30624

Nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůř

Příběh uprchlíka, “mladého muže s iPhonem”

2. 7. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 11 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous


Uprchlický tábor Vial na ostrově Chios, ve skutečnosti otevřený koncentrák zřízený řeckou vládou před očima apatické Evropy, je plný lidí. Jejich příběhy jsou v české digitálně mediální hysterii v lepším případě paušalizovány na ekonomickou motivaci, v horším případě jsou uprchlíci démonizováni, aby mohli být snadno odmítnuti. Jejich příběhy však svědčí o opaku. Utíkají do bezpečí ve strachu o život, odcházejí tam, kde vidí pro sebe a pro své děti alespoň nějakou perspektivu, nikoliv jen ustavičný strach a vědomí, že dříve či později přijde nějaká osudová rána, která je nadobro zlomí. Tito lidé nechtěli opustit své domovy, byli k tomu donuceni. Zde je první z příběhů typického “mladého muže s iphonem”. Posuďte jeden z probíhajících příběhů.

Sapry je kluk ze Somálska, má 18 let. Narodil se a vyrostl však v Saúdské Arábii, kde měli rodiče práci. Drtivou část svého života tak žil v prostředí, které životním standardem připomíná Evropu: slušné bydlení, auto, škola. Samozřejmě v prostředí tvrdé náboženské totality, kterou je Saúdská Arábie. Somálsko vlastně neznal, věděl pouze, že rodiče odtud pocházejí. Po měsících v uprchlickém táboře, kde nezištně pomáhá organizacím distribuujícím materiální a zdravotnickou pomoc, se dostal do vězení kvůli neochotě řeckých úřadů rozlišovat mezi agresory a oběťmi násilí. Ve vězení zůstává dodnes... 

30624

Injustice and oppression no one seems to care about

2. 7. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty


You escape being press-ganged into an Al Shabaab military unit and end up in prison in Greece


The "Vial" refugee camp on the Greek island of Chios is in reality an open concentration camp, which has been set up by the Greek government in front of the eyes of apathetic Europe, says Bohumil Kartous who visited the camp recently. (This is a summary of his testimony, written in Czech.)

Sapry is a boy from Somalia, he is 18. He was born in Saudi Arabia where his parents worked. After reaching in the "Vial" refugee camp on the island of Chios, where Sapry helped the international charities to distribute material and medical help, in March of this year, he was put in prison by the Greek authorities as a result of their unwillingness to distinguish between the perpetrators and the victims of violence. He has been in prison ever since...

Naše demokracie ohrožuje nová forma fašismu

2. 7. 2020

čas čtení 8 minut

V této brilantní analýze ukazuje George Monbiot, jak ohromujícím způsobem je nyní podobná situace v postkomunistických zemích střední Evropy a v Británii a v USA. Podobnost čistě náhodná?

Hněv, který by lidé měli zaměřit vůči oligarchům a miliardářům, se Donald Trump a Boris Johson snaží přesměrovat jinam. Obyvatelstvo jejich zemí čelí nerovnosti a vylučování ze společnosti, trpí nízkými mzdami a nejistým zaměstnáním. Tisk, vlastněný miliardáři a politické strany, které miliardáři ovládají, přesvědčují občany, aby zaměřili svou zuřivost proti imigrantům, muslimům, proti Evropské unii a dalším "cizáckým silám", píše George Monbiot.

Z Bílého domu, ze svého luxusního věžáku na Manhattanu a ze svého venkovského sídla na Floridě zveřejňuje Donald Trump zuřivé tweety proti elitám. Vysoký poradce Borise Johnsona Dominic Cummings šíří tytéž postoje, zatímco se pohybuje mezi svým luxusním domem v londýnské čtvrti Islington, s jeho knihovnou a pokojem pro tapisérie, a rodinným venkovským sídlem v severoanglickém Durhamu.

Zjevně, ani Trump ani Johnson nezuří proti politickým či ekonomickým elitám. Zuří proti intelektuálům: proti studentům, učitelům, profesorům a nezávislým myslitelům, kteří se staví proti jejich strategii. V politice dnes výrazně sílí antiintelektualismus.

Rozhovor Britských listů 296. Nebráníme se před dezinformacemi z Ruska a z Číny

1. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta




Informační chaos v kyberprostoru, šíření lživých informací, manipulativních teorií a vyvolávání strachu z nesmyslů je vážným problémem v dnešní době všude, nikoliv jen v České republice. S Jakubem Kalenským z organizace Atlantic Council hovoří Bohumil Kartous o tom, do jaké míry je dnes Česká republika destabilizována lžemi a vyvoláváním strachu na internetu z Ruska a z Číny a zda na to země efektivně reaguje. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 1. července 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Trumpismus je hlubokým vředem americké politické scény

2. 7. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Trumpovy Spojené státy zůstávají i nadále epicentrem pandemie a konkurovat jim může pouze Brazílie v čele s polopříčetným prezidentem Bolsonarem nebo Velká Británie nemotorného klauna Borise Johnsona. Americký prezident a jeho straničtí nohsledi se ale tváří, jako by se nic výjimečného nedělo: jako by se nakažlivá choroba dala jednoduše odmyslet. Kolosální průšvih v podobě rekordního počtu nakažených je vydáván za triumf covidové agendy Bílého domu. Nu což, co nevidět bude volební kampaň v plném proudu, tak proč si ji kazit nepříjemnostmi: raději strčit hlavu do písku a ono už to nějak dopadne.  

Co odhalily o koronaviru pitvy: Příběh 38 mozků, 87 plic a 42 srdcí

2. 7. 2020

čas čtení 4 minuty

Nové modelování odhaduje, že 22 procent světového obyvatelstva - tedy 1,7 miliard lidí celosvětově, včetně 72 milionů v USA, je zřejmě ohroženo vážným průběhem této nemoci. Podle časopisu Lancet Global Health budou asi 4 procenta těchto lidí vyžadovat hospitalizaci.

Patoložka Amy Rapkiewicz z Newyorské univerzity při pitvách zjistila, že některé orgány pitvaných osob mají příliš mnoho mimořádných buněk, málokdy se vyskytujících na těchto místech. Začala listovat ve svých historických knihách - a našla odkaz z šedesátých let na pacienta s horečkou dengue.

Při horečce dengue, tropické nemoci, kterou šíří komáři, dověděla se, virus ničí ty buňky, které produkují krevní destičky, což vede k nezastavitelnému krvácení. Nový koronavirus, jak se zdálo, jejich vliv naopak násobil, vedlo to k vznikání nebezpečných krevních sraženin.

K nejdůležitějším zjištěním pitev obětí koronaviru patří skutečnost, že nejzuřivěji útočí virus na plíce. Patologové také nalezli patogen v částech mozku, v ledvinách, v játrech, v gastrointestinálním traktu, ve slezině a v endoteliálních buňkách, které obkládají cévy. Vědci  nalezli v mnoha orgánech množství krevních sraženin.

Pitvy mozků a srdcí však byly překvapivé, píše Washington Post.

Čeští covid-idioti přijeli prvním Jančurovým vlakem do Rijeky

1. 7. 2020

čas čtení 1 minuta

500 českých covid-idiotů přijelo prvním Jančurových vlakem RegioJetu přímo z České republiky na dovolenou do chorvatské Rijeky. Chorvatský Jutarnji list zveřejnil fotoreportáž 21 snímků z jejich příjezdu.

V deníku se praví:

"Ve středu po desáté hodině dopoledne přijel do Rijeky první vlak s českými a slovenskými turisty. 500 z nich, kteří se na cestu vydali v úterý, dojeli vlakem soukromé české železniční společnosti RegioJet. Je to první přímý spoj mezi Chorvatskem a Českou republikou.

Nadšené turisty přivítala na nádraží velká skupina, včetně ministra turistiky Gariho Cappelliho a primátora Rijeky Vojka Obersnela. Na turisty ale také čekal dezinfekční tým, který nastoupil do vlaku okamžitě poté, co lidé vystoupili. Zlo by totiž nemělo..."

 

Telegram.hr píše:


"Světová zdravotnická organizace tento týden upozornila, že zdaleka nejsme na konci koronavirové pandemie, ovšem Češi zjevně s touto tezí nesouhlasí. Proto včera uspořádali masové, živé shromáždění v Praze, aby tak koronu přivítali. Tisíce lidí se shromáždily na Karlově mostě, kde byl postaven pět set metrů dlouhý stůl, k němuž si mohl každý sednout a užívat si a oslavovat konec koronavirové pandemie a zrušení ochranných opatření."

Vyšel také komentář o tom, že žádná epidemiologická inspekce cestujících po příjezdu do Chorvatska neproběhla, i když vlak je uzavřený prostor, v němž se dokonce konal i mejdan, poznamenává Mirna Šolić.

Fotoreportáž o českých covid-idiotech v chorvatském deníku Jutarnji list je ZDE  

O cestě tisíců Čechů do Chorvatska vlakem píše i anglicky tisková kancelář Reuters ZDE.


Statistika nákazy zveřejněná v listě Financial Times:

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: globální počet nákaz je 10,5 milionu, ve 188 zemích světa už zemřelo 511 909 lidí

2. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

 Foto: Brazílie

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  2.7.  bylo v ČR registrováno   12046 nakažených (nárůst za posledních 24 hodin  je 92 nových nákaz), v nemocnici bylo 130 osob a 349 osob zemřelo.  Číslo R  je v  v ČR  1.3 ! Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.

- Čeští covid-idioti se houfně vydávají Jančurovými vlaky do Chorvatska. Sociální distancování nerespektují a cestou se ve vlaku houfně opíjejí. ZDE    Jiní čeští covid-idioti hodují na Karlově mostě v Praze a domnívají se, že pandemie skončila. Stále jde o vážné zdravotní riziko. Není to chřipka. Můžete zemřít. Americké studie varují, že 22 procent nakažených osob má vážný průběh nemoci s dlouhodobými následky. ZDE 

- Počet mrtvých v Brazílii překročil 60 000. Ve středu odpoledne oznámila brazilská média, že počet registrovaných mrtvých vzrostl o 538 na 60 194. Za poslední měsíc se počet mrtvých v Brazílii zdvojnásobil.

- Zdravotníci varují, že mladí neběloši čelí rostoucí hrozbě koronaviru vzhledem k tomu, že v USA šíří nákazu především mladí Američané. Z informací amerických Center pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) vyplývá, že největší množství hospitalizací černochů a lidí z Latinské Ameriky jsou lidé mladší padesáti let.

- V Británii reagovala zuřivě lékařská organizace British Medical Association na zjištění, že 85 milionů ochranných prostředků pro zdravotníky a lékaře v britských nemocnicích byly nefunkční, přestože britská vláda lhala, že je jejich užívání bezpečné. K tomu reportáž Channel 4 News ZDE 

- Globální turistika přije o 3,3 biliony dolarů v důsledku pandemie. Vyplývá to ze studie OSN, zveřejněné ve středu. ZDE 

- Tento týden každým dnem narostl počet nákaz o 160 000 osob. Globální koronavirová pandemie se zrychluje, varuje Světová zdravotnická organizace. V červnu byla nakažena více než polovina lidí za celou dobu trvání pandemie.

- Výzkumníci pracující na vakcíně proti koronaviru v Oxfordu jsou povzbuzeni řádnou imunitní reakcí při testech vakcíny.

- Kalifornie uzavřela bary, restaurace, kina a další podniky. Karanténa bude trvat tři týdny a její zavedení je důsledkem exploze infekcí.

- Piloti letecké společnosti Ryanair souhlasili, že přijmou dvacetiprocentní snížení svých platů, aby nebylo nutno je propouštět.

- Brazílie na třicet dní zakázala vstup do země cizincům.

- Na Západní břeh Jordánu bylo uvaleno uzamčení země na pět dní v důsledku nárůstu nákaz po předchozím uvolnění karantény.

- Izraelský parlament dal pravomoc výzvědným službám sledovat mobilní telefony nakažených osob po dobu následujících tří neděl poté, co došlo k nárůstu nových případů.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

Svět je zkaženej – a nejhorší je počasí

2. 7. 2020 / David Marenčák

čas čtení 5 minut

V dnešní době jsme silně zvyklí, že za každý jev a událost vždy někdo může, nese odpovědnost nebo vinu. Toto přesvědčení, možná snad víra či touha, je tak silné, že když nikoho takového nemůžeme najít, vymyslíme si ho. A tak za všechno zlé či nelibé mohou neomarxisti, gender studie, židé, černoši, Romové, NWO, nebo kdokoli jiný, doplňte dle chuti.

Tato potřeba, aby věci měly nějaký řád, byť temný a nihilistický, je tak silná, že vedle všech možných i nemožných zlořádů si musíme vymýšlet ku svému spravedlivému rozhořčení laciné umělé terče, jako když měšťáci považují v bouři popadané stromy z rozmočené půdy na kolejích a z nich plynoucí zpoždění za lemplovské selhání Českých drah.


Koronavirus je SOS: Napravme náš pošramocený vztah s přírodou, říkají OSN a Světová zdravotnická organizace

2. 7. 2020

čas čtení 4 minuty

Pandemie, jakou dnes představuje koronavirus, jsou podle vůdců Organizace spojených národů, Světové zdravotnické organizace (WHO) a Světového fondu na ochranu přírody (WWF) důsledkem desítky let trvajícího ničení přírody. Nezákonný a neudržitelný obchod s volně žijícími živočichy, devastace lesů a dalších dříve nedotčených míst jsou hnací silou rostoucího počtu nemocí přenášených z volně žijících zvířat na lidi. Tito lídři volají po ekologickém a udržitelném zotavení z pandemie, a to zejména prostřednictvím reformy destruktivního farmaření a nezdravého stravování, píše na webu časopisu Bulletin of the Atomic Scientists Damian Carrington.

Laskavý hlas nad Berounkou

2. 7. 2020 / Pavlína Antošová

čas čtení 2 minuty

 

Tvorba Oty Pavla (u něhož si 2. července 2020 připomínáme 90 let narození) se nejlépe dá rozdělit podle témat; zcela jednoduše na povídky se sportovní tematikou a obecnější vzpomínkové. Ty druhé bývají stavěny o něco výš. Jestliže se však sejdou dva příznivci, z nichž každý dává přednost jiné oblasti, a pokud vyzkoušejí soutěžní čtení, nejspíš dospějí k remíze. Prozaické texty jako „Smrt krásných srnců" nebo „Kapři pro Wehrmacht," ale i ty s poválečnými náměty – například „Veliký vodní tulák" –, už dávno patří k české literární klasice. Avšak příběh kanoisty Alfréda Jindry, zápasícího s ochrnutím, nebo sonda do pozdějšího života fotbalisty Rudolfa Kučery – mimořádně talentovaného, jenže vyřazeného po soupeřově faulu s následným zraněním hlavy (povídka „Haló, taxi") –, se jim zevrubností a hloubkou vyrovnají. Stejně tak třeba literární holdy někdejším ikonám Závodu míru – Janu Veselému („Omyl") a Janu Kubrovi („Prokletý cyklista")... Pokračovat by se dalo velmi dlouho.

O pokračujícím mučení a lékařském zanedbávání Juliana Assangeho

2. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

Dne 7. února 2020 požádalo sdružení Lékaři pro Assangeho o ukončení mučení a lékařského zanedbávání Juliana Assangeho. Nicméně žádný odpovědný orgán na tuto výzvu nereagoval. Zvláštní zpravodaj OSN pro mučení a jiné kruté, nelidské nebo ponižující zacházení či trestání Nils Melzer a dva lékařští odborníci pana Assangeho v květnu 2019 navštívili ve vězení, přičemž dospěli k závěru, že zacházení se zakladatelem WikiLeaks odpovídá psychologické mučení. To lze charakterizovat jako formu mučení zaměřenou na zničení osobnosti daného jednotlivce, informuje lékařský časopis The Lancet.

Rozhovor Britských listů 295. Je nová kniha o Kunderovi komunistická?

26. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



Prozaik Jan Novák napsal rozsáhlou, kontroverzní knihu o Milanu Kunderovi. Je na hranici mezi dokumentem a fikcí. Vychází dnes, v pátek 26. června 2020. Paradoxně, argumentuje kritik Petr Fischer, stejně jako Kundera, ani Novák nezvládl přechod od modernismu k postmodernismu ani celkové rozvolnění veškerých hodnot. Jan Novák se nám snaží vnutit pevné hodnoty předchozí éry a paradoxně končí se svou knihou v ideologii, která hodně připomíná komunismus. O tomto a o dalších zajímavých problémech tohoto díla muví s Petrem Fischerem v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík. Rozhovor se vysílá Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 26. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Progresivní demokraté chtějí, aby USA podmínily finanční podporu Izraeli dodržováním mezinárodního práva

2. 7. 2020

čas čtení 2 minuty

Progresivní členové Kongresu tento týden podepsali dopis, v němž uvádějí, že americká podpora Izraeli bude dramaticky snížena, pokud Netanjahuova vláda v červenci uskuteční své plány na anexi jedné třetiny palestinského Západního břehu.

Dopis, který je adresován ministrovi zahraničí Pompeovi, má kupříkladu podporu Alexandrie Ocasio-Cortez, Rashidy Tlaib, Pramily Jaypal, Ilhan Omar či senátora Bernieho Sanderse. Mike Pompeo prohlásil, že o tom, zda Izrael připojí značnou část palestinského území, má rozhodnout Tel Aviv. Šéf americké diplomacie tak ignoruje Chartu OSN a mezinárodní zákony o lidských právech, jež jsou součástí amerického právního systému, píše blízkovýchodní odborník Juan Cole. 

Světová zdravotnická organizace: Koronaviru by na západní polokouli mohly do října podlehnout stovky tisíc lidí

2. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta

Oficiální počet osob, které v Brazílii zemřely na Covid-10, dosáhl ve středu 60 000. Pouze Spojené státy hlásí více obětí než tato jihoamerická země. Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje, že pandemie je nejhorší v Severní a Jižní Americe, kde by se počet obětí této infekční choroby mohl do října tohoto roku ztrojnásobit na 627 000.

Podle regionální ředitelky WHO pro Severní a Jižní Ameriku Carissy Etienne mohou být státy a města, jež nedodržují nebo předčasně uvolňují preventivní opatření, zaplaveny novými případy.

Původní text v angličtině ZDE

Greenpeace odmítá obviňování horníků a trestní oznámení rozšiřuje i na Krajskou hygienickou stanici

1. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Greenpeace Česká republika

Praha/Ostrava - 1. července 2020: Organizace Greenpeace Česká republika odmítá proti obviňování horníků ze šíření nového druhu koronaviru kvůli jejich údajně nezodpovědnému chování. Plně v této věci podporuje včerejší vyjádření Sdružení hornických odborů “Odmítáme štvavou kampaň proti horníkům”. Na jeho základě se také Greenpeace rozhodlo rozšířit svoje dřívější trestní oznámení na firmu OKD a její management i o Krajskou hygienickou stanici v Ostravě, která podle všeho o nezodpovědném a nebezpečném chování firmy věděla a pomáhala ho krýt.

O panu Fillonovi a politické kultuře

1. 7. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Vzpomínáte si ještě na poslední prezidentské volby ve Francii? Favoritem byl dlouho pan Fillon, konzervativní politik. Jeho pozicí ovšem výrazně otřásl skandál spojený s tím, že byl – pan Fillon – podezřelý z placení své ženy a dětí za práci, kterou nevykonávaly. Pan Fillon tyto své rodinné příslušníky platil z peněz daňových poplatníků. Rodina pana Fillona se takto měla obohatit od roku 1998 o více než milion eur.

Spojené státy vykoupily veškeré světové zásoby léku proti COVIDu-19

1. 7. 2020

čas čtení 2 minuty



Žádná jiná země si nebude moci koupit skoro žádný remdesivir, který napomáhá uzdravení z COVIDu-19, nejméně po dobu čtvrt roku


Spojené státy vykoupily na nadcházející tři měsíce všechny světové zásoby jednoho z dvou léků, o nichž bylo zjištěno, že fungují proti COVIDu-19. Na Evropu ani ostatní svět nyní na čtvrt roku nezbývá skoro nic.

Experti a aktivisté jsou zděšeni, jednak touto jednostrannou akcí USA ohledně remdesiviru a jednak širšími dopady této akce, například co to bude znamenat, až bude k dispozici vakcína proti koronaviru. Spojené státy už dokázaly, že jsou připraveny přeplatit a vyšachovat všechny ostatní země s cílem získat zdravotnické zásoby a léky výlučně pro USA.

Prezydent přetrhdílů

1. 7. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Před rokem 2016 zejména američtí velitelé z Centrálního velitelství (CENTCOMu) nechápali, jak může prezident Obama jednat s Íránem, zatímco íránské Revoluční gardy organizují teroristické útoky na jeho vojáky. - Poté si ozbrojené síly nějakou dobu myslely, že výměna prezidenta proběhla přinejmenším pro ně zčásti k lepšímu - dokud nevyšlo najevo, že si Trump uchoval vřelý vztah k Putinovi i poté, co byl informován, že Kreml nabídl afghánskému Talibánu odměny za zabité Američany. - Dva po sobě následující prezidenti, kteří byli v určitém ohledu k nepříteli loajálnější než k vlastním vojákům, sami představují jedny z nejzjevnějších symptomů probíhajícího úpadku mezinárodního postavení USA.

Cílem militarizace brazilské vlády je ochránit Bolsonara před žalobami z vraždy

1. 7. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

Foto: Fabricio Queiroz a Flavio Bolsonaro
 
Brazilský křesťansko-fundamentalistický prezident Jair Bolsonaro, bývalý kapitán, který byl vyloučen z armády, protože se pokusil rozmísťovat časované bomby ve vojenských objektech jako protest proti nízkým platům nižších armádních důstojníků, už jmenoval do vládních funkcí 2932 příslušníků armády. Jedenáct z dvaadvaceti ministrů jsou vojáci. Ani během vojenské diktatury nepracovalo ve strukturách brazilské federální vlády tolik vojáků.

Usuzuje se, že to je způsob, jímž se Bolsonaro snaží angažovat armádu, aby ho hájila proti jakémukoliv pokusu ho sesadit. Vzhledem k tomu, že tisíce vojáků nyní dostává od Bolsonarovy vlády vysoké platy, zjevně všichni budou mít zájem o to, aby tato sinekura nezmizela. Jsou to tři tisíce lidí, kteří mohou ovlivnit své kolegy v armádě, že je zapotřebí Bolsonara v prezidentské funkci ochránit.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Covid-idioti uspořádali mejdan u dlouhého stolu na Karlově mostě

1. 7. 2020

čas čtení 4 minuty

 - Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  1.7.  bylo v ČR registrováno   11954 nakažených (nárůst za posledních 24 hodin  je 149 nových nákaz), v nemocnici bylo 128 osob a 349 osob zemřelo.  Číslo R  výrazně stouplo v ČR na 1.5 !! Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.


- Desetitisíce Čechů se vydají na patnáctihodinovou cestu vlakem na dovolenou do Chorvatska. Nákazy koronavirem se nebojí. :) ZDE

- Spojené státy v úterý zaznamenaly další rekordní nárůst infekcí. Registrováno za posledních 24 hodin bylo dalších 44 358 nových nákaz. USA nyní mají více než 2,6 milionu registrovaných nákaz a dosud tam zemřelo 127 410 osob. Globálně se počet nákaz blíží 10,5 milionům a počet infekcí za posledních 24 hodin stoupl o 150 000. Globální počet registrovaných mrtvých je 510 632. V USA se od 13. června počet nových denně registrovaných nákaz zdvojnásobil a počet hospitalizací je nejvyšší od 21. dubna. Brazílie má nejvyšší počet nákaz a úmrtí mimo USA. Zaznamenala v úterý dalších 1280 mrtvých, celkem v Brazílii je registrováno 59 594 úmrtí. Celkový počet nákaz v Brazílii je 1 402 041.

- Austrálie zavádí uzamčení oblasti na předměstí města Melbourne pro 300 000 osob na měsíc v důsledku nového ohniska pandemie.

- Tři žadatelé o azyl v táboře nedaleko jižní hranice USA byli testováni pozitivně na koronavirus.

- Británie znovu uvalila karanténu na městě Leicester, kde bylo koncem června zjištěno téměř 1000 nových nákaz. Potíž je, že londýnská vláda tyto informace nezveřejnila a neposkytla je místním úřadům. Zveřejňuje pouze údaje o testech v nemocnicích, které zaznamenaly jen 80 nákaz, kdežto testování tzv. "druhé etapy", Pillar 2, od komerčních firem a na základě testů provedených v domácnostech, dokázalo, že nákaz je v Leicesteru 944. Místní úřady to nevěděly. Systematické testování nakažených a zjišťování jejich kontaktů a zveřejňování těchto informací je naprosto základním požadavkem pro zvládnutí epidemie. Britská vláda v tom zcela selhává. Podobná situace v ČR v Karviné? ZDE  

Čína obviněna z nucené sterilizace ujgurských žen

1. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta


Vyšetřování agentury Associated Press zjistilo, že čínská vláda vnucuje menšinovým Ujgurkám kontrolu porodnosti. Agentura tvrdí, že má důkazy, že ženy v provincii Sien-ťien byly vystaveny nucené sterilizaci a potratům.

Zdroj v angličtině: ZDE

Nejbližší američtí spojenci zastrašovaní Pekingem litují, že mu kdy vyšli vstříc

1. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

29. června si Austrálie připomenula výročí, na něž by zřejmě raději zapomněla. Před pěti lety se rozešla se Spojenými státy, aby se přidala k jedné nejdůležitějších čínských zahraničněpolitických iniciativ, Asijské infrastrukturní investiční bance (AIIB). Byla to cena, kterou Austrálie zaplatila za smlouvu o volném obchodu s Čínou, která se zasekla na nekonečných jednáních po více jak dekádu. Australská vláda se snažila prosadit dohodu uzavřením komplexní dohody o strategickém partnerství s Čínou v roce 2014. Ale ani to k uspokojení Pekingu ani to nestačilo. Umožnilo přistoupení k AIIB v roce 2015, napsal Salvatore Babones.

Jak překonat občanskou válku

1. 7. 2020

čas čtení 4 minuty

Americký ministr obrany Mark Esper a náměstek Ryan McCarthy vyjádřili vstřícnost vůči přejmenování armádních instalací nyní pojmenovaných po konfederačních generálech. Jeden konfederační generál, po němž je dnes pojmenována armádní základna (Fort Lee ve Virginii - KD) a který oponoval vzniku pomníků Konfederace a jejích generálů, by souhlasil. Po americké občanské válce se Robert E. Lee stavěl proti vzniku pomníků Konfederace a jejích lídrů kvůli obavám, že budou zemi politicky rozdělovat a zpomalí usmíření, napsal Anthony Pfaff.

Koronavirus se pozměnil a je teď o hodně nakažlivější

30. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

 

Během jara došlo k změně struktury koronaviru. Tento pozměněný koronavirus nakonec téměř zcela ovládl Evropy a New York, zjistil Egon Ozer, odborník na infekční choroby na Northwestern University v USA. V květnu už byl přítomen v 95 procentech všech genomů, které Ozer analyzoval.

Na první pohled se ta mutace zdála triviální. Stavebními kameny bílkoviny na povrchu koronaviru je asi 1300 aminokyselin. V pozměněném viru se genetické instrukce pro jednu z těchto aminokyselin - číslo 614 - proměnily v nové variant z "D" (signalizující aspartickou kyselinu) na "G" (signalizující glycin).

Američtí činitelé znepokojeni: "Trump je pro USA vážné bezpečnostní riziko"

30. 6. 2020

čas čtení 12 minut

Trump v telefonátech podlézá Putinovi, sprostě nadává západním spojencům a ponižuje je, zejména političky, a zcela ignoruje americké experty a poradce. Nerozumí ničemu a chvástá se svou genialitou

Během stovek vysoce utajovaných telefonních rozhovorů se zahraničními šéfy států byl Donald Trump vždycky tak nepřipraven k diskusi o závažných otázkách a tak často prohrál ve svých rozhovorech s mocnými politiky, jako je ruský prezident Vladimír Putin či turecký prezident Recep Erdogan, a tak agresivní a sprostý vůči hlavním spojencům USA, že ty telefonáty přesvědčily některé vysoké americké činitele, včetně Trumpových vlastních ministrů zahraničí a obrany, dvou poradců pro národní bezpečnost a jeho nejdéleji sloužícího šéfa štábu, že Trump sám je velkým nebezpečím pro bezpečnost Spojených států. Svědčí o tom pracovníci z Bílého domu a američtí výzvědní činitelé, kteří jsou podrobně seznámeni s obsahem těchto telefonátů, informuje CNN.

Trump byl informován, že Rusko platí Talibán, aby zabíjel americké vojáky, už v únoru - nehnul prstem

30. 6. 2020

čas čtení 1 minuta


Donald Trump dostal informaci, že Rusko nabídlo Talibanu odměny za zabíjení amerických vojáků v Afghánistánu už letos v únoru, informovala v pondělí večer četná americká média. Trump tvrdil v neděli, že tuto informaci nedostal, protože nebyla věrohodná.

List New York Times citoval dva zdroje, které potvrdily, že podrobnosti této informace byly součástí každodenním výzvědných informací pro Trumpa už koncem února. CNN citovala jiného amerického činitele, který potvrdil, že tyto informace byly součástí Trumpova každodenního písemného výzvědného briefingu "někdy na jaře".

Odmítáme štvavou kampaň proti horníkům!

30. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

tiskové prohlášení  Sdružení hornických odborů

Sdružení hornických odborů (SHO) se velmi důrazně ohrazuje vůči vyjádření pana hejtmana Vondráka, ředitelky Krajské hygieny v Ostravě paní Svrčinové i pana ministra Vojtěcha na úkor zaměstnanců OKD, a.s., kdy tito veřejně prezentují, že za současnou situaci, která nastala v důsledku šíření koronaviru na Karvinsku a okolí, zodpovídají zejména nezodpovědní a neukáznění horníci, kteří nedodržují karanténu a scházejí se na zahrádkách restaurací a tím dále šíří virus.

Celá řada především amerických firem stáhla svou reklamu z Facebooku. Nebude to mít ale na Zuckerberga vliv

30. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

Velké multinacionální firmy jako Coca-Cola, Starbucks, Verizon a Unilever začaly bojkotovat Facebook, protože neodstraňuje hate speech. Svou reklamu na Facebooku zrušilo více než 160 firem, avšak je sporné, zda to na Zuckerberga udělá nějaký dojem. V pátek proto poklesla hodnota akcií Facebooku asi o 8 procent, o 72 miliard dolarů.

Jenže loni Facebook vydělal reklamou téměř 103 miliard dolarů. Asi čtvrtina tohoto příjmu pochází od velkých firem jako Unilever, ale ostatní od malých podniků.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Rozhovor Britských listů 294. Mariánský sloup na Staroměstském náměstí je oktrojování dějin

23. 6. 2020

čas čtení 1 minuta




Po světě se odstraňují sochy zločinců a rasistů, v Praze naopak postavili kopii Mariánského sloupu, který byl výrazem jásotu habsburského režimu nad totálním vítězstvím absolutismu v českých zemích. Jak to máme interpretovat dnes, je postavení Mariánského sloupu vedle Husova pomníku výrazem pluralismu, anebo naopak znepokojujícím vítězstvím ultrapravicového křídla katolické církve, která zapomněla na svůj ekumenismus? A proč vlastně se takovéto kulturní války o náboženství, smysl historie, o rasismus a o ekologii v českém prostředí vedou? O tom mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s teologem a historikem Richardem Vlasákem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 24. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Americký ministr zdravotnictví: "Končí šance" zastavit koronavirus. Počet nákaz v USA překročil 2,5 milionu

29. 6. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Americký ministr zdravotnictví Alex Azar varoval, že "končí šance" pro Spojené státy jednat efektivně v  boji proti koronavirové pandemii v situaci, kdy počet nákaz v USA přesáhl 2,5 milionu.


Azar poukázal na rychlý nárůst infekcí zejména v jižních státech USA a zdůraznil, že "lidé se musejí chovat odpovědně" a dodržovat sociální distancování a nosit roušky, "zejména v těchto horkých zónách".

Úřady v ČR nezajímáte

29. 6. 2020

čas čtení 7 minut

Právě jsem se vrátila z Úřadu práce s brekem. Doslova, píše Věra Hanusová.

Před dvěma lety jsem pracovala na dva plné úvazky, sháněla pronájem a prosila o pomoc všechny možné instituce, protože jsme měli výpověď z nájmu a já neměla kam s dětmi jít. Pro charity jsem byla málo potřebná - nebyla jsem fyzicky týraná ani drogově závislá, pracovala jsem. A stát a město nevěděli, co se mnou. Chodila jsem plakat na OSPOD na Praze 15, kde sice byli strašně milí a soucitní, ale:

-"městská část ani magistrát nedisponuje bytem, který by velikostně odpovídal nárokům šesti dětí" - já prosila aspoň o garsonku a v tý době bych za ní líbala kotníky, jak jsem byla v pi-i.

-"v celé České republice není azylový dům schopný pojmout matku s šesti dětmi"

Rozhovor Britských listů 293. Od potravinového blahobytu k hladomoru je jen krůček

19. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



České republice hrozí sucho. Co by se proti tomu mělo bezodkladně dělat? O tom mluví Bohumil Kartous s Danielem Pitkem, laureátem Ceny Josefa Vavrouška a "sedlákem od Milešovky". Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 19. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Síť bankrotů a držav

29. 6. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 15 minut

Česko jako členský stát EU a člen NATO není bez rizika

Bankroty mění vlastnické pozadí české energetiky v době, kdy se země chystá rozšiřovat své jaderné kapacity.

Insolvenční zákony v Česku přímo dopadají téměř na desetinu celkové populace. Minulý rok se reportáž Guardianu věnovala dluhové krizi dopadající na téměř milion lidí. Od té doby nedošlo k žádnému měřitelnému zlepšení.

Mezitím v Absurdistánu 134:

Co znamenají výsledky prvního kola polských prezidentských voleb

29. 6. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 8 minut

Foto: Volební urna na polském konzulátě v Belfastu

Podle průzkumů provedených u východů z volebních místností po prvním kole prezidentských voleb v Polsku nedošlo k žádnému překvapení pro nikoho. Andrzej Duda se umístil na prvním místě a dostaĺ něco přes 40 procent hlasů - což bylo daleko méně, než v co strana Právo a spravedlnost doufala. V druhém kole bude čelit Rafału Trzaskowskému (který dostal asi 30 procent hlasů), většinou v důsledku podpory pro nezávislého kandidáta jménam Szymon Hołownia (13 procent), který vděčil za svou předchozí popularitu většinou skutečnosti, že kandidatura Małgorzaty Kidawy-Błońské za Občanskou platformu byla naprostá katastrofa. Jakmile byla Kidawa-Błońska nahrazena populárním Trzaskowským, naděje Hołowni dostat se do druhého kola se rozplynuly.

Rozhovor Britských listů 292. Nevěřte, že autokratický stát se umí vypořádat s krizemi lépe

13. 6. 2020

čas čtení 1 minuta



(For English, scroll below. This interview is in Czech with English subtitles.)

" Myslím, že bychom měli být ostřejší v tom, jakým způsobem provážeme peníze s principy, které očekáváme, že budou [v Maďarsku] dodržovány." 

V druhé části rozhovoru Bohumila Kartouse s Věrou Jourovou, místopředsedkyní Evropské komise, se mluví o nebezpečí nesnášenlivosti, rasismu, nacionalismu a populismu především v nynější koronavirové krizi pro budoucnost Evropské unie. Věra Jourová zdůrazňuje, že chování Maďarska, které porušuje základní hodnoty Evropské unie, je nepřijatelné, a bude nutno proti tomu podnikout přísnější kroky. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 17. června 2020.


"I am of the opinion that we should be stricter in linking the disbursement of money to Hungary with the principles that we expect to be adhered to."

In this second part of the Britské listy interview with Věra Jourová, the Vice President of the European Commission, we discuss how intolerance, racism, nationalism and populism, in particular in today's coronavirus crisis, threatens the future of the European Union. Věra Jourová says that the behaviour of Hungary, which infringes the fundamental values of the European Union, is unacceptable and it will be necessary to take stricter measures against this. The interview is broadcast by the Czech TV station Regionalnitelevize.cz from Wednesday 17th June 2020.


See also: Věra Jourová: What will the European Union do against disinformation on the internet. A TV interview in Czech with English subtitles.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rasismus v ČR: Škola neřeší prokazatelné případy šikany

29. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Ředitelka školy: "Dítě to nesmí vnímat takto přecitlivěle."

V pátek jsem byl pozván, jako koordinátor řešení problému dlouhodobých rasistických urážek směrem k jednomu romskému desetiletému chlapci, které se odehrávají na jedné nejmenované škole v jednom nejmenovaném městečku blízko Prahy, píše Jaroslav Miko.

Nejmenovaná paní ředitelka školy pozvala zástupce rodičů a čtyři učitelky do kanceláře tamního starosty, který se setkání také zúčastnil.

Samozřejmě přítomen byl též jeden z rodičů toho romského chlapce.

Po celou dobu tohoto jednání jsem byl svědkem absolutní absence empatie a pochopení směrem k té romské rodině a hlavně k tomu romskému klukovi, a to i ze strany pedagogů.

Jak hluboká bude propast české ekonomiky?

29. 6. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 10 minut

 
 
Že tu máme velkou ekonomickou krizi,  je jasné; jak ale bude hluboká a dlouhá?

Ekonomové zatím nechtějí dávat všanc svou reputaci a jsou si nejistí dokonce i v odhadech na letošní rok. Někdo ale tu víceletou prognózu jako první udělat musí, a tak ji vidíte níže v grafu. Je dělaná tzv. na Kovandu, čili je postavená na předpokladech, která slovy našeho ekonomického guru mohu, ale taky nemusejí vyjít. Otevřeně si tímto říkám o kritiku, hezky česky řečeno o challengování - pojďme diskutovat, které předpoklady jsou mají hlavu a patu, které ne; proč, a jak dle vás budou čísla vypadat.

Rozhovor Britských listů 291. Co bude Evropská unie dělat proti dezinformacím na internetu

12. 6. 2020

čas čtení 1 minuta


(For English, scroll below. This interview is in Czech with English subtitles.)


"Nemůžeme dovolit algoritmům, aby zničily naše společnosti."

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová zveřejnila tento týden projekt boje proti dezinformacím a manipulaci na internetu. O podrobnostech tohoto programu s ní v tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. června 2020.

"We cannot allow algorithms to destroy our societies."

The European Commission Vice-President Věra Jourová has published an EU project for the fight against disinformation and manipulation on the web this week. Bohumil Kartous from Britské listy discusses the details of the programme with her on a direct line from Brussels. The interview is conducted in Czech, there are English subtitles. It was broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from 12th June, 2020.



Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

"Chtějí mě zabít!" Většina pacientů nakažených koronavirem má děsivé delirium

29. 6. 2020

čas čtení 1 minuta

Kim Victoryová  (31) byla paralyzována v posteli a zaživa hořela. Na poslední chvíli ji někdo zachránil, ale pak se proměnila v sochu z ledu v jídelně luxusní zábavní lodi. Pak byla terčem experimentu v laboratoři v Japonsku. Pak na ni zaútočily kočky.

Noční můry tohoto typu pronásledovaly paní Victoryovou, když ležela v nemocnici a dusila se v důsledku nákazy koronavirem. Byla v takové hrůze, že si jedné noci vytrhla trubici ventilátoru, jindy spadla na jednotce intenzivní péče na zem, píší New York Times.

"Bylo to tak reálné a měla jsem strašný strach," vysvětluje.

Hospodaření OSBL za květen 2020

8. 6. 2020

čas čtení 1 minuta

V květnu 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 57 283.03 Kč,  výdaje byly 64 731,50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


24454