Studie ukazuje, jak koronavirus poškozuje mozek

21. 6. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty
Skupina brazilských vědců z Federální univerzity v Rio de Janeiru (UFRJ), Nadace Oswalda Cruze (Fiocruz) a Výzkumného ústavu D'Or poprvé popsala, jak Sars-CoV-2 napadá neuronové buňky a způsobuje poškození mozku. Vědci zjistili, že zatímco se virus nereplikuje uvnitř neuronů, spouští systémovou zánětlivou reakci, která vede k poškození neuronových buněk. Objev provedený v laboratoři bude mít zásadní význam pro pochopení neurologických a psychiatrických následků covidu-19.


Zpočátku byla nemoc popisována jako infekce dýchacích cest. Je však známo, že virus postihuje celou řadu dalších orgánů, jako jsou ledviny, játra, cévy, srdce a mozek. Alespoň polovina pacientů má neurologické příznaky, jako je tzv. "mozková mlha", anosmie (ztráta čichu), delirium a zvýšené riziko cévních mozkových příhod.

V září stejná skupina poprvé zjistila přítomnost Sars-CoV-2 v mozku. Tým měl přístup k výsledkům pitvy provedené u čtrnáctiměsíčního dítěte, které  covid-19 usmrtil. Vědci zaznamenali destrukci mozkové tkáně, ale testy in vitro nedokázaly identifikovat replikaci viru v mozkových buňkách.

Tentokrát byl proces v laboratoři znovu otestován pomocí lidských neurosfér (zjednodušených mikromozků, vyrobených z kmenových buněk). Vědci zjistili, že virus  do těchto organoidů vstupuje, ale  uvnitř buněk se nereplikuje.

„Dokázali jsme například také v laboratoři, že virus se replikuje v srdečních buňkách, ale ne v nervových buňkách, i když jsou vystaveny velkému množství Sars-CoV-2,“ vysvětlila neuroložka Marília Zaluar Guimarães z Institutu D, jedna z autorek této studie.  „Ale i když není buněčný aparát mobilizován k vytváření dalších virů, buňky jsou poškozovány produkcí a uvolňováním cytokinů.“

Zánětlivost podle nové studie oslabuje imunitní systém a způsobuje neurologické a psychiatrické škody. „Toto zjištění je v souladu s aktuálně nejuznávanější hypotézou, že většina poškození nervů způsobená covidem-19 souvisí se zánětem systému, který vede k nepřímému poškození centrálního nervového systému,“ uzavírá studie.

„Tato ´cytokinová bouře', která je charakteristická pro těžký průběh nákazy, má  na fungování mozku velký dopad,“ vysvětluje výzkumník. „Zhoršuje paměť a ochromuje udržování nervových aktivit, a neoronových uzlů, synapsí, mimo jiné.“

Modelování, které provedly zdravotnické služby a nemocnice das Clínicas v São Paulu naznačilo tyto následky u více než 40% osob infikovaných koronavirem.

1
Vytisknout
7017

Diskuse

Obsah vydání | 24. 6. 2021