Rusko: Ekonomika se primitivizuje, poptávka po profesionálech klesá

18. 7. 2022

čas čtení 3 minuty
Ruská ekonomika nyní a v příštích letech bude připomínat první postsovětskou dekádu, kdy technologický a lidský potenciál vytvořený v SSSR rychle chátral, protože poptávka po profesionálech klesá, zatímco poptávka po nekvalifikované pracovní síle roste.

Současná situace je horší než v 90. letech, protože Rusko je nyní odříznuto od Západu. Odborníci zdůrazňují, že není znám žádný případ, kdy by se takto odříznutá a upadající země mohla rychle zotavit.

Na současné situaci je podle nich obzvláště zarážející, že současná degradace ekonomiky přichází po téměř 20 letech pokroku, kdy se role profesionálů ve srovnání s nekvalifikovanými dělníky zvyšovala a v kdy Rusko zvýšilo potenciál populace.

Mezi těmi, kdo upozorňují na tento znepokojivý nový trend a na skutečnost, že se časem pravděpodobně sám zesílí, jsou Vladimir Gimpelson, ředitel Centra pro výzkum práce Vyšší školy ekonomické v Moskvě, a Pavel Kudočkin, bývalý ministr práce a viceprezident univerzity Unie solidarity.

Ruské společnosti utrácejí méně za školení a najímají méně odborníků, říkají oba. Důkazem toho je skutečnost, že počet profesionálních pracovních nabídek v celé ekonomice poklesl, zatímco počet těch, kteří o ně soutěží, často několikanásobně vzrostl.

Gimpelson a Kudočkin říkají, že situace ohrožuje specialisty nejen ztrátou práce, ale i profesionální degradací. Ti, kteří dovednosti dlouhodobě nevyužívají, ale místo toho pracují v zaměstnáních pod úrovní své kvalifikace, své dovednosti téměř vždy ztrácejí. Přinejmenším nedrží krok s novým vývojem.

Pro mnoho odborníků je obtížné, ne-li nemožné, získat práci v oblastech jejich specializace, a to i přes emigraci značné části těchto pracovníků. Vybírají si práci na místech s nízkou kvalifikací, která jsou uvolňována přistěhovalci, práci, která je mnohem méně bezpečná než ta, již opustili.

Dalším krokem, který profesionálové dělají, je podle obou expertů nákup pozemků v blízkosti měst a pěstování potravin. To pomohlo vysídleným pracovníkům v 90. letech a některé zachraňuje nyní. Ale v 90. letech se takoví lidé postupně vraceli ke své běžné práci s přílivem západních investic a růstem ekonomiky.

Nyní je taková investice nepravděpodobná – Rusko ve skutečnosti zažívá masivní odliv investic ze své ekonomiky – a tak mnoho vysoce kvalifikovaných lidí pravděpodobně bude pracovat v zahradách, jen aby zůstali naživu, což je jeden z nejviditelnějších a nejznepokojivějších příznaků Putinovy ​​války, k němuž vedou západní sankce.

Ale tento vývoj může potěšit některé na vrcholu ruské politické a ekonomické pyramidy. Koneckonců, je mnohem snazší řídit a kontrolovat lidi, kteří pracují v nekvalifikovaných zaměstnáních a žijí v prekérních situacích, než vládnout těm, kteří jsou vysoce kvalifikovaní a mají ve své pozici jistotu.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
5415

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2022