V Teplicích zemřel Rom, poté, co mu policista zaklekl na krk

21. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Mladíkova smrt "neměla nic společného se zásahem policie, prokázala pitva." :) Samozřejmě. Co také jiného mohla prokázat. Nečekali jsme nic jiného.  (JČ)



Videozáběry z Teplic jsou virálně sdíleny na sociálních sítích po policejní intervenci proti mladému Romovi, který posléze zemřel v sanitce, povolané na scénu. Členové romské komunity srovnávají jeho smrt se smrtí George Floyda, černocha, kterého loni v USA zavraždila policie.

Jeden zasahující policista klečel na krku mladého Roma několik minut. Mladý muž posléze zemřel v sanitce, kterou zavolala policie.

Policie tvrdí, že její zásah nebyl příčinou smrti, ale narkotika, která mladý muž údajně požil. Michal Miko, ředitel organizace Romanonet, se vyjádřil na internetu, že video ukazuje "vrchol brutality".

Michal Mižigár, romský student historie a romských studií, který získal v roce 2019 cenu Aspen Institutu, konstatoval, že záběry ukazují "romského Floyda dnes v Teplicích". Připomněl útok na romské děti na letním táboře, který vedla romská hudebnice Ida Kelarová a smrt Roma v rukou policie v pizzerii v Žatci a dodal: "Mám pocit stoprocentní bezmoci a smutku. Toto není první případ."

Potíž je, že příčinu smrti má vyšetřovat sama policie... :)
Bude případ vyšetřovat Generální inspekce bezpečnostních sborů, jejímž úkolem je vyšetřovat trestné činy spáchané policisty?

Zdroj ZDE ZDE

https://twitter.com/astroehlein/status/1406867579122204673?s=20

0
Vytisknout
14110

Diskuse

Obsah vydání | 24. 6. 2021