Ruská agrese na Ukrajině: V Charkově Rusové zabili třináctiletého chlapce

21. 7. 2022

čas čtení 18 minut

 
- Ruské raketové údery zabily v Charkově tři lidi 

Ruské raketové údery ve východoukrajinském Charkově zabily podle místních úřadů třináctiletého chlapce, který ve středu čekal na autobusové zastávce.


Fotoreportéři agentury Reuters zachytili chlapcova otce, jak klečí vedle jeho zakryté mrtvoly a drží ho za ruku.

Záchranáři odnesli další tělo na nosítkách a nedaleká mešita byla  poničena.

Podle Oleha Synehubova, gubernátora Charkovské oblasti, byli ve středu v Charkově zabiti tři lidé, včetně  jednoho teenagera, spolu s mužem a ženou.

Nebylo jasné, zda všichni tři zemřeli na autobusové zastávce společně.

Dodal, že zraněna byla také patnáctiletá sestra mrtvého teenagera, ale jejich jména neuvedl.

    "Je to další strašný teroristický čin Rusů," uvedl Synegubov na Telegramu.

-  Ukrajinská první dáma pronesla v Kapitolu emotivní prosbu o další zbraně.  V osobním projevu Olena Zelenská podle agentury AP vyzvala zákonodárce, aby Ukrajině poskytli více systémů protivzdušné obrany na ochranu před ruskými raketami.

"Nechceme žádné další letecké údery. Žádné další raketové údery. Žádáme toho snad příliš mnoho?" řekla.

"Chceme, aby každý otec a každá matka mohli říct svému dítěti: 'Jdi klidně spát, už nebudou žádné nálety, žádné raketové údery'.

"O to žádám já a můj manžel, jako rodiče."

Projev Zelenské následoval po oznámení amerického ministra obrany Lloyda Austina, že Washington pošle na Ukrajinu další čtyři vysoce mobilní dělostřelecké raketové systémy (Himars).

Rozhovor Britských listů 512. Globální oteplování, byty, školství. Dejte hlas mladým lidem

21. 7. 2022

čas čtení 1 minuta



Politikové stárnoucích generací, kteří drží v České republice moc, mrví řízení země. Stát je vážně ohrožen globálním oteplováním, mladí lidé nemají možnost získat slušný byt, školství je absolutně nerovné a pokud se nenarodíte ve správném regionu, řádného vzdělání se vám v ČR nedostane. Mladí aktivisté jako Eliška Koldová ze skupiny Sdruženy se tyto a další věci snaží napravovat, ale poslouchá je někdo? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 22. července 2022.


30173

Si feminista?!?

Potřeba podporovat kulturní konflikt v pozadí mediální diskuse

21. 7. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty


V několika posledních dnech se české sociální sítě baví otázkou, zda být či nebýt feministka či feminista. Námětem k diskusi je anketa jednoho českého média, ve které byla politikům kladena tatáž otázka, tedy zda se cítí být či nebýt feministy. Nepochybně je legitimní se na takové otázky ptát. Nepochybně je ale otázkou pokročilé úvahy nad tím, jak vstupovat do diskursu, kdy člověk má sám sebe konfrontovat s tím, co tím způsobí. Při tom, jak český diskurs pojímá feminismus, je takto jednoduše položená otázka velmi zavádějící. Nutí ty, kteří jsou tázáni, notabene v politické pozici, aby se identifikovali, případně aby odmítli. Co? No to už je závislé na tom, jak si definují otázku, tedy v tomto případě jak si definují feminismus. Zdali jako militantní hnutí, které se snaží popírat přirozenost, nebo jako požadavek rovnoprávnosti tam, kde to dává naprostý smysl. Jenže na to už získáte odpověď při takto položené otázce jen nesnadno..

 18169

Síkelovo atomové tajemství. Atomová destrukce

21. 7. 2022

čas čtení 2 minuty

 


Tisková zpráva Cally ze dne 20. července 2022

Síkelovo atomové tajemství
Netransparentní příprava nového reaktoru v Dukovanech pokračuje


Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela potvrdil rozhodnutí svého úřadu
utajit podklady týkající se přípravy výstavby nových jaderných reaktorů
v Česku, o které opakovaně požádala Calla – Sdružení pro záchranu
prostředí. Městský soud v Praze přitom již jednou rozhodl, že odmítnutí
zpřístupnění těchto požadovaných dokumentů bylo nezákonné [1]. Urputná
snaha ministerstva skrýt informace cestou porušování zákona o svobodném
přístupu k informacím nahrává spekulacím o nesmyslně podhodnocených
ekonomických předpokladech, na základě kterých o novém reaktoru v
Dukovanech rozhodla Babišova vláda.

31082

Jak je to s těmi včelami a závislostí člověka na nich

21. 7. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 6 minut

Beewashing (vyplachování mozku včelama) opět na scéně! Tentokrát rovnou z úst pana ministra zemědělství. Před nějakou dobou jsem se pozastavil (čti: rozčiloval) nad prezentací jakéhosi včelařského spolku z Drásova, který nás oblboval tím, jak bez včel umře lidstvo, a tedy je potřeba včelařům sypat víc a víc dotací.

No, nečekal jsem, že tohle zopáknou Ústa Nejvyšší, tedy ministr zemědělství Zdeněk Nekula (protégé of Marian Jurečka, tedy taguju taky): "74% výroby potravin je závislé na opylování včelami". Jakkoli chápu že to nepsal přímo pan ministr, ale nějaký jeho přičinlivý p.r. stážista, který dostal matroše od včelařů nebo si to "našel na wiki", hovoří zde Ústa Nejvyšší a je nutno říci nahlas, že to je blbost, bullshit a lež. 

 18801

Ukrajinští uprchlíci se stanou v ČR obětí exekutorů

21. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

Upozornil na to Boris Cvek:

Zapomněl jsem na jednu zprávu, která mne včera taky zaujala: ukrajinským uprchlíkům v ĆR končí platnost zdravotního pojištění a musí si ho nyní zajistit sami. Půjdou na ně penále a exekuce, pokud to nezvládnou, přesně tak to bylo řečeno včera na ČT24. To už nyní 75% z nich, převážně matky s malými dětmi, mají vážné finanční potíže.

Albín Sybera:

Vybílený český “exekutorský trh” dostane impuls v podobě nových duší - Fialova vláda to může zastavit, ale neudělá to. Nicméně když to teď někdo řekne, tak hned bude vnímán jako zaujatý. A tak si opět počkáme, abysme skutečně viděli, že to Fialova vláda neudělá, a pak všichni kolektivně pokrčí rameny…

Uwe Ladwig:

V Německu ukrajinští uprchlíci dostávají sociální podporu jako nezaměstnaní Němci. 

Federální vláda umožňuje registrovaným uprchlíkům z Ukrajiny přejít na základní bezpečnostní systémy v rané fázi. Od června dostávají  komplexní podporu na zajištění živobytí, zdravotní péče a integrace. Rozhodl o tom kabinet.

 18911

V Británii se stane premiérem buď bankéř, nebo vesnická idiotka

21. 7. 2022

čas čtení 2 minuty

Podivná země, Británie. O tom, kdo nahradí v premiérské funkci lháře a podvodníka Borise Johnsona rozhodují v šedesátimilionové zemi nikoliv voliči, ale hrstka ultrapravicových bělošských důchodců, žijících v jižní Anglii - členové Konzervativní strany.

Na nového premiéra a předsedu toryů stejně už nekandidovali žádné inteligentní a rozumné osobnosti - Konzervativní strana učinila za Johnsona už dávno úkrok směrem k ultrapravici a všechny rozumné myslící politiky ze svých řad vyloučila.

Ve středu při poslední parlamentní interpelaci Borise Johnsona neuvěřitelně, konzervativní poslanci Johnsonovi, podvodníku, korupčníku a lháři, odsouzenému policií, demonstrativně tleskali! Tím se Konzervativní strana manifestačně přihlásila k lhaní a podvádění. Jediný člověk, který ve sněmovně demonstrativně netleskal, byla bývalá premiérka Theresa Mayová.

Přečtěte si k tomu naše shrnutí sžíravého komentáře Johna Crace, jehož styl je podobný našemu Petru Harašímovi.

Poslední dvojice kandidátů je však vrchol. Bankéř s pochybnou milionářskou manželkou, zneužívající právní kličky k neplacení daní, a vesnická idiotka. Rishi Sunak a Liz Truss...

Tato Konzervativní strana je mentálně naprosto mimo politické postoje převážné většiny britského národa. Je to obrovská šance pro Labouristickou stranu jejího předáka Keira Starmera...



Ekonomický komentátor Will Hutton: Nesouhlasím se Sunakem ohledně brexitu, ohledně role státu ani ohledně toho, co podporuje podnikání, nesouhlasím s podporou oligarchů žijících v daňových rájích a s mnohým dalším. Ale Sunak je seriozní a má principy. Teď zažije tzv. "svobodu tisku". Zaujatý tisk Daily Mail, The Sun, Telegraph a Express ho zničí.



 16510

Poslanci toryů si dopřáli plačtivé rozloučení s Borisem Johnsonem, se svým podvodným pokoutním obchodníkem

21. 7. 2022

čas čtení 7 minut

 

'Mise do značné míry splněna ... prozatím,' řekl Boris Johnson a zakončil své poslední interpelace na premiéra  blouznivým rekviem za svůj zašlý půvab. "Hasta la vista, baby." Přesto i při svém odchodu nechal tento falešný terminátor otevřenou možnost svého návratu. Bez světel reflektorů nemůže Johnson přežít. Johnson nemá žádný obsah. Je to jen obal z rozteklé potřeby, který parazituje na pozorností druhých a živí se jí. Bez ohledu na to, jakou. Lepší je být opovrhován, než být zapomenut nebo ignorován. Johnson vyvolal v Konzervativní straně obrovský konflikt. S radostí by to udělal znovu, píše komentátor Guardianu John Crace.

Jen Theresa Mayová zůstala s kamennou tváří a odmítla zatleskat. Jen ona má trochu integrity. Zbytek konzervativních poslaneckých lavic se postavil jako jeden muž a povzbuzoval odsouzence (tj. Johnsona, byl odsouzen k pokutě za mejdany v Downing Street během lockdownu, pozn. red.), aby opustil sál. Andrea Jenkynsová se rozplakala. Částečně kvůli své kariéře - přiznejme si, že nikdo se zdravým rozumem z ní znovu neudělá na deset minut náměstkyní ministra -, ale hlavně kvůli člověku, který by ji zradil v jediném okamžiku.

 18860

Jak zabránit vzniku americké teokracie

21. 7. 2022

čas čtení 3 minuty

Ještě před měsícem jsme žili ve světě, kde měli všichni Američanky právo sami se rozhodnout, zda budou pokračovat v těhotenství. Pro velkou část země je to již minulost.

Ještě před několika týdny mohly jednotlivé státy zavést alespoň nějaká zdravá omezení nošení zbraní. Zaměstnanci veřejných škol nemohli studentům vnucovat své náboženské praktiky. A Agentura pro ochranu životního prostředí mohla zadržet klimatickou katastrofu regulací emisí uhlíku z uhelných elektráren, které ohřívají planetu.

Díky děsivému uchopení moci konzervativci z Nejvyššího soudu bylo i toto všechno zničeno. Nejvyšší soud naznačil, že právo týkající se užívání antikoncepce, uzavření sňatku bez ohledu na sexuální orientaci, a dokonce právo na volbu politických zástupců by mohly být další na řadě.

Jak jsme se dostali až sem? Republikáni desítky let podváděli a získali většinu u Nejvyššího soudu, která prosazuje extremistickou agendu, místo aby vykládala zákony, informuje Mitchell Zimmerman.

 16478

Spojené státy vytvářejí koalici svých protivníků

21. 7. 2022

čas čtení 4 minuty

Minulý týden na summitu v saúdskoarabské Džiddě se prezident Biden snažil ujistit své posluchače o pozornosti USA vůči Blízkému východu prohlášením: "Neodejdeme a nezanecháme vakuum, které by zaplnila Čína, Rusko nebo Írán." Metafora vakua aplikovaná na mezinárodní vztahy měla vždy velké problémy, zejména v ignorování toho, že zahraniční intervence v jakémkoli regionu jsou přinejmenším stejně pravděpodobně asertivní reakcí na zásah někoho jiného, nikoli vyplněním vakua, píše Raul R. Pillar na webu Responsible Statecraft.

 17911

Nešťastný Šafrářův Skopeček

21. 7. 2022 / Petr Haraším, Pavel Haraším

čas čtení 12 minut

Hlavní ekonomický expert ODS Jan „green deal“ Skopeček uvádí…

Ekonomický kandidát jakékoli fosilní ceny Skopeček v poslední době opanoval mediální ekonomickou šou. Tuhle je na Fóru, na Fóru a na zase Fóru, tuhle na Seznamu a tuhle i na Babiš iDnes i v Babiš Lidovkách, však co jsme si, kluci, to jsme si, všechno dobrý. A zrušení superhrubé mzdy, pravda, takhle se nám český rozpočet podařilo pořádně podojit… a lidem život pohnojit.

 18885

Hospodaření OSBL za červen 2022

1. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

V červnu 2022 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 49 725,40 výdaje byly  55 431,50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci června  byl 25 374,86 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci červnu 2022.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 17911

Covid a zdravotnictví v ČR obecně za ODS

20. 7. 2022

čas čtení < 1 minuta



w

 18690

Snad přežijeme, když nám přece pomáhá ČEZ

20. 7. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Zhlédl jsem hodinu po poledni v přímém přenosu tiskovou konferenci pana ministra průmyslu s panem šéfem ČEZu. Zaujalo mne pár věcí. Především určitá servilita pana ministra vůči již zmíněné společnosti. Jako by skutečně platilo to, co se říká už mnoho let, že totiž v ČEZku vládne ČEZ, vláda je jen takový apendix. Pan ministr kromě důkladného díkůvzdání ČEZu zmínil také to, že ČR je závislá na ruském plynu z asi 98% a že právě svitla naděje, jak zhruba třetinu této závislosti odstranit.

 18797

Pro energie bez exekucí: Nová iniciativa nabízí cestu k redukování negativních důsledků energetické krize

21. 7. 2022

čas čtení 5 minut

  V reakci na stále sílící energetickou krizi startuje iniciativa Pro energie bez exekucí. Cílem iniciativy Institutu prevence a řešení předlužení je navrhnout a prosadit konkrétní doporučení pro stát, domácnosti, dodavatele energií i firmy. Ty zmírní dopady bezprecedentního růstu cen energií a s ním spojené inflace. Díky komplexnímu přehledu doporučení se dostane pomoci těm, kteří se nachází v akutních problémech. V současné době se v nich nachází téměř pětina domácností. Za poslední měsíc navíc procento vzrostlo o 3 procentní body.

Rozhovor Britských listů 511. O energetickém nacionalismu v České republice

18. 7. 2022

čas čtení < 1 minuta



Oslábl vůbec vliv mocných oligarchů, kteří si z ČR udělali pašalík, po odchodu Andreje Babiše z premiérské funkce? Anebo mají i za Fialovy vlády nadále zhoubný vliv na přítomnost i budoucnost České republiky v době globálního oteplování a ohrožují její energetickou i sociální bezpečnost? O tom mluví Jan Čulík s redaktorem Britských listů Albínem Syberou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 19. července 2022.

Íránský nejvyšší vůdce podporuje invazi Moskvy na Ukrajinu

20. 7. 2022

čas čtení 9 minut

 -Ukrajinská agentura Interfax přinesla zprávu, podle níž byli ve středu  při ranním ostřelování v okrese Saltiv ve východním Charkově ruskými okupačními silami zabiti tři civilisté a jeden byl zraněn.

Zpráva se odvolává na komentář Olega Sinegubova, náčelníka charkovské oblastní vojenské správy, na Telegramu.

Sinegubov uvedl, že mezi oběťmi jsou 13letý chlapec, muž a žena. Jedna 72letá žena byla zraněna.


- USA a jejich spojenci zvažují možný výcvik ukrajinských pilotů v rámci dlouhodobého úsilí o potenciální pomoc Kyjevu při budování budoucích ukrajinských vzdušných sil.


Náčelník generálního štábu letectva Charles "CQ" Brown připustil, že diskuse probíhají, ale nepotvrdil žádné rozhodnutí.

- Evropská unie ve středu představí nouzové plány na snížení poptávky po plynu během několika měsíců
a varuje země, že bez hlubokých škrtů by se mohly v zimě potýkat s problémy s palivem, pokud Rusko přeruší dodávky.

Evropa se před zimou snaží naplnit své zásobníky plynu a vytvořit zásoby pro případ, že by Moskva v odvetě za evropskou podporu Ukrajiny ve válce s Ruskem dále omezila dodávky. Ruský Gazprom již zastavil dodávky do některých států EU.

Evropská komise vyzve země, aby se připravily na možné další omezení dodávek a snížily spotřebu plynu. Návrh plánu EU, který viděla agentura Reuters, navrhuje dobrovolný cíl pro země, aby v příštích osmi měsících snížily svou poptávku po plynu, který by mohl být v případě nouzových dodávek právně závazný.

Úředníci EU uvedli, že cílem by bylo snížit spotřebu plynu o 10-15 %.

Návrh, který by se mohl před zveřejněním změnit, by musely schválit země EU, které jsou do značné míry odpovědné za své vlastní energetické politiky.

Některé země, včetně Polska, vyjádřily vůči tomuto plánu odpor a domnívají se, že jejich krizové plány nepotřebují podporu z Bruselu.

Čtyřicetistupňová vedra v Anglii zcela zlikvidovala tamější systém modelování klimatu

20. 7. 2022

čas čtení 6 minut

 
Vědci zabývající se klimatem vyjádřili šok z překonání teplotního rekordu ve Velké Británii, kde v úterý poprvé v historii vystoupala teplota nad 40 °C.

Vědci jsou také stále více znepokojeni tím, že se extrémní vedra v Evropě objevují rychleji, než předpokládaly modely, což naznačuje, že klimatická krize na evropském kontinentu může být ještě horší, než se obávali.

Teplotní rekordy jsou obvykle překonávány o zlomky stupně, ale hodnota 40,2 °C zaznamenaná na letišti Heathrow je o 1,5 °C vyšší než předchozí rekord 38,7 °C zaznamenaný v roce 2019 v Cambridge

 18930

Ruští poslanci tvrdí, že prohrávají válku, protože Američané vytvořili v biolaboratořích zmutované ukrajinské vojáky

20. 7. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

 

Konstantin Kosačev, místopředseda ruské Rady federace, a Irina Jarovaja, místopředsedkyně Státní dumy, v pondělí jako šéfové parlamentní komise pro vyšetřování "biolaboratoří" na Ukrajině prohlásili, že učinili nové velkolepé zjištění: Ukrajinští vojáci byli během "tajných experimentů" v amerických biolaboratořích přeměněni na nadlidské stroje na zabíjení. A to je podle nich vysvětlení, proč se plány Kremlu na rychlé převzetí moci samozřejmě zhroutily. Podle nich testy krve ukrajinských válečných zajatců odhalily "řadu nemocí", které naznačují, že na nich byly tajně prováděny pokusy "pro vojenské účely".

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 18924

Vlna veder zpochybnila představu, že extrémní počasí lze řešit malými změnami

19. 7. 2022

čas čtení 8 minut

Obrázek: Předpověď počasí pro Prahu pro následující dny (yr.no)
 

Nebezpečná vedra se stanou normou. Systémy se musí urychleně změnit - a je třeba prolomit mlčení.
 

Můžeme o tom mluvit hned? Myslím tím téma, kterému se většina médií a většina politické třídy tak dlouho vyhýbala. Víte, jediné téma, na kterém v konečném důsledku záleží - přežití života na Zemi, píše George Monbiot.  Všichni vědí, jakkoli se tomuto tématu pečlivě vyhýbají, že vedle něj jsou všechna témata, která plní titulní stránky novin a jimiž jsou posedlí vědátoři, irelevantní.  Ještě nikdy nebylo ticho tak hlasité a tak rezonující.



Více než 100 milionům Američanů bylo vydáno varování před vedrem, ve 13 amerických státech zuří požáry

20. 7. 2022

čas čtení 3 minuty



Na více než 100 milionů Američanů se při rekordních teplotách vztahuje buď varování před nebezpečnými podmínkami, nebo varování před vedry. Ve 13 státech USA hoří 85 velkých požárů, které sežehly více než 3 miliony hektarů.

Úřady v úterý uvedly, že bylo hlášeno 14 nových rozsáhlých požárů: sedm v Texasu, dva na Aljašce a dva ve Washingtonu a po jednom v Arizoně, Kalifornii a Idahu.

 16843

Obrovské tantiémy za Dietlovy seriály

20. 7. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Dostala se k nám informace, že od začátku pandemie  dostávají dědici autora českých televizních seriálů z komunismu Jaroslava Dietla od České televize obrovské tantiémy. Zdá se, že Česká televize založila jádro svých programů na neustálém opakování Dietlových komunistických seriálů.

Je to pochopitelné: Na ČT se totiž dívají jen důchodci, takže jim ČT systematicky nabízí ostalgii.

Co to vlastně vypovídá o české společnosti?

Před časem jsme se pokusili nabídnout České televizi námět na dokument o tom, jak pravidelně přijíždějí na rok do českých rodin a českých škol v rámci jedné systematické akce teenageři ze zahraničí a co to udělá za ten rok s nimi a s jejich českým prostředím. Vystupování z uzavřené domáci společnosti a kontakt s vrstevníky ze zahraničí, to jsme si mysleli, že je velmi závažné téma, které by ČT měla zpracovat.

Ovšem bylo nám řečeno, že ČT žádné pořady o mladých lidech nedělá, protože její divácká obec jsou lidé nad padesát let.

No tak místo toho raději vysílá Dietlovy seriály.



 18925

O "boji na dvou frontách"

20. 7. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Novější verze planetárního modelu Římského klubu upozorňují, že čím úspěšnější bude svět v odkládání nárazu na jednotlivé meze planetárního růstu, tím pravděpodobnější je, že nakonec narazí na několik z nich současně. 

 18929

Brazilský autokratický prezident Bolsonaro otevřeně připravuje puč na říjen

20. 7. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut


Křesťanský fundamentalistický populista a brazilský prezident Jair Bolsonaro už nepředstírá, že nehodlá provést státní převrat, až 2. října prohraje volby. Všechny průzkumy veřejného mínění ukazují, že proti němu s dvouciferným náskokem zvítězí bývalý levicový prezident Lula. Bolsonarova katastrofální vláda způsobila, že Brazílie díky jeho destrukci institucí a nekompetentní vládě zaplatila nejvíce ze všech ekonomik postižených pandemií a válkou na Ukrajině.

 18922

Mám po třiceti letech volit prezidentem lidi, s nimiž bych si v osmdesátkách nikdy nesedl ke stolu?

19. 7. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 7 minut

Obrázek: Andrej Rublev, Svatá Trojice

O možnosti kultury jako primárního, záchytného bodu (nejen) sociálních pracovníků…

"Věnuji svému osudovému, životnímu kamarádovi Radkovi, díky kterému jsem se přihlásil do „Filmového klubu Příbram“ a vlastně začal v sobě objevovat i jiné světy…“

Mám sklon přijímat svět emocionálně, kontemplativněji. Nepřemýšlím tolik, ale kontempluji, vciťuji se. Možná, že je můj vztah ke světu spíše vztahem zvířete nebo dítěte, a ne dospělého člověka, který dokáže myslet a vyvozovat odpovědné závěry.“

(Andrej Arsenijevič Tarkovskij)

Jestli opravdu z něčeho čerpám při práci v sociální oblasti sílu, když už opravdu nevím, jak dál (což je skoro pořád), jsou to filmové podněty. Jsou čím dál důležitější pomocí k vydržení nepochopitelného trápení lidí naší společností. Najednou se mi v hlavě zjeví záběry a scény (nejen) níže zmiňovaných filmů a já v sobě potlačuji naštvanost na klientky a klienty.

.

Rozhovor Britských listů 510. Je Rusko plně fašistický stát?

15. 7. 2022

čas čtení < 1 minuta



Podle běloruského politologa Aliakse Kažarského, působícího na univerzitě v Bratislavě, je Rusko státem, který sice dnes existuje v jednadvacátém století, ale ve skutečnosti svou mentalitou přeživá ve století devatenáctém. Je Rusko plně fašistický stát? O tom s profesorem Kažarským mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi od pátku 15. července 2022.


30892

Rusové se starají jen o holé přežití

20. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

Mnozí tvrdí, že Rusové trpí, protože nemají pozitivní vizi budoucnosti nebo nevěří, že ji mohou ovlivnit. Ale ve skutečnosti tento nedostatek hraje klíčovou roli v tom, že jim pomáhá přežít současné problémy, včetně Putinovy války na Ukrajině, varuje Dmitrij Michajličenko.

 18896

Sociální situace v Rusku se může vyostřit již v srpnu

20. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

Klíčovým ukazatelem toho, jak se ruské ekonomice skutečně daří pod sankcemi, je to, že ruští pracovníci chodí na sociální sítě, aby hlásili, že firmy, soukromé i státní, neplatí svým zaměstnancům včas ve více než polovině oblastí Ruské federace, krajů a republik. Čeká se další zhoršení, varují ekonomové.

 18717

Kremlem podporovaný separatismus se může obrátit proti Rusku

20. 7. 2022

čas čtení 3 minuty

Pokud by Moskva přijala zákon, který by jí umožnil absorbovat části jiného státu na základě hlasování samotných obyvatel těchto částí a nikoli na základě dohody s příslušným státem, jehož jsou součástí, nebo na základě jejich prohlášení nezávislosti na tomto státě, takový zákon by mohl být použit proti Rusku, píše Sergej Bajmuchametov.

Rozhovor Britských listů 509. Ohlédnutí za karlovarským festivalem

11. 7. 2022

čas čtení 1 minuta


To, co dělá filmový festival v Karlových Varech důležitým pro Českou republiku, nejsou tamější mejdany ani na skok přijíždějící tzv. "celebrity", ale vynikající dramaturgická práce festivalových odborníků, kteří veřejnosti představují to nejlepší a nejzajímavější z filmů, co ve světě vzniklo za poslední rok dva. A ano, Václav Klaus se právem rozčiluje, že festival přináší do českého prostředí otevřený, kosmopolitní duch a autenticky pojednává o nejzávažnějších a nejdůležitějších problémech dneška. A o kterých? O tom vám v tomto rozhovoru Britských listů poví Jan Čulík. Jeho zpráva o letošním karlovarském filmovém festivalu, která se ale opravdu nezabývá tím, v jakých šatech přišly na tamější mejdany tzv. "celebrity", se vysílá na Regionální televizi od úterý 12. července 2022.


 18927

O novgorodském narativu ruské opozice

20. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

Jednou z nejpozoruhodnějších a nejdůležitějších událostí v ruském opozičním hnutí v poslední době bylo přijetí bílo-modro-bílé vlajky spojené s Novgorodem, přijetí, které umožnilo ruské opozici nárok být součástí ruské národní tradice, i když v rozporu s Kremlem, upozorňuje Stanislav Rudkovskij.

Rozhovor Britských listů 508. Ekonomika: Česká vláda nemá vizi. Nerozhoduje na základě dat

7. 7. 2022

čas čtení < 1 minuta



Jakým způsobem řeší Fialova vláda nynější ekonomickou krizi? Ne zrovna efektivně, to je verdikt Davida Navrátila, šéfekonoma České spořitelny, s nímž v tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Bohumil Kartous. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. července 2022.

V Evropě přibývá mrtvých v důsledku lesních požárů a vln veder

19. 7. 2022

čas čtení 6 minut

 

V některých částech Francie byly zaznamenány nejvyšší teploty v historii, nad  40 °C. Lesní požáry pustoší části kontinentu


Několik měst ve Francii zaznamenalo nejvyšší teploty v historii. Téměř 2 000 hasičů pokračovalo v boji s obrovskými požáry na jihozápadě a spalující vlna veder, která zachvátila většinu západní Evropy, se přesunula na sever a východ.
 
V Nantes nedaleko pobřeží Atlantiku bylo v pondělí naměřeno 42 °C, čímž bylo překonáno dosavadní maximum 40,3 °C z roku 1949, zatímco v bretaňském Brestu bylo naměřeno 39,9 °C, což je o více než čtyři stupně více než rekord z roku 2002 (35,1 °C).

Noční teplotní rekordy padly také v La Hague v Normandii, kde bylo v úterý ve tři hodiny ráno zaznamenáno 32,8 °C. Podle úřadů bylo zasaženo celé západní pobřeží Francie od Landes na jihu až po Finistère na severu.

Podle meteorologů se očekává, že v úterý budou rekordy opět překonány, protože masa horkého vzduchu, druhá, která v posledních týdnech zachvátila velké části kontinentu, se přesunula na sever a východ do východní Francie, Belgie, Nizozemska a Německa.

Požáry v Londýně v důsledku vedra:

 16578

Přece si nebudeme snižovat inflaci jako v Německu

18. 7. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Minulý týden jsem zažil jeden zajímavý nesoulad, který, myslím, vypovídá hodně o naší současné politické a mentální situaci. Na jedné straně jsem s velkým zájmem četl o tom, že inflace v Německu mezi květnem a červnem mírně poklesla, zůstává těsně nad 8%. U nás v tom samém období došlo k růstu inflace asi o jedno procento na 17,2%.

 18917

Nejsymboličtější český národní zvyk je podle nových studií životu nebezpečný

18. 7. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut

V křesťanské fundamentalistické jižní části Spojených států jsem měl pocit, že bude méně stigmatizující lhát, že jsem vrah, než přiznat, že jsem ateista. Vrazi se mohou kát a nakonec budou spaseni, řekl mi přítel z Alabamy. V Čechách jsem musel tajit, že si myslím, že pivo chutná jako odpad, a vůbec nerad piju alkohol, protože je to tam považováno za něco horšího než rouhání. Kdybych defenestroval Karla Gotta z jeho vily na Bertramce, nekoukalo by se na mě tak zle jako na to, že nemám rád pivo, což je český národní Bůh... 

Rozhovor Britských listů 507. Stát si neví rady s proruským extremismem

4. 7. 2022

čas čtení 1 minuta



Součástí války Ruska proti světu je lhaní a manipulace občanů v mnoha zemích světa, včetně České republiky, na sociálních sítích. Státy jsou vůči této válce bezradné a zejména státní orgány České republiky jsou zcela bezmocné a proti této vážné hrozbě nedělají skoro nic. O tom hovoří Bohumil Kartous s čelným českým odborníkem na extremismus Miroslavem Marešem. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 5. července 2022.


Ruská agrese na Ukrajině: Rusko má problémy s udržením účinné útočné bojové síly

19. 7. 2022

čas čtení 9 minut

- Olga Zelenská je ve Washingtonu: 



 

- Serhej Hajdaj, ukrajinský gubernátor Luhanské oblasti, pše: "Rusové téměř nepřetržitě ostřelují jak Luhanskou oblast, tak obydlené oblasti Doněcké oblasti".


Uvedl, že "během pondělí se současně pokoušeli vést útok ve čtyřech směrech" a že "Rusové pokračují v ostřelování malé části Luhanské oblasti, kde ozbrojené síly Ukrajiny drží obranu. Střílejí z letectva, dělostřelectva a raket".

Ve druhém příspěvku Haidaj uvedl, že "i druhá největší armáda na světě má omezené lidské zdroje", a  obvinil Rusko z násilné mobilizace v okupovaných oblastech Donbasu.


- Íránská státní televize uvedla, že ruský prezident Vladimir Putin přijel do Íránu, informovala agentura Reuters. Jedná se o Putinovu první návštěvu od začátku války mimo hranice bývalého Sovětského svazu, v červnu navštívil Tádžikistán a Turkmenistán.

 18923

Attention, Facebook: return my profile or it will be erased forever today!

19. 7. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 

On December 16th, 2021, I was hacked. My Facebook account was suspended after someone managed to convince the company owned by Mark Zuckerberg that I am not Fabiano Golgo. I know that because the hacker who did so got in touch with me in an attempt of extortion. He didn't ask for money but for me to stop an investigation regarding some high members of the Catholic Church, who may have been involved in a Brno-based secret club of teenagers being groomed, which I refused. So, since then, I have been without access to the email that was used to enter my Facebook account as well as being unable to enter my profile on that social media because it has simply not analyzed my complaint.
 

Rozhovor Britských listů 506. Vladimír Špidla: Česká společnost trpí tím, že v ní není levice

30. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta



V dnešní krizové situaci, jak politické, tak ekonomické, hovoří Bohumil Kartous s bývalým českým premiérem a eurokomisařem Vladimírem Špidlou. Zvládne to Fialova vláda? Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1. července 2022.

 18923

Upozornění pro Facebook: Vraťte mi můj profil, jinak bude dnes navždy smazán!

19. 7. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 

Dne 16. prosince 2021 jsem byl hacknut. Můj účet na Facebooku byl pozastaven poté, co se někomu podařilo přesvědčit společnost vlastněnou Markem Zuckerbergem, že já nejsem Fabiano Golgo. Vím to, protože hacker, který to udělal, se se mnou spojil při pokusu o vydírání. Nechtěl po mně peníze, ale zastavení vyšetřování týkajícího se některých vysokých představitelů katolické církve, kteří mohli být zapojeni do brněnského tajného klubu mladistvých, kteří byli manipulováni pro sexuální zneužívání. Zastavit toto vyšetřování jsem odmítl. Od té doby jsem tedy bez přístupu k e-mailu, který byl použit pro vstup do mého účtu na Facebooku, stejně jako nemohu vstoupit na svůj profil na této sociální síti, protože Facebook mou stížnost jednoduše neanalyzoval.

 18921

Nepřirozená nerovnováha moci médií vůči mocným

19. 7. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 11 minut

Mladý tým reportérů ze sebe vydal maximum. Povzbuzeni úspěchem našeho vydání, které předčilo konkurenci v prodeji i v čtenosti, a finanční injekcí z  inzertního oddělení, která umožnila investovat do dobrých materiálů, v redakci horečně vytvářeli dobré hloubkové články. Zatímco na tištěné verzi těchto novin, kterou jsem řídil, nelze přesně provést průzkum, co bylo oblíbenější, internetová verze našeho titulu ukazovala přesná čísla kliknutí a čas strávený čtením jednotlivých článků.

K mému zděšení, bez ohledu na kvalitní zprávy, které náš deník vydával, masivní úspěch na internetu měly triviální články z vedlejších rubrik novin, zejména drby, následoval sport (většinou fotbal), pak články týkající se zdraví, krimi, pak automobilové novinky, texty týkající se jídla plus cokoli, co se týkalo sexu. Ale především horoskopy a křížovky. Nedej bože, abychom se v křížovkách spletli!

 18801

V Německu dostávají ukrajinští uprchlíci stejnou podporu v nezaměstnanosti jako nezaměstnaní Němci

19. 7. 2022

čas čtení < 1 minuta

 V ČR mají ukrajinští uprchlíci finanční problémy.

Píše Uwe Ladwig:

Jen krátce: U ás ukrajinští uprchlíci dostávají sociální podporu jako nezaměstnaní Němci.  

Z internetu:

Federální vláda umožňuje registrovaným uprchlíkům z Ukrajiny přejít na základní bezpečnostní systémy v rané fázi. Od června dostávají  komplexní podporu na zajištění živobytí, zdravotní péče a integrace. Rozhodl o tom kabinet.

Die Bundesregierung ermöglicht registrierten Geflüchteten aus der Ukraine einen frühzeitigen Wechsel in die Grundsicherungssysteme. Ab Juni sollen sie umfassende Hilfen zur Sicherung ihres Lebensunterhalts, zur Gesundheitsversorgung und zur Integration erhalten. Das hat das Kabinett beschlossen.


 18924

Proč jsme tak nepřipraveni na extrémní horka a co se s tím dá dělat?

19. 7. 2022

čas čtení 8 minut

Obrázek: Předpověď počasí pro  Prahu pro nadcházející dny (yr.no)

Podobně jako velká část západní Evropy, i Británii v těchto dnech zažívá výjimečné horko. V pondělí 18.7. zaznamenali v jihoanglickém hrabství Suffolk 37,1 stupňů a na úterý předpovídá britský meteorologický úřad pro jižní Anglii 41 stupńů Celsia.

Česká republika se tomuto vedru zatím vyhnula, avšak od úterka má být podle serveru yr.no v Praze po řadu dní více než 30 stupňů a příští pondělí 25.7. 38 stupňů Celsia.

Proč jsme tak nepřipraveni na extremní horka a co se proti tomu dá dělat?

Britská diskuse se zdá být nyní relevantní i pro poměry v České republice:
 


Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskij propustil nejvyšší představitele, Moskva se připravuje na další ofenzívu

18. 7. 2022

čas čtení 9 minut

 

- EU bude jednat o zpřísnění sankcí proti Rusku

Podle vysoce postaveného představitele EU se v pondělí v Bruselu sejdou ministři zahraničí EU, aby jednali o sankcích.

Mezi zvažovanými opatřeními je zákaz nákupu zlata z Ruska, který již zavedli mezinárodní partneři.

EU by rovněž mohla jednat o uvalení sankcí na další ruské osoby.

Vysoce postavený představitel EU agentuře Agence France-Presse řekl, že EU bude na zasedání pravděpodobně jednat o dalších sankcích, ale nepřijme okamžité rozhodnutí.

Nová opatření přicházejí v době, kdy "brutální válka Ruska proti Ukrajině pokračuje v nezmenšené míře", uvedla Ursula von der Leyenová ve svém prohlášení.

- Další ukrajinský útok na ruské skladiště zbraní:



30689

Studie: Ochranný účinek vakcín proti COVIDu je krátkodobý, posilovací dávky jsou důležité

18. 7. 2022

čas čtení 2 minuty


Od doby, kdy začaly být dostupné vakcíny proti COVIDu-19 způsobilé k ochraně před infekcí a závažným onemocněním, panuje velká nejistota ohledně toho, jak dlouho ochrana trvá a kdy může být nutné, aby jednotlivci dostali další posilující dávku. Některé otázky pomáhá zodpovědět studie publikovaná v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.


 16703

O jednom "drobném" polistopadovém odbočení

18. 7. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

V první dekádě 21. století začala česká levicová scéna oslavovat revizi a postupný rozchod s prozápadní orientací České republiky. Celý proces odstartoval jakoby nenápadně, odmítnutím havlovské zahraniční politiky revizionisty v čele s Petrem Drulákem. Nicméně jakmile byl učiněn první krok, trend nezadržitelně směřoval k defaultnímu historickému nastavení českého levičáctví - kterým je a vždycky byl xenofobní, na nacionálním sobectví postavený národní socialismus. 

 18918

Ruské hnutí "Velká změna" oživuje Pionýra

18. 7. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty


Je běžné, že lidé v pokročilém věku začnou vzpomínat na svá mladá léta a přejí si tyto vzpomínky vrátit do reality. Vladimír Putin, který se blíží ke konci svého života, se otevřeně snaží zkonstruovat přetvoření Ruska do podoby, jakou mělo za jeho slavného mládí. Co je pro to příznačnější než jeho rozhodnutí vzkřísit z popela komunistických dějin novou verzi Pionýra, instituce, která v minulosti formovala mysl tolika lidí a zároveň jim poskytovala nezapomenutelné chvíle mladistvých radostí a potěšení z poznávání přírody, pocit bezpečí z příslušnosti ke skupině.

 18919

Nový pořádek

18. 7. 2022 / Wenzel Lischka

čas čtení 4 minuty

Rád si čtu o novém světovém pořádku ve spisech Henry Kissingera, ačkoliv jej Henry v praxi asi vůbec neviděl. Miluji ideální teorie. Posouvají nás blíže k realitě. Realitu bez ideálních idejí nelze vnímat. Ideje jsou protipólem reality. Napětí mezi nimi j zdrojem zkušeností a poznání.

Jsem člověk loajální, který souhlasí se vším, co po mně mediální, straničtí, státní a vládní činitelé požadují. Nemám rád konspirační teorie, ale obdivuji konspirační praxi. Zatímco z předešlého zhloupnete, z druhého se náramně poučíte.

 17274

Íránské zájmy na Kavkaze

18. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

Z pohledu íránské vlády se Kavkaz dnes rozděluje na dva bloky: Ázerbájdžán, Gruzii a Turecko na jedné straně a Rusko, Írán a Arménii na straně druhé. Teherán vidí své zájmy a budoucnost velmi silně jako část toho druhého, upozorňuje nová studie italské aktivistky Silvie Boltucové.

 18583

Rusko: Hlavní vlna válečné emigrace teprve přichází

18. 7. 2022

čas čtení 2 minuty

Současná emigrace Rusů dopadá na zemi, kterou opustili, tvrději než dřívější vlny, i když je početně menší, protože v 21. století již Rusko nemá žádné skryté zásoby lidského kapitálu, které by nahradily odcházející, tvrdí Konstantin Sonin.

18064