Barbora Tachecí radostně tančí na palubě potápějícího se Titaniku

2. 5. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut
Čechům zřejmě nevadí, že za deset let už nebudou mít žádnou planetu


Je tragédií, když je v nějaké zemi jednou z hlavních moderátorek veřejnoprávního rozhlasu osoba, která je neinformovaná a hloupá. 

Ohromilo mě to. Ta nízká úroveň.

Komerční rozhlasová stanice Klasik Praha, která si zjevně snaží uchovat své posluchače rozmělněním svého pořadu klasické hudby děsivými paskvily tzv. komerční hudby filmové (kterou vydává za údajnou klasickou hudbu, ačkoliv je asi sto řádů pod skutečnými skladbami takového Bacha či Mozarta) bohužel v podvečer na Prvního máje začala dokonce vysílat celý pořad, věnovaný této špatné kýčovité hudbě (oni docela vážně citují podřadné komerční filmy, pro něž byly tyto zoufalé "skladby" složeny, jako nějaká umělecká díla!) - tak to jsem si řekl NE a stanice mě úspěšně vyhnala od své frekvence.  


 

Měl jsem to neštěstí, že se mi mobil přeladil na jakýsi rozhovor (neslyšel jsem ho od úplného začátku, takže jsem nevěděl, kdo mluví), kde mě opravdu fascinovala tupost a neinformovanost moderátorky. Zpočátku se zřejmě tak trochu posmívala Gretě Thunbergové a vyjadřovala podiv nad tím, že "šestnáctiletá dívka" vyvolává tolik pozornosti, "když neříká nic nového, to, co říká, víme dávno". A vůbec, aktivita mladých lidí ve věci globálního oteplování je znepokojující, protože "oni chtějí převzít moc od politiků, kteří nic proti globálnímu oteplování nedělají".

Interviewovaný muž, z něhož se posléze vyklubal ekolog Vojtěch Kotecký, původně z hnutí Duha, nyní z organizace Glopolis, se snažil na moderátorčiny bláboly reagovat umírněně a smírně. Neměl bych tu trpělivost, vyrazil bych s ní dveře. Byla to Barbora Tachecí.

Hlavní, co jí děsilo, bylo nebezpečí, že by mladí lidé mohli převzít ve věci globálního oteplování od politiků iniciativu a zavést "nějaké socialistické reformy, které jsme už tady měli!"

Takže Tachecí obětuje osud planety své obavě, že by "nějací mladí lidé mohli znovu zavést socialismus".

Na tom je tolik hloupého, že nevím, kde začít a nemám sílu to napravovat.

Zaprvé, režim, který vládl ve východní Evropě před rokem 1989, byl pravicová, ne socialistická diktatura. Kdyby o tom Tachecí něco věděla, mohla by se podívat třeba na Dietlův seriál Žena za pultem, který geniálním způsobem zachycuje hluboce konzervativní, pravicové hodnoty tehdejší společnosti.

Zadruhé, režim, který vládl v Československu, neměl zdejší původ, ale byl realizací středověkého ruského samoděržaví (vzpomínám na vynikající přednášku svého někdejšího kolegy rusisty na Glasgow University, Martina Dewhirsta, který geniálním způsobem ukázal, jak všechny hlavní rysy tzv. "reálného socialismu" sovětské éry mají původ v ruském středověku), modifikovaného tak, aby vyhovoval rakousko-uherským českým poměrům. Se socialismem neměl společného nic.

Mimochodem, i její obava ze "socialismu mladých lidí v Británii", viz Corbyn, je naprosto lichá, vzhledem k tomu, co je řečeno výše, ale také i proto, že Tachecí netuší, co se v Británii děje - právě  probíhá deziluze milionů mladých lidí, kteří Corbyna původně podporovali, protože tento ideolog prosazuje brexit. To jen na okraj.

Ale nevíc mě zděsilo, že Tachecí netuší nic o tom, že současný ekonomický model světa je založen na trvalém růstu a na trvalé exploataci konečných přírodních zdrojů, což samo o sobě musí vést ke kolapsu, pokud tento systém nebude nějak změněn. Je děsivé, že hlavními hlasy v českém veřejnoprávním rozhlase je takováto idiocie.

Jak mj. varuje George Monbiot:

"Jak míra ekonomické aktivity roste, kapitalismus má dopad na všechno, od atmosféry až po hluboká dna oceánů, celá planeta se stává zónou oběti: všichni obýváme periferii mašinérie vyrábějící zisky.

To nás vede k takové katastrofě v takovém rozsahu, že si ji většina lidí ani nedovede představit. Hrozící rozklad systémů, které podporují náš život, je horší než válka, hladomor, epidemie či hospodářská krize, i když zřejmě povede ke všem čtyřem. Společnosti se dokáží zotavit z těchto apokalyptických událostí, ale ne ze ztráty půdy, biosféry a obyvatelného klimatu."

Vojtěch Kotecký v pozdější části rozhovoru záslužně poskytl celou řadu cenných informací o drastickém ničení půdy a vodních zdrojů obrovskými zemědělskými farmami, včetně Agrofertu (prezentoval se vlastně jako chodící statistik), jenže, možná jen proto, aby Tachecí nenaštval, hovořil velmi měkce a plaše.

Co si máme myslet o jeho tvrzení, že s  "globálním oteplování budeme muset v nadcházejících desítkách let asi skutečně něco udělat" - sakra! Kotecký, vy nevíte, že nejde o "nadcházející desítky let", že k nezastavitelnému bodu zvratu dojde podle vědců v roce 2030? Že je nutno jednat teď a zastavit emise uhlíku TEĎ? - jak na to právem poukazují mladí lidé kolem Grety Thunbergové, které se tento pořad vlastně jen vysmíval.

Češi, zjevně, na to kašlou, že za deset let už nebudou moci na této planetě žít. Nedochází jim to a Tachecí jim to neřekne. Jednají jen na základě toho, co vidí, a teď se děsí vlastně jen místních problémů - eroze půdy, havarijní kontaminace podzemních vod pesticidy a nedostatku vody. Pan Kotecký se radoval, že prý se už tak trochu něco v té věci na ministerstvu životního prostředí a na ministerstvu zemědělství začíná dělat. Nezmění se ale nyní nic - prý až tak za deset let.

Odkdy mají ekologové tak obrovský smysl pro naléhavost? Že by to bylo jen v Česku? Nebo se pan Kotecký bojí říct v rozhlase naplno, co ví, aby ho Tachecí neoznačila za ekoteroristu?

Pořad byl dojemným tancem na palubě potápějícího se Titaniku. Jen tak dál! 

1
Vytisknout
18192

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2019