Střední Asie: Peníze migrantů z Ruska a sociální krize

20. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

Bankovní analytici předpovídají, že Středoasijci pracující v Ruské federaci budou letos posílat domů o čtvrtinu až třetinu méně peněz než v roce 2021. To znamená pokles, který vyvolá sociální krizi v jejich zemích, protože tyto platby představují zhruba 30 % jejich HDP, upozorňuje Talgat Mamirajimov.

Tento pokles odráží problémy v ruské ekonomice, hněv mezi Rusy, že jim Středoasijci berou práci, a fámy mezi středoasijskými migranty, že se je Moskva může pokusit využít v boji na Ukrajině.

Centrální banka Uzbekistánu očekává pokles převodních plateb o 18 až 25 %, Světová banka tvrdí, že tento pokles se bude pohybovat od 17 % v Kazachstánu do 33 % v Kyrgyzstánu a Asijská rozvojová banka očekává u převodů z Ruska do Tádžikistánu pokles až o polovinu.

Pokud se tato čísla ukáží jako správná, může do konce roku v některých částech Střední Asie vypuknout skutečný hlad; a i když se tomu vyhneme, je nepochybné, že sociální napětí vzroste, zvláště pokud zesílí současná ruská kampaň proti nelegálním přistěhovalcům nebo se ruská ekonomika bude nadále propadat.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
5316

Diskuse

Obsah vydání | 25. 7. 2022