V Evropě přibývá mrtvých v důsledku lesních požárů a vln veder

19. 7. 2022

čas čtení 6 minut
 

V některých částech Francie byly zaznamenány nejvyšší teploty v historii, nad  40 °C. Lesní požáry pustoší části kontinentu


Několik měst ve Francii zaznamenalo nejvyšší teploty v historii. Téměř 2 000 hasičů pokračovalo v boji s obrovskými požáry na jihozápadě a spalující vlna veder, která zachvátila většinu západní Evropy, se přesunula na sever a východ.
 
V Nantes nedaleko pobřeží Atlantiku bylo v pondělí naměřeno 42 °C, čímž bylo překonáno dosavadní maximum 40,3 °C z roku 1949, zatímco v bretaňském Brestu bylo naměřeno 39,9 °C, což je o více než čtyři stupně více než rekord z roku 2002 (35,1 °C).

Noční teplotní rekordy padly také v La Hague v Normandii, kde bylo v úterý ve tři hodiny ráno zaznamenáno 32,8 °C. Podle úřadů bylo zasaženo celé západní pobřeží Francie od Landes na jihu až po Finistère na severu.

Podle meteorologů se očekává, že v úterý budou rekordy opět překonány, protože masa horkého vzduchu, druhá, která v posledních týdnech zachvátila velké části kontinentu, se přesunula na sever a východ do východní Francie, Belgie, Nizozemska a Německa.

Požáry v Londýně v důsledku vedra:

 

Nizozemská meteorologická služba KNMI uvedla, že teploty by v úterý mohly přesáhnout 38 °C, a vydala oranžový kód výstrahy před extrémním počasím s rizikem ohrožení života ve střední a jižní části země. Činitelé v Belgii varovali před teplotami přesahujícími 40 °C.

Britský rekord byl překonán na letišti Heathrow západně od Londýna, kde teplota v úterý v poledne dosáhla 40,2C.

Zatímco Evropská komise oznámila, že varování před suchem platí na 46 % území bloku a na 11 % je vyhlášen stupeň pohotovosti, lesní požáry ve Francii, Španělsku a Portugalsku nadále pustošily na kost vyprahlé lesy a vřesoviště.

Nejhorší požáry byly na jihozápadě Francie v departementu Gironde nedaleko Bordeaux, kde se hasiči snažili zvládnout dva týden staré požáry v La Teste-de-Buch a Landiras a třetí ve Vensac, který vypukl v pondělí večer.

Úřady v úterý uvedly, že noc byla "mimořádně obtížná" a že hasičské úsilí ztěžoval proměnlivý, nárazový vítr. Celkem shořelo 19 000 hektarů převážně borového lesa a z regionu bylo evakuováno 37 000 lidí.

Pět kempů, z nichž bylo minulý týden evakuováno 6 000 rekreantů v blízkosti nejvyšší písečné duny v Evropě Dune du Pilat, která je významnou turistickou lokalitou, bylo téměř zcela zničeno, uvedl představitel místní vlády.

Policie uvedla, že v rámci vyšetřování požáru v Landiras, který spálil téměř 13 000 hektarů půdy, byl v pondělí pozdě večer zatčen jeden muž. Důkazy ukázaly, že požár byl založen jako "akt záměrné zlovůle", uvedli.

V blízkosti duny stále hořela oblast dlouhá 9 km a široká 8 km, která "rozmetávala věci", taková byla její zuřivost, uvedl Marc Vermeulen, šéf místních hasičů. "Praskají kmeny borovic staré 40 let."


Jinde ve Francii se v pondělí oživil požár, který vznikl minulý čtvrtek poblíž Avignonu na jihovýchodě země, informovali místní hasiči, zatímco samostatný požár vypukl v Bretani.

Ve Francii zatím nebyly hlášeny žádné oběti na životech, ale ve Španělsku si požár hořící v severozápadní provincii Zamora vyžádal život 69letého pastýře poté, co v neděli ve stejné oblasti zemřel hasič.

Později v pondělí bylo oznámeno, že v Madridu zemřel na úpal padesátiletý kancelářský pracovník. Zdravotní ústav Carlose III. v zemi zaznamenal více než 510 úmrtí v důsledku horka.

Poblíž města Tábara na severu země se přes pole přehnal požár, který zachvátil bagr a donutil řidiče, který se snažil prokopat ohnivou cestu, utíkat jako o život, protože mu plameny sežehly oblečení na zádech. Byl letecky převezen do nemocnice.

Španělské úřady informovaly o 20 požárech, které stále zuří od jihu až po Galicii na dalekém severozápadě, kde plameny zničily asi 4 500 hektarů půdy, zatímco v Portugalsku bojovalo 1 000 hasičů s 10 požáry na severu země.

Počet obětí požárů v Portugalsku se v pondělí zdvojnásobil na čtyři poté, co jedno auto sjelo ze silnice, když se snažilo uniknout z požární zóny poblíž Vila Realu na severu země, uvedly úřady. Šedesát lidí bylo také zraněno během více než týdne požárů po celé zemi.

"Našli jsme auto a ty dva lidi ve věku kolem 70 let, úplně ohořelé," řekl starosta města Murça Mário Artur Lopez. Podle starosty hořela v pondělí pozdě večer polovina obce.

Ve Velké Británii padl rekord roku 2019 ve výši 38,7 °C, když bylo nejprve v Charlwoodu v hrabství Surrey zaznamenáno 39,1 °C a poté ve 12.50 hodin, kdy bylo na letišti Heathrow hlášeno 40,2 °C.

Odborníci na klima označili tento rekord za předzvěst rostoucích rizik pro životy a živobytí nejméně na příštích 30 let. "V příštích několika letech se to bude zhoršovat," řekl Nigel Arnell, profesor vědy o klimatických systémech na univerzitě v Readingu,  který vyzval k urychlené aktualizaci krizových plánů Spojeného království, aby byly připraveny na příští rok. "Podobné události budou v budoucnu trvat déle a zasáhnou větší území."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4962

Diskuse

Obsah vydání | 25. 7. 2022