Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskij: Svět nesmí tolerovat, když lidem ruští vojáci uřezávají hlavu

12. 4. 2023

čas čtení 13 minut

Volodymyr Zelenskij vyzval mezinárodní politiky aby jednali poté, co se ve středu objevilo znepokojivé video, na němž ruští vojáci zřejmě stínají hlavu ukrajinskému válečnému zajatci ležícímu na zemi. Na jednom z klipů je zřejmě vidět, jak příslušník ruské armády nožem odřezává vojákovi hlavu. Druhé video zřejmě ukazuje sťaté mrtvoly dvou ukrajinských vojáků ležící vedle zničeného vojenského vozidla.


- EU se po videu s uřezáváním hlav zavázala pohnat válečné zločince k odpovědnosti

Poté, co se objevilo znepokojivé video, na němž ruští vojáci  stínají hlavu ukrajinskému válečnému zajatci ležícímu na zemi, se EU zavázala pohnat k odpovědnosti osoby odpovědné za válečné zločiny


- Rusko v úterý provedlo podle svých slov úspěšný zkušební start "pokročilé" mezikontinentální balistické rakety.

V prohlášení zveřejněném na Telegramu ruské ministerstvo obrany uvedlo, že "bojová posádka úspěšně odpálila mezikontinentální balistickou raketu [ICBM] mobilního pozemního raketového systému" ze zkušebního stanoviště Kapustin Jar. Dále uvedlo:

    "Cvičná hlavice rakety s danou přesností zasáhla maketu cíle na cvičišti Sary-Šagan [Republika Kazachstán].

Ministerstvo neupřesnilo typ rakety použité při úterním odpalu. V únoru prezident Vladimir Putin uvedl, že nový typ ICBM bude nasazen někdy v letošním roce, a to v návaznosti na americké zprávy, že tato zbraň při nedávném testu selhala.

Tento krok přišel několik týdnů poté, co Moskva pozastavila účast na smlouvě Nový start, poslední zbývající smlouvě Ruska s USA o kontrole jaderných zbraní.


 19248

Jak se vláda stará o chudé a o rozpočet

12. 4. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V polední publicistice Radiožurnálu mluvila paní, která zastupuje potravinové banky: prý jsou na tom špatně, obrací se na ně stále více lidí. Dokonce už i důchodci, kteří žijí v páru, což prý dříve nebylo.

 16578

Budoucnost pravicové kultury

12. 4. 2023 / Martin Čechura

čas čtení 3 minuty

Vláda Zbyňka Stanjury (ano, neboť momentálně se zdá, že to už není vláda Petra Fialy) vypouští další balónky budoucích rozpočtových opatření. Podobně jako u navrhované důchodové reformy nebo rušení pošt. Nikdo soudný snad už nevěří tomu, že jde o náhodně uniklé informace, určené teprve pro interní diskuzi na jednání vlády. Mediální strategie našeho kabinetu je naprosto čitelná: Vypustí pokusný balonek, který nadzvedne ze židle úplně všechny, a když se veřejnost vyvzteká, uklidňovaná tvrzením o „předběžnosti“ a „pracovnosti“ zveřejněných informací, vláda si prosadí svou, samozřejmě s bezvýznamnou úpravou.

Rozhovor Britských listů 588. O lidových blábolech ve společnosti

11. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Nad reakcemi veřejnosti. Často jsou velmi podivné a redaktor Britských listů Boris Cvek se je často, trpělivě a racionálně, snaží uvádět na pravou míru. Jaké má s tím zkušenosti? O tom s Borisem Cvekem v tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 11. dubna 2023.

 19904

"Strategická autonomie Evropy je iluzí"

12. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

Francouzský prezident Macron v souvislosti s Tchaj-wanem říká, že velkým rizikem pro Evropu je "zaplést se do krizí, které nejsou naše". Tím si ale znepřátelil nejdůležitějšího spojence Evropy: USA, píše Caroline Turzerová.

V české vládě jsou absolutní ekonomičtí nekompetenti

12. 4. 2023

čas čtení 1 minuta

Proč činí vláda ekonomická (i politická) rozhodnutí, aniž by byla podložena vědeckými studiemi a modelováním ohledně toho, co ten či onen krok způsobí? Proč sakra vláda znovu nezavede superhrubou mzdu, jejíž idiotské zrušení vedlo k obrovskému rozpočtovému schodku?

Proč sakra česká vláda nenaslouchá odborníkům, jako je Daniel Prokop nebo Filip Pertold?



 20186

Poslechněte si Churchilla – a promluvte si s Pekingem

12. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy se situace v posledních letech zhoršila takovým způsobem, že je pro obě strany obtížné ustoupit od svých maximálních požadavků. Jsou za to zodpovědní především vládci v Pekingu, kteří nacházejí stále větší zálibu v imperialismu, píše Jacques Schuster.

 19447

Hospodaření OSBL za březen 2023

3. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

 Vážení čtenáři,


Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V březnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 49 589,72 Kč,  výdaje byly 44 020,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 19468

"Zdá se, že Macron byl všemi dobrými duchy opuštěn"

12. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

Tvůrci zahraniční politiky reagují na prohlášení francouzského prezidenta o vztazích Evropy s Čínou a Tchaj-wanem s nepochopením. Hovoří se o "rozdělení" a "nebezpečné rétorice". Francie uklidňuje: Macronova prohlášení jsou prý interpretována přehnaně.

 19106

V čem se Putinova paranoia odchyluje od svých sovětských kořenů

12. 4. 2023

čas čtení 8 minut

Mnozí z nás, kteří jsme vyrostli v Sovětském svazu, nachází v dnešním Rusku zlověstně známé rysy, včetně kvetoucí oficiální paranoie založené na mentalitě obléhaných. Ale jak by mohl říci Tolstoj, každý paranoidní režim je paranoidní svým vlastním způsobem, píše Leonid Beršidskij.

 18588

Rozpad SSSR "inspiroval Západ k víře ve vítězství bez fyzického boje"

12. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

Západní lídři byli "velmi ohromeni rozpadem SSSR" a svým vítězstvím ve studené válce. Oba konflikty nakonec vyhráli bez použití výrazných dodatečných vojenských prostředků a proto uvěřili, že toho samého mohou dosáhnout znovu v případě Ruské federace, tvrdí "politický technolog" a vládní poradce Alexej Čaadajev.

 20183

Po vstupu Finska do NATO ruská Baltská flotila "nemá budoucnost"

12. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

Většina komentářů přistoupení Finska k západní alianci se soustředila na skutečnost, že tento vývoj zdvojnásobil délku pozemní hranice mezi NATO a Ruskou federací. Ale ještě důležitější důsledek může vyplynout pro Baltské moře a pro ruskou Baltskou flotilu, upozorňuje Sergej Iščenko.

 19475

Italská pobřežní stráž zachránila dvě rybářské lodě s 1200 lidmi na palubě

11. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

 

Operace se uskutečnila v době, kdy se o víkendu zvýšil počet pokusů o přeplutí Středozemního moře ze severní Afriky



Italská pobřežní stráž v pondělí oznámila, že provádí záchrannou operaci dvou rybářských lodí s celkem 1 200 cestujícími na palubě. Počet lidí, kteří se o víkendu pokusili překonat Středozemní moře ze severní Afriky, prudce vzrostl.

Jedno plavidlo s přibližně 800 lidmi se nacházelo více než 190 km jihovýchodně od sicilského města Syrakusy, uvedla pobřežní stráž.

Druhé plavidlo se 400 lidmi na palubě se nachází v Jónském moři u pobřeží Kalábrie.

Alarm Phone, horká linka pro migranty v nouzi na moři, v neděli ráno uvedla, že obdržela hovor z druhé lodi, která vyplula z libyjského Tobruku a nachází se v maltských vodách. Na Twitteru uvedla, že lodi došlo palivo a nabírá vodu, kterou se cestující snaží odstraňovat. Kontakt s lodí obnovila v noci, přičemž lidé hlásili silný vítr a vysoké vlny.

 18993

Pro okamurovce a další odpůrce EU: Od brexitu radikálně klesl počet francouzských a německých turistů cestujících do Británie

11. 4. 2023

čas čtení 4 minuty


Představitelé turistického průmyslu konstatují že nová omezení vstupu a zhoršená pověst Spojeného království u některých Evropanů způsobily pokles počtu návštěvníků z EU

Vedoucí představitelé cestovního ruchu se obávají, že francouzští a němečtí turisté se začínají vyhýbat Spojenému království kvůli omezením, která po brexitu platí pro cestování s průkazy totožnosti

Od loňského ukončení proticovidových opatření v celé Evropě se cestovní ruch začal zotavovat, ale přibývá signálů, že značný počet Francouzů a Němců - dvou největších trhů pro britský cestovní ruch - zůstává mimo.

Od října 2021 potřebují občané EU ke vstupu do Spojeného království cestovní pas. Dříve mohli používat občanské průkazy, ale platný pas má méně než polovina obyvatel Francie a Německa. Lidé, kteří ve Spojeném království provozují turistické atrakce a podniky, říkají, že ačkoli se Američané ve velkém počtu vrátili, Francouzi a Němci nikoli.

 20178

Pro odpůrce Evropské unie: Pokud jste rocková skupina, po odchodu z EU nebudete moci hrát v zahraničí

11. 4. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Německá punková kapela byla "ponížena" poté, co jí byl kvůli "nejasným" předpisům  po brexitu odepřen vstup do Spojeného království

Trigger Cut ze Stuttgartu měli hrát na sedmi místech v Británii, ale britští imigrační úředníci ji nevpustili do země

Punková kapela z Německa si stěžuje, že byla "ponížena", a poté, co jí byl odmítnut vstup do Spojeného království na její britské turné kvůli "neprůhledným a matoucím" změnám předpisů po brexitu.

30772

Chaos

18. 4. 2023 / Jan Sláma

čas čtení 8 minut


Původně jsem toto povídání chtěl nazvat blázincem, ale jsem člověk kulturně slušný. Chaos tady byl když Duch Boží se vznášel nad vodami a pak provedl řadu opatření, aby ten tristní stav napravil.

Tak tedy raději chaos i když mi to co se kolem nás děje připadá opravdu spíše jako blázinec. Nadarmo protestovali vysokoškolští pedagogové proti vládní nevšímavosti k jejich neutěšené hmotné situaci. A to prosím máme vládu vedenou právě takovou, z řad protestujících vzešlou osobou.

 16964

Zabránit "zneužití" obědu dítěte chudé samoživitelky

11. 4. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 6 minut

... nebo zabránit "zneužití" nadace pomocí píár jedné oligarchické rodiny.,.. Česká televize si musí vybrat!

Stejně jako kalvínští a puritánští autoři ukazovali, že bohatství některých je odměnou za jejich zásluhy a bída druhých důsledkem jejich lenosti nebo trestem za rozmařilý život, tak se i v současných sporech objevuje pozoruhodná racionalizace daného stavu….

(B. Geremek, Slitování a šibenice, 1989)

Manželka člověka, který by v každé civilizované, západní zemi - byl pro veřejnoprávní médium spíše "Persona non grata" - vytvoří sociální nadaci a zneužívá (ano, i miliardáři mohou zneužívat) sociální práci pro "čištění jména" rodinné,  firmy, která má velmi problematickou minulost a toxickou současnost. Ona sama vlastní přes neprůhlednou síť "bílých koní" stovky investičních bytů (viz. skvělá investigativní reportáž novinářek z Deníku Referendum o tomto problému), čímž zvyšuje cenu nájemního bydlení právě pro nizkopříjmové rodiny, kterým potom v Azylových domech tzv. pomáhá.

 20167

Základní osvěta o čarodějnictví

11. 4. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 17 minut

Někdy koncem minulého roku jsem si při různých příležitostech uvědomil, jak chaotický a nejasný je v českém prostředí obraz čarodějnictví. Co to vlastně je? Odkud se to vzalo? Jak je možné, že zrovna na začátku novověku a zrovna v latinské Evropě docházelo k tak strašným procesům?

Hledal jsem solidní literaturu, kde bych se dozvěděl více, a měl jsem štěstí: v roce 2017 byla publikována kniha předního britského odborníka, Ronalda Huttona, The Witch: A history of fear from ancient times to the present (Yale University Press). Po seznámení se s recenzemi jsem si knihu koupil (samotné nakladatelství je ale už v tomto případě téměř zárukou kvality) a přečetl. Nyní bych se chtěl podělit o trochu osvěty.

Především, nakolik mohu posoudit, jde o vynikající práci v u nás často pohrdaném oboru humanitních studií.

 20174

Podzemní skvosty

11. 4. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 10 minut

 

Nejen pražské historické podzemí je plné jedinečných skvostů, o nichž má málokdo z nás tušení, tak je to i s tím brněnským, jehož zpřístupňování probíhá po částech od roku 2010. A k jeho nejznámějším artefaktům patří Mincmistrovský sklep a sklepy Nové radnice na Dominikánském náměstí, Labyrint pod Zelným trhem a zpřístupněná kostnice pod kostelem sv.Jakuba na Jakubském náměstí. Kdo, ale by nás nejlépe a poutavě s těmito jedinečnými a pozoruhodnými podzemními místy seznámil a i provedl, než jeden z jeho nejuznávanějších brněnských znalců, autor mnoha zajímavých přednášek a čtivě psaných knih, z nichž vybírám nejen mezi odborníky, ale také i širokou čtenářskou obcí jeho velmi ceněnou trilogii Brněnské podzemí, Ing. Aleš Svoboda.

Pane Svobodo, jak dlouho jste na této zmíněné trilogii pracoval?

Tragikomická situace v ČR

11. 4. 2023

čas čtení 1 minuta

"Nikdy jsem si nemyslela, že leopardi sežerou můj obličej," štká žena, která hlasovala pro Stranu leopardů žeroucích obličeje lidí.






 20180

Vzdorný kritik Kremlu Vladimir Kara-Murza přirovnal svůj případ ke Stalinovým procesům

11. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Ruský opozičník, kterému hrozí až 25 let vězení, moskevskému soudu řekl, že si stojí za všemi svými politickými výroky

 

Ruský opoziční představitel Vladimir Kara-Murza, kterému hrozí až čtvrt století vězení za "velezradu", řekl moskevskému soudu, že si stojí za všemi svými politickými výroky, a uvedl, že jeho stíhání připomíná jeden z monstrprocesů Josefa Stalina.

Jednačtyřicetiletý Kara-Murza, který je držitelem ruského a britského pasu, odmítl několik obvinění včetně velezrady a šíření nepravdivých informací o ruské armádě. Prokuratura pro něj požaduje trest 25 let vězení.

Soudní proces, který vyvrcholí vynesením rozsudku 17. dubna, probíhá za zavřenými dveřmi, ale kopii jeho pondělní závěrečné řeči před soudem poskytla jeho manželka a právník.

Ruský kněz Andrej Tkačev: Ženy nejsou od toho, aby vládly. Ať vaří kaši a věší záclony

11. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta

Za život je odpovědný muž. Ženy musejí ustoupit od řízení života a muži musejí převzít jejich místo. Protože našemu životu vládne příliš mnoho žen. To je hnusné - nic jim do toho není. To vůbec není jejich posláním. Musí jim být řečeno: Kuš, zmizte! A muži musejí převzít jejich místo. A musejí to udělat všichni muži. Protože to není v pořádku - žena není stvořena k vládnutí. Ženy jsou uzpůsobeny k tomu, aby vařily kaši, věšely záclony a byly šťastné.



Izraelská armáda letos usmrtila už 18 palestinských dětí

11. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta

Izraelské síly dnes kolem půl jedenácté dopoledne zastřelily šestnáctiletého Mohammada Fayeze Mohammada Ewaidata, když se stahovaly z uprchlického tábora Aqbat Jabr poblíž Jericha na okupovaném Západním břehu Jordánu. Jedná se o osmnácté palestinské dítě zabité izraelskými silami v roce 2023.



29463

Pozvánka

NAROZEN V DEJR JÁSÍNU: promítání izraelského dokumentu a debata

11. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

Devátého dubna si připomínáme 75. výročí masakru palestinské vesnice Deir Jásín, který se stal klíčovým pro odstartování dalších masakrů a masivního exodu palestinského obyvatelstva ještě před vyhlášením státu Izrael.

Ve středu 12. dubna od 18 hod. Židovský hlas solidarity promítne film izraelské režisérky Nety Šošani Narozen v Deir Jásínu / נולד בדיר יאסין z roku 2017. Film bude opatřen českými titulky. Akce se uskuteční v Klubu techniků na Novotného lávce 5, místnost 418.

Po filmu bude následovat debata historikem a hebraistou Janem Zouplnou z Orientálního ústavu AV ČR novinářem a blízkovýchodním reportérem Břetislavem Turečkem, který dnes vede Centrum pro studium Blízkého východu na Metropolitní univerzitěDebatu bude moderovat hebraistka Magdaléna Křížová Jehličková.

 20087

Proč je správné charakterizovat Putinův režim jako fašistický

11. 4. 2023

čas čtení 8 minut


Malá armáda znepokojených akademiků je připravena vynadat každému, kdo označí ruský nacionalismus za fašistickou ideologii. "Žádný politický model nemá monopol na zločin, násilí a historické neštěstí," poznamenala politoložka Jekatěrina Šulmanová. "Nemusíte být Hitlerem, abyste zničili svou zemi."

Vskutku nemusíte. A přesto se ponořte do ruského ultranacionalismu a konfrontujte se s jeho sebelítostí a bombastičností, násilím a šovinismem, machismem a imperialismem, a pokud jej nemůžete označit za "fašistický", těžko budete vědět, jaké jiné slovo se pro to  hodí, píše Nick Cohen.

Násilí je jádrem fašismu i jádrem dnešního Ruska. Rasové pohrdání obyčejných ruských vojáků Ukrajinci, kteří se setkávají s násilím, je děsivé. Zprávy o jejich zvěrstvech jsou tak nepřetržité, že nám hrozí, že si na ně zvykneme. Masakr civilistů a válečných zajatců v Buči upoutal loni na jaře vrtkavou pozornost světa. S přibývajícím počtem mrtvých se však pozornost vytratila.

30679

Jak vznikají zbraně ovládané umělou inteligencí, Amerika má opravdu velký strach

11. 4. 2023

čas čtení 5 minut


Budou technologické výhody stačit Číně k tomu, aby nahradila USA na pozici světové velmoci v oblasti umělé inteligence?


V poslední době do  závodů  ve zbrojení vstoupil nový druh zbraní - volně nazývaný "umělá inteligence". V roce 2021 jsme se zpožděním zjistili, jaké obavy z něj měla americká vláda. Pod vedením Erica Schmidta, bývalého předsedy společnosti Google, byla svolána Národní bezpečnostní komise pro umělou inteligenci. Ve své zprávě, vydané v březnu téhož roku, komise varovala: že Čína by mohla brzy nahradit USA na pozici světové "supervelmoci v oblasti umělé inteligence"; že systémy umělé inteligence budou využívány (překvapivě!) v "honbě za mocí"; a že "umělá inteligence nezůstane doménou velmocí nebo sférou science fiction". Schmidt také vyzval prezidenta Bidena, aby odmítl výzvy k celosvětovému zákazu vysoce kontroverzních autonomních zbraní poháněných umělou inteligencí s tím, že Čína a Rusko pravděpodobně nedodrží žádnou smlouvu, kterou by podepsaly, píše John Naughton.

 18993

Řadoví lékaři v nemocnicích v Anglii zahájili čtyřdenní stávku kvůli platům

11. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

 

Očekává se, že stávka povede ke zrušení 350 000 vyšetření včetně operací

Řadoví lékaři v nemocnicích v  celé Anglii zahájili čtyřdenní stávku, která podle odhadů povede ke zrušení 350 000 vyšetření včetně operací.

Lékaři budou od úterý sedmi hodin ráno až do sobotního rána stávkovat před nemocnicemi v rámci zhoršujícího se sporu o platy. Jedná se o nejdelší protestní akci ve zdravotnictví od loňského roku, kdy stávkovaly zdravotní sestry, posádky sanitek a další zdravotničtí pracovníci.

Generální ředitel Konfederace NHS, britského státního zdravotnictv í, Matthew Taylor uvedl, že pravděpodobný dopad stávky je "srdcervoucí", a vyzval obě strany, aby ukončily "rétorickou bitvu".

Taylor řekl BBC, že není pochyb o tom, že tato stávka bude mít větší destruktivní účinky než 72hodinové přerušení práce zaměstnanců zdravotnictví minulý měsíc, které vedlo ke zrušení 175 000 vyšetření.

Pobrexitová konzervativní vláda v Británii ničí všechno.

Rusko úspěšně vede dezinformační válku na Blízkém východě

11. 4. 2023

čas čtení 5 minut

 
Protiargumenty k ruské propagandě jsou na Západě tak všudypřítomné, že je těžké si představit, jak málo jsou slyšet jinde


Koncept ruské dezinformační kampaně - nasycení sociálních médií mluvčími Kremlu a podkopávání opozičních osobností - může znít povědomě, upozorňuje H.A. Hellyer.

Po loňské ruské invazi na Ukrajinu přijaly Spojené státy, Velká Británie a Evropská unie rychlá a rozhodná opatření proti ruské propagandě a zakázaly vysílání státem sponzorovaných televizních kanálů Russia Today (RT) a Sputnik a jejich kanály zablokoval i YouTube.

V arabsky mluvícím světě však ruské dezinformace nejsou takto blokovány  - a v důsledku toho se Rusku na této frontě  na širším Blízkém východě daří mnohem lépe.

Ruská agrese na Ukrajině: Pentagon hodnotí dopady úniku zpravodajských informací; Zelenskij odsoudil ostřelování na pravoslavnou Květnou neděli

10. 4. 2023

čas čtení 11 minut

 

USA pátrají po zdroji  úniku informací, přičemž podezření padá spíše na Američana než na spojence; Volodymyr Zelenskij říká, že velikonoční útoky dostávají Rusko "do ještě větší izolace"

- Rusko praktikuje na Ukrajině svou syrskou politiku spálené země:

- Pentagon vyhodnocuje dopad uniklých dokumentů na národní bezpečnost
Americké ministerstvo obrany uvedlo, že v rámci pátrání po zdroji úniku informací zahájilo mezirezortní akci, jejímž cílem je posoudit dopady, které by mohly mít uniklé zpravodajské dokumenty na národní bezpečnost USA a na jejich spojence a partnery.

"Ministerstvo obrany nadále prověřuje a posuzuje platnost vyfotografovaných dokumentů, které kolují na stránkách sociálních médií a které zřejmě obsahují citlivé a vysoce utajované materiály," uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Pentagon rovněž předal záležitost ministerstvu spravedlnosti, které zahájilo trestní vyšetřování, uvedla agentura Reuters.

Jeden z dokumentů, datovaný 23. února a označený jako "tajný", podrobně popisuje, jak by ukrajinské systémy protivzdušné obrany S-300 při současném tempu používání byly vyčerpány do 2. května.

Takto přísně střežené informace by mohly být pro ruské síly velmi užitečné a Ukrajina uvedla, že její prezident a nejvyšší bezpečnostní představitelé se v pátek sešli, aby projednali způsoby, jak zabránit úniku informací.

Rozsah témat, jimiž se dokumenty zabývají a které se dotýkají války na Ukrajině, Číny, Blízkého východu a Afriky, podle úředníků naznačuje, že je mohl vypustit spíše Američan než spojenec.

"Pozornost se nyní soustředí na to, že jde o únik z USA, protože mnoho dokumentů bylo pouze v amerických rukou," řekl v rozhovoru pro agenturu Reuters Michael Mulroy, bývalý vysoký úředník Pentagonu.

Američtí představitelé uvedli, že vyšetřování je v počáteční fázi a ti, kteří ho vedou, nevyloučili možnost, že za únikem, který je považován za jedno z nejzávažnějších narušení bezpečnosti od roku 2013, kdy se na internetových stránkách WikiLeaks objevilo více než 700 000 dokumentů, videí a diplomatických depeší, stojí proruské elementy.

Dokumenty se poprvé objevily minulý měsíc na webových stránkách sociálních médií, počínaje Discordem a 4Chanem. Některé z dokumentů byly sice zveřejněny již před několika týdny, ale o jejich existenci poprvé informoval v pátek deník New York Times.

Zdálo se, že některé z nich uvádějící odhady ztrát na bojišti z Ukrajiny byly upraveny tak, aby minimalizovaly ruské ztráty. Není jasné, proč je přinejmenším jeden z nich označen jako odtajněný, ale obsahuje přísně tajné informace. Některé dokumenty jsou označeny jako "NOFORN", což znamená, že nemohou být zpřístupněny cizím státním příslušníkům.

Papež o Velikonocích: Modlete se za Ukrajince, Rusy a uprchlíky

9. 4. 2023

čas čtení 6 minut



Papež František ve svém nedělním velikonočním poselství světu požádal Rusy, aby hledali pravdu o invazi své země na Ukrajinu, a po nedávných násilnostech vyzval k dialogu mezi Izraelci a Palestinci.

Koberec z 38 000 květin darovaných Nizozemskem pokryl náměstí na nejdůležitější datum v církevním liturgickém kalendáři - připomínal den, kdy křesťané věří, že Ježíš vstal z mrtvých. Čestné jednotky vatikánské švýcarské gardy a italských karabiníků - obě ve slavnostním oblečení - stály v pozoru.

Tam, ze stejného místa, kde se v noci svého zvolení v roce 2013 poprvé ukázal světu jako papež, promluvil o "temnotě a sklíčenosti, v nichž se až příliš často ocitá náš svět", a pomodlil se za mír.

"Pomozte milovanému ukrajinskému lidu na jeho cestě k míru a prolijte velikonoční světlo na lid Ruska," řekl.

Od invaze Ruska na Ukrajinu v únoru loňského roku František nejméně dvakrát týdně hovořil o Ukrajině a jejím lidu jako o "mučednících" a k popisu ruského jednání používal slova jako agrese a zvěrstva.

V neděli požádal Boha, aby "potěšil zraněné a všechny, kteří kvůli válce ztratili své blízké, a dal, aby se zajatci mohli vrátit živí a zdraví ke svým rodinám. Otevři srdce celého mezinárodního společenství, aby usilovalo o ukončení této války a všech konfliktů a krveprolití v našem světě".

 18993

Průzkum: Británie je tvrdě rasistická společnost

9. 4. 2023

čas čtení 5 minut

Více než třetina lidí z etnických a náboženských menšin zažila v Británii rasově motivovaný útok

(Pozn. JČ: Velmi by mě zajímalo, jak by dopadl takovýto průzkum v ČR, kdyby ho někdo dělal)

Podle největšího a nejkomplexnějšího průzkumu rasové nerovnosti ve Spojeném království za více než čtvrt století zažila více než třetina lidí z etnických a náboženských menšin rasově motivované fyzické nebo slovní útoky.

Průzkum zjistil "nápadně vysokou" míru útoků v širokém spektru etnických menšin, stejně jako vysoký výskyt rasové diskriminace a nerovnosti výsledků ve vzdělávání, na pracovišti, v bydlení a v interakci s policií.

 19371

Íránská policie plánuje používat chytré kamery k identifikaci "porušovatelek zákona o hidžábu"

9. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

 

Ženy, které poruší islámský oděvní kodex, budou identifikovány, v první instanci varovány a poté předvedeny před soud



Íránská policie plánuje na veřejných místech využívat inteligentní technologie k identifikaci a následnému postihu žen, které poruší přísný islámský kodex oblékání, uvedly v sobotu policejní složky.

V prohlášení se uvádí, že policie "přijme opatření k identifikaci osob porušujících normy pomocí nástrojů a chytrých kamer na veřejných místech a dopravních tepnách".

 20166

Teplota povrchu světových oceánů dosáhla rekordní hodnoty

8. 4. 2023

čas čtení 4 minuty


Vědci varují před dalšími vlnami mořských veder, které povedou ke zvýšenému riziku extrémního počasí
 

Podle údajů americké vlády dosáhla teplota povrchu světového oceánu historického maxima od počátku satelitních záznamů. Vede to k vlnám mořských veder po celém světě.

Klimatologové uvedli, že předběžné údaje Národního úřadu pro oceán a atmosféru (Noaa) ukázaly, že průměrná teplota na povrchu oceánu je od začátku dubna 21,1 °C, čímž překonala předchozí maximum 21 °C z roku 2016.

30679

Uniklé americké výzvědné dokumenty odhalují hloubku špionážních snah USA a vojenské problémy Ruska

8. 4. 2023

čas čtení 5 minut


Informace odhalené na sociálních sítích také ukazují, že americké zpravodajské služby odposlouchávají i důležité spojence


Trojice uniklých dokumentů Pentagonu odhaluje, jak hluboko Spojené státy pronikly do ruských bezpečnostních a zpravodajských služeb. Dokumenty také dokazují  schopnost Washingtonu varovat Ukrajinu před plánovanými ruskými údery a poskytují podrobné  hodnocení síly moskevské válečné mašinérie, uvádí list New York Times.

Dokumenty vykreslují portrét vyčerpané ruské armády, která se potýká s problémy ve válce na Ukrajině, a vojenského aparátu, který je hluboce kompromitován. Obsahují každodenní varování amerických zpravodajských služeb v reálném čase o načasování úderů Moskvy a dokonce i o jejich konkrétních cílech. Takové zpravodajské informace umožňují Spojeným státům předávat Ukrajině zásadní informace o tom, jak se bránit.

15615