OSN: KLDR pokračuje v jaderném programu, obnovila spolupráci s Íránem

10. 2. 2021

čas čtení 1 minuta
 

KLDR v roce 2020 udržovala a rozvíjela svůj jaderný program a program vývoje balistických raket, v rozporu s mezinárodními sankcemi. Zhruba 300 milionů dolarů na jeho financování získala hackerskými útoky. Uvádí se to v důvěrné zprávě OSN, do které nahlédla agentura Reuters.


Zpráva nezávislých pozorovatelů sankčního režimu tvrdí, že Pchjongjang "vyráběl štěpný materiál, udržoval jadrrná zařízení a zmodernizoval svou infrastrukturu pro balistické rakety", zatímco v zahraničí dál sháněl materiál a technologie pro tyto programy.

Výroční zprávu pro Radu bezpečnosti komentoval mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price slovy, že nová administrativa připravuje nový přístup ke KLDR, včetně revize možností nátlaku a potenciálu pro budoucí diplomacii.

Severokorejský lídr Kim Čong-un a bývalý americký prezident Donald Trump se v letech 2018-2019 třikrát sešli, ale výzvy USA, aby se KLDR vzdala jaderných zbraní, ztroskotaly na severokorejském požadavku zrušení sankcí.

Zpráva OSN tvrdí, že nejmenovaný členský stát situaci vyhodnotil tak, že s ohledem na velikost severokorejských raket "je velmi pravděpodobné", že na střely lze instalovat jaderné hlavice. Není však jasné, zda se podařilo vyřešit tepelnou ochranu hlavic při vstupu do atmosféry.

Podle neidentifikované členské země KLDR a Írán obnovily spolupráci při vývoji raket dlouhého doletu, včetně transferu kriticky důležitých součástek. Poslední dodávka proběhla vloni.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5813

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2021