12 hodin živé hudby pro osvobození egyptského studenta Patricka Zakiho

10. 2. 2021 / Giorgio Cadorini

čas čtení 1 minuta


V těchto dnech uběhl rok od zatčení studenta boloňské univerzity Patricka Zakiho, který se 7. února 2020 vracel domů navštívit rodinu. Patricka Zakiho zatkla egyptská policie na mezinárodní letišti Káhira. V Bologni studoval v rámci prestižního evropského programu Master Gemma. Dodnes nebyl obžalován.

Víckrát požadovaly jeho osvobození četné instituce a osobnosti, například Boloňská univerzita, Město Bologna, Evropský parlament. Patrick je jen jednou z nesčetných obětí krutého režimu, který nastolil generál Abd al-Fattáh as-Sísí. Diktátora s rukama od krve pozval do Prahy český velvyslanec a prý jedině pandemie zabránila zneuctění půdy Národního muzea v Praze, kde se měl chlubit výstavou o antické egyptské civilizaci, která je naopak velkou zásluhou českých egyptologů.

S požadavkem Patrickova osvobození uspořádali 8. února italští hudebníci pořádali 12 hodinový koncert na Youtube, během kterého se střídali spolu s představiteli italské pobočky Amnesty international a dalších organizací. Záznam koncertu lze sledovat ZDE.

Giorgio Cadorini

0
Vytisknout
5511

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2021