Rusko "může využít plynovod Nord Stream 2 k vojenským účelům"

7. 7. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Ukrajinští experti na již existujících příkladech z Černého moře poukazují na možnost vojenského využití plynovodu Nord Stream 2. 
  • Ten by se mohl stát řetězcem senzorů monitorujícím vojenskou lodní dopravu NATO v Baltském moři.
  • Německá spolková vláda však o problémech s Nord Streamem 2 nechce ani slyšet, i když západní experti berou podezření velmi vážně. 

Plynovod Nord Stream 2 v Baltském moři by se mohl stát pastí. Experti i představitelé NATO předpokládají, že Rusko využije projekt k vojenským účelům. Jen německá vláda má obě oči zavřené, napsal Joachim Krause.

 

Německá vláda hájí ruský projekt Nord Stream 2 před kritiky argumentem, že se jedná o projekt "čistě komerční". Dřívější tvrzení, že jde o projekt zajišťující energetickou bezpečnost kontinentu, Berlín používá stále méně, když Evropský parlament přijal rezoluci vyzývající k okamžitému ukončení projektu.

Autoři Michail Gončar, Andrej Rysčenko a Bogdan Ustimenko v časopise Čornomorskaja bezpeka uvedli, že na základě zkušeností s ruskými plynovody v Černém moři je třeba předpokládat, že Rusko využije i Nord Stream 2 k instalaci podmořských odposlouchávacích zařízení, s nimiž by sledovalo vojenskou lodní dopravu NATO v Baltu, zejména pak ponorky.

Rusko již využívá mořský prostor v Černém moři k akustickému průzkumu, a to včetně civilních objektů na mořském dně. Vytvořilo např. hydroakustický monitorovací systém v severozápadní části Černého moře podél plynovodu Turkish Stream. Bezpečnostní systém pro plynovody Delta-MGA vyvinutý pro Gazprom stačí pouze doplnit o jednotlivé komponenty a provázat jej s jinými senzory, např. pasivním sonarem MGK-608 Sever.

Rusko si mj. klade za cíl přerušit během války se Západem podmořskou komunikaci (internetový kabel, širokopásmový kabel, telefonní připojení, napájecí kabely, potrubí).

Ruská strana podezření odmítá, mezi námořními experty v Německu a dalších zemích NATO je naopak bráno velmi vážně. Projekt Nord Stream 2 je chápán jako gigantický vojensky využitelný řetězec senzorů, který může v případě krize sehrát klíčovou roli.

Německá spolková vláda však tento aspekt opomíjí, protože nezapadá do její politiky jednoznačné podpory projektu.

Podrobnosti v němčině: ZDE

1
Vytisknout
4919

Diskuse

Obsah vydání | 9. 7. 2021