Venezuelský opoziční lídr požádal o útočiště na španělském velvyslanectví

3. 5. 2019

čas čtení 2 minuty
Opoziční lídr Leopoldo Lopez představuje pro Španělsko diplomatický problém, protože ačkoliv uznalo předsedu Národního shromáždění Guaidóa coby prezidenta, nepřerušilo kontakty s Madurovou vládou, napsala Lucía Abellánová.


Španělská vláda potvrdila zprávy, že venezuelský opoziční lídr Lepoldo Lopez, jeho žena Lilian Tintoriová a jejich dcera (pár má další dceru a syna) se nacházejí na španělském velvyslanectví v Caracasu.

Podle španělské vlády všichni tři pobývají v rezidenci velvyslance Jesúse Silvy Fernándeze. Tak jako všechna velvyslanectví a konzuláty je sídlo velvyslance výsostným územím daného státu, což znamená, že venezuelský politik nemůže být zatčen. Zdroje ve španělské vládě potvrdily, že Lopez nepožádal o politický azyl.

Lopez je jedním z nejpronásledovanějších opozičních lídrů. V červenci 2017 na něj bylo uvaleno domácí vězení za "podněcování násilí" během opozičních protestů v roce 2014 a v úterý jej osvobodila skupina vojáků podporujících Juana Guaidóa. Po svém propuštění Lopez vysvětlil, že vojáci pověření jeho hlídáním se rozhodli přejít k opozici.

Lopezova přítomnost na španělském velvyslanectví znamená pro Španělsko diplomatický problém, protože ačkoliv uznalo Guaidóa za úřadujícího prezidenta, nepřerušilo kontakty s Madurovou vládou. Španělský ministr zahraničí Josep Borrell má nyní na programu návštěvu Jordánska.

Lopez je nyní lídrem strany Voluntad Popular, kterou založil v roce 2009. Ačkoliv pochází z bohaté konzervativní rodiny, jeho strana chce předložit sociálně demokratickou alternativu k chavismu, levicové politické ideologii založené na myšlenkách bývalého prezidenta Huga Cháveze.

Opoziční lídr byl zatčen v únoru 2014 a odsouzen v roce 2015 ke 14 letům vězení za zločinné spolčení, podněcování k násilí a ničení veřejného blaha. Byl umístěn do věznice s maximální ostrahou Ramo Verde v Mirandě, než byl propuštěn do domácího vězení.

Španělsko udělilo Lopezovým rodičům občanství a konzervativní španělští lidovci jeho otce jmenovali kandidátem v evropských volbách 26. května.

Podrobnosti ve španělštině: ZDE

0
Vytisknout
6279

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2019