Culpan.

Článek, který vyšel na serveru Bloomberg, byl však označen za nekompetentní. Sama firma Vodafone konstatuje, že údajná "zadní vrátka firmy Huawei" byl běžný service Telnet. ZDE

Česká republika: Věřitelé vědomě udržují protizákonný stav a vedou nezákonné exekuce

2. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta


Bez komentáře...

2. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta


Čeští a slovenští osmnáctiletí mohou žádat o měsíční železniční jízdenku zadarmo k cestě po EU

2. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Foto: Vlak TGV v Burgundsku 

Osmnáctiletí čeští a slovenští občané mohou zažádat o 20 000 měsíčních železničních jízdenek zadarmo pod heslem "Objevte EU" pro cestu po zemích Evropské unie.

Úspěšní žadatelé budou muset uskutečnit svůj až třicetidenní výlet zadarmo mezi daty 1. srpna 2019 a 31. ledna 2020.

Letošní soutěž je otevřená pro lidi, kteří se narodili mezi 2. červencem 2000 a 1. červencem 2001. Žadatelé mají možnost vyplnit žádost o jízdenku na internetu do 12 hodin v poledne dne 16. května 2019 ZDE    Součástí žádosti je stručný kvíz. Výběrový panel EU bude rozhodovat o tom, kdo jízdenku dostane. Žádost mohou podat jednotlivci nebo až pětičlenné skupiny.

Evropská unie platí dopravu, nikoliv však ubytování ani cestovní pojištění. Neúspěšní žadatelé budou mít možnost zažádat o jízdenku znovu v druhém kole žádosti v druhé polovině roku 2019.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Jak Gavin Williamson lezl do zadku americkému velvyslanci

2. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

Při pádu nekompetentního a přehnaně ambiciozního britského konzervativního ministra obrany Gavina Williamsona upozorňuje producent BBC na scénku z loňska, kdy Williamson neuvěřitelným způsobem leze do zadku americkému velvyslanci. Dožaduje se: "Mohl bych někdy za vámi zajít do vaší kanceláře?"


Pozoruhodné podnikání v České republice

2. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta


Předmět: Diplomové práce na zakázku - získání diplomu už pro kohokoliv kdo zaplatí Datum: Wed, 01 May 2019 22:45:40 +0200 (CEST) Od: PhDr. Miloslava Jebavá <mila.jebava@email.cz>



Jak Vás najdu ?

Jsme oficiálně registrovaná organizace, pracují pro nás desítky učitelů a specialistů z různých oborů. Všichni naši odborníci prošli přísným výběrem, a díky tomu můžeme bezpečně zaručit kvalitní práci!
Jsme připraveni provádět veškeré studentské práce, jakkoli složité v humanitních, přírodních i technických oborech!
Důvěrnost objednávky je základem našich vztahů se zákazníky!

Zaručení originality práce

Texty našich autorů jsou vždy originální práce a testují se na serveru, který odhaluje plagiátorství, takže máte 100% záruku. Právě testování dokáže eliminovat jakékoliv podezření z plagiátorství.

V Holandsku žijí lidé o půl roku déle než ostatní Evropané, protože jezdí na kole

2. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Tato inovativní belgická cyklotrasa vede rybníkem. Čímž se dostáváte neuvěřitelně blízko přírodě. Cyklotrasa probíhá 212 metrů širokým rybníkem v Limburgu v  Belgii. Je populární. V nejrušnější dny jí používá 5000 cyklistů. Avšak vodní cyklotrasa nedělá jen to, že by povzbuzovala ježdění na kole. Podporuje také okolní přírodní rezervaci. Pod cyklotrasou je nyní kanál pro žáby, aby mohly bezpečně přejít. Belgická provincie Limburg modernizuje svých 2000 km cyklotras, aby zvýšila turistiku na jízdních kolech. Zatímco má tato země velké plány jak zvýšit počty cyklistů, snižuje daň z prodeje jízdních kol o 15 procent, v sousední zemi, v Nizozemí, jezdí na kole největší procento obyvatel na světě. Průměrný dospělý Holanďan jezdí na kole 74 minut týdně. Téměř polovina holandských dětí v základní škole jezdí do školy na kole (v Británii je to 1 procento). Z jedné studie vyplývá, že v důsledku ježdění na kole žijí Holanďané o půl roku déle než ostatní Evropané. Ekonomický prospěch z ježdění na kole vytváří 5 procent holandského HDP.

Povzbuzuje vaše země také inovativním způsobem jízdu na kole?



 17079

Máj

1. 5. 2023 / Karel Hynek Mácha

čas čtení 37 minut

Úvod připravil Jan Čulík

Máchovo postavení v české literatuře se vždycky zdálo být kontroverzní - jako by jeho dílo nemělo absolutně nic společného s tradicí české poezie z devatenáctého století. Existenciální motivy, úvahy o nicotě, smrti, časnosti, vině a trestu jsou nesmírně moderní, jako by patřily nejméně do dvacátého století. Hudební struktura Máje, založená na integraci všech vrstev jazyka básně (jak to ukázal ve třicátých letech dvacátého století Jan Mukařovský) je neuvěřitelně složitá a nepřeložitelná do jiných jazyků.

Loupežník Vilém není český literární typ, napsal Josef Jedlička. Ani jeho družka Jarmila jím není. Přesto - nemůžeme Máchu jen tak beze všeho obejít. Vyjádřil za nás cosi skrytého a zapíraného a cosi z jeho díla nám přešlo do krve, třebaže jsme o to dvakrát nestáli a vůbec jsme to nefedrovali.

Jedlička pokračuje:

To, čemu jsme obvykle přiznávali hodnotu a úctu vlasteneckého konání, byla ona drobná zlepšovatelská práce, čím klopotnější, tím úctyhodnější, to jaré a důvěřivé spění k cílům komunálně občanským. Věru, že bylo mnoho co dělat: reformovat pravopis a vydat slovník, zakládat školy a spolky, cvičit v Sokole, psát české kuchařky, přeložit světovou literaturu, vést státoprávní boje, učit se obecní samosprávě, vymaňovat se z vlivu kapitálu a dohánět, dohánět a dohánět - jednou Evropu, podruhé Ameriku, potřetí Sovětský svaz...

Ta přemíra úkolů nás vždycky vedla k tomu, že jsme do své představy vlastenectví zahrnovali i jakousi povinnou spokojenost s málem, snadno se smiřovali s tím, že nejsme původní, a když se z dopuštění osudu stalo, že u nás vyrostla světová osobnost, jakou byl třeba Purkyně, honosili jsme se tím sice, ale za jeho hlavní zásluhu jsme přece jen pokládali, že si občas zašel na pivo k Tomášovi.

Urpostřed toho shonu a kutění nám byl na obtíž každý, kdo se nechtěl podřídit této vlastenecké disciplíně, kdo - třebas byl Čech - chtěl na daném terénu svést svůj nejprivátnější existenciální boj, kdo široce a tvořivě pojal svou národní určenost a snažil se ji povznést na úroveň všelidskou.

První kritikové obvinili Máchu, že je "cizí a nečeský".

A skutečně: loupežník, oblečený v plášť rudě podšitý jako karbonář, aristokratický vůdce tlupy spříseženců je vlastně nemyslitelný v zemi Babinského, který jak známo na stará kolena okopával kajícně v Kartouzích kedlubny. Česká dívka bledá "co amaranth na jaro svadlý" a k tomu ještě v bílém rouchu tesknící na skalním ostrohu je zjev právě tak exotický a právem se jí nedostalo obliby Mařenčiny, Vendulčiny či paní Mullerové. Jen právě zase naše vlastenectví nás přimělo k tomu, abychom děj Máje situovali k doksánskému rybníku, když je přece nade vši pochybnost zřejmé, že scenérií Máje je italské jezero, až do těch plachetních člunků a labutí. Sotvakdy se našimi lesíky ozýval "táhlý trouby zvuk" a vůbec je nepředstavitelné, že by u nás byl někdy zval k lásky hrám "hrdliččin hlas"...

A přece. Navzdory všemu rozumu a zkušenosti, navzdory přízemnímu pragmatickému vlastenectví, navzdory pohodlnosti, z níž se neradi dáváme vyrušovat, a i navzdory politické manipulaci vyvstává u nás od dob Máchových nad temné hory růžný den, borovými háji vane vítr, který nad lesy řídí divokých husí let a po horách mladičké stromky sklání, chvějeme se zvukem strhané harfy a opíjíme se sladkostí pýru na ladech a dokud nejsme zcela staří anebo dočista zlí a nelidští, občas k nám zaléhá i přes hory a doly, přes oceány a šílený mumraj světa žežulčino volání a sladký hrdliččin hlas.

Neboť nad pravdu zkušenosti a denní potřeby je koneckonců vždycky pravda básníkova. Ona nás pak vede i k tomu, abychom byli více lidmi, a lidmi co nejúplnějšími.

Josef Jedlička, České typy aneb Poptávka po našem hrdinovi, Praha 1992

Plné znění Máchova Máje BL

V Londýně vyvrcholila nekompetentnost tamější vlády okamžitým vyhozením ministra obrany na hodinu

1. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Premiérka Mayová oznámila, že byl s okamžitou platností vyhozen z funkce její ministr obrany Gavin Williamson. Byl to mladíček, který už předtím proslul různými nekompetentními a neuváženými výroky. To však Mayové, pro niž byl Williamson jedním z velmi mála lidí v jejím kabinetu, kterého mohla považovat za stoupence, nevadilo.

23. dubna jednala britská Bezpečnostní rada státu o čínské technologické firmě Huawei. Druhý den přinesl konzervativní list Daily Telegraph informaci, že se Mayová rozhodla udělit firmě Huawei právo vybudovat v Británii síť 5G - navzdory bezpečnostnímu znepokojení, které na schůzi Rady vyjádřili četní ministři.

(Mimochodem, britská vláda se nyní brání, že prý o této věci "ještě rozhodnuto nebylo"... Komu věřit?)

Následovalo vyšetřování, kdo prozradil tyto tajné informace, a dne 1. května Mayová vyrazila ministra obrany Gavina Williamsona.

Ten se ovšem hájí, že neprozradil nic.

Nejenže byl Gavin Williamson, podobně jako většina členů dnešní britské konzervativní vlády, arogantní a nezkušený hlupák, posedlý jedině svou vlastní kariérou. Došlo k bezprecedentnímu prozrazení vysoce utajovaných státní informací do tisku. Za to byl nyní potrestán Williamson, který vykřikuje, že nic neprozradil.

Vyšly ovšem najevo závažné skutečnosti, které zjevně vážně znepokojily mnohé ministry, jeden z níchž to prozradil. Hloupá Mayová předává základní bezpečnostní infrastrukturu své země čínské diktatuře. Už předtím něco podobného udělal jiný konzervativní hlupák, někdejší ministr financí George Osborne, který - neuvěřitelně - uzavřel s Čínou kontrakt na výstavbu jaderné elektrárny v Británii. Dal tak čínským komunistům možnost ji vypnout, kdykoliv se jim zachce.

Nemám slov, poznamenává Jan Čulík.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Julian Assange byl odsouzen na 50 týdnů do vězení za porušení podmínek kauce

1. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Soudkyně odmítla většinu polehčujících okolností, které jeho jménem předložili právníci. Assange také napsal dopis, v němž lituje toho, co udělal, ale argumentuje, že neměl jinou volbu. Soudkyně Deborah Taylorová u korunního soudu v Southwarku konstatovala, že Assange "učinil úmyslný krok vyhnout se spravedlnosti".

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Expert OSN: Británie se propadá do bídy. Vytváří si substandardní pracovní síly

1. 5. 2019

čas čtení 3 minuty

Foto: Philip Alston
Philip Alston, expert OSN na globální chudobu, varoval, že posledlost Británie brexitem způsobí vážné oslabení celé země, bez ohledu na to, zda k brexitu nakonec dojde či nedojde. Británie totiž nemění svou politickou strategii, která zahání lidi do chudoby.

Alston, odborník OSN na extremní chudobu, konstatoval: "Vytváříte si v Británii opravdu vážný problém pro budoucnost, protože produkujete substandardní pracovní síly a podvyživené děti."

Invaze

30. 4. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení < 1 minuta

"U Mikulova (Nikolsburg) rozložili Rakušané tábor a chystají se na zteč. Cheb (Eger) hoří, v Liberci (Reichenberg) svrhla pátá kolona právoplatnou vládu města. Polská armáda vtrhla na Těšínsko. Bratr nejbližší nám vrazil kudlu do zad - Slováci přebrodili u Hrušek řeku Moravu se slovy, že Slovácko je Slovensko. Místní pobočka Viet-congu operuje z kanálů a přemalovává dopravní značky. Musulmani prodávají s úlisnými úsměvy kebab posypaný strychninem.

V této těžké chvíli ochrání český národ jen silný vůdce. Tvrdě a nekompromisně."

Dvě fotky z naší země - možná budeme brzo říkat "naší dříve krásné země"

30. 4. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

 

Na první je kus lesa, který uschl. Kamkoli jedete, možná s výjimkou horských oblastí, si můžete všímat uschlých skupin stromů, které už letos neobrašily a neobraší. Borovice jsou na tom nejhůř, smrky (na snímku) schnou taky. Žádný kůrovec, jen příliš teplo a příliš sucho. Letošní počasí začalo hůře než to loňské, když se to nezlepší, co neuschlo loni, uschne letos. Foceno na Tišnovsku.

Na druhé je "situace" na dálnici u Břeclavi. Mírný vítr, z vysušených polí se odfukuje půda. Příbuzní z Hodonínska říkají, že to je teď běžný jev.

Obojí je dokladem honby za krátkodobými výnosy. Kvartální výsledky, kvartální prémie. Roční výsledky, roční prémie. Hypotéky se musí platit. Co bude příští rok, o tom budeme přemýšlet příští rok.

Dialektika Hnutí Ano a nesvatá aliance Hradu, komunistů a Faltýnka

30. 4. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Rekonstrukce Babišovy vlády je nepochybně velké politické téma. Je to ovšem takové téma rozplizlé, protože nevíme, co skutečně noví ministři budou dělat. Obavy jsou nesporně na místě. V prvé řadě se ukazuje, že Hnutí Ano, které Babiš de facto vlastní, není schopno ze svého středu generovat lidi, kteří by vedli ministerstva.

Na post ministra dopravy přichází po Danu Ťokovi, který dokázal navzdory tlakům druhého muže hnutí, pana Faltýnka, prosadit změnu v provozovateli mýtného systému, přichází někdo, kdo dělal šéfa právního úseku na ministerstvu dopravy za nechvalně známého ministra ODS Aleše Řebíčka. Člověk má pocit, že Babiš v roce 2013 by nic podobného nedopustil, nyní se ovšem jeho rozhodování „tvaruje“ podle zájmů „reálné moci“, která drží jeho vládu, a to je nesvatá aliance komunistů, prezidenta a kontaktů pana Faltýnka. p { margin-bottom: 0.1in; direction: ltr; line-height: 115%; text-align: left; }

Marnost nad marnost

30. 4. 2019 / Jan Sláma

čas čtení 5 minut

Toto snad biblické pořekadlo je více než pravdivé. Stále více se o tom přesvědčuji. Všechny ušlechtilé ideály jsou marné. A co jsou to vůbec ty ideály? Je to harmonie? Jak by vypadal život na zemi kdyby dosáhl harmonie? Zdá se, že tehdy, když by s povrchu Země zmizel člověk. Je to člověk, který přirozenou harmonii neustále narušuje a ničí.

Před několika týdny se, už po kolikáté, probudili nějací mladí lidé, asi studenti, s proklamací k záchraně naší planety. Několik se jich zviditelnilo, psalo se o nich na všelijakých tvitrech a fejsbucích, či jak se to všechno to moderní sdílení nazývá. Možná i v novinách. Se svatým nadšením se asi ukázali i v televizi. Založili několik diskusních kroužků a budou diskutovat.

HDP v % k průměru EU (2004-2016)

30. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta


Srí Lanka: Úřady mají povinnost chránit ohrožené muslimské občany

30. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

Andrew Stroehlein: Od velikonočních atentátů na Srí Lance útočí zuřící davy na muslimské imigranty. Úřady mají povinnost chránit ohrožené muslimské občany.


Zelenskij zesměšnil Putinův plán dát ruské pasy Ukrajincům

30. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta



Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v reakci na Putinovu nabídku ruského pasu  Ukrajincům žijícím na separatistickém území nabídl ukrajinské občanství "všem lidem, kteří trpí pod autoritářskými a zkorumpovanými režimy", ale především "ruskému lidu, který trpí nejvíce ze všech".

Napsal to ukrajinsky i rusky, "aby nás všichni slyšeli," vyjádřil se Zelenskij.




Nově zvolený ukrajinský prezident se vysmál Putinově nabídce a řekl, že ruský pas poskytne "právo být zatčen". 

Středoškolská stávka za klima - 3. května

30. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

3. května budou studenti po celé republice stávkovat za klima. Jedna stávka již proběhla, bohužel její efekt na politiky byl nedostatečný. Obrátili se k nám a k naší budoucnosti zády.

Touto stávkou kritizujeme nečinnost politiků a společnosti. Stále požadujeme co nejrychlejší a důsledné řešení klimatické krize. V Praze proběhne stávka dne 3.5.2019 od 10 hodin. Zahájení proběhne na Malostranském náměstí.

Program stávky je následující: 


10:00 | zahájení stávky na Malostranském náměstí
10:30 | projevy řečníků
11:30 | začátek průvodu | Malostranské náměstí - Klárov - Čechův most - Náměstí Republiky - Na příkopě - Staroměstská 
13:30 | ukončení 

 
Petr Doubravský
 
media@fridaysforfuture.cz

Cenzura v rakouské televizi

30. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Šéf Rady rakouské veřejnoprávní televize Norbert Steger, někdejší politik ze strany Svobodných, zakázal prominentnímu novináři rakouské televize Arminu Wolfovi, nositeli novinářských cen, aby na obrazovce vystupoval. Musí to být čistě náhodné, že Armin Wolf v rakouské televizi byl také tím novinářem, který ostře interviewoval Vladimíra Putina, píše politolog Cas Mudde:

Armin Wolf: Šéf Rady rakouské veřejnoprávní televize mi doporučil "čas mimo televizi", "na náklady televizních koncesionářů". Jsem si jist, že má na mysli pouze zájmy televize ORF a našich diváků.

Norbert Steger se vyjádřil, že je Armin Wolf "příliš pyšný", že by měl "mimo televizi" přehodnotit  svůj postoj a uvědomit si, že "nemá vždycky pravdu".

Hospodaření OSBL za březen 2019

18. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

V březnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 61 653.77 Kč, výdaje však byly 117 691.50 Kč. Prosíme o větší finanční podporu.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
45338