Jméno Allende se vrací v Chile do politiky

24. 1. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

 

Na jedné fotografii jsou jen bílí muži v nudných oblecích s kravatami. Na druhé většina žen, mužů v šortkách a dětí, které se mísí dohromady. Tento srovnávací snímek se stal virálním v pátek, kdy nově zvolený chilský prezident Gabriel Borič představil svůj kabinet ministrů. Čtrnáct žen a deset mužů. Na druhé fotografii bylo první sestavení vlády po skončení diktatury Augusta Pinocheta.




Borič, bývalý studentský aktivista, který stál v čele protestů proti absenci bezplatných sociálních a zdravotních služeb, sestavil středolevicový tým, v němž se ministryní obrany stala Maya Fernández Allendeová, vnučka zavražděného bývalého komunistického prezidenta Salvadora Allendeho. Úřadu se bude Borič moci ujmout až 11. března, protože až v ten den dovrší věk 36 let, což je základní věková hranice pro výkon funkce prezidenta v Chile.

Borič se rozhodl najít smířlivý tón, aby rozptýlil obavy, že jeho komunističtí partneři a levicová minulost promění zemi v další Venezuelu, a novým ministrem hospodářství učinil konzervativního a respektovaného prezidenta centrální banky, čímž dal trhu jistotu.

1
Vytisknout
5454

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2022