Tisková zpráva:

Festival Věčná naděje představí komorní uskupení Gustav Mahler Jugendorchester

25. 8. 2021

čas čtení 2 minuty
Mezinárodní hudební festival Věčná naděje přivítá 25. srpna v prostoru Dělostřeleckých kasáren v Terezíně prestižní komorní uskupení souboru Gustav Mahler Jugendorchester (GMJO). Zazní Serenáda pro dechové nástroje Op. 44 Antonína Dvořáka a Smyčcový kvartet č. 1 Erwina Schulhoffa.

Soubor Gustav Mahler Jugendorchester byl založen před čtyřiatřiceti lety ve Vídni z iniciativy Claudia Abbada. Dnes je považován za přední světový mládežnický orchestr s řadou ocenění.

„Koncert Mladí pro Věčnou naději je prvním vzpomínkovým počinem k letošnímu 80. výročí vzniku ghetta v Terezíně a prvních transportů Židů z protektorátního bývalého Československa. Mladí interpreti budou mít možnost si prohlédnout Terezín následující den. Komorní uskupení GMJO pokračuje ve svém turné na koncert do Výmaru, který bude připomínkou tábora v Buchenwaldu,“ říká spoluzakladatelka festivalu Věčná naděje, Martina Jankovská.

Kromě podpory mladých hudebníků a jejich práce se Abbado snažil podporovat spolupráci mladých rakouských muzikantů s kolegy z tehdejších socialistických republik Československa a Maďarska. Díky tomu se GMJO stal prvním mezinárodním mládežnickým orchestrem, který pořádal otevřené konkurzy v zemích bývalého východního bloku. Roku 1992 se GMJO otevřel hudebníkům do 26 let z celé Evropy.

Na konkurzech, které se každoročně konají ve více než pětadvaceti evropských městech, vybírá mezinárodní porota kandidáty z průměrně 2000 uchazečů, členem GMJO byl například hobojista Vilém Veverka. Repertoár turné GMJO sahá od hudby klasicismu, až po současnou tvorbu s důrazem na velká symfonická díla období romantismu a pozdního romantismu. Vysoká umělecká úroveň a mezinárodní úspěchy přiměly k účinkování s GMJO řadu předních dirigentů a sólistů, jako jsou Claudio Abbado, Herbert Blomstedt, Pierre Boulez, Sir Colin Davis, Christoph Eschenbach, Iván Fischer, Daniele Gatti, Bernard Haitink, Paavo Järvi, Kent Nagano, Seiji Ozawa a Franz Welser-Möst. Mezi renomované sólisty, kteří spolupracovali s GMJO, patří Martha Argerich, Jurij Bašmet, Lisa Batiashvili, Renaud a Gautier Capuçonovi, Thomas Hampson, Leonidas Kavakos, Evgenij Kissin, Radu Lupu, Yo-Yo Ma, Anne-Sophie Mutter, Anne Sofie von Otter, Maxim Vengerov a Frank Peter Zimmermann.

GMJO je již řadu let pravidelným hostem nejprestižnějších koncertních sálů a festivalů, jako jsou Gesellschaft der Musikfreunde ve Vídni, Concertgebouw Amsterdam, Suntory Hall v Tokiu, Mozarteum Argentino v Buenos Aires, Salcburský festival, Edinburgh International Festival, BBC Proms, Semperoper Dresden a Lucerne Festival.

1
Vytisknout
4065

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2021