Impeachment: Podvodný americký Senát Trumpa stoprocentně osvobodil

6. 2. 2020

čas čtení 3 minuty



Podvodný americký Senát, ovládaný mafiánskými Republikány, osvobodil Donalda Trumpa ve věci obou obvinění, jak ze zneužívání moci i z blokování Kongresu. Předtím odmítl vyslechnout jakékoliv svědky. Hlasování bylo v poměru 48-52 hlasů.

Proti se z Republikánů postavil jen Mitt Romney. Stal se tím americkým Františkem Krieglem:


Mitt Romney:
Pan preziden požádal cizí vládu, aby vyšetřovala jeho politického soupeře. Pan prezident zadržel životně důležité vojenské fondy této vládě, aby ji přiměl, aby toto vyšetřování zahájila. Pan prezident zadržel fondy pro amerického spojence, které je ve válce proti ruské invazi. Záměr pana prezidenta byl osobní a politicky. Proto je pan prezident vinen děsivým zneužíváním důvěry veřejnosti. To, co dělal, nebylo "perfektní". Ne, byl to flagrantní útok na naše volební práva, na bezpečnost našeho státu a na naše základní hodnoty. Zkorumpovat volby s cílem udržet se ve funkci je snad nehanlivější a nejničivější  znásilnění něčí politické přísahy, jakou si dokážu představit. Kdybych měl ignorovat důkazy, které byly předloženy,  a ignorovat to, co má přísaha a Ústava ode mne požadují, jen v zájmu stranickopolitického cíle, obávám se, že by to vystavilo můj charakter odsudku historie a kritice od mého vlastního svědomí. Jsem si vědom, že jsou lidé v mé straně i v mém státě, kteří budou energicky nesouhlasit s mým rozhodnutím a v určitých kruzích budu vehementně odsouzen. Jsem si jist, že uslyším nadávky od pana prezidenta a jeho stoupenců. Věří však vážně vůbec někdo, že bych souhlasil s těmito důsledky z jiného než nevyhnutelného přesvědčení, že to ode mne vyžaduje má přísaha před Bohem? Budu jen jedním jménem mezi mnoha - nic víc, nic míň - pro budoucí generace Američanů - kteří budou studovat záznamy tohoto procesu. Pouze zaznamenají, že jsem byl mezi senátory, kteří rozhodli, že to, co pan prezident udělal, bylo nesprávné, hluboce nesprávné.

Donald Trump junior požaduje, aby byl Mitt Romney vyloučen z Republikánské strany:



Hillary Clintonová: Na začátku procesu impeachmentu s prezidentem Trumpem přisahali republikánští Senátoři, že budou hájit Ústavu.

Dnes 52 z nich hlasovalo tak, že tuto Ústavu zradili - a zradili všechny z nás.

Vstupujeme na nebezpečné území pro naši demokracii. Budeme muset všichni velmi usilovat, abychom ji obnovili.

Šéf senátního výboru MitchMcConnell se vyjádřil, že se republikánští senátoři nemusejí obávat nezvolení, že je voliči podpoří.

Trump je na koni a on sám i jeho Bílý dům dál drze  lže jako když tiskne.

Trump se hned začal na Twitteru posmívat pětadvacátému dodatku americké ústavy a vytahoval se, že zůstane prezidentem navždy. Není to legrační:



Johnson vydal orwellovské předpisy: britští diplomaté už nesmějí používat výrazu brexit

5. 2. 2020

čas čtení 3 minuty

 
Boris Johnson je přesvědčen, stejně jako někdejší východoevropští komunisté před rokem 1989, že se realita dá zvládnout, zotročíme-li ji ideologickým jazykem


O tom přesně  John Crace: "Bylo to naprosto geniální. Boris by mohl zlikvidovat rakovinu ze světa prostě tím, že ji přejmenuje. Proč to dosud nikoho nenapadlo?"


Pracovníkům britského ministerstva zahraničí zakázal Boris Johnson novou směrnicí užívání určitých slov a výrazů, když hovoří o brexitu. Zakázán jim byl výraz "realizační období dohody o odchodu z EU", "vypadnutí z EU bez dohody", "mimořádné partnerství s EU" a za určitých okolností je zakázáno i slovo "brexit". Britští diplomaté jsou od nynějška nuceni používat takový jazyk, aby dávali najevo, že se Británie úplně odřízne od EU.


Směrnice začiná lživými slovy: "Brexit byl dokončen. Proto nesmíte používat slovo 'brexit' jinak než jako popis historické události, která se uskutečnila 31. ledna 2020." Diplomaté musejí používat výraz "přechodné období", nikoliv " realizační období dohody o EU".

Brexit nebyl dokončen, protože Británie nemá absolutně představu, kam směřuje. Neexistuje žádná dohoda o vztahu Británie k EU po roce 2020.

Rozhovor Britských listů 258. Proč vyhodili Jiřího Davida, umělce světového formátu, z pražské UMPRUM?

31. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

"Mám rád silné a prosté umění, stejně jako umění chytré, plné intelektu a jiskřícího uvažování. Umění pro mě není předem daný předurčený soud. Smysl není konstrukce, ale objev." To jsou slova Jiřího Davida, který má právě v pražském DOXu pozoruhodnou výstavu. Jenže ho vyhodili z pražské UMPRUM, kde už nebude vyučovat. Snad proto, že je "příliš starý a ničemu nerozumí?" S Jiřím Davidem o tom, co je umění, hovoří Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 31. ledna 2020.

K tomu:


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Johnsonova ministryně vnitra Priti Patel je zřejmě opravdu blbá...

4. 2. 2020

čas čtení 4 minuty

A takovouto úroveň má celá jeho "vláda"...

Záběry ministryně jsou autentické, záběry poradce z vedlejší místnosti, našeptávajícího jí, co má říkat, je satira. Scénku zhlédlo více než 1,3 milionu lidí.

Kontext: Předčasně z vězení propuštěný devatenáctiletý islamista se pokusil v Londýně pobodat chodce. Ministryně na to reaguje. (Za Theresy Mayové se tato žena vydala na vlastní pěst do Izraele a začala tam bez vědomí premiérky cosi vyjednávat s izraelskými pravičáky. Byla vyhozena z její vlády. Johnson ji jmenoval ministryní vnitra. - Podporuje také obnovení trestu smrti a na námitku v televizní diskusi, že většina lidí v Británii odsouzených za vraždy, byla nakonec osvobozena, protože byli odsouzeni nespravedlivě, reagovala, že je to dobrý odstrašovací prostředek - popravovat nevinné lidi, jak na to poukázal její oponent. ZDE





Priti Patel, Johnsonova "ministryně vnitra": 
A jestliže má pachatel trestného činu zcela zjevně historii...  jasnou historii ve vztahu k protiteroristickým trestným činům...

Poradce v zadní místnosti: TERORISTICKÝM trestným činům, ne PROTITERORISTICKÝM trestným činům, ty tupá krávo!

Ministryně: Myslím, že bych měla také říci...

Poradce: Připomeň jim svůj velmi jasný balík opatření!

Ministryně: Oznamuji velmi jasný balík opatření...

Poradce: Zaměřený na teroristické pachatele trestných činů...

Ministryně: Zaměřené na protiterorismus a na protiteroristické trestné činy.

Poradce: Ale do prdele, do prdele! Ona to řekla znovu!

Ministryně:  Takže my v podstatě zastavíme jejich předčasné propouštění...

Poradce: Priti, prosím tě, poslouchej. "Protiterorističtí pachatelé trestných činů" - to je nesmysl. Ano? To je jako říkat "stoupenci lovů na lišky, kteří jsou proti lovům na lišky". Nebo říkat "obhájce slušnosti Priti Patel". Tak to prosím tě přestaň říkat.

Ministryně: - dát policii více podpory, kterou potřebuje...

Poradce: - více podpory pro oběti!

Ministryně: A více podpory pro oběti protiterorismu.

Poradce: TERORISMU! TERORISMU!!  Proč to proboha nedokážeš říct? Je to lehký to říct!

Ministryně: V prvních 100 dnech naší vlády schválíme nový zákon o protiterorismu.

Poradce: Nejprve se prosím tě pouč, co to znamená, než to schválíte, ano?

Ministryně: To absolutně uděláme.

Poradce: Zatím jsi naprosto všechno řekla špatně. Dej jim něco konkrétního. A PRAVDIVÉHO!

Ministryně: Zítra také oznámíme naprosto podstatné změny jako dodatek k tomu, co už jsme řekli, že uděláme.

Poradce:
Musím říct, zníš opravdu odhodlaně, na to, že vlastně nic neříkáš.

Ministryně: Ve snaze bojovat proti protiterorismu.

Poradce: NE!! Proboha! Zase! NE!!

Ministryně: A proti pachatelům protiteroristických činů.

Poradce: Do háje, sakra, proboha! Co to ta ženská dělá?

Novinář: Uznáváte, že to vyvolává naprosto zásadní otázky, co se tady zhatilo?

Poradce: Rychle se zmiň znovu o tvém jasném balíku opatření.

Ministryně: Zavedla jsem ta opatření před dvěma týdny.

Poradce: Výborně. A proboha, neříkej -

Ministryně: - protiterorističtí pachatelé trestných činů.

Poradce: Arrgh!

Ministryně: - kdy jsou propuštění z vězení -

Poradce: Sval tu vinu na někoho jiného!

Ministryně: Je to zákon, který schválila předchozí vláda.

Poradce: Výborně. Vrať se k novým opatřením.

Ministryně: Oznámíme nová opatření...

Poradce: ... proti zásadním problémům s pachateli teroristických trestných činů. ŘEKNI TO! PACHATELÉ TERORISTICKÝCH TRESTNÝCH ČINŮ! PACHATELÉ TERORISTICKÝCH TRESTNÝCH ČINŮ! PACHATELÉ TERORISTICKÝCH TRESTNÝCH ČINŮ! PACHATELÉ TERORISTICKÝCH TRESTNÝCH ČINŮ!

Ministryně: pachatelé protiteroristických trestných činů.

Poradce: TY JSI NEMOCNÁ??

Novinář: Můžete nám říci, co jsou ta nová opatření?

Poradce: Ona ani neví, co je protiterorismus.

Novinářka: Potřebujeme zákon, který zabrání předčasnému propouštění -

Poradce:
A víš co? Tak to prostě řekni znovu. Ještě jednou. Vždyť je to do prdele jedno.

Ministryně: Pachatelů protiteroristických trestných činů.

Poradce: FACKU!








Experti OSN: Nejnovější bombardování v Sýrii jsou zřejmě válečné zločiny

5. 2. 2020

čas čtení 3 minuty

 

Půl milionu lidí prchá před ofenzívou v Idlíbu, konstatuje OSN


Experti OSN konstatovali v úterý, že nejnovější útoky jsou zřejmě válečnými zločiny.  Nezávislá mezinárodní vyšetřovací komise OSN pro Sýrii cituje za posledních dva týdny "útoky na civilní infrastrukturu, včetně škol, trhů a zdravotnických zařízení". Úmyslné a systematické ostřelování nemocnic se děje podle vzoru, který už Komise zdokumentovala. Jedná se zřejmě o válečné zločiny," konstatuje její prohlášení.

Ofenzíva Asadova režimu proti poslední vzbouřenecké enklávě vyvolala největší vlnu uprchlíků za celou devítiletou válku.  Sílí napětí mezi Tureckem a Asadovým režimem. Začaly na sebe střílet.

Německo potřebuje větší a silnější armádu

5. 2. 2020

čas čtení 4 minuty

Německé osádky cvičí s minibusy Volkswagen, protože až tři ze čtyř bojových vozidel pěchoty Puma stojí v opravně - nebo přesněji řečeno kvůli kafkovské byrokracii donekonečna čekají na opravu. Objednání batohů, balistických vest, přileb, noktovizorů a všemožného jiného vybavení může v německých ozbrojených silách trvat léta. Zhruba 20 000 nabízených pracovních míst nelze zaplnit, protože zájem o ně má příliš málo mladých lidí. Důstojníci si stěžují, že standardy se snižují a noví rekruti jsou "tlustší, slabší a hloupější".

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Dospělo Erdoganovo partnerství s Putinem ke svému konci?

5. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Po celé měsíce býval turecký prezident relativně tichý nebo se vyhýbal komentářům ohledně ruské role v humanitární katastrofě probíhající v severosyrské provincii Idlíb - a to i když byl s otázkou přímo konfrontován, napsal Ragip Soylu.

Mezitím v Absurdistánu 116:

Havárie vládních vozidel, LGBT free zóny, polská "reforma" soudnictví - a v Osvětimi "mělo být víc plynu na usmrcení historika Turského"

4. 2. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Myslím, že asi bude existovat důvod, proč vládní řidiči neustále narážejí svými vozidly do všeho, co se hýbe i nehýbe. Možná, že jsou povzbuzováni nedávným případem v městě Gorzów Wielkopolski, 
kde auto narazilo na přechodu na slepce a tomu se náhle po dvaceti letech vrátil zrak. Že by si vládní řidiči mysleli, že vrážet auty do lidí je uzdraví? V každém případě se rozhodli své havárie zintenzívnit. Už jim nestačí bourat jen limuzíny pro VIP osoby. Nedávno jeden z nich havaroval s náklaďákem.  Naštěstí nenarazil do žádného člověka, ale do zdi, čímž ji tedy neopravil naopak - byla vážně poškozená.

Koronavirus a "čínské století"

3. 2. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Jednotlivé země, kultury a civilizace mívají četná specifika, která při pohledu zvenku nemusejí být vždy snadno pochopitelná. Angličané si i na vrcholu imperiálního rozmachu v zimě ve svých domech libovali v teplotách, které bychom dnes očekávali spíše v chladničce; osmanští Turci zase v odpovídající periodě největšího bohatství své říše jídávali mimořádně skromně; Američané dodnes "vynikají" existencí občanů bez zdravotního pojištění, což nepochybně představuje značný civilizační hendikep ZDE. - Pak jsou tu ovšem ještě anomálie, které vedou k otázkám, nakolik je vůbec samotná představa vyspělosti slučitelná s tím, co právě pozorujeme.

Afghánistán: Ztráty a opotřebení jednotek jsou větší než počet rekrutů a nových vojáků

5. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Zpráva amerického ministerstva obrany tvrdí, že afghánské síly drží kontrolu na hlavními městskými oblastmi, většinou okresních center a klíčovými dopravními trasami. Ale Taliban dál drží venkovské oblasti, kde plánuje útoky na prestižní cíle nebo koordinované napadení špatně bráněných afghánských kontrolních stanovišť.

Ještě k rasistické vyhlášce ve věžáku v Norwichi

4. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta


Jak už to tak bývá, nadšený ultrapravicový anglický leták nebyl napsán zrovna dobrou angličtinou. Opravila ho Lucy Blades. Na své facebookové stránce píše:

"Dovolila jsem si ten jejich papír opravit, protože mně také jde o angličtinu."

Jak to opravila, viz výše.

Jak mě rok bez nakupování naučil být lepším spotřebitelem a učitelem

4. 2. 2020 / Ellen Heyting

čas čtení 7 minut


 

Začalo to jako novoroční předsevzetí vyprovokované pocitem viny a špetkou sourozenecké rivality – ale na konci roku mi to jako učiteli dalo mnoho užitečných lekcí včetně výhod, které skýtá naše vlastní selhání.

Během vánoční večeře v r. 2018 moje sestra prohlásila, že si rok nebude nic kupovat. Po dvou letech života v Bangladéši si udělala představu o tom, jak světový módní průmysl pustoší životní prostředí a obyvatele této planety.

Rozhodla jsem se ji následovat. Jako Australanka žijící ve Finsku si stále nedovedu představit, že za celý rok nepoletím ani jednou navštívit rodinu. Takže nic nenakupovat (kromě potravin) by znamenalo omezit všechny ty uhlíkem vykoupené míle.

Je Rusko velmoc?

5. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Poslední průzkum agentury Levada Center přitáhl značnou pozornost, protože zjistil, že jen 10 % Rusů má za to, že by Bělorusko mělo být absorbováno do Ruské federace - a jen o 13 % více se domnívá, že by obě země měly mít společné politické vedení.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Obrat Běloruska k USA bude mít vliv na integrační procesy v postsovětském prostoru

5. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Návštěva amerického ministra zahraničí Michaela Pompea 1. února v Minsku ukončí energetické spory mezi Minskem a Moskvou, oslabí západní hranici Ruska a rozbije Eurasijský ekonomický svaz (EAES). O tom vypovídá více než vřelé přijetí amerického představitele běloruským prezidentem Aleksandrem Lukašenkem - a také očekávání důležitého hosta v Kazachstánu a Uzbekistánu, píše Světlana Gamovová.

Johnson se přípravuje obviňovat EU za blížící se ekonomický krach Británie

4. 2. 2020

čas čtení 5 minut

Jak Johnson manipuluje:

Emma Kennedy: Musím říct, předstírat, že slovo brexit už neexistuje a předstírat, že Světová obchodní organizace se vyslovuje "Austrálie", to je opravdu NĚJAKÁ strategie... (Boris Johnson charakterizuje vypadnutí z EU bez dohody a obchodování "na základě podmínek Světové obchodní organizace" jako "dohodu, kterou má s EU Austrálie". Lež. Austrálie s EU žádnou dohodu nemá.)
John Crace: "Bylo to naprosto geniální. Boris by mohl zlikvidovat rakovinu ze světa prostě tím, že ji přejmenuje. Proč to dosud nikoho nenapadlo?
Zní to jako válka. Rána propadající se libry přivítala Johnsonův pondělní demagogický projev: dal najevo, že jeho "velká cesta" směřuje na skaliska nejtvrdšího brexitu. Jen několik dní poté, co prohlásil, že odejdeme z EU v míru, s prosperitou a přátelstvím, vyhlásil válku těm, které nazýval našimi přáteli a sousedy. Nyní vyhrožuje náš náhražkový Winston Churchill, že proti nim budeme bojovat v našich rybárnách, v letectví, ale především budeme bojovat proti jejich špinavým předpisům. Na Johnsonově bojišti nebudou žádné rovné podmínky a žádné rovné hřiště.

IS není důvodem, proč zůstávat v Iráku

5. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

Pokud jste v posledních několika týdnech četli titulky, lze vás omluvit, jestliže se domníváte, že "islámský stát" se opět vrací do Iráku a Sýrie. Zprávy AP a CNN a hlášení pozorovatelů OSN z velké části sledují stejný příběh: IS vstává z mrtvých, píše Daniel DePetris.

V pondělí Putin v Sýrii vyvraždil tuto rodinu. Opozdili se při odjezdu

4. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

Takhle skončila cesta rodiny, vyhnané z domova. Putin ukončil jejich životy. Ali, Fatima, Mouhsen, Riyad a Mhanna. Bylo usmrceno pět dětí. Zabiti byli také dva jejich starší sourozenci i jejich rodiče. Poté, co se stalo jejich vozidlo, v němž rodina utíkala, terčem útoků, Zatímco prchali před smrtí.

Zaměřovat se na prchající civilisty je válečný zločin. Rusko a Asadův režim ho páchají každý den. Poté, co donutily statisíce lidí opustit své domovy a zničily jejich vesnice a města.

Budou váleční zločinci kdy pohnáni k odpovědnosti?

15 lidí přišlo v pondělí o život, 9 z nich z jediné rodiny, v důsledku brutálního bombardování Ruskem a Asadovým režimem proti Idlíbu a Aleppu. Tito lidé nejsou jen čísla, jsou to lidské bytosti a měli před sebou celý život. Odsuzujeme tuto nesmyslnou ztrátu lidských životů. 



Podrobnější reportáž na základě těchto záběrů vysílaly v pondělí večer britské Channel 4 News. ZDE     Upozornily, že Rusko a Asad systematicky letecky bombardují nemocnice a prchající civilisty. Channel 4 News tím zahajují nový seriál Inside Idlib (Uvnitř Idlibu) obsahující svědectví o hrůze každodenního tamějšího života.

Dokumentární film For Sama, syrské filmařky Waad al-Kateab, vyrobený v produkci Channel 4 News a dokumentující děsivý život během obléhání Aleppa, získal o víkendu na britských filmových "Oskarech", udělování cen BAFTA, Britské akademie filmového a televizního umění, cenu za nejlepší dokumentární film roku:


Film For Sama byl také nominován na amerického Oskara





Jak nás citovali, třetí díl

4. 2. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Tak nás zase citovali, tentokrát vědci z Japonska v časopise Nature Communications, což je celkem prestižní časopis (impakt faktor 12 – Nature má 43 – ale už tím, že Nat. Com. je tzv. z „rodiny časopisu Nature“, ale taky tím, že je mnohooborový, má prestiž vyšší, než by mohlo odpovídat impakt faktoru).

Minulé články o tom, jak nás citovali, lze najít zde:

https://blisty.cz/art/90659-jak-nas-citovali.html

https://blisty.cz/art/94985-jak-nas-citovali-druhy-dil.html

Ale vraťme se k Nature Communications. Ve svém článku tito japonští vědci hezky ukazují, že nějaký protein FROUNT (je jedno, co to je) má významnou roli v rakovinném bujení a že disulfiram s tímto proteinem reaguje ve zkumavce a dokáže ho zneškodnit. To je opravdu hezké. Nicméně vůbec neukazují, že by disulfiram mohl něco udělat s tím proteinem v živých myších. On totiž disulfiram, když ho požijete, v organismu téměř ani neexistuje, natož aby tam něco dělal. Je pozoruhodné, kolik vědců tento prostý fakt zcela ingoruje.

Ve Skotsku dosáhla podpora pro nezávislost 52 procent

4. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Foto: Plakát za skotskou nezávislost: "Skoti, máte plné právo se bát. Skotsko by se mělo bát. Naši říšští páni v Anglii vládnou Skotsku železnou pěstí."

Sir John Curtice, hlavní britský odborník na průzkum veřejného mínění upozorňuje, že podle průzkumu společnosti Panelbase nyní podporuje nezávislost Skotska 52 procent skotských občanů. Potvrzuje to trvale sílící podporu pro skotskou nezávislost. Tři průzkumy veřejného mínění provedené ve Skotsku za posledních pět dní zjistily, že nezávislost Skotska podporuje 50 procent voličů nebo více než 50 procent. "Realizace brexitu ohrožuje jednotu Spojeného království, to je naprosto jasné poučení," konstatoval Curtice.

Všechny tři průzkumy veřejného mínění vyloučily odpovědi "Nevím", které v případě průzkumu organizace YouGov byly až 10 procent. Curtice však konstatoval, že navzdory tomu potvrzují průzkumy důsledně, že proevropští voliči, kteří byli původně proti nezávislosti Skotska, nyní přecházejí k podpoře jeho nezávislosti. 

Londýnská vláda plánuje vydat stamiliony liber na novou infrastruturu a investice ve Skotsku a nahradit tím dosavadní strukturální fondy Evropské unie. Také z peněz daňových poplatníků, částečně skotských, zamýšlí financovat obrovskou reklamní kampaň proti nezávislosti Skotska.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Panna Maria na falu – Pyrrhovo masopustní vítězství katolických aktivistů

3. 2. 2020 / Ivan Větvička

čas čtení 8 minut


Fundamentalističtí příznivci obnovy mariánského sloupu, který stál v letech 1650 – 1918 na Staroměstském náměstí v Praze, věří, že již v týdnu po třetím únoru 2020 vytrhají dlažbu, aby zde během pěti měsíců vztyčili objekt do jisté míry podobný původnímu sloupu. (Nejde o věrnou repliku, ale o volnou parafrázi sochaře Petra Váni.) I v případě komplikací by mělo být do listopadu hotovo a třeba se podaří sloup vysvětit 8. 11. ... I kdyby datum nebylo dodrženo přesně, katolická církev jenom těžko vysvětlí, že se nejedná o oslavu čtyřstého výročí vítězství na Bílé hoře. Tato neslavná bitva byla součástí třicetileté války, děsivého náboženského konfliktu, který české země zpustošil více než světové války ve 20. století. Takto okatě připomínat vítězství jedné ze stran je krajně netaktní. Argument, že se sloup podařilo vztyčit právě letos pouhou náhodou, bude v podání katolíků znít poněkud falešně, protože správný (nejenom katolický) věřící vám řekne, že: „Náhody neexistují.“

Sýrie: Čtyřicet dní staré nemluvně nalezeno mrtvé po ruském náletu v troskách domu

3. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Čtyřicet dní. To bylo stáří andílka Najah, nejmladší obětí z osmičlenné rodiny, která byla pohřbena v troskách domu po ruském náletu na město Sarmin. Ví někdo, jaký hřích Rusové spáchali? Zastaví někdo toto vraždění nemluvňat a nevinných lidí?


Smrt na každém rohu. Dítě bylo usmrceno a tři lidé zranění, když režimní letadla zaútočila v neděli odpoledne na město Binniš. Osm dalších lidí bylo také usmrceno v městě Sarmin v provincii Idlíb při náletech ruskými letadly.

Oblasti, kde jsou miliony uprchlíků, jsou nyní ohroženy ruským bombardováním. Nyní v důsledku politických třenic mezi Tureckem a Ruskem:



Odchodem Británie ztratila EU stálého člena s právem veta v Radě bezpečnosti OSN

3. 2. 2020 / Ivan Větvička

čas čtení 1 minuta


Evropská unie měla na mezinárodní diplomatické scéně až do pátku výsadní postavení, neboť dva z našich členských států, Francie a Velká Británie, patřily mezi pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN, kteří mohou vetovat jakékoli rozhodnutí tohoto orgánu. Od soboty prvního února nám zbývá veto jediné, francouzské. Francouzi si jistě brzy uvědomí momentální jedinečnost svého postavení a nepochybně toho využijí k posílení svého významu v rámci sedmadvacítky. Brexit nebude mít jenom hospodářské dopady, Evropská unie bez Británie pozmění tvář. Zvláště země Visegrádské skupiny si musejí uvědomit, že ztratily vlivného spojence, s nímž mohly najít společnou řeč v případech, kdy na ose Berlín-Paříž narazily na nepochopení.

Konzervativní hypermodernita

3. 2. 2020

čas čtení 9 minut

Konzervatismus umí být mírný, tolerantní, soucitný, empatický, liberální... a hypermoderní. Vlastně tyto vlastnosti existenciálně potřebuje, bez nich nemá smysl, opodstatnění. (POZOR - dlouhé čtení ! ;), píše Vít Kučík.

Pojďme na to od té poslední vlastnosti - hypermodernity. Jsme teprve na prahu nové, dramaticky se zrychlující informační éry. To, co si pod tím pojmem představujeme doteď (internet, digitalizace, sw s prvky umělé inteligence, ...) - to je jen nesmělá předehra. To hlavní teprve nabíhá. A popere se s tím hlavně generace Z, ta, která teď mastí hry na mobilech o přestávkách základní školy.

Individuální mozek toto zrychlené tempo nebude schopen pojmout, spoustu věcí to bude stavět na hlavu (viz třeba Bohumil Kartous a jeho postřehy o obrácení paradigmatu hodnoty stáří jako nositeli zkušenosti v minulosti, které se stalo v prostředí zrychlujících se změn synonymem křehké bezradnosti).

Babiččiny skryté kapsičky

3. 2. 2020 / Pavlína Antošová

čas čtení 5 minut

Božena Němcová na téměř celé ploše svého nejslavnějšího díla zdánlivě vede čtenáře za ruku. Ve skutečnosti ale její text dovedně skrývá několik nevysvětlených narážek. Stačí zaměřit se na ty, které pronáší postava babičky – a drobné i větší tajnosti spolehlivě pokryjí celý běh života.

Motiv nejasného rodinného původu se velmi zajímavě mihne v rozhovoru titulní postavy s krkonošským myslivcem Beyerem, tedy s milým hostem z krkonošských hor: „Já slyšel [...], že je komteska dcera –" Ale v tu chvíli autorka odvádí pozornost, aby pak nechala babičku odpovědět jen jakoby mimochodem a nikoli pro uši dalších posluchačů: „Lidé mají zlé huby, [...] a kdo v slunci chodí, stíny ho následují, to jinak není; co na tom, ať je čí je." (Kapitola XV). Okamžitě se nabízí otázka, jestli sama spisovatelka tímto způsobem už tehdy neodpovídala na spekulace ohledně svých biologických rodičů. Každopádně ve svém vysněném světě nenechá pokoutní dohady ani doznít a prostřednictvím babiččiny ráznosti vysílá – možná úmyslný, možná bezděčný – vzkaz i svým čtenářům do budoucna.

Zuckerberg potvrdil, že Facebook bude dál publikovat lživé politické inzeráty

3. 2. 2020

čas čtení 1 minuta



Mark Zuckerberg, ředitel Facebooku, tvrdil, že Facebook bude "i nadále hájit zásadu svobody projevu", což, jak přiznal, "bude hodně lidí nasírat". Zdůraznil, že Facebook bude nyní "podporovat svobodu projevu, protože mají-li mu lidé důvěřovat, musejí vědět, jaký je váš postoj."

Odmítl eliminovat lživé politické inzeráty, protože by prý bylo příliš obtížné určovat, co je pravda a co je lež. Kupodivu státní regulační orgány reklamy v mnoha zemích světa tento problém nemají.

Hlavní tajemník britského ministerstva financí: Obchodní dohodu s EU nepotřebujeme

3. 2. 2020

čas čtení 2 minuty



Británie obchodní dohodu s Evropskou unií nepotřebuje, řekl v pondělí v televizi Rishi Sunak, Johnsonův hlavní tajemník britského ministerstva financí. A máme se dívat do budoucnosti optimisticky.

Zde je přehled britského vývozu za rok 2018:



Downing Street v pondělí dopoledne vydala citace z Johnsonova pondělního večerního projevu. Británie nebude dodržovat evropské normy, bude mít vlastní "vysoké" normy. Británie chce uzavřít s EU obchodní dohodu kanadského stylu (ta trvala vyjednat více než sedm let, problém je, že Británie je na rozdíl od Kanady pouhých 40 km od Evropy a s takovou dohodou může být ohrožením norem evropského trhu, zatímco Kanada ve vzdálenosti tisíců kilometrů ne). Johnson odmítá názor, že nemít dohodu s EU je totéž jako "vypadnout z EU bez dohody". "Můžeme mít dohodu, jakou má Austrálie." Potíž je, že Austrálie s EU žádnou obchodní dohodu nemá.

Johnson je mistrem lhaní a manipulace jazyka.

Satirický komentátor deníku Guardian John Crace informuje, že mu byl zakázán přístup do místnosti, v níž v pondělí večer Johnson přednese svůj projev. Také prý reportérům z BBC:

Automobilka Nissan varovala, že její továrna v severoanglickém Sunderlandu bude ohrožena spolu s dalšími jejími evropskými továrnami, pokud Británie nezajistí bezcelní přístup na evropské trhy. Mluvčí Nissanu konstatoval v pondělí: "Modelovali jsme všechny možné dopady brexitu a faktem zůstává, že v případě zavedení cel podle Světové organizace pro obchod nejsou žádné naše provozy v Evropě udržitelné. Chceme, aby náš tým více než 7000 lidí, které zaměstnáváme v Británii, měl co nejlepší možnost budoucího úspěchu, a proto i nadále naléháme na Británii i EU, aby zajistily vzájemně prospěšný obchod."

Sunderland je největší britská automobilka. Zaměstnává 6000 lidí.

Firma Nissan popřela pondělní zprávu deníku Financial Times, že by v případě tvrdého brexitu Nissan zrušil své provozy v EU a soustředil se jen na výrobu automobilů v Británii.  ZDE  

Jediná rozumná strategie vůči Íránu je zadržování

3. 2. 2020

čas čtení 4 minuty

Můj zájem o Blízký východ vznikl během íránské krize na americkém velvyslanectví - během těch 444 dní nepolevujícího hněvu, který se šířil Spojenými státy. Lidé skutečně chodili po ulicích s odznáčky "Do prdele s Íránem" na bundách a komik Steve Dahl napsal píseň "Ajatolláh" - na melodii "My Sharona" - která Íráncům hrozila jadernou anihilací. Byl to matoucí okamžik pro malé dítě, které teprve poznávalo svět za hranicí svého fotbalového hřiště, napsal Steven A. Cook.

Britští političtí novináři bojkotovali Johnsonovu tiskovou konferenci

3. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Boris Johnson také zakázal vstup do síně v námořní koleji v Greenwichi, kde měl v pondělí svůj "projev" o brexitu, satirickému komentátoru deníku Guardian Johnu Craceovi. Ten o tom přesto napsal ostře satirickou skeč, v níž poukazuje na to, že je možné, že je Johnson vážně psychicky nemocen. ZDE


* * *
Britští političtí novináři v pondělí odpoledne hromadně opustili tiskovou konferenci Borise Johnsona v 10 Downing Street na protest proti pokusu Johnsonovy "vlády" zakázat na tiskovou konferenci ohledně Johnsonovy strategie vůči EU vstup novinářům z periodik, která jsou vůči němu kritická. Johnson se pokusil zakázat vstup na tiskovou konferenci novinářům z deníku The Mirror, Huffington Post, PoliticsHome, Independent a dalším.

Reportéři, kteří byli na seznamu "povolených" novinářů, byli požádání, aby se postavili ve předsálí 10 Downing Street na jednu stranu koberce, zatímco zakázaní novináři byli bezpečnostními orgány přesunuti na druhou stranu.

Když jeden z vysokých poradců Borise Johnsona Lee Cain oznámil zakázaným reportérům, že musejí z budovy odejít, ostatní novináři se sebrali a odešli také - dali najevo, že je nepřípustné, aby Downing Street rozhodovala o tom, kdo má mít právo informovat o činnosti vlády.

Mezi těmi novináři, kteří se odmítli tiskové konference účastnit a odešli, byli hlavní reportérka televize BBC Laura Kuenssbergová, ekonomický komentátor komerční televize ITV Robert Peston a političtí reportéři z deníků Daily Mail, Telegraph, The Sun, Financial Times a Guardian.

Na tiskové konferenci měli vystoupit státní úředníci, o nichž se předpokládá, že zastávají neutrální, nikoliv stranickopolitické postoje.

Taktika Borise Johnsona napodobuje taktiku Donalda Trumpa v USA, který se pokoušel několikrát blokovat přístup některým novinářům. Je eskalací Johnsonova konfliktu s médii, který v poslední době sílí.

Po zveřejnění této informace se pokusil vysoký činitel Downing Street skandál bagatelizovat lží, že se prý konala normální tisková konference a po ní se měla konat "menší, selektivní tisková konference pro specializované vysoce postavené novináře". "Skupina nepozvaných novinářů se tam  chtěla dostat, ale bylo jim řečeno, že nemají přístup."

Nešlo však o žádné specializované a nespecializované novináře. Všichni přítomní byli normální političtí reportéři.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Trump zrušil pro americkou armádu zákaz používat pozemních min

3. 2. 2020

čas čtení 1 minuta



Trump zrušil omezení, uvalená na americkou armádu pro používání pozemních min. To jsou zbraně, které jsou zakázány ve 160 zemích světa, protože vraždí a mrzačí civilisty.

"Pan prezident zrušil zákaz Obamovy vlády pro americké jednotky používat pozemních min mimo korejský poloostrov," konstatoval mluvčí Bílého domu. "Ministerstvo obrany rozhodlo, že toto omezení amerických jednotek Obamovou vládou bylo vážným handicapem v bojích proti našim nepřátelům. Pan prezident není ochoten přijmout toto riziko pro naše vojáky.

Čínská chemická katastrofa

3. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

Ekonomické zisky Číny jsou do velké míry spojeny s chemickým průmyslem, který způsobuje vážné zdravotní problémy a má děsivou bezpečnostní historii. Aby to vláda napravila a snížila poškození životního prostředí, čelí nutnosti nákladné restrukturalizace odvětví, napsal Mohamed Larbi Bouguerra.

Španělsko čeká vlna neobvykle teplého počasí

3. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Tento týden čeká Španělsko neobvykle teplé počasí. Na některých částech kantábrijského pobřeží a v Andalúsii může dojít na lámání rekordů a teploty až 25 stupňů, upozorňuje Victoria Torresová Benayasová.

Správa železnic prosazuje plošné kácení podél tratí. Podle soudu je nezákonné

3. 2. 2020

čas čtení 6 minut

tisková zpráva Arniky

V době, kdy svět vysazuje stromy, aby zpomalil globální oteplování, je Česká republika chce kácet!!

PRAHA – Plošné kácení dřevin kolem železnic od poloviny ledna umožňuje novela o drahách bez ohledu na to, zda skutečně hrozí pád do dráhy[i]. Jednostranný přístup ke kácení vyplývá i z metodiky Správy železnic[ii]. Nedávný rozsudek Nejvyššího správního soudu však plošné kácení stromů z preventivních důvodů označil jako nezákonné[iii]. Ministerstvo životního prostředí teď musí vydat jasné pokyny svým úředníkům, jak ke kácení přistupovat, aby zdravé stromy zůstaly zachovány i v okolí drah.

Dopis ministrovi životního prostředí od Nadace Partnerství, Arniky a Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu je přílohou této tiskové zprávy.

Hospodaření OSBL za leden 2020

2. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

V lednu 2020  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 55 537.89 Kč, výdaje byly 71 731.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


25197