Izrael se stává typickou diktaturou Blízkého východu: označuje palestinské lidskoprávní skupiny za "teroristy"

27. 10. 2021

čas čtení 3 minuty

Izraelská vláda v pátek prohlásila šest lidskoprávních organizací působících na okupovaném palestinském Západním břehu Jordánu za teroristické organizace, informuje Al Jazeera English. Vláda premiéra Naftaliho Bennetta a ministra zahraničí Bennyho Gantze tak zařadila Izrael do velké tradice moderních blízkovýchodních diktatur. Zatímco pro židy je Izrael zraněnou demokracií, pro 5 milionů Palestinců bez státní příslušnosti, které okupuje, je jednoznačnou vojenskou juntou. Není tedy divu, že se začal chovat jako jiné vojenské junty v regionu.

Pokud chcete vědět, jaké občanské politiky se režim na Středním východě nejvíce bojí, podívejte se na nenásilné aktivity, které označuje za "terorismus", píše Juan Cole

V kancelářích a počítačových souborech těchto lidskoprávních skupin budou provedeny razie, vše bude zabaveno a mírumilovní aktivisté mohou být zatčeni. Vzhledem k tabu, které existuje v souvislosti s terorismem, jim hrozí dlouhé tresty odnětí svobody. Tento izraelský krok je dalším z dlouhé řady pokusů o kriminalizaci pouhého bytí Palestinců. Izraelští propagandisté (hasbara) se již 74 let snaží přesvědčit svět, že všichni Palestinci jsou ipso facto teroristé.

Největší odměnou, kterou Izrael za tuto akci získá, bude to, že budou zrušena všechna videa na Youtube a účty na sociálních sítích šesti lidskoprávních organizací, protože americká vláda vždy podporuje Izrael v otázce "terorismu". Z internetu tak bude vymazána velká část historie izraelských apartheidních akcí proti Palestincům.

Izraelské úřady tvrdí, že tyto lidskoprávní organizace jsou zástěrkou Lidové fronty pro osvobození Palestiny, strany a milice, která je součástí Organizace pro osvobození Palestiny, jež víceméně řídí Západní břeh Jordánu. PFLP má za sebou násilnou minulost. Ale já nevím. Kdybyste byli izraelskou vládou, neměli byste být rádi, že se PFLP zabývá lidskými právy a že se vzdala únosů letadel?

Prohlášení izraelské vlády vyšlo pouze jako dekret, nemáme žádné skutečné důkazy o tom, že by skupiny jako al-Haq měly vůbec nějaký vztah k PFLP. Alex Kane a Maryam Barghouti na stránkách 972mag vysvětlují, na jakém základě se tento druh očerňování palestinských organizací provádí. I kdyby měly nějaké slabé spojení, nelze kriminalizovat blízkost. Musíte prokázat, že se skupina nebo jednotlivec sami dopustili trestného činu. Chcete se vsadit, že žádný takový důkaz nikdy nebude předložen?

Skutečným důvodem tohoto drakonického opatření je skutečnost, že skupiny na ochranu lidských práv na okupovaném Západním břehu odvedly kus práce při zveřejňování strašlivého porušování lidských práv tamním izraelským vojenským režimem a také při informování o teroristických činech nelegálních izraelských squatterů a izraelských bezpečnostních sil, které jim často napomáhají. Nejde jen o represe vůči Palestincům. Jde o slepotu světa před zločinem apartheidu, který Izrael páchá.

 

Celý článek v angličtině ZDE

1
Vytisknout
5246

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2021