Dospělo Erdoganovo partnerství s Putinem ke svému konci?

5. 2. 2020

čas čtení 1 minuta
Po celé měsíce býval turecký prezident relativně tichý nebo se vyhýbal komentářům ohledně ruské role v humanitární katastrofě probíhající v severosyrské provincii Idlíb - a to i když byl s otázkou přímo konfrontován, napsal Ragip Soylu.


V případě naléhání opakovaně prohlašoval, že jeho důvěry v osobní kontakt s prezidentem Putinem vyřeší jakýkoliv problém v Sýrii.

Také provládní média zlehčovala roli ruského letectva v bombardování civilní infrastruktury jako jsou nemocnice, pekárny a domy v poslední baště syrské opozice.

Ale ve středu se Erdoganův stoický přístup náhle změnil.

"Rusko naneštěstí není loajální k [mírovým dohodám uzavřeným v] Astaně nebo Soči," řekl novinářům s odkazem na smlouvy o deeskalaci. "Astanský proces už neexistuje. Ztrácíme trpělivost v Idlíbu. [Rusko] buď zastaví bombardování v Idlíbu, nebo podnikneme nezbytné [kroky]."

Pro mnohé lidi v Ankaře toto prohlášení samo indikuje, že Turecko nemůže tolerovat další ruské útoky na oblast, kde se zdržují asi tři miliony zoufalých Syřanů.

Od té doby, co vládní jednotky podporované ruským letectvem v prosinci zahájily ofenzívu v Idlíbu, asi 390 000 lidí uprchlo k turecké hranici, uvádí OSN.

Turečtí představitelé se zúčastnili řady jednání s ruskými kolegy s cílem zastavit krveprolití. Některá vedla k prohlášením o zastavení palby, ale ta se ukázala být křehká, než je syrská vláda porušila.

"Vždy nám mělo být jasné, že Rusko příměří nedodrží," prohlásil turecký představitel blíže obeznámený s tématem.

"Ale přinejmenším Rusko předstíralo dodržování zastavením útoků na týden či dva. Nyní vyhlásí příměří v pondělí a ve středu pokračují v útoku."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8285

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2020