REDAKČNÍ KOMENTÁŘ:

Co si dnes přečtete v Britských listech

25. 8. 2021

čas čtení 1 minuta
Milan Kohout v rozhovoru s Janem Čulíkem vysvětluje, že Joe Biden rozhodnutím o okamžitém stažení z Afghánistánu znesvětil americké vojenské oběti. Dokonce to vypadá na alianci USA a Talibánu proti Afgháncům, kteří potřebují pomoci. Paradoxy ovšem nejsou cizí ani našemu zeměpisnému prostoru, kde Maďarsko právě otevírá otázku odchodu z EU, bez níž by ovšem ztratilo na významu nejen pro Západní Evropu, ale i pro Rusko a Čínu, upozorňuje Karel Dolejší. V Británii navzdory vysoké proočkovanosti na nové mutace viru umírá až 100 osob denně.

Premiér je vydíratelný - ale nejspíše nikoliv BIS, protože tím, kdo ho prokazatelně vydírá, je prezident Miloš Zeman. Ačkoliv se skupina G-7 snažila přesvědčit Joe Bidena, aby prodloužil lhůtu pro evakuace z Afghánistánu, nepodařilo se jí s ním hnout. Otázka, zda může NATO přežít afghánský debakl, tak nabrala na další naléhavosti. "Osvobozenému" Afghánistánu ovšem již v září hrozí hlad, neboť polovina obyvatel centra světové produkce heroinu je závislá na zahraniční potravinové pomoci.

Talibán v předvečer zastavení evakuací a na pokraji konfliktu s obklíčenými odpůrci v Pandžšíru jmenoval ministrem obrany teroristu z Guantánama.

-1
Vytisknout
3458

Diskuse

Obsah vydání | 25. 8. 2021